Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αστυνομικών κόβει την πίτα του, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00

Ηπειρωτική Συσπείρωση: Το λέγαμε όλοι Θεογέφυρο τώρα κάποιοι το λένε θεομηνία

1η Φεβρουαρίου 2015. Καταρρέει το Γεφύρι της Πλάκας: Κάποιοι τότε μιλάγαμε για χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος. Χρόνια προειδοποιούσαμε ότι, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων θα καταρρεύσει. Όπως ακριβώς και έγινε...
Στο περιθώριο του σοκ της κατάρρευσης του Γεφυριού της Πλάκας, κάποιοι προειδοποιούν ότι, όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας, έπονται και άλλα γεφύρια.
Τον Δεκέμβρη του 2000 ο Σπύρος Ι. Μαντάς, που μελέτησε 1.200 γεφύρια στην Ήπειρο και αλλού, έγραφε:
«Το Γεφύρι της Πλάκας  (Βουλιάζει ) στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία που επιβλήθηκε άνωθεν, θαρρείς εκδικητικά. Η κατάρρευση είναι πλέον ζήτημα χρόνου!»
6 Φεβρουαρίου 2015: Ο Μιχάλης Πασιάκος, ένας από εκείνους που έχουν τάξει την ζωή τους στην προστασία του τόπου μας, δημοσιεύοντας εικόνα από το Θεογέφυρο, προειδοποιεί:
«Ο Καλαμάς έχει παρασύρει ολόκληρα πλατάνια ενώ η δεξιά όχθη γκρεμίστηκε μέσα στο ποτάμι. Το υπέροχο αυτό μνημείο της φύσης κινδυνεύει να καταρρεύσει! Οι καμάρες που στηρίζουν το κατάστρωμα θέλουν επισκευή. Ακόμα πρέπει να απομακρυνθεί (δυστυχώς) το ογκώδες μυλαύλακο από πάνω του την ίδια ώρα που θα πρέπει να γίνουν στερεωτικές εργασίες στις βάσεις»
Φεβρουάριος 2015: Η φωνή αποσιωπάται κάτω από τη βουή του ποταμού της αδιαφορίας. Κανείς, από όσους οφείλουν να την αφουγκραστούν, δεν την ακούει. Όλοι έχουν στραμμένη την ακοή τους στην πρωθυπουργική εξαγγελία για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας – αυτήν που ακόμη περιμένουμε.
8 Φεβρουαρίου 2018: Σήμερα όμως όλοι έμειναν εμβρόντητοι από την κατάρρευση του Θεογέφυρου, αυτού του μονάκριβου μνημείου της φύσης, τοπίου αναφοράς για όλη την Ήπειρο.
Όλοι; Όχι! Κάποιοι είχαν τέτοια ψυχραιμία που μέσα σε μια ώρα κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις ότι έφταιγε η θεομηνία, η βροχή τόσων ημερών.
Ποιοί ήταν αυτοί; Αυτοί ακριβώς που χρόνια τώρα έχουν επιλεκτική ακοή στις προειδοποιήσεις, από το Γεφύρι της Πλάκας ως το Θεογέφυρο, και απόλυτη ευκολία στο να σπιλώνουν όσους δεν σιγοντάρουν την εγκληματική αδιαφορία τους ως “όχι σε όλα” και μειοψηφίες. Πρόκειται για τους ίδιους που έχουν αναλάβει πλασιέ της δήθεν ανάπτυξης των πετρελαίων στην Ήπειρο, πλασιέ της εγκατάστασης ενός εργοστασίου για τα σκουπίδια όλης της Ηπείρου, λίγο παλιότερα των Ε.Ο.Ζ. και τόσων άλλων. Αυτοί είναι που άκουσαν για το Θεογέφυρο και μίλησαν ανερυθρίαστα, μέσα σε μια ώρα για θεομηνία. Τέτοια εγρήγορση και τέτοια αντανακλαστικά, όταν προειδοποιήσεις για την σημερινή κατάρρευση δεν τους έφτασαν τρία χρόνια τώρα για να τις ακούσουν.
Οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά. Πρόκειται για διαχρονική, εγκληματική, συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση των ιστορικών μνημείων εκ μέρους των Κυβερνήσεων, των περιφερειακών αρχών κάθε τόπου, των Δήμων. Ως αποτέλεσμα της λογικής ότι όλα είναι κόστος και όλα εμπορεύσιμα έχουν αφήσει έρμαια στην τύχη τους τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας χωρίς κανένα έργο συντήρησης και υποστήριξης.
Βεβαία από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει όμως, έχουν αποδείξει όλοι ετούτοι ότι οι υποσχέσεις αυτές είναι κάτι σαν το ρητό «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν».
Όλοι αυτοί, ας το έχουν υπόψη τους. Και τα δύο γεφύρια τα γκρέμισε το ίδιο ποτάμι, το θολό ποτάμι της εγκληματικής αδιαφορίας για τις λαϊκές ανάγκες και τη πολιτιστική κληρονομιά, του συστήματος και των συμφερόντων που υπηρετούν τόσο πειθήνια και με τέτοιο ζήλο σαν εθελόδουλοι του 21ου αιώνα. Κι αν τόσες φορές βαριάκουσαν σε τόσες προειδοποιήσεις, αν τόσες φορές υποκρίθηκαν ότι άκουγαν μόνο τη βουή του ποταμού, κάποια στιγμή θα καταλάβουν-και θα ναι ντάλα μεσημέρι- ότι το ποτάμι που θα τους γκρεμίσει θα είναι η οργή όσων καθημερινά αντιλαμβάνονται ποιοι έκαναν τον τόπο και την πατρίδα μας Καιάδα των μνημονίων, Καιάδα του καπιταλισμού.
Έχουμε την δύναμη να αναχαιτίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Απάντηση είναι η μαζικοποίηση των συλλόγων και αδελφοτήτων μας, η λήψη και οι υλοποίηση αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες, η στράτευση όλο και περισσότερων συμπατριωτών σε αυτόν τον αγώνα για την άμεση αναστήλωση των δύο γεφυριών αλλά πρωτίστως για άμεσα μέτρα συντήρησης και επισκευής των ιστορικών μνημείων της Ηπείρου.
Καλούμε τους συλλόγους και τις αδελφότητες να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, να αναλάβουν άμεσα δράση με παρεμβάσεις, ψηφίσματα, διαμαρτυρίες στους φορείς.
Να προχωρήσουν σε συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις ώστε το κάλεσμα να φτάσει σε κάθε Ηπειρώτη.

Τότε, όσοι σήμερα μιλάνε για θεομηνία,

θα μιλάνε άραγε για θεία δίκη;

Περιφέρεια Ηπείρου: Προοπτικές εντυπωσιακής αύξησης του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ

Προοπτικές εντυπωσιακής αύξησης του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ προς την Ήπειρο δημιουργούνται μετά και την Διεθνή Έκθεση IMTM που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ.
Η Ήπειρος εκπροσωπήθηκε οργανωμένα από την Περιφέρεια, το Δήμο Ιωαννιτών, την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ενώ  το «παρών»   έδωσαν επίσης επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Στις εντυπώσεις, στα αποτελέσματα και στα νέα δεδομένα τα οποία πλέον διαμορφώνονται αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος για θέματα Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών κ. Νίκος Γκόλας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Κώστας Βλάχος. 
Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του, τόνισε ιδιαίτερα την συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στην Έκθεση του Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτή «πετυχαίνουμε αποτελέσματα τα οποία δεν είχαμε μέχρι σήμερα».
«Η συνεργασία που γίνεται δια της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννινών  και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, και τη βοήθεια από την κ. Αλέγκρα Μάτσα, έδωσε αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το περίπτερο της Ηπείρου είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση στην έκθεση, μεταφέροντας μάλιστα και την διαπίστωση των υπευθύνων του ΕΟΤ στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους οποίους υπήρξε τεράστια διαφορά ενδιαφέροντος σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες από τους Ισραηλινούς για την Ήπειρο.
Ένας πρόσθετος λόγος για το ενδιαφέρον αυτό, ήταν όπως είπε ο Περιφερειάρχης το γεγονός ότι το περίπτερο της Ηπείρου το επισκέφθηκαν πολλοί Εβραίοι Γιαννιώτες στην καταγωγή, οι οποίοι ζήτησαν μάλιστα την καθιέρωση απευθείας αεροπορική πτήση από το Ισραήλ στα Ιωάννινα.
 «Όλοι αυτοί – πρόσθεσε- συζητούσαν και με τον υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρίας “ΤUS AIR” και με όλους τους παράγοντες που συμμετείχαμε στην Έκθεση. Βλέποντας το ενδιαφέρον που υπήρξε,  μετά από αυτό, μας είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο από τον Απρίλιο να δρομολογήσει δρομολόγιο Τελ Αβίβ- Ιωάννινα.

Τριπλή παρουσία της Περιφέρειας σε Διεθνείς Εκθέσεις

Με τη συμμετοχή της σε τρεις στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις συνέχισε η Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα συνδυασμένης-προβολής του τουρισμού και των τοπικών της προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε:
Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΜΤΜ που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ
Στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Reisen που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Αμβούργο της Γερμανίας. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, στην οποία προβλήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για δραστηριότητες στη φύση τόσο σε ορεινές όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η  συγκεκριμένη αγορά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική διότι εκεί συγκεντρώνεται κοινό με πολύ υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα με έντονο ενδιαφέρον για εναλλακτικές δραστηριότητες.
Στην διεθνή έκθεση Fruit Logistica 2018 στο Βερολίνο.
Σε αυτή συμμετείχαν παραγωγοί κυρίως από την περιοχή της Άρτας. «Το αποτέλεσμα της συμμετοχής ήταν καταπληκτικό», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές προσδοκίες για τους Ηπειρώτες παραγωγούς.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήλωση Περιφερειάρχη για τη γέφυρα Πλάκας


 Ο Περιφερειάρχης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις διαδικασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας.

 «Εμείς μέσα από μια προγραμματική σύμβαση, αυτά που αναλάβαμε - και θεωρώ ότι ήταν και τα πιο δύσκολα στην αναστήλωση του γεφυριού - τα ολοκληρώσαμε. Σώσαμε τα δύο βάθρα και πλέον το γεφύρι δεν κινδυνεύει να πέσει. Αν δεν είχε γίνει αυτό  τον Οκτώβριο, θα είχε πέσει κι  αυτό το κομμάτι  της δυτικής πλευράς. Αυτά σιγουρεύτηκαν. Μας βοήθησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και έγιναν  εργασίες ύψους περίπου 1 εκ ευρώ, τα οποία όμως τα περισσότερα ήταν δωρεές. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα»
Όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, στην προγραμματική σύμβαση συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες και το Υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας ειδική αναφορά στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων του Υπουργείου.
 «Εμείς – συνέχισε- τελειώσαμε και τώρα τη διαδικασία την έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών. Δεν σας κρύβω ότι ως εκπρόσωπος της ομάδας ο κ. Σμύρης ήταν την προηγούμενη Παρασκευή με τον κ. Αλ. Λάμπρου (από το ΤΕΕ Ηπείρου) στην Αθήνα. Και εκεί ζητάνε τη συνδρομή του (Γ. Σμύρη). Από εμάς θα υπάρχει. Αλλά ξέρετε αν δεν σπάσεις αυγά, δεν τρως ομελέτα. Εμείς τρέχαμε για να καλύψουμε αυτά που αναλάβαμε και πολλές φορές δεν είχαμε από αυτούς που έπρεπε τα απαραίτητα στοιχεία  για να προχωρήσουμε. Κάναμε αγώνα μεγάλο σε χρόνο ρεκόρ των 1,5-2 μηνών κάθε φορά για  να λύνουμε τα θέματα, και να φτάσαμε εδώ.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκινούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου

Ο  Δικαιούχος Φορέας Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.»)
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ
Τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών της ανωτέρω Πράξης (Κοινωνικό Παντοπωλείο & Δομή Παροχής Συσσιτίου).
Ωφελούμενοι: Άτομα/ Νοικοκυριά που διαμένουν στο Συμπράττοντα Δήμο (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών 3ων χωρών ή ανιθαγενών), τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας κλπ.) καθώς και οι δικαιούχοι/ αιτούντες διεθνούς προστασίας.
Στόχος της Πράξης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Δικαίωμα Συμμετοχής στη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών έχουν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Να είναι Κάτοικοι στα όρια του Δήμου Παρέμβασης
2) Να ανήκουν στις Ομάδες Στόχου:
·  Ευρισκόμενοι σε κατάσταση φτώχειας/ Απειλούμενοι από φτώχεια (βάσει της οικονομικής τους κατάστασης – ετήσιο εισόδημα)
·   Δικαιούχοι/ Αιτούντες διεθνούς προστασίας
Απαραίτητα Συνημμένα Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση Συμμετοχής
2. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (διπλής όψεως) ή Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου & άδειας παραμονής σε ισχύ ή Φωτοαντίγραφο άδειας διαμονής (για Δικαιούχους/ Αιτούντες διεθνούς προστασίας) ή Φωτοαντίγραφο δελτίου Αιτούντος διεθνή προστασία (για Δικαιούχους/ Αιτούντες διεθνούς προστασίας) ή Φωτοαντίγραφο δελτίου αιτήσαντος άσυλο (για Δικαιούχους/ Αιτούντες διεθνούς προστασίας)
3. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, για προστατευόμενα τέκνα:
α) Για άγαμα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών: i) Πιστοποιητικό φοίτησης σε σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ ή ΚΕΚ ή βεβαίωση εγγραφής στο μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου ότι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ii) Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού. Στην περίπτωση που το τέκνο δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση προσκομίζεται η εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος του υποψηφίου, από το οποίο να προκύπτει τυχόν προσωπικό ετήσιο εισόδημα του τέκνου.
β) Για τα άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία τέκνα, ανεξαρτήτως ηλικίας, με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%: i) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του τέκνου (εφόσον είναι διαζευγμένο ή σε χηρεία), ii) Πιστοποιητικό από αρμόδιο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται το ακριβές ποσοστό αναπηρίας, iii) Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού και σε περίπτωση που στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν αναφέρονται ρητά τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, οποιοδήποτε άλλη βεβαίωση αρμόδιας προς τούτο αρχής από την οποία να διαπιστώνεται το ποσό των πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας του τέκνου.
5. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος τελευταίου φορολογικού έτους
6. Βεβαίωση Δήμου περί ένταξης ή μη στο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ.
Τόπος και χρόνος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής:
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δύνανται να απευθύνονται στην κάτωθι Δομή Στήριξης του Δικαιούχου Φορέα, από την 16/02/2018 έως και την 02/03/2018 (προθεσμία υποβολής αιτήσεων), ημέρες Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 08:00π.μ.-16:00μ.μ., προκειμένου να λάβουν  πρόσθετη ενημέρωση ή σχετικές πληροφορίες και να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής:
·  Κοινωνικό Παντοπωλείο & Δομή Παροχής Συσσιτίου:
Τ.Κ. 44004 Καλπάκι,
τηλ.: 2653360123,
fax: 2653360125,

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τίμησε την 105η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Γράφει η Αθηνά Τοτοκώτση ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ
Τελετάρχης των εκδηλώσεων
 
Από το 1940 και μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε διοικήσεις με τη συνδρομή των μελών της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και με την καθημερινή δημιουργική παρουσία  επί 55 χρόνια του ευεργέτη της ΗΕΘ αλησμόνητου  Βασίλη Γκέλη ,προσπάθησαν ώστε η Εστία, με την εθνικοκοινωνική δράση της να αποτελέσει το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ηπειρωτικής διασποράς στον χώρο της Μακεδονίας.
   Την Κυριακή 21/1/2018 η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο συλλαλητήριο όπου αντήχησε στο Άγαλμα  του Μακεδονοηπειρώτη  Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου η φωνή του λαού '' Η Μακεδονία είναι Ελληνική'', το αυτονόητο που δεν είναι δεδομένο για πολλούς συμπατριώτες μας.
Για να μη φτάσουμε σε λίγα χρόνια να φωνάζουμε '' Η Ήπειρος είναι Ελληνική'' είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να εξακολουθήσουμε να τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στους εθνικούς αγώνες για την Απελευθέρωση  των ελληνικών πόλεων και να σηκώσουμε ψηλά το ανάστημα μας αισθανόμενοι ότι εκπληρώνουμε το χρέος τιμής προς όσους μας χάρισαν αυτή την πατρίδα που αγαπάμε και υπηρετούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι.
    Τα συγκινητικά λόγια του χαιρετισμού του φίλου της ΗΕΘ Γιάννη Σαρίδη Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης , απεικονίζουν το πνεύμα των τριών εκδηλώσεων που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ηπειρωτικής Εστία Θεσσαλονίκης:
''Οι φίλες και οι φίλοι της Ηπειρωτικής Εστίας έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανοι και να γιορτάζουν σήμερα! Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έπειτα από 480 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς και ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη αυτή το πρωινό της 22ας Φεβρουαρίου του 1913 συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και βάση εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων. Κυριότερο εξ αυτών -κατά τη γνώμη μου- είναι η διαπίστωση πως τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ στον Ελληνισμό. Η Ελευθερία των Ελλήνων έχει κοστίσει σε προγονικό αίμα και είναι βγαλμένη από ιερά κόκκαλα. Χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης και εορτασμού για αυτή την τόσο σημαντική για την Πατρίδα μας ιστορική στιγμή και εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια μου στην Ηπειρωτική Εστία για την ανεκτίμητης αξίας συνδρομή της στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης εκείνων των ιστορικών στοιχείων που διαμόρφωσαν την ψυχή του Ελληνισμού''.
Ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου , Πανοσιολογιώτατος Αμβρόσιος Ματσάς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγούδας μετά την τέλεση με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της Δοξολογίας , απηύθηνε τις πατρικές ευχές, την ευλογία και τα συγχαρητήρια προς την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης για το εθνικοκοινωνικό έργο που επιτελεί στην Μακεδονία.
Ακολούθως και εν πομπή με το λάβαρο το οποίο έφερε η Δέσποινα Καλόσογλου με την παραδοσιακή ηπειρωτική φορεσιά, και τα δάφνινα στεφάνια, οι προσκεκλημμένοι διασχίζοντας το Γαλεριανό Αυτοκρατορικό Συγκρότημα μετέβησαν στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 στην συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη, όπου έγινε η κατάθεση των δάφνινων στεφάνων.
      Αισθήματα χαράς και υπερηφανείας ένοιωσαν οι παριστάμενοι γιατί για πρώτη φορά κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια  από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη στον οποίο εκφράστηκαν και τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του κ. Γιώργου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας , και από τον Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR Δημητρίου Μπίκου δια χειρός του Ταξιάρχου της 34ης ΜΚ ΤΑΞΙΑΣ Κωστάκογλου Σωτηρίου. Το στεφάνι της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Παύλος Σμύρης. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος με παράλληλη παύση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα τελετών της ΗΕΘ επί της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης.
    Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ της ΗΕΘ Πρωτοπρεσβύτερου π. Μηνά Βασάκου ακολούθησε η ομιλία του Διοικητή της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Κωστάκογλου Σωτηρίου, ο οποίος αναπτύσσοντας άψογα και εμπεριστατωμένα με πυκνό, κατανοητό λόγο το θέμα: '' Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων ''  συγκίνησε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς επίλεκτου ακροατηρίου , αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια εκφράστηκαν στον ομιλητή δια χειραψίας.
Η απαγγελία του ποιήματος του Σουρή  '' Τα πήραμε τα Γιάννενα '' από τον δικηγόρο, π. Δημοτικό Σύμβουλο ,ιεροψάλτη και καλό φίλο της Εστίας Θωμά Ακριβόπουλο, τόνισε ακόμα περισσότερο το πανηγυρικό πνεύμα της ημέρας.
 Οι Ερυθροσταυρίτισσες με επικεφαλής την σταθερή φίλη της ΗΕΘ κα Ευγενία Πετρίδου φορώντας την τιμημένη στολή του ΕΕΣ ήταν και στη σημερινή επέτειο άξιες εκπρόσωποι του μεγαλύτερου Εθελοντικού Οργανισμού παγκοσμίως. 
Δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες για τους ισχυρούς δεσμούς της συνεργασίας που έχουν επανέλθει επί προεδρίας του dr. Αντώνιου Αυγερινού στον  ΕΕΣ Ελλάδος και της ΓΓ ΔΣ ΕΕΣ Θεσσαλονίκης κας Ιωακειμίδου - Παλιούρα Αικατερίνης ανάμεσα στον ΕΕΣ και την ΗΕΘ μετά την εποχή που πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμ.Θεσσαλονίκης ήταν οι αείμνηστοι Καθηγητής Περικλής Βιζουκίδης και Στρατηγός Αθανάσιος Χρυσοχόου, αντίστοιχα πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.
 Και η συμβολή και η υποστήριξη του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή καθώς και του Στρατηγού Διοικητή του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR Δημητρίου Μπίκου προς την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης είναι άξια συγχαρητηρίων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τους συμπατριώτες που παρά την βροχή ,την χαμηλή θερμοκρασία και με τις ιώσεις σε έξαρση, τίμησαν με την παρουσία τους τον τριπλό εορτασμό, όπως και ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, 

Πανοσιολογιώτατος Αμβρόσιος Ματσάς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγούδας, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης συμπατριώτης Αστυνομικός Διευθυντής Κώστας Δούβαλης, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο π. υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης συμπατριώτης Κώστας Ζέρβας, ο π. Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πολιτευτής -τ.ΓΓ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πολιτευτής Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, η πολιτευτής Θεσπρωτίας Ειρήνη Μπάλλα-Μπότσαρη, ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, ο Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων ''Ο Παύλος Μελάς'' Μιχάλης Παπανούσης, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αχιλλέας Παπαντίνας, η πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς Έλντα Κότσα, ο προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών Δημήτρης Μπότσαρης, οι στρατηγοί ε.α. Βάκας Χριστόφορος, Βλαχοπάνος, Θεόδωρος, Αντωνίου Παύλος, Πανταζής Ελευθέριος
οι δημοσιογράφοι Λένα Τακατσόγλου και Δήμητρα Ρετσινά, κλιμάκια Κονιτσιωτών, Αρτινών, Ιωαννιτών και Κορυτσαίων 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τους επίσημους προσκεκλημμένους καθώς και προς τους  συμπατριώτες που παρά την βροχή, την χαμηλή θερμοκρασία και με τις ιώσεις σε έξαρση τόνισαν με την παρουσία  τους ότι τα φλάμπουρα θα παραμείνουν ψηλά.

Σπονδυλική στήλη: Ποιες οι επιπτώσεις ενός τροχαίου ατυχήματος;


Σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή αλλά και στην οικονομική κατάσταση των ασθενών μπορεί να έχουν οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη. Αν και αποτελούν τη μειονότητα των τραυματισμών στο σύνολό τους, τα τροχαία ατυχήματα ευθύνονται για πάνω από το 40% των τραυματισμών της και είναι ο συχνότερος λόγος πρόκλησης καταγμάτων σ’ αυτήν. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική επίπτωση που μπορεί να έχουν στην υγεία της σπονδυλικής στήλης.
«Η σπονδυλική στήλη είναι μια ανθεκτική και σύνθετη κατασκευή, που παρέχει στήριξη στο σώμα και προστασία στο νωτιαίο μυελό. Οι μύες και τα οστά, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και τα νεύρα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτών των σκοπών. Ωστόσο, είναι ευαίσθητη και επιρρεπής σε τέτοιες καταστάσεις, διότι η κατασκευή της δεν μπορεί να απορροφήσει τέτοιες απότομες και έντονες δυνάμεις που ασκούνται σ’ αυτή κατά την σύγκρουση. Αντιθέτως,  τη στιγμή εκείνη καταπονούνται έντονα όλες οι δομές της οπότε ο κίνδυνος ρήξης των ισορροπιών και πρόκλησης βλάβης στη σπονδυλική στήλη είναι μεγάλος», επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr ).
Στη σημερινή κοινωνία η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού της  σπονδυλικής στήλης  ή ακόμα και αναπηρίας από τροχαία ατυχήματα είναι ιδιαίτερα υψηλή, εξαιτίας πλήθους παραγόντων, που περιλαμβάνουν κακοτεχνίες δρόμων, απουσία ή ανεπάρκεια μέτρων ασφαλείας και χαμηλές προδιαγραφές στην κατασκευή των αυτοκινήτων. Δυστυχώς, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως μεταξύ 20-40 ετών.