Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Αποκλεισμός του κόμβου Καλπακίου από αγρότες

 


Σε συμβολικό αποκλεισμό του  κόμβου Καλπακίου, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του Νομού Ιωαννίνων  το απόγευμα του Σαββάτου.

Με αποκλεισμό των οδών προς Κόνιτσα και Κακαβιά, εξέφρασαν την οργή τους στην δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με αγρότες και κτηνοτρόφους να ετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου σε εθνικό επίπεδο.

Οι δράσεις συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τον Λούρο.

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024

 


Διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης προβλέπει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

«Μπλόκο» από τα Τελωνεία, σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων, οινοπνευματωδών ποτών

 


Εντός του 2023, διενεργήθηκαν 97.600 τελωνειακοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 193.590.427Euro, σημειώνοντας αύξηση συνολικού πλήθος ελέγχων 5,8% και βεβαιωμένων ποσών αλκοολούχων και καυσίμων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι πραγματικοί τζίροι του λαθρεμπορίου είναι δυσθεώρητοι.

Σε έξι βασικούς τομείς επικεντρώθηκε η δράση των Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, παράλληλα με την ελεγκτική δράση.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από προηγούμενες χρονιές δεν καταφέρνουν αποφασιστικό χτύπημα στην παράνομη δράση των κάθε είδους κυκλωμάτων.

Αδήλωτα μετρητά, που αναδίδουν οσμή «μαύρου» χρήματος, «μαϊμού» ρούχα και παπούτσια, τόνοι λαθραίων τσιγάρων και ποτών, νοθευμένα καύσιμα.

Συλλήψεων συνέχεια για τηλεφωνικές απάτες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

 


Τρίτη διαδοχική σύλληψη μέσα σε λίγες ημέρες

Εντοπίστηκε άμεσα αλλοδαπή, που είχε παραλάβει χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ από υπερήλικη

Άγνωστοι, την είχαν πείσει τηλεφωνικά ότι απαιτούνται χρήματα για επείγουσα χειρουργική επέμβαση του εγγονού της λόγω τροχαίου ατυχήματος

Σε τρίτη διαδοχική σύλληψη μέσα σε λίγες ημέρες για τηλεφωνικές απάτες προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, χθες (16-02-2024) το απόγευμα εντόπισαν άμεσα και συνέλαβαν αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι καταγγέλθηκε στην παραπάνω υπηρεσία ότι υπερήλικη στα Ιωάννινα είχε πέσει θύμα απάτης, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι ιατρός νοσοκομείου της πόλης και ότι απαιτείται άμεσα το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της, ο οποίος είχε δήθεν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. Το χρηματικό ποσό θα το παραλάμβανε συνεργάτιδά του από το σπίτι της.

Η γυναίκα πείστηκε και παρέδωσε στη συλληφθείσα το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο είχε άμεσα διαθέσιμο στο σπίτι της.

Ύστερα από εκτεταμένες αναζητήσεις και με βάση τα περιγραφέντα χαρακτηριστικά της, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν την αλλοδαπή στην πόλη των Ιωαννίνων λίγη ώρα αργότερα.

Στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα και επιπλέον, το χρηματικό ποσό των 320 ευρώ.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για παρόμοιες περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, συνελήφθησαν πρόσφατα αλλοδαπή και αλλοδαπός, την 31-01-2024 και 14-02-2024, αντίστοιχα.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).

Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Πίτα του Ηπειρώτη 2024» στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00

 

Αθήνα 17-02-2024

"ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2024"

Η «Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας» (Π.Σ.Ε.), διοργανώνει την «Πίτα του Ηπειρώτη 2024» στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στις 25 Φεβρουαρίου 2024, Κυριακή, ώρα 11.00΄. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση, ένα διαχρονικό θεσμό που συνταυτίστηκε με τη δράση της Π.Σ.Ε.

Συμμετέχουν, φέτος, εβδομήντα χορευτικοί όμιλοι από την Ελλάδα και την Βόρεια Ήπειρο με 1500 χορευτές/τριες. Επιπλέον, πλήθος μουσικών και κομπανιών, η Χορωδία της Παραδοσιακής Μουσικής της Π.Σ.Ε. με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Π.Σ.Ε. με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη.

Ειδικότερα, συμμετέχουν οι κομπανίες, Θοδωρή Γεωργόπουλου, «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ», Τάσου Μαγκλάρα, Βασίλη Γεραγόρη, Αντώνη Κακούρη. Τραγουδούν οι Σάββας Σιάτρας, Κώστας Τζίμας, Γιάννης Καψάλης, Μιχάλης Ζάμπας, Νίκος Καλαμίδας, Φάνης Κατσιώτης, Βαγγέλης Κώτσου, Κώστας Λεοντίδης, Ματίνα Τζήκα, Δημήτρης Τσίπρας.

Φέτος οι Ηπειρώτες, στην ενότητα «Ηπειρώτικες Γέφυρες» στην Ελλάδα και τον Κόσμο, θα καλωσορίσουν τους Θεσσαλούς.

Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός για όλες και όλους.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί, την «Πίτα του Ηπειρώτη 2024». Τη δική σας πίτα!

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Σ.Ε.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από κατάστημα στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκαν 3 αλλοδαπές για την εμπλοκή τους στην υπόθεση

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης 13/02/2024 στην πόλη της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 αλλοδαπών γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε κατάστημα καλλυντικών, από όπου αφαίρεσαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτές, προϊόντα αξίας (200) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου

 

Συνολικά 99.530.022 ευρώ θα καταβληθούν σε 90.011 δικαιούχους, από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν 22.800.000 ευρώ σε 1.030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και

- στις 21 Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν 13.730.022 ευρώ σε 33.181 δικαιούχους για επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

- 20 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

- 17 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

- 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,

- 300.000 ευρώ σε 500 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και

- 25 εκατ. ευρώ σε 300 δικαιούχους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Λέτσας Β. Δημήτριος

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών,  ο συγχωριανός Λέτσας Β. Δημήτριος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024  και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Κόνιτσα γιορτάζει τα 111α Ελευθέριά της, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

 

Η Κόνιτσα γιορτάζει την 111η Επέτειο Απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, ώρα 9:30

 


Σας καλούμε την 19-02-2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:30 στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 25-10-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 148.800,00 € με ΦΠΑ (120.000,00 € χωρίς ΦΠΑ).

2. Έγκριση του από 12-02-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσες εργασίες στην οδό Άρτας – Καρδίτσας», προϋπολογισμού 180.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3. Έγκριση του από 15-02-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαμόρφωσης γραφειακών χώρων, χώρου VTS και κρατητηρίων εντός του κτιρίου Τ2 Λιμένα Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 400.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βίτσας», αναδόχου «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», μέχρι την 30-09-2024.

5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυα Συλλογής και Μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ρόκκας, Χαλκιάδων και Καλαμιάς Δ.Ε. Φιλοθέης», αναδόχου «ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

Άρτα: Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί για κλοπές

 


Συνελήφθησαν χθες (16-02-2024) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, με τη συνδρομή και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, δύο ημεδαποί (άνδρας και γυναίκα), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι ημεδαποί συνελήφθησαν στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας ότι νωρίτερα είχαν αφαιρέσει με τη μέθοδο της απασχόλησης κινητό τηλέφωνο ιδιοκτήτη εμπορικής επιχείρησης.

Εντός του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Κατά την περεταίρω αστυνομική έρευνα, πρόκυψε ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι κατηγορούμενοι είχαν διαρρήξει παράθυρο εκκλησίας σε χωριό της Άρτας και στη συνέχεια παραβίασαν το παγκάρι, αφαιρώντας από αυτό χρηματικό ποσό 300 ευρώ.

Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 428 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 14:00

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλείσθε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ που θα διεξαχθεί στα γραφεία της στα Ιωάννινα (Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος) την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23/02/2024, και ώρα 14:00 με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την Εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με βάση και την πρώτη πρόσκληση που ήδη έχει σταλεί αποτελούν οι:

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (19 – 25/02/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (19 έως 25 Φεβρουαρίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  19/02/2024

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 20/02/2024      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΠΕΜΠΤΗ 22/02/2024 

Πηγή-Ελεύθερο-Παλιοσέλλι-Πάδες-Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   23/02/2024

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.  18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  24/02/2024

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι. 08:00–13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  19/02/2024

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.   18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 20/02/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ    22/02/2024

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       23/02/2024 Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής-Χουλιαράδες. 18:00–01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  24/02/2024

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00 – 13:00

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: 10 αλήθειες για μια από τις συχνότερες νόσους των χεριών

 


Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) αναφέρεται στην ιατρική ορολογία ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα.
«Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου, με ταυτόχρονη πάχυνση του δακτυλικού συνδέσμου στο ύψος της παλάμης. Σε πολλές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική η ύπαρξη ενός σκληρού και επώδυνου οζιδίου, στην αντίστοιχη ανατομική περιοχή, ώστε να γίνεται ψηλαφητό ακόμα και από τον ασθενή, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενός γαγγλίου», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Τόλης MD, MSC Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιατρείο Άνω Άκρου - Μικροχειρουργικής, Metropolitan General. Στη συνέχεια ο κ. Τόλης απαντάει στις πιο κοινές ερωτήσεις ασθενών, για την τόσο συχνή νόσο του χεριού:

1.      Ποια είναι τα αίτια της νόσου και με ποιες παθήσεις συνδέεται;
Η χρόνια φλεγμονή του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου οδηγεί σε πάχυνση των ανατομικών στοιχείων, που περιβάλλουν τον τένοντα, με κατάληξη την εκδήλωση της νόσου.
Ακριβής αιτιολογικός παράγοντας δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα. Σχετίζεται στενά με τη Νόσο Dupuytren, ενώ ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, Θυρεοειδοπάθεια, Νεφρική Ανεπάρκεια και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εμφανίζουν τη νόσο σε πολλαπλά δάκτυλα.

2.       Ποιους επηρεάζει πιο συχνά;
Ο αντίχειρας, ο παράμεσος και το μικρό δάκτυλο προσβάλλονται περισσότερο, ενώ και τα δύο χέρια συνήθως πάσχουν ταυτόχρονα.
Επηρεάζονται εντονότερα οι δεξιόχειρες, οι γυναίκες, οι ασθενείς άνω των 40 ετών, καθώς και οι χειρώνακτες εργάτες.

3.       Μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά;
Στα παιδιά εμφανίζεται κατά τη γέννηση, σε βρεφική ηλικία, και προσβάλλει τον αντίχειρα.
Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται ως Συγγενής Εκτινασσόμενος Αντίχειρας.
Η συχνότητα είναι 3 πάσχοντες ανά 1.000 παιδιά, με το 25% των περιπτώσεων να αφορά και τα δύο χέρια. Δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

4.       Είναι διαφορετική η θεραπεία στα βρέφη;
Κύρια συνιστάται η παρακολούθηση της νόσου, με δεδομένο ότι μεταξύ της ηλικίας των 6 μηνών ως και τα 2 έτη, περίπου στο 50% των περιπτώσεων παρατηρείται αυτόματη ίαση.
Μετά την ηλικία των 2 ετών το ποσοστό αυτόματης ίασης δεν υπερβαίνει το 10%.
Ως αποτέλεσμα και ιδιαίτερα στην περίπτωση που το δάκτυλο είναι σε σταθερή κάμψη, επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση.