Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Πώς θα βρείτε το iban (IBAN) του λογαριασμού σας

 


Η λέξη IBAN σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων International Bank Account Number (Διεθνής Τραπεζικός Λογαριασμός) και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την αυτόματη επεξεργασία των εγχώριων και διασυνοριακών μεταφορών κεφαλαίου, να διασφαλίσει την ορθότητα των δεδομένων και να περιορίσει τη χειρόγραφη επέμβαση.

Πώς θα βρείτε το iban του λογαριασμού σας.

Μόνο η τράπεζα τήρησης ενός Λογαριασμού μπορεί να χορηγήσει το σωστό IBAN του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Οι τρόποι γνωστοποίησής του μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση διαδικτύου (Internet) όπου μέσω της ιστοσελίδας ή του e-banking κάθε τράπεζας, μπορεί να παράγεται και να γνωστοποιείται ο IBAN.

Εάν κάποιος χρειαστεί τον IBAN ενός λογαριασμού, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον κάτοχό του, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσετε λανθασμένους IBAN εάν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε τους IBAN πορμηθευτών ή συνεργατών σας, με συνέπεια την απόρριψη της εντολής πληρωμής.

Διαγράφη χρεών έως και 10 ευρώ ανά οφειλέτη, από την εφορία

 


Η εφορία προχώρησε σε διαγραφή οφειλών έως και 10 ευρώ ανά οφειλέτη, για 118.906 φορολογουμένους.

Τι αναφέρει η ΑΑΔΕ.

Οι οφειλές πληρούσαν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Οι οφειλές που διαγράφηκαν, είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 25/11/2019.

Το υπόλοιπο της βασικής οφειλής συνολικά ανά οφειλέτη δεν υπερέβαινε το ποσό των 10 ευρώ.

Δεν υπήρχαν άλλες οφειλές του ιδίου προσώπου, κατά το χρόνο διενέργειας της διαγραφής.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 7α του ν. 4646/2019.

Ring Networks: Καλή Χρονιά με Υγεία

 


Ring Networks: Καλή Χρονιά με Υγεία

ΕΟΔΥ: Πενήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.047 νέα κρούσματα


16  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα οκτώ νέοι θάνατοι, 1.047   νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διαχείριση της πανδημίας εξήρε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

 


Το βαθμό συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εξήρε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ήπειρο και συγκεκριμένα σε Άρτα και Ιωάννινα.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, τόνισε ότι έγινε «μια συζήτηση για πως οργανωθήκαμε όλοι μαζί,  από τα νοσοκομεία μέχρι τους πάντες. Πιστεύουμε ότι με συνεργασία, σύνεση και σκέψη θα πάμε καλά»,  συμπληρώνοντας ότι «όταν θα δοθεί το σύνθημα θα κάνουμε κι εμείς το εμβόλιο».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην μακρόχρονη γνωριμία του με τον Περιφερειάρχη, για να προσθέσει  ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που τον συναντά με τη θεσμική του ιδιότητα. Συνεχίζοντας τόνισε και τα εξής:

«Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Όλες οι αρχές του τόπου, όλες οι υπηρεσίες έχουν ενώσει δυνάμεις ώστε να καταφέρουμε να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντική και ανεκτίμητη η βοήθεια της Περιφέρειας στη διαχείριση της πανδημίας, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε{…}. Χρέος μας είναι να τηρήσουμε τα μέτρα και τις αποφάσεις της Πολιτείας και να κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα βγούμε νικητές από την πανδημία», ανέφερε για να  καταλήξει: «Χρέος μας είναι να παραμείνουμε ασφαλείς, να τηρούμε τα μέτρα και να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στη διαχείριση αυτής της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε πολίτης να κάνει το εμβόλιο για προστατέψει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους δικούς του ανθρώπους». 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάσθηκαν διαδοχικές κλοπές από σταθμευμένα λεωφορεία στην πόλη των Ιωαννίνων

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού που κατηγορείται ότι διέπραξε (έξι) κλοπές και τρεις (3) απόπειρες κλοπής

 

Εξιχνιάσθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, υποθέσεις διαδοχικών κλοπών από σταθμευμένα λεωφορεία στην πόλη των Ιωαννίνων.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και απόπειρα κλοπής κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, από το βράδυ της 10/10/2020 μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, ο κατηγορούμενος εισήλθε συνολικά σε εννέα (9) σταθμευμένα λεωφορεία παραβιάζοντας την πόρτα τους και αφαίρεσε από έξι από αυτά το συνολικό χρηματικό ποσό των (570) ευρώ περίπου.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δωρεάν rapid test στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου

 


Στο Καλπάκι υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο κτίριο του Κλειστού Γυμναστηρίου για την διενέργεια RAPID TEST.

Όποιος δημότης επιθυμεί  μπορεί να συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

Στη συνέχεια θα ορίζεται ραντεβού το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ως μήνυμα  και θα μπορεί να προσέρχεται στο χώρο για να κάνει δωρεάν το RAPID TEST.

H φόρμα βρίσκεται στην διεύθυνση: testing.gov.gr

Για πληροφορίες σχετικά με την συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνήστε  από τις 9.00-12.00 το πρωί στο τηλέφωνο: 2653360123

με τους κ.κ:

Σιδέρη Χριστίνα

Σιαμάνη Γιάννα

Λώλος Δημήτρης 

Πενήντα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (69.006) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.656)στοΔιεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.384)παραβάσεις και (12) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.066) παραβάσειςγιαπεριορισμόμετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(275) στην Αττική,

(160) στη Θεσσαλονίκη,

 (90) στην Κρήτη,

 (78) στην Κεντρική Μακεδονία,

 (70) στη Δυτική Ελλάδα,

 (68) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 (61) στη Στερεά Ελλάδα,

 (60) στη Θεσσαλία,

 (54) στην Ήπειρο,

 (39) στη Δυτική Μακεδονία,

 (31) στην Πελοπόννησο,

 (30) στο Βόρειο Αιγαίο,

 (28) στα Ιόνια Νησιά και

 (22) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (60.632) ομοειδείς παραβάσεις.

(311) παραβάσειςγια μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν(290)πρόστιμα300 ευρώ και (21)των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(53) στην Αττική,

(38) στην Κρήτη,

(37) στη Στερεά Ελλάδα,

(33) στη Θεσσαλονίκη,

(28) στη Δυτική Ελλάδα,

(27) στην Κεντρική Μακεδονία,

(25) στο Βόρειο Αιγαίο,

(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στα Ιόνια Νησιά,

(12) στη Θεσσαλία,

(10) στο Νότιο Αιγαίο,

 (9) στην Πελοπόννησο,

 (4) στη Δυτική Μακεδονία και

 (3) στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουνβεβαιωθείσυνολικά(23.303) ομοειδείς παραβάσειςκαι επιβλήθηκαν(22.012) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.291) των (150) ευρώ.

(7) παραβάσεις και (12) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, υποχρέωση παρουσίασηπελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμαγια παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη πλυντηρίου αυτοκινήτων καθώς και 15νθημερη αναστολή λειτουργίας του για διοργάνωση συνάθροισης. Επιπλέον επιβλήθηκαν (3) πρόστιμα των (300) ευρώ στους παρευρισκόμενους.

- σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε πρόεδρο αθλητικού συλλόγου. Επιπλέον επιβλήθηκαν (3) πρόστιμα των (300) ευρώ στους αθλούμενους.

- σύλληψη και επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και 30ήμερη αναστολή λειτουργίας του (2η παράβαση)

Στην Κρήτη,

- σύλληψη (6) ατόμων, για συμμετοχή σε τυχερό παίγνιο σε μπαρ, επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο και (8) πρόστιμα των (600) ευρώ (σχετικό το από 29-12-2020 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Κρήτης),

- 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο, που δεν τηρούσε κατάλογο ραντεβού,

-3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μπαρ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας του,

Στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο καφενείου και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας του,

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (551) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (614) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις:

- Στην Πελοπόννησο, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε άτομο που συμμετείχε στη συνάθροιση για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Πρεσβυτέρα Καρέτσου Μανθούλα

 


«Έφυγε»  από την ζωή τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου σε ηλικία 80 ετών, η συγχωριανή Πρεσβυτέρα Καρέτσου Μανθούλα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 4:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Δειγματοληψίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για κορωνοϊό στην Π.Ε. Ιωαννίνων (28 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου)


Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας,   σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ, για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν προγραμματίσει  δειγματοληψίες  ταχείας  ανίχνευσης (rapid test) για κορωνοϊό.

• 28/12    

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής (5 μέρες την εβδομάδα).

-Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο.

-Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Ραδιοταξί Ιωαννίνων.

-Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

• 29/12

-Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

-Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

-Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους

  προσέρχονται στο νοσοκομείο

-ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

- Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής (5 μέρες την εβδομάδα).

• 30/12

-Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

-Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής (5 μέρες την εβδομάδα).

- Drive Through στη Πλατεία της Περιφέρειας Ιωαννίνων.

• 31/12

-Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

-Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

-Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

-ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής (5 μέρες την εβδομάδα).

• 01/01/2021 ΑΡΓΙΑ

• 02/01/2021

  -Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

-Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο- Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

• 03/01/2021

-Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

  -Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους  προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

-ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς.

Άνοιξε η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού έτους 2021

 


Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού έτους 2021, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη από σήμερα για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2020 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στο σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou   μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτηση Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2020.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν και εγκριθούν από τις 28 Δεκεμβρίου 2020 θα πληρωθούν το δικαιούμενο ποσό για όλο το έτος 2020 στη μεθεπόμενη πληρωμή και όχι στην πληρωμή της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το επίδομα παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/

 

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή

 


Το 20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους.  Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν  τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Τι είναι η χολή και πως σχηματίζονται οι πέτρες;

«Η χοληδόχος κύστη» μας εξηγεί ο δρ Σπύρος Αυλωνίτης, Γενικός Χειρουργός,  «αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται στο πίσω και κάτω μέρος του ήπατος. Σε αυτήν  αποθηκεύεται το υγρό που είναι γνωστό ως χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη  των τροφών που καταναλώνουμε.  Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει την χοληδόχο κύστη  είναι η χολολιθίαση ή πιο απλά ο σχηματισμός λίθων, οι γνωστές “πέτρες στη χολή” που μπορούν να σχηματιστούν από καθίζηση και κρυσταλλοποίηση  χοληστερόλης,  χολερυθρίνης,  ασβεστίου η βλέννης.  Μπορεί επίσης να σχηματιστούν χολόλιθοι εάν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά».

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές των χολόλιθων;

«Οι χολόλιθοι που έχουν σχηματιστεί, μπορεί να μετακινηθούν και να μπλοκάρουν τους χολικούς αγωγούς συμπεριλαμβανομένου και του κυστικού πόρου (αγωγός μέσω του οποίου αδειάζει η χοληδόχος κύστη), με αποτέλεσμα η πίεση στη χοληδόχο κύστη να αυξηθεί προκαλώντας κολικό (πόνο).  Ο πόνος συνήθως διαρκεί από 1 έως αρκετές ώρες. Οι κολικοί της χοληδόχου κύστης συχνά ακολουθούν βαριά γεύματα και  συνήθως σταματούν όταν οι χολόλιθοι μετακινηθούν και δεν μπλοκάρουν πλέον τους χοληφόρους αγωγούς. Ωστόσο, εάν κάποιο από τα χοληφόρα σωληνάρια όπως είναι και ο κυστικός πόρος, παραμείνει αποκλεισμένο για περισσότερο από μερικές ώρες, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως φλεγμονή ή οίδημα της χοληδόχου κύστης και σοβαρή λοίμωξη της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων οδών ή του ήπατος», σημειώνει ο κ. Αυλωνίτης.