Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς

Με μεγαλοπρέπεια, μεγάλη ευλάβεια και την συμμετοχή πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χειροτόνησε Διάκονο τον Μοναχό Σεβαστιανό (κατά κόσμο Μιχάλη) Τάσση, κάτοικο Βροντισμένης Πωγωνίου.
Στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Ιερείς και Διάκονοι, της Μητρόπολης Καστοριάς και Κονίτσης.
Ο νέος Διάκονος τις επόμενες ημέρες θα χειροτονηθεί Πρεσβύτερος και θα Λειτουργεί στο Επταχώρι, που ανήκει στην Μητροπολιτική Περιφέρεια της Καστοριάς.

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μίας 30χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Αποκριάτικο πάρτι στον παιδικό και το Νηπιαγωγείο Καλπακίου


Παρέα με τον γνωστό κλόουν Τίτα Μίτα υποδέχτηκαν τις απόκριες ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο Καλπακίου.
Τα αστεία κόλπα του κλόουν και τα διασκεδαστικά παιχνίδια ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για τους μικρούς μαθητές που μαζί με τους γονείς τους συμμετείχαν στο αποκριάτικο πάρτι με πολύ κέφι και χορό!

Περιφέρεια Ηπείρου: Άδειες φύτευσης νέων οινάμπελων για το έτος 2019


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται ότι:
Για το έτος 2019 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης οιναμπέλων, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με τα ΦΕΚ 600Β΄/2017 & 613Β΄/2019 μέχρι τις 27 Μαρτίου 2019 οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ  Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου (http://e-services.minagric.gr ) & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.
Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προσδιορίζεται το μέγεθος (σε στρέμματα) και η τοποθεσία της έκτασης για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, η οποία είναι τουλάχιστον ίση της αιτηθείσας έκτασης.
Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου-ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο (γραφείο 114) και στους Λάμπρο Στέφο, Στάθη Βασδέκη ή στο τηλέφωνο: 2651087117.
Επίσης το σχετικό ΦΕΚ 600 Β΄/24-2-2017 και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  http://www.php.gov.gr/

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Διάλεξη με θέμα «Κατάθλιψη στο γενικό πληθυσμό» από τον Ψυχίατρο Επιμελητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Βασίλειο Δ. Κακαβό, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019


Ο Συνδεσμος Επιστημονων Ηπειρωτων διοργανώνει Διάλεξη με θέμα: «Κατάθλιψη στο γενικό πληθυσμό» από τον Ψυχίατρο, Επιμελητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Βασίλειο Δ. Κακαβό, την Τετάρτη  6 Μαρτίου 2019, ώρα 7:00 μ.μ..
Είσοδος ελεύθερη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για την οργανωτική αναδιάρθρωση και την εξωστρέφεια των ΜμΕ


Πρόσκληση ενίσχυσης της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ δημοσιεύεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για την δράση «Εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων ΜΜΕ για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια», συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.000.000 ευρώ.
Βασικός στόχος της δράσης είναι ο προσανατολισμός επιχειρήσεων σε αγορές που έχουν διαφοροποιημένα και διακριτά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις υφιστάμενες που δραστηριοποιούνται. Η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για:
α) την προβολή των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές,
β) την αύξηση των πιθανοτήτων σύναψης επιχειρηματικών συνεργασιών,
γ) την αύξηση των πωλήσεων και
δ ) την ενίσχυση του επιχειρηματικού τους προφίλ σε διεθνές επίπεδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η συμμετοχή της επιχείρησης σε τουλάχιστον μία διεθνή έκθεση.
Οι κύριες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις κατηγορίες «Προβολή – Προώθηση  - Δικτύωση» και «Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη Επιχειρήσεων».
Να σημειωθεί πως ο επιχορηγούμενος  προϋπολογισμός κάθε πράξης εξαρτάται από το αναλυτικό σχέδιο δράσης της και πρέπει να είναι από 20.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ.
Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 6/5/2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα που αφορούν την παρούσα πρόσκληση αποστέλλοντας το ερώτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoipiros@mou.gr  ή στο HelpDesk της Υπηρεσίας

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ζητά τον διαχωρισμό του δήμου Πάργας


Με επιστολή του, προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ζητά τον διαχωρισμό του δήμου Πάργας.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Σας κοινοποιούμε και εμείς την απόφαση που υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάργας για «το διαχωρισμό του υφιστάμενου (καλλικρατικού) Δήμου Πάργας σε...
δυο αυτόνομους Δήμους:
1) Δήμο Πάργας, με έδρα την Πάργα και
2) Δήμο Φαναρίου, με έδρα το Καναλλάκι, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο νέοι Δήμοι που θα προκύψουν από το διαχωρισμό θα είναι διοικητικά αυτόνομοι.»
Σας ενημερώνουμε ότι η αυτοδιοικητική παράταξη Ορίζοντες Ηπείρου που στις εκλογές του Μαΐου θα διεκδικήσει την Περιφέρεια της Ηπείρου υποστηρίζει το αίτημα των κατοίκων της Πάργας και του Καναλλακίου υπό την έννοια ότι ο διαχωρισμός θα ικανοποιεί όχι μόνο το αίσθημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και πρακτικά ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας και καλύτερης απόδοσης των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τιμή
Σπύρος Ριζόπουλος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου

''Μάρκος Μπότσαρης, ο αετός του Σουλίου και η εθνική του παρακαταθήκη του'': Εκδήλωση στο Πνευματικό Κάντρο των Ηπειρωτών, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019


Ανάμεσα στους μεγάλους και ασύγκριτους ήρωες που έχει να παρουσιάσει το εικοσιένα, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου, κατέχει μια μεγάλη και ξεχωριστή θέση. Ξεχωρίζει όχι μονάχα για την παλικαριά του, αλλά και για το άφθαρτο στρατηγικό μυαλό του, για την καλοσύνη της καρδιάς του και τον ιπποτικό του χαρακτήρα. Ο ισάδελφός του στον ηρωισμό Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αθάνατος  Ηπειρώτης αρχιστράτηγος του 1821, μας έχει αφήσει τον πιο ακριβοδίκαιο χαρακτηρισμό για τον Αετό του Σουλίου. Όταν πήγε να προσκυνήσει τον νεκρό Μάρκο Μπότσαρη, είπε στους συναγμένους γύρω του Σουλιώτες: "Ο Μάρκος ήταν τρανός! Είχε νου που δεν είχε άλλος. Είχε καρδιά λιονταριού και γνώμη δίκαια σαν του Χριστού! Ούτε στο δάχτυλό του δεν του φτάνουμε... Σαν το Μάρκο ήρωα, μάνα δεν ξαναγεννάει". 

Αυτόν τον ήρωα, τον Μάρκο Μπότσαρη, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,  τίμησε σε αφιερωματική εκδήλωση, ο Περιβαντολλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, το πρωί, παρουσία εκατοντάδων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου και του Σουλίου. Η εκδήλωση αυτή είναι συνέχεια της εκδήλωσης του καλοκαιριού του 2018, που διοργανώθηκε στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας,  που κατά γενική ομολογία είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία και έπειτα από απαίτηση των αποδήμων διοργανώθηκε και στην Αθήνα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου Νίκος Νικολάου. Ο Λαοκράτης Βάσης μίλησε για την ηρωική μορφή και το ήθος του Μάρκου Μπότσαρη και ο Κώστας Καραβίδας για την παρουσία του στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία.  Εκ μέρους της οργανωμένης ηπειρώτικης αποδημίας χαιρέτησε και μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας και ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής. Ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βασίλης Κωνσταντής, αναφέρθηκε με ομιλία του, στην επιρροή που άσκησε η μνήμη του Μάρκου Μπότσαρη στην παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.
Ο Απόστολος Καλδάνης εκπαιδευτικός  απήγγειλε το ποίημα του Ανδρέα Κάλβου ''Από την Ωδή στο Σούλι''.
Το τοπικό τραγούδι της Κρανιάς Πρέβεζας ''Πετάξου Μάρκο στην Κρανιά'' τραγούδησε ο Στράτος Πάτσης.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια που αναφέρονται στη δράση του Μάρκου Μπότσαρη, από  χορωδία παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από τους:  Σπύρο Κούρα, Απόστολο Καλδάνη, Αλίκη Νάσση,  Στράτο Πάτση και Βασίλη Πνευματικό. Συντόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Θύμιος Ρέντζιος.
Πέραν των προαναφερομένων, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ο πρώην Βουλευτής Πρέβεζας Σπύρος Καραμούτσος, ο απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη Κίτσος Μπότσαρης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πεντέλης Λευτέρης Κιτσούλης, ο πρώην Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Χρήστος Χρήστου, ο συγγραφέας Σωκράτης Βασιλείου, ο Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Γαβριήλ, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου Κώστας Ζηκόπουλος, σύσσωμα τα Δ.Σ. των Συλλόγων Αποδήμων Θεσπρωτικού, Κρανιάς και Παπαδιωτών, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Βρυσούλας Πρέβεζας Αλέξης Γούσης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμιάς Πρέβεζας Χριστόφορος Ευθυμίου,  μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλιππιαδιωτών Αττικής, του Συλλόγου Παργινών Αθήνας και των Αδελφοτήτων Πολυστάφυλλου Πρέβεζας,  Άσσου Πρέβεζας και Γυμνότοπου Πρέβεζας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά ηπειρώτικων εδεσμάτων και ηπειρώτικου τσίπουρου.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού Γεωργίας και Υδάτων της Ζιμπάμπουε Βαγγελη Χαριτάτου στην Αθήνα


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Ανοίγοντας πολλά παράθυρα για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ζιμπάμπουε, ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ως Υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων, ο κ. Βαγγέλης Χαριτάτος.
Ο κ. Χαριτάτος είναι ο πρώτος Έλληνας δεύτερης γενιάς, από πατέρα Κεφαλλονίτη και μητέρα Τυνήσια, που αναλαμβάνει Υπουργικό πόστο σε αυτήν την Υποσαχάρια χώρα των 14 εκατομμυρίων, με τον πατέρα του στο παρελθόν να έχει διατελέσει Γερουσιαστής.   
Η πρώτη διμερής συνάντηση του έγινε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τον είχε επισκεφθει στο Χαράρε τον περασμένο Νοέμβριο και του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση να έλθει στην Αθήνα.
Συζήτησαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκεί πολύ δυναμική Ελληνική παροικία, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιείται και το Ελληνο-Ζιμπαμπουανό Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, που χρόνια τώρα επιδιώκει να συνεργαστεί με εταιρείες από την Ελλάδα. (Απλά να υπογραμμιστεί εδώ, ότι πριν τις δύο επισκέψεις του ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ δεν είχε πραγματοποιηθεί εκεί ταξίδι Έλληνα Υπουργού για πάνω από 46 χρόνια).
Οι ειδικότερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζιμπάμπουε για την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας και των Ελληνικών επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Σύμφωνα με τον κ. Χαριτάτο, αλλά και με τα όσα είχε πει ο Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ όταν τον δέχθηκε πριν από τέσσερεις μήνες στο Γραφείο του στο Χαράρε, η πατρίδα του λόγω μεγάλων προγραμματισμών σε έργα υποδομών και κτηρίων, αλλά και προγραμμάτων στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των υδάτων και του τουρισμού, είναι πρόθυμη να ανοίξει τις πόρτες της σε Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:
- Κατασκευής αυτοκινητόδρομων, μικρης και μεγάλης οδοποιΐας, λιμένων, φραγμάτων (ήδη εγκρίθηκε η κατασκευή 5 φραγμάτων προϋπολογισμού 5 δις Ευρώ), οικιστικών συγκροτημάτων κλπ.
- Επίσης, εταιρείες τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με παράλληλα προγράμματα εκμάθησης του αγροτικού πληθυσμού της Ζιμπάμπουε σε καινοτόμα προγράμματα, που θα μπορούσαν να διδάξουν ομάδες Ελλήνων καθηγητών και φοιτητών των εδώ Γεωργικών Πανεπιστημίων.

Ελεούσα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 30χρονος κατηγορούμενος για μεταφορά παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη, προχθές (02-03-2019) το απόγευμα στη διασταύρωση Ελεούσας Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 30χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
Αναλυτικότερα, ο 30χρονος κατελήφθη ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, να μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας, τέσσερις αλλοδαπούς, ηλικίας 24, 36, 55 και 36 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι σε βάρος των τριών μη νόμιμων αλλοδαπών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το B ’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Τιμωρία: Πως μπορεί να βλάψει τα παιδιά



Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε μία από τις βασικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζαν οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί, σε σχεδόν μόνιμη βάση. Σήμερα, η τιμωρία, αμφισβητείται έντονα από τους ειδικούς, οι οποίοι την αποδέχονται μόνο ως έσχατη λύση.
Στη σύγχρονη εποχή, τη θέση της τιμωρίας παίρνει η επιβράβευση, που προδιαθέτει τα παιδιά να έχουν καλή συμπεριφορά και τα βοηθά να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, σε αντίθεση με την τιμωρία που, όταν συμβαίνει συχνά, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθησή τους και στη μετέπειτα ζωή τους.
Δεν είναι μάλιστα σπάνιο το φαινόμενο των παιδιών που στιγματίζονται και υιοθετούν αρνητικές συμπεριφορές έτσι ώστε να συμβεί αυτό που εκ των προτέρων γνωρίζουν. Αντιλαμβανόμενα ότι είναι αυτά που «δεν τα καταφέρνουν», «δεν κάνουν τίποτα σωστό» και είναι μονίμως τιμωρημένα, η αυτοπεποίθησή τους πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οικειοποιούνται το ρόλο του «κακού παιδιού» και στη συνέχεια να πράττουν και να συμπεριφέρονται αναλόγως, έτσι ώστε να προκαλέσουν την προσοχή και να τιμωρηθούν, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.