Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Παράκληση στην Αγία Παρασκευή Παρακαλάμου


Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου τελέστηκε παράκληση στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Παρακαλάμου.


Τηλεδιάσκεψη Υπ. Υποδομών-Περιφερειαρχών για την προετοιμασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης


Τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, του Υφυπουργού   Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκου, του  Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και των περιφερειαρχών της χώρας. 

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε γενική ενημέρωση για τις προτεραιότητες, τις προϋποθέσεις  και τον τρόπο ένταξης των έργων στο εν λόγω Ταμείο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προέβη σε γενικές αναφορές για παρεμβάσεις που απαιτούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε έργα αγροτικών υποδομών και περιβάλλοντος,  δίνοντας έμφαση στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες (Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια-Γέφυρα Καλογήρου και στο παραλιακό μέτωπο), επικαλούμενος και τις πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις που είχαν γίνει στο Υπουργείο Υποδομών.

Από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης,  διαφαίνονται  πιθανότητες για χρηματοδότηση  του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, το οποίο έχει ώριμες μελέτες, που αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς οι συμβασιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της διετίας 2021-2022.


ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, 293 νέα κρούσματα

22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, 293 νέα κρούσματα.
 «Σήμερα ανακοινώνουμε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
1.943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα. 88 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Θεσπρωτίας για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών


Κατελήφθη τη στιγμή που προσέγγιζε διά θαλάσσης θαμνώδες σημείο με δενδρύλλια κάνναβης

Κατασχέθηκαν τέσσερα (4) δενδρύλλια και ακατέργαστη κάνναβη

Συνελήφθη σήμερα (26-08-2020) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων της προαναφερόμενης υπηρεσίας για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εντοπίστηκαν σε θαμνώδη παραθαλάσσια περιοχή της Θεσπρωτίας τέσσερα δενδρύλλια ύψους από -1,20- έως -1,91- μέτρα.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, συνελήφθη από τους αστυνομικούς ο ημεδαπός, τη στιγμή που προσέγγιζε διά θαλάσσης με βάρκα το παραπάνω σημείο, φέροντας μαζί του διάφορα είδη για την περιποίηση και φροντίδα των δενδρυλλίων.

Κατασχέθηκαν τα ανωτέρω δενδρύλλια καθώς επίσης ακατέργαστη κάνναβη βάρους -47- γραμμαρίων και αποξηραμένα φύλλα κάνναβης βάρους -18,6- γραμμαρίων, τα οποία βρέθηκαν σε επαγγελματικό χώρο του συλληφθέντα.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δήμος Πωγωνίου: Τριετή παράταση στη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στους Κουκλιούς


Τριετή παράταση έλαβε η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Δήμου Πωγωνίου που εδρεύει στους Κουκλιούς. 
Η παράταση εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ως η 4η Τροποποίηση της Πράξης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου» με Κωδικό ΟΠΣ 5001699 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020»  και δυνατότητα ανανέωσης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος.
Το ΚΗΦΗ Δήμου Πωγωνίου εξυπηρετεί τριάντα δημότες, προσφέροντάς τους υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης. 
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, όμορφο και σύγχρονο κτίριο φιλοξενεί ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελώντας, πέρα από χώρο στήριξης των δημοτών, και διέξοδο για το οικογενειακό περιβάλλον που εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα των ηλικιωμένων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για την προκήρυξη έργων αποχέτευσης σε Ροδοτόπι- Αγ. Ιωάννη Δήμου Ζίτσας


Τη σύμφωνη γνώμη για τη διαδικασία προκήρυξης των έργων δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων τμημάτων οικισμών Τ.Κ. Ροδοτοπίου και Αγ. Ιωάννη Δήμου Ζίτσας, εκφράζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Ειδικότερα, με σχετικά έγγραφα προς το Δήμο Ζίτσας διατυπώνεται η θετική γνώμη της υπηρεσίας για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης των έργων:

 Ø   «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ροδοτοπίου», προϋπολογισμού 4.875.000 ευρώ

 Ø   «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων τμήματος οικισμού       Τ.Κ. Αγ. Ιωάννη», προϋπολογισμού 2.078.225,81 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δέκα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο την Τρίτη 25 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (50.642) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(11) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (2) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες στα Ιόνια Νησιά.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (422) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (27) άτομα.
(1) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στα Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (54) σχετικές παραβάσεις.
(3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (110) σχετικές παραβάσεις.
(362) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(62) στη Θεσσαλονίκη,
(49) στην Κεντρική Μακεδονία,
(43) στην Κρήτη,
(36) στην Αττική,
(35) στη Στερεά Ελλάδα,
(25) στο Νότιο Αιγαίο,
(24) στη Δυτική Ελλάδα,
(20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(18) στη Θεσσαλία,
(16) στο Βόρειο Αιγαίο,
(13) στην Ήπειρο,
(11) στην Πελοπόννησο,
  (6) στα Ιόνια Νησιά και
  (4) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (9.033) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (9.024) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (9) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (101) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (21) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από τις οποίες (12) στη Μύκονο, (7) σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Θήρας (Σαντορίνη, Ανάφη) και (2) στη Σύρο.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρού στη θέση "Γρεβιές" Τ.Κ. Δολιανών


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 76/2020 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 140/2020 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση αγρού που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
ΑΡΘΡΟ 1) Περιγραφή της  έκτασης
α) Ξηρικός αγρός εκτάσεως δύο στρεμμάτων και επτακοσίων πενήντα μέτρων (2,750 στρεμ.) -αρ. τεμαχίου 517- που βρίσκεται στη θέση «Γρέβιες»  της Κοινότητας Δολιανών.
ΑΡΘΡΟ 2) Τρόπος Διενέργειας της Δημοπρασίας
Η δημοπρασία είναι πλειοδοτική ,φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ’ όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται στα πρακτικά.
Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αυτή μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.
Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου ,οφείλει να δηλώσει τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή ,προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.
Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληροί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους, αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δημοπρασίας συντάσσονται σε απλό χαρτί.
Στην α’ δημοπρασία γίνονται δεκτοί δημότες κάτοικοι της Κοινότητας Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτελέσματα επαναλαμβάνεται και γίνονται δεκτοί δημότες του Δήμου Πωγωνίου και τέλος αν η επαναληπτική δημοπρασία είναι άγονη επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτήν οποιοσδήποτε.
ΑΡΘΡΟ 3) Τόπος και ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι, στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00π.μ. ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής που ορίστηκε με την 144/2019 (6ΥΗ1Ω1Ω-ΗΤΗ) Α.Δ.Σ. και μπορεί να συμμετάσχουν  σε αυτήν οι δημότες κάτοικοι της Κοινότητας Δολιανών Δ.Ε. Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου.
Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετάσχουν σε αυτήν δημότες κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου, στις 21 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα  και ώρα 11:00 π.μ., στον ίδιο χώρο και ενώπιον της ίδιας επιτροπής.
Αν η επαναληπτική δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτή οποιοσδήποτε, στις 1η Οκτώβρη ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. στον ίδιο χώρο.
Λήξη προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών –προσφορών συμμετοχής στην επιτροπή: ώρα 10:30π.μ.
ΑΡΘΡΟ 4)Κατώτατο όριο της πρώτης προσφοράς
Κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται το ποσό των δέκα πέντε  ευρώ (15,00€) ετησίως για ολόκληρο τον ανωτέρω αγρό.
ΑΡΘΡΟ 5) Εγγυητής
Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται να παρουσιάσει αξιόχρεο εγγυητή, ο οποίος θα υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας και έτσι καθίσταται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον  υπεύθυνος με αυτόν για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ 6) Δικαίωμα αποζημίωσης
Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά δικαίωμα προς αποζημίωση από τη μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας από το αρμόδιο όργανο του δήμου ή της διοικητικής αρχής που έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα.
ΑΡΘΡΟ 7) Σύμβαση
Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται όπως εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση, που ενεργείται με αποδεικτικό παραλαβής, της απόφασης της διοικητικής αρχής περί κατακυρώσεως ή εγκρίσεως του αποτελέσματος της δημοπρασίας, να προσέλθει μαζί με τον εγγυητή του για την σύνταξη και υπογραφή της σύμβασης, άλλως και η κατατεθείσα εγγύηση καταπίπτει υπέρ του δήμου χωρίς δικαστική παρέμβαση.
Ενεργείται δε αναπλειστηριασμός εις βάρος του και του εγγυητή του, οι οποίοι ευθύνονται για το μεγαλύτερο τυχόν οικονομικό αποτέλεσμα της δημοπρασίας από αυτό της προηγούμενης.
Μετά  το πέρας της παραπάνω προθεσμίας των δέκα ημερών η σύμβαση θεωρείται ότι καταρτίστηκε οριστικά.
ΑΡΘΡΟ 8) Διάρκεια εκμίσθωσης-αναπροσαρμογή μισθώματος.
Η διάρκεια της εκμίσθωσης ορίζεται σε πέντε (5) χρόνια, από την υπογραφή της σύμβασης, χωρίς καμία αναπροσαρμογή του μισθώματος.
ΑΡΘΡΟ 9) Προθεσμία καταβολής του Μισθώματος.
Το μίσθωμα θα καταβάλλεται έως 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
ΑΡΘΡΟ 10) Εγγύηση και δικαιολογητικά συμμετοχής.
Δεν απαιτείται εγγύηση συμμετοχής διότι το ποσό αυτής ανέρχεται στο 1/10  του οριζομένου ελαχίστου ορίου πρώτης προσφοράς ήτοι 15€Χ 1/10=1,5€, ποσό αμελητέο. Ο τελευταίος πλειοδότης κατά την υπογραφή της σύμβασης ως εγγύηση, θα καταθέσει γραμμάτιο συστάσεως παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή εγγυητική επιστολή ανεγνωρισμένης Τράπεζας ή βεβαίωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσού ίσου με το 1/10 επί του  μισθώματος που θα επιτευχθεί, για την διασφάλιση των όρων της σύμβασης.
Το ποσό αυτό θα παραμείνει κατατεθειμένο μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν καθυστερούμενα ενοίκια και θα επιστραφεί στον μισθωτή, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης σύμφωνα με το Νόμο.
Επίσης ο συμμετέχων στη δημοπρασία θα πρέπει να καταθέσει:
Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι είναι δημότης μόνιμος κάτοικος του Δήμου Πωγωνίου,(για την α’ & β’)
Δημοτική ενημερότητα από Ταμειακή Υπηρεσία Δήμου Πωγωνίου
Φορολογική ενημερότητα
Αντίγραφο Δ.Α.Τ.
Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ,στην οποία θα αναφέρεται ότι έλαβε γνώση των όρων της διακήρυξης , τους οποίους και αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα, καθώς και ότι έλαβε γνώση της πραγματικής κατάστασης του μισθίου.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα



Στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εσωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.  

Κήλη των αθλητών το καλοκαίρι: Πώς να την αποφύγετε


Ευκαιρία για ενασχόληση με σπορ σε εξωτερικούς χώρους δίνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο ελεύθερος χρόνος και ο καλός καιρός. Κάθε λογής και ηλικίας άνθρωποι ικανοποιούν την επιθυμία τους για λίγη άσκηση, μέσω των αγαπημένων τους αθλημάτων. Ωστόσο, όσοι παρέμεναν για μεγάλο διάστημα αδρανείς, κινδυνεύουν από τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και η κήλη των αθλητών. Βέβαια, η «αόρατη» αυτή πάθηση δεν κάνει διακρίσεις, αφού μπορεί να ανακύψει ακόμα και σε αθλητές άριστης κατάστασης ή ακόμα και σε ανύποπτη στιγμή, όπως κατά την άρση ενός βαρέος αντικειμένου.
«Η κήλη του αθλητή ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή ηβαλγία αναπτύσσεται λόγω των επαναλαμβανόμενων, απότομων κινήσεων που απαιτούν πολλά αθλήματα, καθώς και της συστροφής του κορμού κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Παρότι τα αθλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή είναι πολυάριθμα, τώρα το καλοκαίρι συνήθως ενοχοποιούνται το θαλάσσιο σκι, το μπάσκετ, το καγιάκ, το ποδόσφαιρο, το τένις και το τρέξιμο», επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).
Παρά το όνομά της, η κήλη αυτή δεν μοιάζει με τις άλλες και δεν γίνεται ψηλαφητά αντιληπτή από τον ασθενή, όπως συμβαίνει με τις κοιλιοκήλες που δημιουργούν εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα. Αν και τα συμπτώματα είναι παρόμοια, αυτά προκαλούνται από τη ρήξη τενόντων που φυσιολογικά είναι προσκολλημένοι στη λεκάνη ή από την κάκωση/ρήξη άλλων μαλακών ιστών (μυς, σύνδεσμοι) στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και της ηβικής περιοχής. Αιτία είναι η υπερδιάτασή τους.