Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 56 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα και 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.212 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 72 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται στους 43, εκ των οποίων 32 ήταν άνδρες και 11 γυναίκες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων στη χώρα μας είναι τα 71 έτη.
Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας εντοπίζονται στην Αττική.

Ανακοίνωση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με ψευδεπίγραφο - απατηλό μήνυμα, που διακινείται μέσω emails ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ανακοινώνεται ότι το παρακάτω κείμενο - μήνυμα, που αναπαράγεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και διακινείται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.
Παρακαλούνται οι πολίτες «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα.
Έρευνα για το θέμα διενεργείται ήδη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 1 Απριλίου στην Ιόνια Οδό


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Μεσολογγίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.  
Ειδικότερα, την Τετάρτη 1 Απριλίου, από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Μεσολογγίου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.
Στο διάστημα αυτό όσοι οδηγοί επιθυμούν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου, μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων θα ενημερώνονται έγκαιρα προκειμένου να εξέρχονται από τον προηγούμενο κόμβο - Α/Κ Αγρινίου (Χαλικίου) – και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Μεσολογγίου.
Τέλος την Πέμπτη 2 Απριλίου από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Μεσολογγίου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου, μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων θα ενημερώνονται έγκαιρα προκειμένου να εξέρχονται από τους προηγούμενους κόμβους - Α/Κ Γαυρολίμνης και Ημικόμβο Ευηνοχωρίου - και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Μεσολογγίου.
Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 30 Μαρτίου)


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Κυριακή 29 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερή κατάσταση.
• Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας καθώς και το θετικό περιστατικό που διακομίσθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
• Έληξε η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική. Η γιατρός είναι πολύ καλά στην υγεία της.
• Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Από τα δύο δείγματα που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή ημέρα το ένα είναι αρνητικό και αναμένονται αποτελέσματα για άλλο ένα
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δύο θετικά κρούσματα της 28/3/2020, παραμένουν σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου, αφού από την κλινική τους εξέταση και την διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καλά στην υγεία τους και δεν προκύπτει ανάγκη νοσηλείας .
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των ανωτέρω, ύστερα από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
• Από τα δέκα εννέα δείγματα, που ελήφθησαν τις δύο προηγούμενες ημέρες, τα εννέα είναι αρνητικά. Για τα υπόλοιπα δέκα αναμένονται αποτελέσματα.
• Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Δύο αποτελέσματα από πιθανά περιστατικά προηγούμενων ημερών επέστρεψαν αρνητικά στον SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο νέα πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα των σχετικών δειγμάτων.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση.
• Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης , για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Τρεις νέες κατηγορίες ΚΑΔ εντάσσονται από τον Απρίλιο στα μέτρα στήριξης


Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασε επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη.
Όπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης οι ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, ενώ οι υπόλοιποι καλύπτονται από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν και να κάνουν αίτηση όλα τα νομικά πρόσωπα.
Παράλληλα ανέφερε οτι οι παρεμβάσεις στήριξης σε ειδικούς κλάδους, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, θα αφορούν στον τομέα της ενέργειας αλλά και στη δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
Αναλυτικότερα σχετικά με το σύνολο των ΚΑΔ (περιλαμβανομένων και αυτών που ανακοινώθηκαν σήμερα) ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι καλύπτουν πλέον το 76% των επιχειρήσεων.
Οι νέες κατηγορίες ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν σήμερα και εντάσσονται από τον Απρίλιο στα μέτρα στήριξης είναι οι ακόλουθες:

Εβδομήντα επτά οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 29 Μαρτίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 29 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.835) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(589) στην Αττική,
(212) στη Θεσσαλονίκη,
(136) στα Ιόνια Νησιά,
(130) στη Δυτική Ελλάδα,
(107) στην Κεντρική Μακεδονία,
(102) στη Θεσσαλία,
 (99) στην Κρήτη,
 (96) στην Πελοπόννησο,
 (87) στο Νότιο Αιγαίο,
 (77) στην Ήπειρο,
 (73) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (70) στη Στερεά Ελλάδα,
 (35) στο Βόρειο Αιγαίο και
 (22 ) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (8.441) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα, ως ακολούθως:
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(1) στην Αττική,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία,
(1) στη Στερεά Ελλάδα και
(1) στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (292) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (302) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό και το θηλασμό


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στις εγκύους, οι οποίες όχι μόνο αναρωτιούνται αν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, αλλά και αν μετά τη γέννηση του μωρού τους θα μπορούν να το θηλάζουν.
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, απαντά σε βασικές απορίες που έχουν, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή.
Έχουν οι έγκυοι αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον κορωνοϊό COVID-19;
Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για το θέμα είναι περιορισμένα και οι έρευνες για να συλλεχθούν περισσότερα συνεχίζονται. Όλα όσα υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή, όμως, συγκλίνουν ότι οι έγκυοι δεν κινδυνεύουν περισσότερο απ' όσο ο γενικός πληθυσμός.
Ωστόσο είναι γνωστό πως το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας υφίστανται ριζικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και ότι άλλοι ιοί του αναπνευστικού (π.χ. αυτός της γρίπης) τις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο νοσήσεως. Γι' αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και εναντίον του COVID-19. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρουν αμέσως στον μαιευτήρα τους τυχόν ύποπτα συμπτώματα (όχι μόνο για COVID-19 αλλά και για γρίπη), όπως ο πυρετός, ο βήχας ή η δυσκολία στην αναπνοή.
Μπορεί να περάσει ο κορωνοϊός από τη γυναίκα στο έμβρυο ή στο νεογέννητο μωρό;
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που συγκεντρώνει τα παγκόσμια δεδομένα, ο κορωνοϊός COVID-19 δεν έχει εντοπιστεί ούτε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος. Μερικές περιπτώσεις μόλυνσης νεογέννητων μωρών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως πιστεύεται ότι οφείλονται σε μετάδοση μετά τη γέννηση του μωρού (μέσα στα νοσοκομεία ή όταν μεταφέρθηκαν στο σπίτι) επειδή δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Αυξάνεται στο ύψος των 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών


Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προχωρά στην αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, από τα 25 στα 50 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως «οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο της διαρκούς συνδρομής τους για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, αυξάνουν από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα».

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τις πανελλαδικές


Υπεγράφησαν οι εγκύκλιοι που αφορούν στις Αιτήσεις-Δηλώσεις των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020.
Οι αιτήσεις-δηλώσεις θα υποβάλλονται μέσω email από 30/3/2020 έως 9/4/2020, προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Επιδίωξη παραμένει να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.

Πάσχα στο χωριό από του χρόνου

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης με  μήνυμα του απέκλεισε την  πασχαλινή έξοδο για φέτος, λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα.
Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή έναν μήνα.

Συχνοουρία στους άνδρες: Τι μπορεί να κρύβει


Τα ούρα (το χρώμα, η ποσότητα, η συχνότητα που κάποιος ουρεί καθημερινά) αποτελούν έναν από τους καθρέπτες για την υγεία του σώματος. 
Στην αρχαιότητα, μάλιστα, οι γιατροί με επισκόπηση ούρων μπορούσαν να διαγνώσουν εάν η νόσος, από την οποία έπασχε ο ασθενής, θα είχε ή όχι μοιραία κατάληξη.
Η συχνουρία είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής ουρεί συχνά και κάθε φορά βγαίνει μικρή ποσότητα ούρων.
Ο αριθμός των ουρήσεων είναι πάνω από οκτώ το 24ωρο και η ποσότητα των ούρων μικρότερη από 200 ml τη φορά.
Ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας M.D. (www.krokkas.gr) επισημαίνει: «Στους περισσότερους ανθρώπους η κύστη αποθηκεύει προσωρινά αρκετή ποσότητα ούρων, ώστε κάποιος να μην χρειάζεται να επισκέπτεται την τουαλέτα πάνω από 4-8 φορές την ημέρα. Όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται, πιθανά να υπάρχει συχνοουρία και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να κρύβει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας».
Τι να γνωρίζετε
        Όταν συνοδεύεται από πυρετό, πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά, η συχνοουρία μπορεί να κρύβει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
        Μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη του προστατικού αδένα (προστατίτιδα)
        Επιπλέον μπορεί να δείχνει διευρυμένο προστάτη (καλοήθης υπερπλασία)
        Η συχνοουρία μπορεί, επίσης, να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης