Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου-Λευκάδος: Συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους για καλύτερες τιμές στο γάλα και αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας των νέων συναδέλφων

Το σωματείο μας είναι αλληλέγγυο στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων για καλύτερες τιμές στο γάλα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ και της ΑΤΕ. Καταδικάζουμε την επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις μελών του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού. Θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και θα επιδιώξουμε κοινό μέτωπο σε όλη την περιοχή. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου – Λευκάδας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γεωπόνοι τονίζοντας ότι: «τον τελευταίο χρόνο τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα. Μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου είδαμε την ανεργία να εκτινάσσετε στα ύψη ενώ οι μισθοί από την άλλη πλευρά έχουν πάρει την κάτω βόλτα».



Οι Γεωπόνοι στην ανακοίνωσή τους προσθέτουν τα εξής:


Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 2500 περίπου θέσεις για γεωπόνους στις υπηρεσίες του υπουργείου γεωργίας. Οι μόνες θέσεις εργασίας που έμειναν περίπου σταθερές σε αριθμό αν και αυτές δέχτηκαν μια μείωση ήταν τα αγροτικά (ενός έτους) των νέων συναδέλφων. Βέβαια τα 2 αυτά χρόνια είδαμε ότι οι συνάδελφοι που έκαναν τα «αγροτικά» τους αντιμετωπίζονται από το υπουργείο και την κυβέρνηση σαν φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για όλες τις δουλειές. Και πιο συγκεκριμένα τόσο πέρυσι όσο και φέτος όλοι αυτοί οι συνάδελφοι μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία χωρίς τη θέληση τους και με την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάντα να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους σε περίπτωση που αρνηθούν. Βέβαια οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μόνοι, παρόμοιο καθεστώς αντιμετωπίζουν και οι συμβασιούχοι του ΕΛΓΑ που μέσα σε 8 μήνες προλαβαίνουν να δουν όλοι σχεδόν την επικράτεια της χώρας. Με αυτές τις παράνομες μετακινήσεις καλύπτουν την δουλειά που υπάρχει χωρίς να αναγκάζονται να προσλαμβάνουν συναδέλφους με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ανεργίας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ενώ την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ χαρατσώνει τους αγρότες. Ειδικά στον ΕΛΓΑ έχουν μετακινήσει και συναδέλφους από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τους Δήμους.


Πρέπει να βάλουμε τέλος στη λογική μοιράσματος της φτώχειας που μας επιβάλλουν. Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της καταστρατήγησης των εργατικών μας δικαιωμάτων.


Λύση είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο - συνεταιριστικό - ιδιωτικό τομέα με απαγόρευση των απολύσεων με μαζικές προσλήψεις και όχι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Θεωρούμε τις μετακινήσεις των συναδέλφων από το «αγροτικό» σε άλλες υπηρεσίες παράνομες. Καλούμε όλους τους σ/φους να συμμετάσχουν στις τρεις συνελεύσεις του σωματείου σε Πρέβεζα-Γιάννενα-Άρτα για να οργανώσουμε την απάντηση μας.


Το Δ.Σ του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου-Λευκάδος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αυξήθηκαν οι επιστροφές φόρου λόγω των αποδείξεων

Πώς κατάφεραν να εισπράξουν αντί να πληρώσουν φόρο.



Πάνω από 40% των φορολογικών δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν από την εφορία έχουν πιστωτικό υπόλοιπο. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πάρουν επιστροφή φόρου. Πρόκειται για ανατροπή στα φορολογικά δεδομένα η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο μάζεψαν τον αναγκαίο αριθμό αποδείξεων για να καλύψουν το αφορολόγητο αλλά υπέβαλαν και επιπλέον αποδείξεις οι οποίες και μείωσαν τον φόρο. Μαζί με τις άλλες δαπάνες που υπέβαλαν πολλοί φορολογούμενοι, η εφορία είναι αναγκασμένη… να τους επιστρέψει φόρο!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία και της δεύτερης παρτίδας εκκαθαριστικών σημειωμάτων που ταχυδρομεί αυτές τις ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα χρεωστικά εκκαθαριστικά έχουν περιοριστεί μόλις στο 18,6% του συνόλου ενώ τα πιστωτικά αναρριχήθηκαν στο 40%!


Η δεύτερη παρτίδα περιλαμβάνει 571.832 εκκαθαριστικά εκ των οποίων μόλις τα 106.501 (ποσοστό 18,6%) είναι χρεωστικά ενώ τα πιστωτικά ανέρχονται στο 40% (228.389 εκκαθαριστικά), με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να επιστρέψει 206,7 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος από τα χρεωστικά ανέρχεται μόλις στα 257,4 εκατ. ευρώ.


Από τα 571.832 εκκαθαριστικά τα 236.942 είναι μηδενικά. Από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 403.739 (70,60%) επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.


Στο πλαίσιο της 2ης παρτίδας, η ΓΓΠΣ επεξεργάστηκε 600.058 εκκαθαριστικές δηλώσεις εκ των οποίων 452.445 υποβλήθηκαν μέσω ίντερνετ και 147.613 μέσω των εφοριών.
Συνολικά μέχρι τώρα εκκαθαρίστηκαν 781.612 δηλώσεις εκ των οποίων: 146.735 (18,77%) είναι χρεωστικές με τον πρόσθετο φόρο να ανέρχεται στα 396,6 εκατ. ευρώ, 311.471 πιστωτικές (39,85%) με τον προς επιστροφή φόρο να φθάνει τα 311,6 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση του δημοσίου είναι μόλις 85 εκατ. ευρώ. Μηδενικές ήταν 323.406 δηλώσεις (ποσοστό 41,38%).

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξάνεται το κόστος ανέγερσης κατοικίας

Άνοδο των τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων.


Αύξηση 2,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Απρίλιο φέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2010, έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2010 προς το 2009.


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά σημειώθηκαν στο πετρέλαιο κίνησης - diesel (21,5%), στους χάλκινους αγωγούς (13,1%), στους χάλκινους σωλήνες (12,7%) και στον σίδηρο οπλισμού (10%).

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν στις γυψοσανίδες (5%) και στις μαρμαρόπλακες (0,5%).
Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τον Απρίλιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2011, σημείωσε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2010.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Ποιες είναι οι περιοχές που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο

Σε 268 περιοχές της χώρας πρόκειται να προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ανακοίνωσε ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση 21 μελετών κτηματογράφησης σε 268 προ καποδιστριακούς δήμους και κοινότητας της χώρας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 111,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Ιούνιο. Με την κτηματογράφηση των 268 προ-καποδιστριακών ΟΤΑ θα καταγραφούν περίπου 2,6 εκατ. δικαιώματα και θα καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο 4,7 εκατ. στρέμματα.


Οι περιοχές της Ηπείρου είναι:

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κ. Αγίου Ιωάννου, Κ. Ανω Λαψίστης, Κ. Ασφάκας, Κ. Βουνοπλαγιάς, Κ. Ελεούσης, Κ. Ζωοδόχου, Κ. Καρυών, Κ. Κάτω Λαψίστης, Κ. Μεγάλου Γαρδικίου, Κ. Πετσαλιού, Κ. Ροδοτοπίου, Κ. Αμπελείας, Κ. Αμφιθέας, Κ. Βασιλικής Κ. Καστρίτσης, Κ. Κουτσελίου, Κ. Κρανούλας, Κ. Κρύας, Κ. Λογγάδων, Κ. Μαρμάρων, Κ. Μπάφρας, Κ. Μπιζανίου, Κ. Νεοκαισαρείας, Κ. Νεοχωροπούλου, Κ. Νήσου Ιωαννίνων, Κ. Πεδινής, Κ. Περάματος, Κ. Περιβλέπτου

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Κ. Αγίου Βλάσιου, Κ. Γραικοχωρίου, Κ. Καστρίου, Κ. Λαδοχωρίου, Κ. Μαυρουδείου, Κ. Νέας Σελεύκειας, Κ. Κεστρίνης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Τους αναδόχους έργων ανέδειξε η Οικονομική Επιτροπή


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:


Αποκατάσταση βλαβών Αντλιοστασίου ΑΟ Παντάνασσας (ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρή), προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.
Αντικατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και καλωδιώσεων αντλιοστασίων Λαψίστας – Ροδοτοπίου, προϋπολογισμού 73.800 ευρώ.
Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου, προϋπολογισμού 32.000 ευρώ.
Αποκατάσταση του οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας λόγω φυσικών καταστροφών, προϋπολογισμού 99.450 ευρώ.
 
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Κατάληψη της ATEbank από κτηνοτρόφους

Σε κατάληψη του κεντρικού καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στα Γιάννενα προχώρησαν κτηνοτρόφοι – μέλη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου καθώς επίσης και εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.


Οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση των μετόχων – Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ζητούν να παραμείνει σε συνεταιριστικά «χέρια» η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία.

«Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»: Συνέχιση του Προγράμματος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Μαΐου 2011


Διαπιστώνοντας το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» και τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, ανακοινώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται. Η υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, μέχρι εξαντλήσεως των πόρων ανά Περιφέρεια.
Μέχρι σήμερα το πλήθος των αιτήσεων στις Τράπεζες υπερβαίνει τις 30.000, από τις οποίες περίπου οι 15.000 έχουν λάβει προέγκριση δανείου.


Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την οικονομική συγκυρία, το Πρόγραμμα τροποποιείται ως εξής:
•Επιλέξιμα για το πρόγραμμα είναι τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 31.12.1989 και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.100 ?/τ.μ
•Είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικίας χωρίς προϋποθέσεις.
§ Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελουμένων από τρεις γίνονται δύο και τα αντίστοιχα κίνητρα έχουν ως εξής:


•Κατηγορία Α
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ! ή τις 60.000 ! αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35%.
•Κατηγορία Β
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 ! ή 60.000 και 80.000 ! αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15%.
Η κατάταξη στις ανωτέρω κατηγορίες γίνεται βάσει της τελευταίας διαθέσιμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Σημειώνεται επίσης ότι:
•Η εξοικονόμηση που πρέπει να επιτευχθεί από τις παρεμβάσεις του Προγράμματος αντιστοιχεί στο 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς
•Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται όλες οι πρόσθετες εργασίες και επεμβάσεις που απαιτούνται για την τεχνικά ορθή ολοκλήρωση των παρεμβάσεων όπως αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών), κλπ. Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης» περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση μη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.
•Με σκοπό την επιτάχυνση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων, ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων μειώνεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης


Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και πληρούν τους όρους θα υπαχθούν άμεσα στο πρόγραμμα, ενώ οι ανωτέρω τροποποιήσεις στους όρους του προγράμματος θα ισχύουν και για τις αιτήσεις αυτές.


ΤΟΠΡΙΣΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Ενεργειακός Επιθεωρητής Β!
Τηλ.: 6932751575 - 2310458232
Email: info@sigmatech.gr

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Δελτίο Τύπου

Ιωάννινα, 20 Μαΐου 2011

Σήμερα, αυτό αλλάζει με δύο τρόπους που αφορούν τόσο στη λειτουργία του Δημοσίου, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό επιτυγχάνεται πρώτον, με το δικαίωμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής φυσικών και νομικών προσώπων με το Δημόσιο. Και δεύτερον, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των δημοσίων φορέων. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή τόσο σε πρακτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο καθώς στη νέα ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα μπορούν πλέον από το σπίτι ή την εργασία τους, χωρίς ταλαιπωρία, εξοικονομώντας χρόνο και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος, να λαμβάνουν κάθε είδους πληροφορία με μια μόνο επίσκεψη στον δικτυακό τόπο που είναι υποχρεωμένοι πλέον να διατηρούν οι δημόσιοι φορείς. Επίσης, μπορούν να ζητήσουν ή να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις και δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους –συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών - προς το Δημόσιο μέσω του Διαδικτύου.
Τέλος ο πολίτης δε θα αρκείται μόνο στα έγραφα αλλά θα μπορεί να διενεργεί και ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, όπως είναι η καταβολή ειδικών φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων, προστίμων κλπ.
Σημείωσε « ότι ειδικά για απομακρυσμένες περιοχές, όπως έχουμε και εμείς στα Γιάννενα, η εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, οδηγεί σε μεγαλύτερη εξοικείωση σε άλλες εφαρμογές όπως η υγεία, η εξ αποστάσεων εκπαίδευση, η συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού κλπ. Ή ακόμη την ενίσχυση της μικρής επιχειρηματικότητας και της οικογενειακής επιχείρησης που δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλάει χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό στις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο Θανάσης Οικονόμου έκανε ειδική μνεία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο κάθε αλλαγή που λαμβάνει χώρο στο Δημόσιο, να λαμβάνει πρόνοια και για τους ίδιους τους υπαλλήλους που θα χειριστούν το συγκεκριμένο περιβάλλον.
Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πετύχει το όποιο εγχείρημα, γιατί προφανώς και οι υπάλληλοι δικαιούνται να εργάζονται σ’ ένα περιβάλλον προοδευτικό και σύγχρονο.
 Ό,τι ισχύει για τον πολίτη που χάνεται μέσα στην χαρτούρα, ακριβώς το ίδιο ισχύει για τον υπάλληλο που πρέπει να τη διαχειριστεί».
Τέλος, όσον αφορά το ωράριο των υπαλλήλων των βρεφονηπιακών σταθμών ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, να ληφθεί υπόψιν η αντίστοιχη διεθνής εμπειρία για τον καταλληλότερο χρόνο παραμονής των παιδιών στους σταθμούς, προτείνοντας να επιμεριστεί ο χρόνος εργασίας τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε άλλα καθήκοντα.

Για τις αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου με την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως τόνισε «ως κράτος αργήσαμε να φτιάξουμε δομές που η εξυπηρέτηση του πολίτη να μην επαφίεται στην υποκειμενικότητα ή στη διάθεση του υπαλλήλου, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος της υπηρεσίας».

http://www.youtube.com/watch?v=9W6aujRdem8

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα

Πάνω από 400 μετανάστες έχουν συλλάβει τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομίες Αρχές της Ηγουμενίτσας, σε επιχειρήσεις «σκούπα» που πραγματοποιούν κάθε βράδυ σε όλες τις γειτονιές της πόλης, το λιμάνι, ακατοίκητα σπίτια αλλά και στο δάσος του Λαδοχωρίου. Όλοι οι συλληφθέντες μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών στην περιοχή πρέπει να βρίσκονται ακόμη περίπου 300 μετανάστες, ενώ είναι ζήτημα λίγων ημερών η σύλληψη τους. Ωστόσο η κατάσταση στο λιμάνι είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες ημέρες, διότι ο φόβος της σύλληψης έχει απομακρύνει τους μετανάστες από το χώρο.
Όσο για τα παραπήγματα και τις σκηνές που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την κεντρική πύλη του λιμανιού, οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να τα γκρεμίσουν, καθώς είναι μία άσχημη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες μόλις φτάνουν στην Ηγουμενίτσα.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


… … … Σε ένα τέταρτο της ώρας με τα πόδια σε κεντρικότατο σημείο της πόλης φτιάξατε έναν δρόμο-δολοφόνο που γίνεται σλάλομ κάθε μέρα, κάθε ώρα, ΙΧ τρέχουν με 150 km/h μοτοσυκλέτες που πλησιάζουν τα 200 km/h.


Κι εσείς κύριε Αντιδήμαρχε έργων μας λέτε τώρα μήπως η Ε.Ε. ζητήσει πίσω τα λεφτά επειδή θέλουμε να καταστήσουμε ασφαλή την δρόμο, γιατί θα ξεφύγουμε από τις εγκληματικές του προδιαγραφές! Είναι μεγάλος παραλογισμός αυτό.


Μιλήσαμε με την Διαχειριστική Αρχή Ε.Ε. και μας διαβεβαίωσε πως κορυφαίο μέλημά τους είναι η ασφάλειά μας. Τώρα πώς έγινε αυτή η μεταστροφή και μας μεταφέρετε αρνητική “άποψη” της κ. Ρόκου, δεν μπορώ να καταλάβω.


Μέχρι χθες άλλα λέγαμε στις συσκέψεις μας μαζί με τoν Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και τον Διοικητή της Τροχαίας. Γιατί τώρα αλλάξαμε; Δεν θα μας αφήσει η Ε.Ε. να συμμορφωθούμε ούτε και στην (άθλια κατά τα άλλα) αρχική μελέτη και να σταματήσουμε την παράνομη τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας φτιάχνοντας πάρκινγκ; Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άλλα δύο τμήματα του ενιαίου εσωτερικού δακτυλίου. Η τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας, όπως κι αν τη βαφτίζετε, προσαυξάνει αυθαίρετα και παντελώς αχρείαστα κατά 50% την επιφάνεια κυκλοφορίας και κατά 1000% την επικινδυνότητα του δρόμου. Ούτε να κάνουμε διαβάσεις πεζών, ποδηλατόδρομο, κυκλικούς κόμβους, ράμπες ΑΜΕΑ θα μας αφήσει η ΕΕ;


Και τώρα οι μπάρες, που μας φυτέψανε στην νησίδα και που, ουσιαστικά, υποκινούν στην ανάπτυξη δαιμονιωδών ταχυτήτων: Ξέρετε πως λέγονται επιστημονικά; ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. Γιατί τις έβαλαν σ’ ένα ίσιωμα 500 μ. μέσα στην καρδιά της πόλης; Για να αυξήσουν τα χρήματα που μας έδωσαν οι “κουτόφραγκοι”; Είναι σα να βρήκαμε κάποιος κρεμάλες και πρέπει να κρεμαστούμε για να μην πάνε χαμένες.


 Ορίστε κύριοι τα έγγραφα του Υπουργείου μας που απαγορεύουν τα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων στον αστικό ιστό όταν η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι μέχρι 50km/h, όπως εδώ.


 Ορίστε κύριοι, το έγγραφα, οι σαφείς οδηγίες και εντολές της Ε.Ε. για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ προστασία πεζών και ποδηλατών και τις προδιαγραφές ασφαλείας των αστικών δρόμων.


 Ορίστε κύριοι τα έγγραφα: Από πέρυσι η Ε.Ε. έπαψε να χρηματοδοτεί έργα που δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας. Και η χώρα μας, δυστυχώς, κρατά σταθερά την πρώτη θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε θανάτους πεζών.


Αγαπητοί συμπολίτες Δημοτικοί Άρχοντες


Κάναμε ακάματες προσπάθειες να σας πείσουμε επί πολλούς μήνες. Δεν έχετε καταλάβει. Κι αφήνετε τη διχοτομημένη γειτονιά μας στο έλεος των κινδύνων. Δεν είναι μόνο τα 1500 άτομα που κατοικούν εκεί. Είναι τα χιλιάδες παιδιά που καθημερινά διασχίζουν τις μπάρες για να πάνε στα δεκάδες σχολεία κάθε βαθμίδας που απέχουν 150-200 μέτρα από την Κενάν Μεσαρέ και καθημερινά εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο. Να ο κίνδυνος απένταξης του έργου. Ποιοι Ευρωπαίος ελεγκτής θα παραλάβει αυτή την καρμανιόλα αν δεν διορθωθεί;


Για τελευταία φορά, κάνουμε έκκληση, για τα αυτονόητα και για τη νομιμότητα. Κάθε μέρα γίνονται μερικές χιλιάδες παράνομες ενέργειες (υπερβολική ταχύτητα) και δεν υπάρχει η δέουσα αντίδραση των υπευθύνων. Είμαστε πολύ τυχεροί ως τώρα που δεν είχαμε θανατηφόρο. Φοβάμαι πως η τύχη κάποτε θα μας εγκαταλείψει…
Σας δηλώνουμε για ακόμη μια φορά: ο δρόμος είναι καλοδεχούμενος από εμάς, γιατί λύνει πολλά προβλήματα της πόλης μας, αρκεί να γίνουν τουλάχιστον οι συμφωνηθείσες μέχρι χθες παρεμβάσεις.


Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχουμε στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να προστατέψουμε αυτά, εμάς, τη γειτονιά και την πόλη μας. Και αν δεν επικρατήσει η λογική και τα συμφωνηθέντα θα καταφύγουμε άμεσα στα ελλαδικά και κοινοτικά όργανα.


Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από την παρέμβαση εκπροσώπου των περί την Κενάν Μεσαρέ κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων την 16-5-2011.


Πληροφορίες:
Ε. Λιβιτσάνος
Κενάν Μεσαρέ 15
Ιωάννινα
e-mail: elivitsanos@gmail.com

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Βελτίωση της πορείας των εσόδων τον Μάιο

Βελτίωση θα παρουσιάσει η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και τον Μάιο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη.


«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια που θα έχει και αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Καπελέρης, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ενώ σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και τις ενέργειες του ΣΔΟΕ και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για βεβαίωση και είσπραξη 7,5 δισ. ευρώ, το 2011, «έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής από το ελεγκτικό έργο της υπηρεσίας».


«Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, προχωρούμε σε δεσμεύσεις ή κατασχέσεις», σημείωσε.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις στο λιμάνι


Συνελήφθησαν, χθες στις 20:00, εννέα άτομα στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας. Κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, συνελήφθησαν ένας 33χρονος αλλοδαπός οδηγός οχήματος καθώς και οι πέντε αλλοδαποί συνεπιβάτες, διότι μετέφεραν τρεις παράνομους μετανάστες, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού του ποταμού Αχέροντα

Περιοχές στις οποίες, από την Περιφέρεια Ηπείρου, εκτελούνται εργασίες καθαρισμού του ποταμού Αχέροντα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του ομώνυμου Τ.Ο.Ε.Β., επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μ. Πλιάκο.
Σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. κ. Σπύρο Γεωργίου, εξετάστηκε η πορεία των εργασιών, αλλά και αναδείχτηκαν τα άμεσα και ουσιαστικά οφέλη που υπάρχουν ήδη στην περιοχή από τον καθαρισμό του ποταμού, ο οποίος όπως επισημάνθηκε, δεν είχε καθαριστεί επί δεκαετίες. «Η Διοίκηση της Περιφέρειας, όπως είχε δεσμευτεί, την πρώτη παρέμβαση που ανέλαβε να υλοποιήσει και ήδη υλοποιεί, είναι ο καθαρισμός ποταμών και αποστραγγιστικών τάφρων, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, καθώς τα έργα, ως προς τον καθαρισμό τους, είχαν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες. Η Περιφέρεια, δια των Περιφερειακών Ενοτήτων της, των Τ.Ο.Ε.Β., αλλά και των Δήμων όπου απαιτείται, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο αυτό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ήδη όσον αφορά την Π.Ε. Πρέβεζας, σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στρ. Ιωάννου, είχαμε μία ακόμη συζήτηση για τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης.


Συνάντηση και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Με αντικείμενο τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, συναντήθηκε αργότερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης στην Ηγουμενίτσα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και εκπροσώπους Τ.Ο.Ε.Β.. Επίσης επισκέφτηκε περιοχές στις οποίες ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το έργο που έχει εκτελεστεί ως τώρα δίνοντας έτσι λύσεις σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr