Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


… … … Σε ένα τέταρτο της ώρας με τα πόδια σε κεντρικότατο σημείο της πόλης φτιάξατε έναν δρόμο-δολοφόνο που γίνεται σλάλομ κάθε μέρα, κάθε ώρα, ΙΧ τρέχουν με 150 km/h μοτοσυκλέτες που πλησιάζουν τα 200 km/h.


Κι εσείς κύριε Αντιδήμαρχε έργων μας λέτε τώρα μήπως η Ε.Ε. ζητήσει πίσω τα λεφτά επειδή θέλουμε να καταστήσουμε ασφαλή την δρόμο, γιατί θα ξεφύγουμε από τις εγκληματικές του προδιαγραφές! Είναι μεγάλος παραλογισμός αυτό.


Μιλήσαμε με την Διαχειριστική Αρχή Ε.Ε. και μας διαβεβαίωσε πως κορυφαίο μέλημά τους είναι η ασφάλειά μας. Τώρα πώς έγινε αυτή η μεταστροφή και μας μεταφέρετε αρνητική “άποψη” της κ. Ρόκου, δεν μπορώ να καταλάβω.


Μέχρι χθες άλλα λέγαμε στις συσκέψεις μας μαζί με τoν Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και τον Διοικητή της Τροχαίας. Γιατί τώρα αλλάξαμε; Δεν θα μας αφήσει η Ε.Ε. να συμμορφωθούμε ούτε και στην (άθλια κατά τα άλλα) αρχική μελέτη και να σταματήσουμε την παράνομη τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας φτιάχνοντας πάρκινγκ; Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα άλλα δύο τμήματα του ενιαίου εσωτερικού δακτυλίου. Η τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας, όπως κι αν τη βαφτίζετε, προσαυξάνει αυθαίρετα και παντελώς αχρείαστα κατά 50% την επιφάνεια κυκλοφορίας και κατά 1000% την επικινδυνότητα του δρόμου. Ούτε να κάνουμε διαβάσεις πεζών, ποδηλατόδρομο, κυκλικούς κόμβους, ράμπες ΑΜΕΑ θα μας αφήσει η ΕΕ;


Και τώρα οι μπάρες, που μας φυτέψανε στην νησίδα και που, ουσιαστικά, υποκινούν στην ανάπτυξη δαιμονιωδών ταχυτήτων: Ξέρετε πως λέγονται επιστημονικά; ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. Γιατί τις έβαλαν σ’ ένα ίσιωμα 500 μ. μέσα στην καρδιά της πόλης; Για να αυξήσουν τα χρήματα που μας έδωσαν οι “κουτόφραγκοι”; Είναι σα να βρήκαμε κάποιος κρεμάλες και πρέπει να κρεμαστούμε για να μην πάνε χαμένες.


 Ορίστε κύριοι τα έγγραφα του Υπουργείου μας που απαγορεύουν τα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων στον αστικό ιστό όταν η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι μέχρι 50km/h, όπως εδώ.


 Ορίστε κύριοι, το έγγραφα, οι σαφείς οδηγίες και εντολές της Ε.Ε. για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ προστασία πεζών και ποδηλατών και τις προδιαγραφές ασφαλείας των αστικών δρόμων.


 Ορίστε κύριοι τα έγγραφα: Από πέρυσι η Ε.Ε. έπαψε να χρηματοδοτεί έργα που δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας. Και η χώρα μας, δυστυχώς, κρατά σταθερά την πρώτη θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε θανάτους πεζών.


Αγαπητοί συμπολίτες Δημοτικοί Άρχοντες


Κάναμε ακάματες προσπάθειες να σας πείσουμε επί πολλούς μήνες. Δεν έχετε καταλάβει. Κι αφήνετε τη διχοτομημένη γειτονιά μας στο έλεος των κινδύνων. Δεν είναι μόνο τα 1500 άτομα που κατοικούν εκεί. Είναι τα χιλιάδες παιδιά που καθημερινά διασχίζουν τις μπάρες για να πάνε στα δεκάδες σχολεία κάθε βαθμίδας που απέχουν 150-200 μέτρα από την Κενάν Μεσαρέ και καθημερινά εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο. Να ο κίνδυνος απένταξης του έργου. Ποιοι Ευρωπαίος ελεγκτής θα παραλάβει αυτή την καρμανιόλα αν δεν διορθωθεί;


Για τελευταία φορά, κάνουμε έκκληση, για τα αυτονόητα και για τη νομιμότητα. Κάθε μέρα γίνονται μερικές χιλιάδες παράνομες ενέργειες (υπερβολική ταχύτητα) και δεν υπάρχει η δέουσα αντίδραση των υπευθύνων. Είμαστε πολύ τυχεροί ως τώρα που δεν είχαμε θανατηφόρο. Φοβάμαι πως η τύχη κάποτε θα μας εγκαταλείψει…
Σας δηλώνουμε για ακόμη μια φορά: ο δρόμος είναι καλοδεχούμενος από εμάς, γιατί λύνει πολλά προβλήματα της πόλης μας, αρκεί να γίνουν τουλάχιστον οι συμφωνηθείσες μέχρι χθες παρεμβάσεις.


Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχουμε στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να προστατέψουμε αυτά, εμάς, τη γειτονιά και την πόλη μας. Και αν δεν επικρατήσει η λογική και τα συμφωνηθέντα θα καταφύγουμε άμεσα στα ελλαδικά και κοινοτικά όργανα.


Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από την παρέμβαση εκπροσώπου των περί την Κενάν Μεσαρέ κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων την 16-5-2011.


Πληροφορίες:
Ε. Λιβιτσάνος
Κενάν Μεσαρέ 15
Ιωάννινα
e-mail: elivitsanos@gmail.com