Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πλαταριά Θεσπρωτίας: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός Ζαχαροπλάστης Γιώργος Νούσιας



Τραγική κατάληξη είχε για τον Γιώργο Νούσια, των γνωστών ζαχαροπλαστείων ΝΟΥΣΙΑ Ιωαννίνων τροχαίο δυστύχημα το πρωί  στην Πλαταριά, μετά από σύγκρουση δύο αυτοκινήτων.
Τα δύο οχήματα, ένα FIAT PANTA και ένα NISSAN XTRAIL, συγκρούστηκαν μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα.
Σοβαρά τραυματισμένος ανασύρθηκε ο οδηγός και μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είναι ελαφρότερα τραυματισμένοι.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το τμήμα τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Περιβλέπτου Ιωαννίνων.


 

Σε διαθεσιμότητα από σήμερα 2.000 εκπαιδευτικοί

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που αφορά τη διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές.
Ειδικότερα, οι αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Συνολικά 4.933 καθηγητές θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πρόκειται για γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών. Επίσης άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας, σε περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αναβαθμίζονται.
Να σημειωθεί πως όταν γίνει γνωστός ο αριθμός των υποχρεωτικών μετατάξεων και των αναγκών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μεταταχθούν θα καταθέσουν αιτήσεις.
Άμεσα θα συνταχθεί αξιολογικός πίνακας κατάταξης με βάση τα εξής κριτήρια: συνολική προϋπηρεσία, οικογενειακοί λόγοι, συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν και κατοχή επιπλέον πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικό.

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το Πολυφωνικό Καραβάνι, φέτος γιορτάζει τα 15 χρόνια του, με το πιο όμορφο, το πιο υποσχετικό ταξίδι του!

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου 2013, σε τρεις Χώρες, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία!

Ένα πολύτροπο ταξίδι. Με συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, προβολές, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, περιήγηση, περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Ένα ταξίδι στα όρια, τα μεθόρια και τα υπερόρια της γεωγραφίας,της μνήμης και της έκφρασης! Ένα ταξίδι άνευ ορίων και άνευ όρων! Μια συλλογική ιχνηλασία, ένα ταξίδι μύησης στην παλαιότερη μουσική μας κληρονομιά, στα όρια της επιβίωσής της, στα ξέφωτα της ζώσας παράδοσης, από τα μονοπάτια και τα γεφύρια από όπου ου οι παραδόσεις των γειτόνων λαών σε Βαλκάνια και Μεσόγειο σμίγουν για να αναστήσουν κοινούς τόπους!
Το πρόγραμμα που σήμερα δημοσιεύουμε είναι ο οδηγός μας αλλά πάντα πλουτίζεται στη διαδρομή. Στον πιο ταξιδιάρικο πολιτιστικό θεσμό της Ελλάδας, άλλωστα, ένα θεσμό διαρκώς on the road και συχνά off road, aξία έχει το ίδιο τα ταξίδι, το ανάμεσα από τους σταθμούς του ταξιδιού, αυτό που συχνά είναι αποκαλυπτικό!
Το μεγάλο ταξίδι των φωνών!
Ένα ταξίδι που διαρκώς ξαναρχίζει!
Ανανεώνοντας προορισμούς, πληθαίνοντας σε συνταξιδιώτες!
Τι λέτε, συνταξιδεύουμε;
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Ιουλίου 2013, 9 μ.μ. Κρανιά Ελασσόνας
συναυλία με φωνητικούς ομίλους από την περιοχή της Ελασσόνας, το πολυφωνικό σύνολο "ΧΑΟΝΙΑ" και τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ που κατάγεται από την Κρανιά. Αφιέρωμα ένθετο στον ποιητή ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΡΑΒΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 28/7, 1 μ.μ. Αβδέλα Γρεβενών / συλλλογική επιτόπια καταγραφή
8 μ.μ. Αετομηλίτσα Γράμμου, συναυλία με ηπειρώτικα πολυφωνικά και βλάχικα τραγούδια
ΔΕΥΤΕΡΑ 29/7, 11 π.μ. Κεφαλοχώρι Γράμμου/ Εργαστήρι Πολυφωνίας, μαθητεία τραγουδιών κοντά στις γυναίκες του Λούψικου.
3 μ.μ. Καστάνιανη, Μαστοροχώρια, μαθητεία κοντά στην Μαριάννα Τζήμα
9 μ.μ., Κόνιτσα, Γεφύρι Αώου / "τα νερά στα τραγούδια" - οπτικοακουστικό αφιέρωμα
ΤΡΙΤΗ 30/7, 10 π.μ., Κεφαλόβρυσο, συλλογική επιτόπια καταγραφή με βλαχόφωνα πολυφωνικά τραγούδια
2 μ.μ. Πολύτσανη, Άνω Πωγώνι, Εργαστήρι Πολυφωνίας και συλλογική επιτόπια καταγραφή
9 μ.μ. πολυφωνικό γλέντι στο Δολό Πωγωνίου
ΤΕΤΑΡΤΗ 31/7, 11 π.μ., Παρακάλαμος / Συλλογική επιτόπια καταγραφή & Προβολή στη μνήμη της κυρά Φρόσως
3 μ.μ., Θεογέφυρο / Εργαστήρι Πολυφωνίας & γεύμα
8 μ.μ., Ζίτσα / μεγάλη συναυλία
ΠΕΜΠΤΗ 1 Αυγούστου 2013, 11 - 4 μ.μ., Άνω Δερόπολη / Εργαστήρι με τις κυράδες της Άνω Δερόπολης & συλλογική επιτόπια καταγραφή
6 μ.μ. με τους "ΝΕΟΥΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ" στο Κάστρο του Αργυροκάστρου
8 μ.μ., με τον πολυφωνικό όμιλο ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗΣ στο κεφαλοχώρι της Δερόπόλης - πολυφωνικό γλέντι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/8, 10 π.μ., χωριό ANDON POGI, με τον ομώνυμο, βλάχικο πολυφωνικό όμιλο
5 μ.μ., χωριό Δρυμάδες Χειμάρρας, με τον πολυφωνικό ομιλο του χωριού
8 μ.μ., Χειμάρρα, συναυλία
ΣΑΒΒΑΤΟ 3/8, 10 π.μ., επιτόπια καταγραφή στο χωριό Φοινίκη, με τον πολυφωνικό όμιλο του χωριού
3 μ.μ., Λαγγάβιτσα πηγές Καλαμά, Εργαστήρι Πολυφωνίας
5 μ.μ., Βαβούρι Μουργκάνας, συλλογική επιτόπια καταγραφή
8 μ.μ., Τσαμαντάς, πολυφωνική βραδιά
ΚΥΡΙΑΚΗ 4/8, 10 πμ, Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκδήλωση για τα 15 χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού
μεσημεριανό γεύμα στο μοναστήρι της Μίχλας
7 μ.μ., Παλιά Σαγιάδα, 15 χρόνια ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ!
11:55 μ.μ., αναχώρηση για Μπάρι, Ιταλία
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/8, 9 π.μ. περιήγηση στο Lecce
12 μ.μ., υποδοχή στο Corigliano d' Otranto
5 μ.μ., περιήγηση στο Κalimera
8 μ.μ., περιήγηση και γκρεκάνικη βραδιά στη Sternatia
ΤΡΙΤΗ 6/8, 10 π.μ. - 5 μ.μ. περιήγηση στο Otranto και στην Gallipoli
8 μμ, γκρεκάνικη και πολυφωνική βραδιά στη Masseria Sant' Angelo, Corigliano d' Otranto
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/8, ταξίδι για BOVA MARINA, CALABRIA
9 mm, υποδοχή από το σύλλογο "EISMIA"
ΠΕΜΠΤΗ 8/8, 10 π.μ., περιήγηση στη BOVA SUPERIORE, επιτόπια καταγραφή, περιήγηση στο χωριό Ροχούδι, βράδυ με γλέντι με τσαμπόνιες, ταμπουρέλα και καλαβρέζικα ελληνόφωνα στο GALLICIANO!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/8, αναχώρηση για Σικελία
12 μ.μ., TAORMINA, Θέατρο Greco, συμβολική εκδήλωση
3 μμ, άφιξη Συρακούσες, περιήγηση, συμβολική εκδήλωση στην Ορτυγία, ολοκλήρωση του καραβανιού
 ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8, 7 μ.μ., απόπλους από το Μπάρι για Ηγουμενίτσα
 Διοργάνωση "ΑΠΕΙΡΟΣ" αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο apiros@otenet.gr και στο 6973342114

Θεσπρωτία: «Μπλόκο» σε 157 κιλά χασίς

Κατασχέθηκαν πάνω από 157  κιλά ακατέργαστης κάνναβης και συνελήφθη ο 21χρονος οδηγός

 Εντοπίστηκε, χθες (21-07-2013) στη γέφυρα Νεράϊδας Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο 21χρονος Έλληνας οδηγός του οποίου μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και συνελήφθη μετά από καταδίωξη.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί χθες το απόγευμα προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο 21χρονος, με σκοπό να το ελέγξουν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή πεζός.
Ο 21χρονος καταδιώχθηκε και συνελήφθη στο Κυπάρισσο Θεσπρωτίας ενώ όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, στο πορτ παγκάζ και στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, βρέθηκαν συνολικά (155) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (157.240) γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σχηματίζεται δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του 21χρονου, ο οποίος με την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

 

Δωρεάν βιβλία σε 300.000 δικαιούχους από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων

Αρχίζει σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα παροχής δωρεάν βιβλίων από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Αγροτικής Εστίας και απευθύνεται σε 300.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Η διάθεση των βιβλίων θα γίνει μετά από κλήρωση, ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος, ο ΟΓΑ έχει συμβληθεί με συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία ο κατάλογος των οποίων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr ).
Στα βιβλιοπωλεία αυτά θα πρέπει να απευθύνονται οι δικαιούχοι που θα κληρωθούν προκειμένου να λάβουν τα βιβλία.
Τα βιβλία που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι, μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, φροντιστηριακά, σχολικά βοηθήματα ή άλλα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βοηθήματα
Η αξία της παροχής είναι ίση με 20 ευρώ και αντιστοιχεί στην τιμή του βιβλίου αφού αφαιρεθεί η έκπτωση σε ποσοστό 10%. Η έκπτωση θα υπολογίζεται επί της αναγραφόμενης, σύμφωνα με τον νόμο, επί του βιβλίου τιμής λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση που η τιμή του βιβλίου ή των βιβλίων (υπολογισμένης και της έκπτωσης του 10%) υπερβαίνει το ύψος της αναλογούσας επιδότησης, την επιπλέον διαφορά υποχρεούται να καταβάλει ο δικαιούχος.
Πώς μπορείτε να τα προμηθευτείτε
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ επισημαίνει ότι η παροχή δωρεάν βιβλίων είναι αυστηρά προσωπική, ισχύει προσωπικά για τον δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση από άλλα άτομα.
Η αγορά των βιβλίων μπορεί να γίνει από τον άμεσα ασφαλισμένο, ο οποίος υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το σύζυγο ή τη σύζυγο, με την προσκόμιση της αστυνομικής Ταυτότητας του άμεσα ασφαλισμένου, καθώς και τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, το οποίο θα έχει μαζί την Αστυνομική ταυτότητα του άμεσα ασφαλισμένου.
Τα πρόσωπα αυτά, εκτός από την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του άμεσα ασφαλισμένου, θα πρέπει να προσκομίσουν και τους ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων της οικογένειας.

Αιχμές Δένδια κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους δραπέτες των Τρικάλων

Ευθύνες στο σωφρονιστικό σύστημα απέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με αφορμή την πολύμηνη έρευνα για τη σύλληψη των αλβανών δραπετών, από τις φυλακές Τρικάλων, και την επιχείρηση στη Βροσίνα Ιωαννίνων, όπου σκοτώθηκε ο κακοποιός Μαριάν Κόλα.
Ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το Λιμενικό και τον Στρατό, που συμμετέχουν στην επιχείρηση και μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για τη χθεσινή εξέλιξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια επιπλέον διαπίστωση για τα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα, εδώ και τέσσερις μήνες, λέγοντας ότι υπάρχει μια εκρηκτική κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, για την οποία οι ευθύνες είναι διαχρονικές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, που γνωρίζει καλά τα θέματα, θα βρει σύντομα λύση γι' αυτό το πρόβλημα.

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Δημοσίου 70.000 υπάλληλοι παρά τον ΑΣΕΠ

Τουλάχιστον 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι απειλούνται άμεσα με διαθεσιμότητα. Κυρίως πρόκειται για διοριστέους την τελευταία 20ετία μέσω ΑΣΕΠ σε δήμους, πανεπιστήμια και ΝΠΙΔ.
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη θα φέρει τα πάνω κάτω για δεκάδες χιλιάδες διοριστέους, που προσλήφθηκαν με προκηρύξεις που εξέδωσαν οι ίδιοι οι φορείς τους και όχι το ίδιο το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, από το μέτρο της διαθεσιμότητας εξαιρούνται μόνον όσοι υπάλληλοι διορίστηκαν στο Δημόσιο μέσω γραπτών διαγωνισμών που διενήργησε από συστάσεώς του το ΑΣΕΠ, καθώς επίσης και όσοι προσελήφθησαν με τη διαδικασία των μορίων και μόνον εφ' όσον οι διαδικασίες αυτές πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας έγιναν εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ.
Αντιθέτως όσοι πέτυχαν στους διαγωνισμούς που έκαναν απευθείας οι φορείς του Δημοσίου όπου και διορίστηκαν κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με όσους προσελήφθησαν από το παράθυρο.
Σε σύνολο 200.000 υπαλλήλων που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία 18 χρόνια, οι 70.000 δεν θα μοριοδοτούνται επιπρόσθετα, όπως οι υπόλοιποι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μην υπαχθούν στη διαθεσιμότητα.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι άδικο, γιατί η Προκήρυξη που εξέδωσε ο φορέας ελέγχθηκε ως προς την εγκυρότητά της από το ΑΣΕΠ, το οποίο έλεγξε όλους τους διοριστέους για να διαμορφώσει το σχετικό πίνακα.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

Αίτημα-Διαμαρτυρία του Τοπικού Συμβούλου του Δ.Δ. Δερβιζιάνων για το «Κλείσιμο Γυμνασίου-Λυκείου-Ταχυδρομείου

Αίτημα-Διαμαρτυρία του Τοπικού Συμβούλου
Δ.Δ. Δερβιζιάνων
Δήμου Δωδώνης
Γιάννη Γκουβά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
Λάκκας Σουλίου

Θέμα: «Κλείσιμο Γυμνασίου-Λυκείου-Ταχυδρομείου στα Δερβίζιανα από 1-9-2013»

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά Αντώνη
Κύριε Πρωθυπουργέ
          Σας πληροφορούμε ότι στον πρώην Δήμο Δερβιζιάνων Λάκκας Σουλίου και σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Δωδώνης που το αποτελούν 56 πρώην Κοινότητες και σημερινά διαμερίσματα, που είναι σε πληθυσμό τρίτο στο Νομό Ιωαννίνων με 11.000 και πλέον κατοίκους λειτουργεί στα Δερβίζιανα 200 και πλέον χρόνια Γυμνάσιο-Λύκειο-Διοίκηση Χωροφυλακής και σημερινό Αστυνομικό Τμήμα, Ταχυδρομείο και Κέντρο Υγείας από το 1986.
Όλες αυτές οι Υπηρεσίες εξυπηρετούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου και του νέου Δήμου Δωδώνης. Για την ιστορία κύριε Πρωθυπουργέ αναφέρω τα εξής:
1) Το Γυμνάσιο-Λύκειο Δερβιζιάνων λειτουργούσε επί τουρκοκρατίας ως Κρυφό Σχολειό. Μετέπειτα σαν Σχολαρχείο βγάζοντας παπάδες και δασκάλους, μαθαίνοντας στα παιδιά γράμματα σε όλα τα χωριά του Σουλίου. Μετά το Σχολαρχείο λειτούργησε ως Γυμνάσιο και μετέπειτα Λύκειο.
Από το Σχολείο των Δερβιζιάνων σε δύσκολες εποχές μιας και δεν υπήρχαν δρόμοι και μια «μπομπότα» (κουλούρα) εκατοντάδες φτωχά παιδιά της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου μαθαίναν γράμματα σταδιοδρομώντας αργότερα στην κοινωνία ως Πολιτικοί, Υπουργοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πρυτάνεις, Δάσκαλοι, Ιατροί, Δικηγόροι, Δικαστικοί Λειτουργεί και άνθρωποι που υπηρέτησαν την Δημόσια Διοίκηση.  Σταδιοδρόμησαν κ. Πρωθυπουργέ γιατί τίμησαν την φτώχεια και την τιμιότητα.

2) Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου είναι οι πιο φτωχοί στην Ήπειρο γιατί επί Τουρκοκρατίας, Ηπειρώτες από όλες τις άλλες περιοχές έφυγαν για την ξενιτιά και πλούτισαν. Οι Λακκιώτες καθίσανε στον τόπο τους αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδας πολεμώντας τον Τούρκο για να απαλλαγούμε από τον τουρκικό ζυγό.
Παρόλο τις θυσίες και τους αγώνες των κατοίκων οι κάτοικοι αυτοί σήμερα τιμωρούνται με την απόφαση υπηρεσιακών παραγόντων για κλείσιμο του Γυμνασίου-Λυκείου και Ταχυδρομείου από 01-09-2013 γιατί δήθεν δεν υπάρχουν παιδιά για να λειτουργήσει το σχολείο, το δε ταχυδρομείο για οικονομικούς λόγους.
          Κύριε Πρωθυπουργέ στο ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά είναι ένα μεγάλο ψέμα γιατί αν γινότανε μια απογραφή των 56 διαμερισμάτων που αποτελούν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Δωδώνης, τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο είναι πάνω από εκατό (100) και βάση του Νόμου. Ο Δήμος έχει μόνο Γυμνάσιο-Λύκειο στα Δερβίζιανα, η Πολιτεία έπρεπε, όπως παλιά, να φροντίσει να πάνε τα παιδιά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο αυτό!
          Δυστυχώς, αντί αυτού, υπηρεσιακοί παράγοντες, παρανομούν κάνοντας τα στραβά μάτια. Τα παιδιά διασκορπίζονται και πηγαίνουν να μάθουν γράμματα σε Γιάννενα, Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό ξοδεύοντας το κράτος για την μεταφορά τους πενταπλάσια (x 5) χρήματα απ’ ότι θα πήγαιναν στα Δερβίζιανα. Άρα για ποια οικονομία συζητάμε κύριε Πρωθυπουργέ;
                   Κύριε Πρωθυπουργέ
Όσο για το Ταχυδρομείο που κλείνει αυτό είναι πλήγμα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου γιατί τις μικρές αποταμιεύσεις που έχουν, τις έχουν στο Ταχυδρομείο Δερβιζιάνων και για να εξυπηρετούνται πρέπει πλέον να ταλαιπωρούνται γιατί είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν ως τα Γιάννενα που απέχουν από την περιοχή 100 χιλιόμετρα.
                   Κύριε Πρωθυπουργέ
          Οι πιο πολλοί είναι υπερήλικοι, θα αναγκαστούν τις αποταμιεύσεις τους να τις πάρουν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ληστείες κακοποιών μιας και η εγκληματικότητα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στην κοινωνία αυτή την στιγμή!
Κύριε Πρωθυπουργέ
Όσο για το οικονομικό κόστος, λόγω ενοικίου, του Ταχυδρομείου σας πληροφορούμε ότι με Ομόφωνες Αποφάσεις Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρείται ΔΩΡΕΑΝ αίθουσα 50 έως 100 τ.μ. για στέγαση του Ταχυδρομείου στο ισόγειο του πρώην Δημαρχείου Λάκκας Σουλίου στα Δερβίζιανα!
          Άρα,  η εισήγηση των Υπηρεσιακών Παραγόντων για κλείσιμο του Ταχυδρομείου, για οικονομικούς λόγους, πέφτει στο κενό!
          Καταλήγοντας και συμπεραίνοντας κύριε Πρωθυπουργέ σας λέμε ότι, είναι δυνατόν Δήμος με 56 Κοινότητες να μην έχει στην λειτουργία του:  Γυμνάσιο-Λύκειο και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Κύριε Πρωθυπουργέ
          Γι’ αυτό ζητάμε από εσάς και τους αρμόδιους Υπουργούς την ανάκληση της απόφασης υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να μην κλείσει το Γυμνάσιο-Λύκειο και Ταχυδρομείο στα Δερβίζιανα.
Για του λόγου το αληθές, αυτά που αναφέρουμε παραπάνω κύριε Πρωθυπουργέ σας συνιστούμε να τα πληροφορηθείτε και από τους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων που είναι γνώστες των πραγμάτων αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια που για χρόνια εκλεγόταν Βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας και την διαμαρτυρία μας.

Για την Επιτροπή Αγώνα
                                                               
  Γιάννης Γκουβάς                                    Δημήτριος Παππάς
 Τοπικός Σύμβουλος                                   Δικηγόρος
  Τ.Δ. Δερβιζιάνων                π. Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου
  Δήμου Δωδώνης
   Κιν.: 6974891321

Οι ακρίτες και οι αγύρτες ... (Τα ακριτικά-ηπειρώτικα χωριά «πέθαναν». Μας λείπουν όμως οι παπάδες…)

Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος
 
  Και τα δέντρα είπαν: «Μόνα στον όλεθρο
  θ’ απομείνουμε εμείς σκλαβωμένα;»
  Κ’ οι φωλιές των πουλιών αποκρίθηκαν:
«Όχι μόναΜικρό μαύρο τετράγωνο μαζί σας κ’ εμείς»
Ίσα που δεν τον «έφαγαν» -κεκράχτες και υπηρέτες- εκείνον τον φουκαρά το δάσκαλό μου, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οπωσδήποτε προ χούντας, διατύπωσε ενώπιον εκπροσώπων της Αρχής και ιδιαίτερα ενώπιον του Ταγματάρχη των Τ.Ε.Α. την άποψη, ότι η μετανάστευση είναι αληθινή κατάρα! Μέχρι «άπατρι» τον είπε, εκείνος ο ανεκδιήγητος Ταγματάρχης, «η παρουσία του συνιστά δημόσιο κίνδυνο», «απεργάζεται δημοσίας συμφοράς» κλπ. Ανήκουστα πράγματα! Αυτός, αν και μικρός το δέμας ύψωσε ανάστημα και -αυτό τον ενδιέφερε- κατάφερε να αποδείξει, σε μας τους μαθητές του,  ότι έχει δίκιο.
Πέρασαν τα χρόνια, παιδί κι εγώ της εσωτερικής μετανάστευσης, γεύτηκα τα καλά της.
Από τη μια μεριά: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα». Αντώνης Σαμαράκης.
Κι από την άλλη: «Έμ’ναν έρ’μα τα χωριά, ψ’χούλα δεν υπάρχ’!
Μέσος όρος ζωής στα ηπειρώτικα χωριά πάνω από εβδομήντα. Ανάθεμά σε, ξενιτιά, με τα φαρμάκια πόχεις.»
Καταριόμουν την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, που έφεραν την ερημιά, την οπισθοδρόμηση και τον αφανισμό της ελληνικής υπαίθρου και ντρεπόμουν, αληθινά ντρεπόμουν, να κοιτάξω στα μάτια τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ένιωθα πάντοτε ένοχος απέναντί τους!
(Ποιος/α θα απολογηθεί ενώπιόν τους;)