Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Παράταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» έως τις 24 Οκτωβρίου

 


Παράταση μέχρι και την 24η Οκτωβρίου δόθηκε για τις αγορές νέων Ηλιακών Θερμοσιφώνων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την εξέλιξη του Προγράμματος στα πλαίσια των χρονικών δυνατοτήτων και κατ’ εφαρμογή των όρων του Προγράμματος, κρίθηκε αναγκαία η παράταση των Οροσήμων του «Κύκλος # 1 – Ένταξη # 1» του Προγράμματος κατά 20 ημέρες.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 24η Οκτωβρίου 2023, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2023.

Με την παράταση του Προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα μεταφέρονται και οι αντίστοιχες ημερομηνίες ορόσημα του προγράμματος ως εξής:

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Πάρτι νεολαίας στο PLEGMA cafe bar, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 21:30, στον Παρακάλαμο

 

Ο συνδυασμός «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» διοργανώνει πάρτι νεολαίας στο PLEGMA cafe bar, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, ώρα 21:30, στον Παρακάλαμο.

Σπύρος Ριζόπουλος από την Άρτα: Βιαζόμαστε να τελειώσουμε με το παλιό

 


Στην Άρτα έκλεισε τον κύκλο των προεκλογικών του κεντρικών ομιλιών ο Σπύρος Ριζόπουλος. 

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Άρτας τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Όπως τον έχουμε συνηθίσει στις ομιλίες του ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου υπήρξε χείμαρρος και  αναφέρθηκε σε όλους και όλα.

Καυτηρίασε τη χρόνια στασιμότητα που παρουσιάζει η Ήπειρος, τις υποθέσεις αυθαιρεσίας της νυν Περιφερειακής Αρχής, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα του τόσο για την Ήπειρο όσο και για την Άρτα συγκεκριμένα.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε στους άξονες για ανάπτυξη και ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή του Πέτα. Την παραποτάμια περιοχής της Άρτας με μοχλό ανάπτυξης το υγρό στοιχείο. Έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου που ούτως ή άλλως είναι στις άμεσες προτεραιότητες για όλη την Ήπειρο.

Επιπροσθέτως, μίλησε και για το σχέδιο δημιουργίας χιονοδρομικού κέντρου στα Τζουμέρκα γιατί όπως είπε από την Αθήνα μέχρι την Άρτα δεν υπάρχει ούτε ένα, την ίδια στιγμή που στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί τέσσερα, πέντε.

«Πωγώνι, τόπος να ζεις»: Πάρτι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στην Κεντρική πλατεία Παρακαλάμου

 

Ο συνδυασμός «Πωγώνι, τόπος να ζεις» με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου διοργανώνει πάρτι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, στην Κεντρική πλατεία Παρακαλάμου.

Ξεκινούν έργα αγροτικής οδοποιίας 1,3εκ. ευρώ στο Δήμο Ζίτσας

 


Έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 1,3εκ. ευρώ ξεκινούν άμεσα σε δέκα Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο με τον εκπρόσωπο της ανάδοχου εταιρείας.

Πρόκειται για  την έβδομη (7η) εργολαβία για  έργα αγροτικής οδοποιίας την τελευταία πενταετία στο Δήμο Ζίτσας. Έχουν  ήδη ασφαλτοστρωθεί αγροτικοί δρόμοι συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων  με πιστώσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ από τα Προγράμματα, «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», Αγροτικής Ανάπτυξης, «LEADER»,  με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

«Θεωρούμε πως με την ολοκλήρωση τέτοιων έργων δεν ενισχύουμε μόνο την αγροτική οικονομία αλλά δίνουμε και κίνητρα σε νέους ανθρώπους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σε αγροτικές περιοχές και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να ασφαλτοστρώσουμε πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων καλύπτοντας τα κενά των προηγούμενων ετών που δεν είχε γίνει το παραμικρό στον τομέα αυτό. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εξασφαλίζοντας εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στις καλλιέργειές τους και τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες τους».

Σπύρος Υφαντής: Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου"

 

Σπύρος Υφαντής: Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου"

Δήμος Πωγωνίου: Ενεργειακή αναβάθμιση σε 5 ακόμη δημοτικά κτίρια

 


Πέντε ακόμη δημοτικά κτίρια πήραν «πράσινο φως» για Ενεργειακή Αναβάθμιση, μετά την έγκριση της 1ης αίτησης του Δήμου Πωγωνίου που αφορούσε το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου,  το Δημοτικό σχολείο Παρακαλάμου και το Γυμνάσιο – Λύκειο Δολιανών.

Η δεύτερη αίτηση που έλαβε έγκριση από το  Πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» αφορά το Δημαρχείο Καλπακίου, τα πρώην Δημαρχεία Παρακαλάμου, Κεφαλοβρύσου, Δελβινακίου και την Τεχνική Υπηρεσία Καλπακίου.

Ο προϋπολογισμός της πράξης που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 739.712,36€, ενώ συνολικά μαζί με τα σχολεία το ποσό που έχει δεσμευτεί για το Δήμο Πωγωνίου ξεπερνά το 1.000.000€. Τα κτίρια επιλέχθηκαν με βάση τη χρήση τους και το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σύμφωνα με το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ».

«Πωγώνι, τόπος να ζεις»: Κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Πωγωνίου κ. Χρήστου Γκόγκου την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Παρακαλάμου

 

Κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Πωγωνίου με το συνδυασμό «Πωγώνι, τόπος να ζεις» κ. Χρήστου Γκόγκου, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Παρακαλάμου.

Επίσημη επίσκεψη στην ΕΛ.ΑΣ. από τον Σπύρο Ριζόπουλο

 


Επίσκεψη στην Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ο Σπύρος Ριζόπουλος.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου αρχικά είχε συνάντηση με τον Ταξίαρχο Βασίλειο Μουσελίμη και στη συνέχεια με το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα θετικό κλίμα όπου εξετάστηκαν τα ενδεχόμενα   συνεργασίας πάνω στις δύο προτάσεις που έχει κάνει ο κύριος Ριζόπουλους. Η πρώτη αφορά την απόκτηση οχημάτων ασφαλείας (πυροσβεστικά, περιπολικά, ασθενοφόρα) με τη μέθοδο leasing.

Η δεύτερη πρόταση του κυρίου Ριζόπουλο αφορά την αύξηση του επιδόματος για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, με ειδικό ενδιαφέρον στις περιοχές της Κόνιτσας και της Μουργκάνας.

Πρόταση 250.000€ για "Ψηφιακό Μετασχηματισμό" κατέθεσε ο Δήμος Πωγωνίου

 


Πρόταση ύψους 250.000€ κατέθεσε ο Δήμος Πωγωνίου για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ο.Τ.Α.».

 Μέσω του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος Πωγωνίου θα προβεί στην προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων με δράσεις στις οποίες συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες, η προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.

Με το σύνολο των δράσεων που έχουν επιλεγεί, ο Δήμος Πωγωνίου στοχεύει στην επίτευξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού μετασχηματισμού, με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των κατοίκων και επισκεπτών του. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος θα προβεί στην προμήθεια των ακόλουθων εφαρμογών και συστημάτων:

1.      Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων

2.      Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων

3.      Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών

4.      Ψηφιοποίηση και σύστημα διαχείρισης φακέλων ΔΕΥΑ

5.      Ψηφιοποίηση καταλόγου δημοτικών βιβλιοθηκών – Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης

6.      Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς

7.      Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network, Firewall, Endpoint security ) και παροχή συστήματος τηλεργασίας

Ν.Ο.Ι.: 4ος Διεθνής αγώνας εις μνήμη «Σωτήρη Στάμου» το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην Λιμνοπούλα

 

Ο Ν.Ο.Ι. σας προσκαλεί στον 4ος Διεθνή αγώνα εις μνήμη «Σωτήρη Στάμου» το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, ώρα 10:00 π.μ. στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ  στην Λιμνοπούλα Ιωαννίνων.

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Οι δημότες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Κων/νου Καψάλη και των συνεργατών του

 


Την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Δημάρχου Πωγωνίου κι εκ νέου υποψηφίου κ. Κων/νου Καψάλη και των συνεργατών του ανανεώνουν για μία ακόμη θητεία οι δημότες, δίνοντας εντολή για καθαρή νίκη από την 1η Κυριακή.

Ο κ. Καψάλης και οι συνεργάτες του περιόδευσαν σε όλα τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου παρουσιάζοντας το πλούσιο και σημαντικό έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα ή έχει δρομολογηθεί και το οποίο δίνει θετικό πρόσημο στον απολογισμό της δημαρχιακής θητείας. Παράλληλα επικοινώνησαν το μεγαλόπνοο πρόγραμμα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου» για τη νέα θητεία.

«Κάναμε πολλά αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Μπροστά μας ανοίγονται νέες προκλήσεις στις οποίες είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Κινούμαστε στο μέλλον με τέσσερις κεντρικούς άξονες:

        Δήμος με οικονομική αυτοτέλεια

        Ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος

        Διεκδίκηση για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και μεγάλων έργων

        Περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Η ψήφος στην «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» είναι ψήφος στο αύριο που οραματιζόμαστε. Για μία ακόμη φορά, με απόλυτο σεβασμό, διεκδικούμε εκ νέου την εμπιστοσύνη σας για να συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή και τα μάτια σας υπηρετώντας με σεβασμό το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε κατά τη διάρκεια των ομιλιών κι επισκέψεων ο κ. Καψάλης.

Με το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί, με τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει κάθε απόφαση, τον καθαρό λόγο, το σεβασμό απέναντι στους δημότες και το ποιοτικό ψηφοδέλτιο που έχει καταρτιστεί, η «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» κερδίζει και πάλι τις εντυπώσεις στη «μάχη» των εκλογών, δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις νίκης στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου.

Σήμερα Τρίτη 3 Οκτωβρίου η «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» θα επισκεφθεί στις 18:30μ.μ. τα Κάτω Ραβένια και στις 19:30μ.μ. τα Δολιανά.

Την Τετάρτη 4-10-23 θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία στους ετεροδημότες της Αθήνας, στις 19:00, στην Αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15).

Η προεκλογική αυλαία θα κλείσει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου με κεντρική ομιλία στον Παρακάλαμο στις 19:00. 

Από την 1η Οκτωβρίου άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

 


Άλλαξαν από την 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο.

Από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30 οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόζονται στους κανόνες κοινής ησυχίας.

Τι απαγορεύεται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας

Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 22:30


Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 22:30, στον Παρακάλαμο.

Διαγνωστικά κέντρα HealthSpot: Προσφορές προληπτικού ελέγχου μαστού για τον Οκτώβριο

 


Τα διαγνωστικά κέντρα HealthSpot, με αφορμή τον Οκτώβριο, Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, προσφέρουν έναν ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο, o οποίος περιλαμβάνει απεικονιστικό έλεγχο (Ψηφιακή Μαστογραφία & Υπέρηχος Μαστών) και κλινική εκτίμηση από εξειδικευμένο Χειρουργό Μαστού, στην ειδική προνομιακή τιμή των 65 ευρώ.

Η σημασία της ψηφιακής μαστογραφίας

Η μαστογραφία είναι μια διαγνωστική μέθοδος που χρησιμοποιεί χαμηλής δόσης ακτίνες Χ για την εξέταση του μαστού. Στόχος της μαστογραφίας είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με την ανίχνευση μικρών όγκων και μικροαποτιτανώσεων. Είναι η μόνη ακτινολογική μέθοδος που, σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση από ειδικευμένους γιατρούς, συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται μια εξεταζόμενη κατά τη διάρκεια του μαστογραφικού ελέγχου, είναι ισοδύναμη της δόσης κοσμικής ακτινοβολίας που λαμβάνει ένας ταξιδιώτης πραγματοποιώντας τρίωρο αεροπορικό ταξίδι.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,9% η ανεργία τον Αύγουστο

 


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μικρή πτώση κατέγραψε η ανεργία στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με αντίστοιχο μήνα του 2022.

Όπως επισημαίνεται, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Αύγουστο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,3% τον Αύγουστο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,9% τον Ιούλιο 2023.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 512.193 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 71.013 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2022 (12,2%) και κατά 2.080 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2023 (0,4%).

Στις γυναίκες η ανεργία ανέρχεται σε 14,4% από 16,3% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες σε 8,3% από 9,3%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών ανήλθε σε 22,5% από 29,8% και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 10,3% από 11,2% τον Αύγουστο 2022.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής τους

 


Κήλη ονομάζεται η πρόπτωση ή αλλιώς προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, συνήθως του λεπτού εντέρου, δια μέσου ενός κοιλιακού χάσματος. Πρόκειται για  ένα άνοιγμα μέσα από το οποίο κάποιο σπλάχνο βγαίνει προς τα έξω,  κάτι που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως εξόγκωμα.

Εμφανίζεται συνήθως στα πιο ευαίσθητα και εξασθενημένα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος και παίρνει την ονομασία της περιοχής όπου εμφανίζεται, όπως: βουβωνικός πόρος (βουβωνοκήλη), ομφαλός (ομφαλοκήλη), μηριαίος δακτύλιος (μηροκήλη), μέση γραμμή (επιγαστρική κήλη) και εγχειρητικές τομές (μετεγχειρητική κήλη).

«Οι επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως τα περιστατικά κήλης αυξάνονται κατά 3% κάθε χρόνο στον δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο, το οποίο πιθανόν να οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της παχυσαρκίας και της χρόνιας δυσκοιλιότητας», τονίζει ο κ. Διαμαντής Θωμάς Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση κηλών;

Υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση των κηλών, όπως η έντονη άσκηση, η βαριά, χειρωνακτική εργασία που συνοδεύεται από ανύψωση βάρους, η υπερτροφία του προστάτη, η άρση βαρών, ο χρόνιος ή έντονος βήχας, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία, καθώς επιδρούν συμπληρωματικά στην αύξηση της πίεσης που δέχονται τα κοιλιακά τοιχώματα εκ των έσω.

«Ως νόσος, εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο και άντρες και δεν βελτιώνεται με το χρόνο, ούτε υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Αντίθετα, μια παραμελημένη κήλη μπορεί μέχρι και να στοιχίσει τη ζωή στον ασθενή γι’ αυτό και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ γρήγορα. Αν παραμεληθεί, μπορεί να οδηγήσει στην περίσφιξη και το «στραγγαλισμό» του εντέρου που αν και μερικές φορές ανατάσσεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή, σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν ανατάσσεται, απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση», επισημαίνει ο ειδικός.