Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Alco: Διευρύνει τη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Προηγείται κατά 4,9% στην πρόθεση ψήφου και κατά 5,2 % στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων

Σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι» που κυκλοφορεί αύριο ανεβάζει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο 4,9% στην πρόθεση ψήφου και στο 5,2% στην εκτίμηση της εκλογικής δύναμης.
Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 32% (33,8% στην εκτίμηση)
ΝΔ: 27,1% (28,6%)
Ποτάμι: 5,6% (5,9%)
Χρυσή Αυγή: 4,6% (4,9%)
ΚΚΕ: 4,1% (4,6%)
ΠΑΣΟΚ: 4% (4,2%)
ΑΝΕΛ: 3% (3,1%)
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: 2% (2,1%)

ΑΟ Χανιά-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2

Σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης πήρε ο ΠΑΣ.


Ο ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποιώντας καλή εμφάνιση καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, επικράτησε εκτός έδρας με 2-1 του ΑΟ Χανίων.
 Ο ΠΑΣ άνοιξε το σκορ στο 37΄ με τον Τάσο Κρητικό. Ο Νταβίντ Ναδάλες μπήκε στη μεγάλη περιοχή από τα αριστερά, έκανε τη συρτή μπαλιά στον αμαρκάριστο Κρητικό, κι ο νεαρός επιθετικός με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Ο ΠΑΣ  στο 68' διπλασίασε τα τέρματά του. Ο Γιάκος έκανε το σουτ από διαγώνια θέση, η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι, με τον Ακόστα να παίρνει το "ριμπάουντ" και να πλασάρει σε κενή εστία για το 0-2.
Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μειώσουν δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση του ενενηντάλεπτου, με όμορφο γυριστό του Λέοντα Σουκιά μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

ΑΟ Χανιά (Μάρκος Στεφανίδης): Σικαλιάς, Ανδρέου, Γκότοβος (46' Κοντέων), Γανωτής, Γκούμας, Οικονομόπουλος (35' Πάγκαλος), Καραγιάννης (58' Σουκιάς), Εσόνο, Σιλιγαρδάκης, Μαρτσάκης, Ευαγγέλου.

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Σωτηρίου, Στρούνα, Μιχαήλ, Ναδάλες, Σκόνδρας, Αυγενικού, Ακόστα (73' Μανιάς), Γιάκος, Σαπαλίδης (80' Ντάσιος), Κρητικός (65' Τσουκαλάς), Ηλιάδης.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπή για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο

Συνελήφθη σήμερα (21-01-2015) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, μία 57χρονη ημεδαπή, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, η 57χρονη συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των (170.816,32) ευρώ.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας. 

Νέα παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εξισωτικές αποζημιώσεις

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατατεθούν χρήματα για τμήμα της εξισωτικής αποζημίωσης στους λογαριασμούς 22.000 κτηνοτρόφων, ενώ τα υπόλοιπα θα  καταβληθούν μετά από ένα δεκαήμερο. 
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος προέβη σήμερα σε νέα παρέμβαση για την εκκρεμότητα αυτή. «Στα 22.000 άτομα πιστεύω ότι θα είναι αρκετά από την περιοχή μας, που στην προηγούμενη κατανομή, στην προκαταβολή, δεν πήραν ανάλογα ποσά», είπε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης που  αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα που υπάρχει με τις εξισωτικές αποζημιώσεις και στις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για να βρεθεί λύση. «Επειδή ασχολούμαστε πολύ καιρό με αυτό το ζήτημα, θεωρώ ότι τα χρήματα που δίνονται έναντι της εξισωτικής αποζημίωσης είναι πολύ αναγκαία για τους  ανθρώπους του μόχθου. Αυτό είπαμε και στον Πρωθυπουργό, αυτό είπαμε και σήμερα στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ», συμπλήρωσε.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης σε 21.000 δικαιούχους

Η εξέταση των δικαιολογητικών συνεχίζεται

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ νέα πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης, έτους 2014, σε περισσότερους από 21.000 δικαιούχους ως προκαταβολή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι δικαιούχοι και η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων ώστε να ακολουθήσουν νέες συμπληρωματικές πληρωμές το επόμενο διάστημα. 

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, ώρα 12:30

 Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  26η Ιανουαρίου 2015, ημέρα   Δευτέρα & ώρα 12.30   το μεσημέρι  στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1.Προέλεγχος τρίμηνης έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού  εσόδων εξόδων 4ου τριμήνου 2014.
2. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2015 Δήμου Πωγωνίου.
3. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2015 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.
4. Σχετικά με αίτημα για παράταση προθεσμίας υποβολής της μελέτης «Κατασκευή αναψυκτηρίου στην Τ.Κ. Ρεπετίστας» στο Δήμο Πωγωνίου από το Δωρητή κ. Αντώνιο Φούσα.
5. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις  08-06-2015 ενώπιον του  Ειρηνοδικείου  Ιωαννίνων που αφορά αγωγή του κ. Βακάλη Ιωάννη του Γρηγορίου κατά του Δήμου Πωγωνίου ως καθολικού διαδόχου Δήμου Άνω Καλαμά.
6. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για την εκπροσώπηση των α) πρώην Δημάρχου  Άνω Καλαμά κ. Στεργίου θεοφάνη και β) πρώην Αντιδημάρχου Άνω Καλαμά κ. Φωτίου Αθανασίου κατά τη δικάσιμο την 03-02-2015 ενώπιον του Τριμελούς Πλημ/κείου Ιωαννίνων.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Εξιχνιάσθηκε άμεσα η ληστεία σε πρατήριο καυσίμων στην Ελεούσα Ιωαννίνων

Ως δράστης συνελήφθη ένας 19χρονος ημεδαπός
Επιπλέον, ο 19χρονος δράστης νωρίτερα είχε διαρρήξει άλλο πρατήριο καυσίμων στην ίδια περιοχή

Εξιχνιάστηκαν άμεσα, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία υπόθεση ληστείας σε πρατήριο καυσίμων και μία υπόθεση διάρρηξης πρατηρίου καυσίμων, που έγιναν χθες (20.01.2015) τα ξημερώματα, στην Ελεούσα Ιωαννίνων.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη, χθες (20.01.2015) το βράδυ, στην Ελεούσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 19χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία, κλοπή και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης χθες (20-01-2015) και ώρα 05.15΄ στην Ελεούσα Ιωαννίνων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και με την απειλή μαχαιριού, αφαίρεσε από τον 31χρονο υπάλληλο του πρατηρίου, το χρηματικό ποσό των (555) ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, προέκυψε ότι ο 19χρονος δράστης, νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε διαρρήξει άλλο πρατήριο στην ίδια περιοχή, απ’ όπου αφαίρεσε ένα μαχαίρι, το χρηματικό ποσό των (15) ευρώ, πακέτα τσιγάρων, αναψυκτικά και τρόφιμα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 

Συμβούλιο της Επικρατείας: Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών!

Η χθεσινή απόφαση (υπ' αριθμ. 86/2015) του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνιστά μία πολύ μεγάλη νίκη των φορολογουμένων ενάντια στην ασυδοσία του Κράτους και θα αποτελέσει στο μέλλον μία πολύ σημαντική “ασπίδα”, η οποία μάλιστα θα συμβάλει στην αλλαγή ολόκληρης της φιλοσοφίας στη φορολόγηση των ακινήτων.
Η απόφαση αφορά πολίτη, κάτοικο του Παλαιού Ψυχικού, στον οποίον επιβλήθηκε Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με βάση τις αντικειμενικές τιμές, οι οποίες όμως ήταν παράλογα υψηλές. Ο πολίτης θέλησε να έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις τιμές αυτές και να αναγκάσει το δημόσιο να αναλύσει τον τρόπο που αυτό προσδιόρισε την αξία του ακινήτου του, κάτι που όμως η ΔΟΥ Ψυχικού απέρριψε, αφού η αμφισβήτηση εκ μέρους του πολίτη δεν προβλεπόταν από το σχετικό νόμο του ΦΑΠ (ν. 3842/2010).
Ο πολίτης προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο και παράλληλα προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με βάση τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης (Ν. 3900/2010), ώστε να κριθεί “το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα” κατά πόσον ο πολίτης “ο υποκείμενος σε ΦΑΠ βάσει του άρθρου 32 του νόμου 3842/2010 έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει με προσφυγή του στο Διοικητικό δικαστήριο το ύψος της αντικειμενικής αξίας του βαρυνόμενου με τον επίμαχο φόρο ακινήτου του, σε αρνητική δε περίπτωση να κριθεί η συνταγματικότητα της διατάξεως αυτής”.
Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Κλειώσης, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, αλλά και συνεργαζόμενος δικηγόρος του κινήματος πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι”, ενώ στο δικαστήριο παραστάθηκε η δικηγόρος κα Μαίρη Σκιαδιώτη από το γραφείο Kyros Law Offices.

Γιώργος Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας. '' Είμαι και θα είμαι αλληλέγγυος, στον αγώνα ζωής των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Η «ΔΩΔΩΝΗ» μπορεί να γίνει ξανά συνεταιριστική και δημόσια, κόντρα και ενάντια στους καιρούς''

Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αποτελεί κλασικό θα έλεγε κανείς παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει μια κρατικοσυνεταιριστική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα και σε πόσο στενά πλαίσια στην ουσία κινήθηκε, στραγγαλισμένη από τον συγκεκριμένο κρατικό χαρακτήρα, που υποτίθεται είναι τέτοιος για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης  της επιχείρησης και για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πίεσης του καρτέλ γάλακτος. 

Αντίθετα είδαμε να την αποδυναμώνει από τα δυναμικά χαρακτηριστικά της και στο τέλος να την ξεπουλάει για ένα κομμάτι ψωμί.
Τέτοιο κράτος και δημόσιο δεν το χρειαζόμαστε.
Επιβεβαιώνει και στην περίπτωση αυτή ότι, δε θέλει και δε μπορεί να λειτουργήσει φιλολαϊκά.
Υπάρχει και λειτουργεί, για να εξυπηρετήσει σε τελική ανάλυση, ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τονίζοντας μάλιστα το τελευταίο, δεν αναφέρομαι μόνο στους επιχειρηματίες που τους δόθηκε (στην ουσία) χάρισμα η «Δωδώνη».
Όπως πολλές φορές έχω σημειώσει, η παράδοση της «Δωδώνη» σε επιχειρηματικά χέρια, άλλαξε συνολικά σε όλη τη χώρα την τιμολογιακή πολιτική στο γάλα και έπληξε  την ποιότητα των προϊόντων πρώτης ανάγκης που καταλήγουν στις λαϊκές οικογένειες ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κόστος διατροφής τους.

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα συναντήθηκε χθες 20/1/2015 ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Στην συνάντηση, η οποία έγινε σε άριστο κλίμα, συζητήθηκαν  θέματα που αφορούν  συνολικά την παιδεία αλλά και ειδικά  ζητήματα  της  εκπαίδευσης στον Νομό Ιωαννίνων, όπως η αξιοποίηση και αναβάθμιση  των  διαθεσίμων κτιριακών εγκαταστάσεων, το ζήτημα του προτύπου-και πειραματικού  Λυκείου, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης  της εκπαίδευσης,  η  αναγκαιότητα    επαρκούς  στελέχωσης  των σχολείων , το θέμα της αξιολόγησης των στελεχων ,  κα. 
     Ο κ Παπαγεωργίου  σημείωσε  «είναι  πολύ σημαντικό  ότι  ένας από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, η ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,  η οποία   οικοδομήθηκε στη χώρα μας   από τις κυβερνήσεις της Ε.Κ. και του ΠΑΣΟΚ  και με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, άντεξε κι εξακολουθεί να αντέχει,  παρά  τα υπαρκτά προβλήματα  από παραλείψεις ή ελλείψεις, αλλά και  παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις που δέχθηκε  από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. , με την (ακατανόητη) συνδρομή των συμμάχων της που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί και αριστεροί, επιθέσεις  που είχαν σαν στόχο  και αποτέλεσμα την μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου  τμήματος  της  στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή στην Περιφέρεια Αττικής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Νίκου Γκότοβου, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος»

Ανακοίνωση


Ο υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Νίκος Γκότοβος, Ηπειρώτης στην καταγωγή, συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος». Έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τα μέλη του ΔΣ, αντάλλαξαν απόψεις και ο Νίκος Γκότοβος επικεντρώθηκε στα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η περιφέρεια και δεσμεύτηκε ότι αυτή είναι η αρχή από μια σειρά δράσεων – συναντήσεων,  με σκοπό τη συνεργασία σε θέματα της περιφέρειας, καθώς τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και απαιτείται ήθος και εντιμότητα στην επίλυσή τους.

Επιστροφή αδειών οδήγησης, πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας εν όψει εκλογών

Με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, επιστρέφονται από Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Σημειώνεται ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα (20.01.2015).
Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα (20.01.2015).
Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:
•    Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
•    Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
•    Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
•    Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
•    Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Γκότοβος Νίκος υποψήφιος βουλευτής Αττικής (δικηγόρος) ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ: Περί δανείων σε ελβετικό φράγκο και εξαγγελιών Σαμαρά - Τσίπρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Η ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ «ΡΥΘΜΙΣΗ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ.
• ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ; 10 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ…
• ΟΙ ΔΥΟ «ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ» ΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ 65.000 «ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ» ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

Και ξαφνικά, 10 ημέρες πριν τις κάλπες του Ιανουαρίου, και με αφορμή το νέο χαστούκι που δέχτηκαν 65.000 οικογένειες, που είχαν την αφέλεια να πιστέψουν κατά το παρελθόν ότι συνήπταν δάνεια σε Ελβετικό φράγκο, ενώ στην πραγματικότητα αγόραζαν σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, φυσικά με την ανοχή των εποπτικών αρχών της ΤτΕ, αλλά και των υπουργών οικονομικών επι σειρά ετών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα λάβουν μέριμνα νομοθετική για να λυθεί το θέμα…
Προφανώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που καθημερινά δίναμε μάχες στα ελληνικά δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας, ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε οι αρμόδιοι επί των οικονομικών υπουργοί του, ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε οι αρμόδιοι για τα οικονομικά επιτελείς του είχαν ακούσει τίποτα.
Τώρα μιλούν για ρύθμιση. Τώρα. Μια βδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Γιατί είναι πολλές χιλιάδες οι οικογένειες και πολλές χιλιάδες οι… ψήφοι…
Τέρμα τα μισόλογα. Οι κκ Σαμαράς, Τσίπρας και τα κόμματα τους ομιλούν για νομοθετική ρύθμιση?
ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΝ ΩΣ ΛΥΣΗ.
Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και φυσικά αναπάντητα:
• Πρόκειται για δανειακές συμβάσεις ή σύνθετα οικονομικά προϊόντα – swaps;
• Γνώριζαν ή όχι τα πιστωτικά ιδρύματα ότι ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΣΑΝ ΔΑΝΕΙΑ, στον ανυποψίαστο καταναλωτή-δανειολήπτη , αλλά ΠΩΛΟΥΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ «ΠΛΑΣΣΑΡΙΣΜΕΝΑ» ΩΣ ΔΑΝΕΙΑ;
• Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν Ή ΌΧΙ ακόμα και από καταστήματα – franchise μεγάλων τραπεζών, όταν ο Νόμος ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ενημέρωση κατά τη χορήγηση από ειδικά πιστοποιημένους προς τούτο από την Τράπεζα της Ελλάδος υπαλλήλους?
• Παραπείστηκαν οι δανειολήπτες – καταναλωτές από το περίφημο διαφημιστικό «σλόγκαν» των τραπεζών «δάνεια με την ασφάλεια του ελβετικού φράγκου» το οποίο είχε κατακλύσει κανάλια και εφημερίδες μετά το 2006;
• Τηρήθηκε η νομοθετική πρόβλεψη; Αν όχι γιατί;
• Παρόμοια «προϊόντα», σε άλλες «κανονικές» ευρωπαϊκές χώρες αποσύρθηκαν ή όχι από τις κυβερνήσεις τους, καθώς οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να υπολογίσουν τις καταβολές βάσει της ισοτιμίας χορήγησης του δανείου;
• Ποιος είναι ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος, αν όχι ο εποπτικός και ελεγκτικός του τραπεζικού συστήματος;
• Πότε, από ποιόν και σε ποια τράπεζα ασκήθηκε ποτέ έλεγχος για τα «προϊόντα» αυτά, που «βαφτίστηκαν» δάνεια;
Με την ιδιότητα του νομικού, επί σειρά ετών ασχολούμενου επισταμένα με ακυρώσεις τέτοιων δανείων, υπογραμμίζω προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα «δάνεια» αυτά αποτελούν σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν (swap), το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με δάνειο. Με βάση τη θέση αυτή πρέπει να αναπροσαρμοστούν στην ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο χορήγησής τους, όπως εξάλλου έκρινε και πρόσφατη απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου.
Οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
65.000 οικογένειες, μετά και το νέο χτύπημα, κυριολεκτικά «στραγγαλίζονται», υφιστάμενες επιπρόσθετη επιβάρυνση από εκείνη που έχουμε υποστεί όλοι.
Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι πότε θα «σφυρίζει αδιάφορα»? Είναι καθήκον της ο έλεγχος και η αποκατάσταση της νομιμότητας. Μέχρι πότε θα σιωπά;
Δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους.
Η ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ «ΡΥΘΜΙΣΗ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ.
Οι «ιθαγενείς» έχουν ξυπνήσει, και οι χάντρες και τα καθρεφτακια δε θαμπώνουν άλλο.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΤΟΒΟΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ

Κοπή πίτας και ετήσιος χορός της Αδελφότητας Στρατίνιστας Πωγωνίου, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 12:30 μ.μ. στην αίθουσα «Αρίων»