Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Περιθώριο για διορθώσεις στο Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου

Αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών για την εξάλειψη αδικιών

Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν και μπερδέματα και λάθη και έτσι όποια έγιναν στην υποβολή του Ε9 θα μπορούν να διορθωθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει ότι «όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών».
Τα προβλήματα που εμφανίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο είναι δύο κατηγοριών:
-Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. 
Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
-Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Κοινές δράσεις Περιφέρειας και Δήμων για τον τουρισμό

Στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους της Ηπείρου για την ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής, αναφέρθηκε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, με αφορμή σημερινή συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσενο. Τη συνάντηση απασχόλησε η συνεργασία των δύο φορέων για την βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής Πέρδικας (μέχρι την παραλία στο Καραβοστάσι).
Ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια για την βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη δράσεων, που θα συνδράμουν την τουριστική κίνηση όλης της Ηπείρου. 
"Σε συνεργασία με τους Δημάρχους προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις για τη συντήρηση του παραλιακού δρόμου, τον καθαρισμό του από φυτά, την τοποθέτηση στηθαίων και ασφαλτικών όπου απαιτείται. Πιστεύω ότι αν θέλουμε να έχουμε υψηλό τουρισμό και ποιότητα στα παράλια, πρέπει να τελειώσουμε άμεσα με τους βιολογικούς καθαρισμούς και τις αποχετεύσεις. Μέχρι στιγμής παρατηρείται καλή κίνηση στα παράλια της Ηπείρου. Αρκετοί είναι οι επισκέπτες από βαλκανικές χώρες και μάλιστα με καλές προοπτικές. Είναι καλύτερη η κατάσταση από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο εσωτερικός τουρισμός όμως έχει πρόβλημα. Ειδικά στα ορεινά δεν κινείται σχεδόν τίποτα. Και για αυτό οι πρωτοβουλίες για αγώνες ορεινών διαδρομών, είναι οι μόνες που έχουν φέρει κόσμο μέχρι στιγμής στα ορεινά".
Τέλος, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους Δημάρχους, ειδικά στα παράλια της Ηπείρου, να μεριμνούν για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων.
"Κάποιοι δήμαρχοι βλέπω ότι έχουν αδρανήσει στο θέμα των σκουπιδιών και των υποχρεώσεών τους στα παράλια. Μπορεί να τελειώνει η θητεία τους, όμως έχουν υποχρέωση να καθαρίζουν και να μην δυσφημούν τον τόπο", υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr 

Δήλωση Περιφερειάρχη για τις κλοπές των εικόνων

Σε απάντηση ερώτησης, στο πλαίσιο σημερινών δηλώσεων, για τα νέα περιστατικά κλοπών σε εκκλησίες των Ιωαννίνων, και ειδικότερα των περιοχών Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζαγορίου, ο κ. Καχριμάνης δήλωσε τα εξής:
"Πιστεύω ότι κύκλωμα είναι το ίδιο. Είναι αυτοί που μπαίνουν στις εκκλησιές, αυτοί που πουλάνε τις εικόνες και αυτοί που καλύπτουν το όλο κύκλωμα. Από την ενασχόλησή μου με το ζήτημα, που ξεκίνησε τυχαία από τη πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να αναρτήσουμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από κλεμμένες εικόνες, πετύχαμε να επιστρέψουν ορισμένες από αυτές. Από όλα αυτά έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος δεν είδε με την πρέπουσα σημασία το όλο ζήτημα. Έχουν πάρα πολλά στοιχεία από την Σκότλαντ Γιάρντ. Θεωρώ ότι όσο ψηλά και να είναι κάποιοι, πρέπει να δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη. Αν το κράτος θέλει να σώσει την αξιοπρέπειά του πρέπει άμεσα να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα".


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr 

Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού ζητά ο Περιφερειάρχης

Έκκληση-προειδοποίηση προς όλους τους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν στο ακέραιο τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο ΛΟΙ.ΠΑ.Ν. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τριών κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε μονάδα εκμετάλλευσης προβάτων στην Τοπική Κοινότητα Βήσσανης του Δήμου Πωγωνίου.
 Ήδη περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων από την εστία της νόσου, που περιλαμβάνει το Δήμο Πωγωνίου και τμήματα των Δήμων Ζίτσας και Κόνιτσας, έχουν τεθεί σε ζώνη ελέγχου και απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ζώων προς άλλες περιοχές. "Θα είμαστε πολύ αυστηροί προς όσους επιχειρήσουν να μετακινήσουν ζώα, χωρίς άδεια της Κτηνιατρικής", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, αύριο Τρίτη, θα γίνει θανάτωση είκοσι ζώων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην οποία εντοπίστηκαν τα τρία κρούσματα της νόσου. Πρόσθεσε ακόμη ότι κτηνίατροι άρχισαν ήδη και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμοστούν από τους κτηνοτρόφους:
"Είμαστε σε αυστηρό καθεστώς σε όλο το Νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ήπειρο. Αν μας είχαν ακούσει, σήμερα δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα. 
Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω κουνουπιών. 
Ζητάμε από όλους να τηρήσουν με ακρίβεια τα μέτρα πρόληψης και συγκεκριμένα:
Πρώτον, η μετακίνηση ζώων για διανυκτέρευση σε στάβλους να γίνεται μόνο την ημέρα, όταν δηλαδή δεν κυκλοφορούν κουνούπια στην περιοχή.
Δεύτερον, πρέπει να γίνουν απολυμάνσεις στους στάβλους και τρίτον, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν απωθητικά φάρμακα για τα κουνούπια. Παρακαλώ όλα αυτά να εφαρμοστούν με ακρίβεια, για να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα μπορούμε το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού".
Τέλος, ανέφερε ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr 

Εξιχνιάστηκαν (3) κλοπές σε καταστήματα στην Αρίστη Ιωαννίνων

Δράστης είναι ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία
Στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προϊόντα κλοπών

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις (3) κλοπές από καταστήματα στην Αρίστη Ιωαννίνων και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ενός 36χρονου υπηκόου Αλβανίας, για κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος το χρονικό διάστημα από 01 έως 02.08.2014 διέρρηξε στην Αρίστη Ιωαννίνων, τρία καταστήματα (δύο καφενεία και ένα περίπτερο) και αφαίρεσε από το εσωτερικό τους διάφορα αντικείμενα και χρηματικά ποσά.
Ο δράστης εντοπίστηκε προχθές (02.08.2014) και βρέθηκαν στην κατοχή του διάφορα αντικείμενα τα οποία αποτελούν προϊόντα κλοπών και κατασχέθηκαν.
Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η δράση του.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου μέχρι και τις 13 Αυγούστου

Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μαξίμος θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε ενορίες του νομού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, έχει ως εξής:
Δευτέρα 4 Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία. Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου Καρίτσας/Ιερατική Σύναξη
18:00 Ιερά Παράκληση-Ενορία Αγία Τριάδος Δεσποτικού
19:30 Ιερά Παράκληση-Ενορία Αγία Παρασκευής Αετόπετρας
21:00 Ιερά Παράκληση-Ενορία Αγία Κυριακής Γρανιτσοπούλας
Τρίτη 5 Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία-Ενορία Αγία Παρασκευής Ανηλίου/Ιερατική Σύναξη
19:00 Εσπερινός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βοτονοσίου
Τετάρτη 6 Αυγούστου
7:00 Υπαίθρια Θεία Λειτουργία. Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νήσου Ιωαννίνων
18:30 Ιερά Παράκληση-Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου Αρίστης
20:00 Ιερά Παράκληση-Ενορία Αγία Σκέπης Καλπακίου
Πέμπτη 7 Αυγούστου
7.00 Θεία Λειτουργία. Ενορία Αγίου Νικολάου Δερβίζιανων/Ιερατική Σύναξη
18:00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίου Γεωργίου Πολυστάφυλλου
19:30 Ιερά Παράκληση- Ενορία Γεν. Θεοτόκου Ρωμανού
21:00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίου Βασιλείου Σιστρουνίου
Παρασκευή 8 Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία. Ενορία Κοιμ Θεοτόκου Μελιγγών/Ιερατική Σύναξη
18:00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίου Γεωργίου Αρτοπούλας
19:30 Ιερά Παράκληση Ενορία Αγίου Γεωργίου Ελευθεροχωρίου
21:00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίου Νικολάου Δραμεσιών
Σάββατο 9 Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία-Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου Τερρόβου/Ιερατική Σύναξη
18:00 Εσπερινός- Ενορία Αγίου Νικολάου Μουσιωτίτσας
21:00 Εσπερινός- Ενορία Κοιμησης Θεοτόκου Κοπάνης
Κυριακή 10 Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία. Ενορία Αγίου Δημηρίου Ασβεστοχωρίου/Ιερατική Σύναξη
18:00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίας Παρασκευής Ζωοδόχου
19:30 Ιερά Παράκληση- Ενορία Παμ. Ταξιαρχών Γραμμένου
21:00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αποστόλου Πέτρου Πολύλοφου
Δευτέρα 11η Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία-Ενορία Αγίας Τριάδος Ραδοβιζίου/Ιερατική Σύναξη
18.00 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίου Γεωργίου Κούρεντων
19.30 Ιερά Παράκληση- Ενορία Αγίου Δημητρίου Βουτσαρά
21.00 Ιερά Παράκληση -Ενορία Αγίου Αθανασίου Γκρίμποβου
Τρίτη 12η Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία-Ενορία Νικολάου Συρράκου/Ιερατική Σύναξη
18:30 Ιερά Παράκληση- Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Κυπίνας
Τετάρτη 13 Αυγούστου
7:00 Θεία Λειτουργία-Ενορία Γεν. Θεοτόκου Καλετζίου/Ιερατική Σύναξη
18:00 Ιερά Παράκληση-Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου Πλατανούσας
19:30 Ιερά Παράκληση-Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου Πλαίσιων

21:00 Ιερά Παράκληση-Ενορία Αγία Τριάδος Ελληνικού.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο στα ακίνητα

Απαλλαγές και εκπτώσεις μελετώνται στο υπουργείο Οικονομικών για ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το "Έθνος" εξετάζεται το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση να καθοριστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και κατά 50% ή η πλήρης κατάργησή του όπως είχε γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες με το ειδικό τέλος ακινήτων.
Πιο αναλυτικά μελετάται να:
1) μειωθεί στο μισό ο φόρος για οικογένειες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για την σύζυγο και το κάθε παιδί. Αυτό, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.