Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2018


Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018 βρίσκεται προ των πυλών όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος, οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες που μπορούν να κερδίσουν εκπτώσεις και απαλλαγή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.
Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.
Μπορεί για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ να ληφθούν υπόψη οι νέες τιμές ζώνης, αλλά οι εκπτώσεις και απαλλαγές χορηγούνται με τα ίδια κριτήρια σε σχέση με πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα έκπτωση 50% χορηγείται στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούλιο 2018 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούλιο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 18 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 14 το 2017).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 2 το 2017)
2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2017)
12 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 8 το 2017)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 23 παθόντες (έναντι 20 το 2017). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
4 νεκροί (έναντι 2 το 2017)
4 σοβαρά τραυματίας (έναντι 4 το 2017)
15 ελαφρά τραυματίες (έναντι 14 το 2017)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα

Δολιανά Πωγωνίου: Ανακοίνωση της Τ.Κ. για την κοπή των ξερών χόρτων


Χρυσόρραχη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στο Σάββατο 18 Αυγούστου το βράδυ

Παραδοσιακό πανηγύρι  στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στο Σάββατο 18 Αυγούστου το βράδυ, στη  Χρυσόρραχη Πωγωνίου.

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Λαϊκή και παραδοσιακή βραδιά, την Τετάρτη 15 Αυγούστου

Λαϊκή και παραδοσιακή βραδιά, την Τετάρτη  15  Αυγούστου στην Πωγωνιανή Πωγωνίου.

Το παράπονο των μουσικών Παρακαλάμου


Με μεγάλη λύπη μας ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνει εκδήλωση στη λίμνη Ζαραβίνα προσλαμβάνοντας μουσικούς που δεν είναι ντόπιοι.
Κατ΄ ευθείαν στο μυαλό μας δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το ποιος μπορεί είναι ο λόγος που συνέβη αυτό.
Όλοι μιλούν για τον Παρακάλαμο και για τους μουσικούς του, αποκαλώντας τον «πηγή» των μουσικών, το μέρος δηλαδή που έχει βγάλει τους περισσότερους και τους καλύτερους στο είδος τους, μουσικούς.
Αισθανόμαστε απίστευτη λύπη αλλά και προσβολή ύστερα από αυτό το γεγονός και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν μας προτίμησαν για αυτή την εκδήλωση που ανήκει στο δήμο μας.
ΤΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΕΡΧΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ;
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΛΕΝΤΟ;
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ;
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;
Πόσες φορές σας έχουμε γλεντήσει, έχουμε ξημερώσει μαζί σας και πάντα ακούμε τα καλύτερα λόγια;
Τώρα τι άλλαξε;
Μ΄ αυτήν σας την συμπεριφορά μας κάνετε να πιστεύουμε ότι δεν ανήκουμε στο Πωγώνι!!!
Δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο, τα υπόλοιπα τα αφήνουμε να τα σκεφτείτε όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο.
Νομίζουμε πως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μας.
Θα χαρούμε κάποια στιγμή, όμως να μας απαντήσετε σ΄ αυτό το ερώτημα που μας βασανίζει:
ΓΙΑΤΙ;

Με εκτίμηση
οι μουσικοί του ΠΑΡΑΛΑΛΑΜΟΥ 
του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σύγχρονο Νευροχειρουργικό Μικροσκόπιο αποκτά η Νευροχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων


Εγκρίθηκε στις 1/8/2018 από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη  η σκοπιμότητα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2018 του Υπουργείου Υγείας η προμήθεια ενός Σύγχρονου Νευροχειρουργικού Μικροσκοπίου συνολικού Π/Υ 280.000,00 € για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του  ΠΓΝΙ. Η προμήθεια του εξοπλισμού αυτού θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις δραστηριότητες της Κλινικής προς όφελος των Πολιτών.
Το τελευταίο διάστημα στο ΠΓΝΙ υλοποιούνται δράσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ηλετρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού Π/Υ 2.645.500,00 €.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα προσδώσουν νέα αναπτυξιακή δυναμική και θα λύσουν χρόνια προβλήματα του ΠΓΝΙ. 
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου θέλει να ευχαριστήσει Δημόσια όλους όσους στάθηκαν και στέκονται αρωγοί στις προσπάθειές της, για αναβάθμιση των υποδομών του ΠΓΝΙ με στόχο την ανάδειξή του σε ένα πρότυπο Νοσοκομείο τριτοβάθμιου χαρακτήρα
Ευχαριστίες εκφράζονται στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Υγείας, στην 6η ΥΠΕ, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Βουλευτές του Νομού και ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες Τεχνική και Διοικητική-Οικονομική του ΠΓΝΙ.

Έγιναν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές των αγροτο-κτηνοτρόφων Ιωαννίνων


Για τεράστιες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία του Ιουνίου έκαναν λόγο αρχές Ιουλίου σε σχετική επιστολή τους ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών στο Ν. Ιωαννίνων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από κονδύλια λογαριασμών, τα οποία δημιουργήθηκαν για τέτοιους σκοπούς και τα οποία έχουν προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την επιστολή αυτή κατέθεσε άμεσα τότε ως Αναφορά στο Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. πρ. Υπουργός Κώστας Τασούλας, με τον αρμόδιο Υπουργό Ευαγγ. Αποστόλου να του απαντά μόλις προχθές.
Εν αναμονή των πορισμάτων!
Όπως αναφέρει ο Υπουργός «όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις-χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου του 2018 σε διάφορες καλλιέργειες (όπως μηδικές, καλαμπόκια κ.λπ.), στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Ιωαννίνων, και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες, υποβλήθηκαν δηλώσεις και το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς».
Η διαδικασία
Στη συνέχεια γίνεται περιγραφή της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων, η οποία ακολουθεί τα εξής βήματα:
- Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
- Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
- Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.
- Κοινοποιούνται τα πορίσματα.

Εξέταση των ματιών μπορεί να αποκαλύπτει την επικείμενη άνοια


Μία συνηθισμένη εξέταση των ματιών μπορεί να «προβλέπει» ποιοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.
Η συγκεκριμένη εξέταση βασίζεται στον λεπτομερή έλεγχο του πίσω μέρους του ματιού και χρησιμοποιείται για την διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών οφθαλμοπαθειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τώρα, μια νέα βρετανική μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των ματιών που αποκαλύπτει, αποτελούν αξιόπιστους προγνωστικούς δείκτες για την διάγνωση της άνοιας.
Αν το εύρημα αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου, εκτιμούν οι ερευνητές.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 32.000 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην λεγόμενη οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ένα είδος τομογραφίας που γίνεται στον βυθό των ματιών, δηλαδή στο τμήμα τους που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι.
Η OCT αξιολογεί τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, ο οποίος είναι φωτοευαίσθητος και φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς της όρασης. Όταν ο αμφιβληστροειδής αναπτύσσει παθήσεις (π.χ. εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οίδημα της ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κ.λπ.) η όραση διαταράσσεται σοβαρά.