Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Ποτέ δεν μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος λαός. Ο λαός θα βγει νικητής»

Μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τον τριήμερο εορτασμό της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο λαός πάντα ξεπέρασε τις κρίσεις με ανδρεία, φρόνημα και αγάπη για την ελευθερία και την πρόοδο.
«Ποτέ δεν μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος λαός. Ο λαός θα βγει νικητής» υπογράμμισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.
«Είναι μια μεγάλη μέρα αυτού του περήφανου λαού, αυτού του λαού του ακατάβλητου, αυτού του λαού που πάντα ξεπέρασε τις μεγάλες κρίσεις με την ανδρεία του, με το φρόνημα του, με τη στέρηση του, αλλά και με τη αγάπη του στο μεγάλο αγαθό της ελευθερίας και της προόδου» .
«Σήμερα υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες αλλά πιστεύω, γι' αυτό είμαι αισιόδοξος, ότι ποτέ δεν μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος λαός. Όσες μεγάλες να είναι οι κακουχίες που περνάει, τελικά θα βγει νικητής, όπως βγήκε σε αυτή την ένδοξη περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων».

ΥΠΕΚΑ: Απαγορεύεται η μεταβίβαση αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών πριν την 5ετία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) απαντώντας σε Ερώτηση που υπέβαλαν στη Βουλή, 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις επενδύσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί και λειτουργούν περί τους 870 φωτοβολταϊκούς σταθμούς αγροτών, συνολικής ισχύος περί τα 85 MW.
Διευκρινίζει ότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών πριν την παρέλευση 5 ετών από τη έναρξη της λειτουργίας τους.

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Οκτωβρίου προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που θα πλήξουν ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα.
Με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ζητείται από τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας όλων των Π.Ε. και τους Δήμους της Ηπείρου να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. για αύριο Σάββατο προβλέπονται, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Παράλληλα βαθμιαία ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι και θα φθάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ στα πελάγη.
Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και πιθανόν το βράδυ στην κεντρική Στερεά.
Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 8 και πιθανώς τοπικά τα 9 μποφόρ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Έκρηξη σε ενεχυροδανειστήριο

Σήμερα (26-10-2012) τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, άγνωστοι δράστες, τοποθέτησαν κροτίδα στον υαλοπίνακα καταστήματος – ενεχυροδανειστηρίου, ιδιοκτησίας 67χρονης ημεδαπής, με αποτέλεσμα να προκληθούν σ’ αυτόν υλικές ζημιές.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΟΑΕΔ: «Ψαλίδι» και στα επιδόματα ανεργίας

Περισσότερο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ.

Οι αλλαγές αυτές -που αγγίζουν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους- προβλέπονται, σύμφωνα με το «Έθνος», στον νόμο 3986/2011 και σε εγκύκλιο του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:
-Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή, για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπ’ όψιν και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
- Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου του 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση. Δηλαδή, θα πρέπει να πάρει 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου του 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 210 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδότηση για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για 300 που θα είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που συγκέντρωσε το συγκεκριμένο διάστημα.
- Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου του 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).
Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου του 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 400 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο. Δηλαδή, θα περιοριστεί σε 10 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 300).
Όσον αφορά στα δώρα προβλέπονται τα εξής:
- Οικονομική ενίσχυση Πάσχα. Οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12,5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Μαρτίου).
- Οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων. Για κάθε μήνα επιδότησης από την 1η Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6). Επιπλέον, για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που επιδοτείται από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του δώρου θα έπαιρνε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

«Τρέχουν» για να βγουν στη σύνταξη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αιτήσεις για συνταξιοδοτικές παροχές στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έφτασαν τις 269.500.


Τεράστια αύξηση έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό στις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα ασφαλιστικά ταμεία για καταβολή συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και των εφάπαξ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αιτήσεις για συνταξιοδοτικές παροχές στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έφτασαν τις 269.500.
Πιο συγκεκριμένα σε εκκρεμότητα βρίσκονται:
• ΙΚΑ: 85.000 αιτήσεις για κυρια σύνταξη και 71.500 για επικουρική
• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου: 63.000 αιτήσεις
• ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίου): 30.000 αιτήσεις
• ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπαλλήλων): 20.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ταμεία, οι συνεχείς ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας ώθησαν ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων τους σε συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε έμπειρους υπαλλήλους και οι συντάξεις να καθυστερούν σε ορισμένα ταμεία έως και 3 χρόνια.
Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το mega, ο μέσος όρος αναμονής για να πάρει κάποιος σύνταξη είναι 12 με 18 μήνες, ενώ στο ταμείο των εμποροϋπαλλήλων η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει και τα 3,5 χρόνια.
Στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί αποτελεί ρεκόρ, με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνονται εφάπαξ που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου τον Σεπτέμβριο του 2010!

ΠΗΓΗ: www.Real.gr

O Σύλλογος Μετσοβιτών Αθήνας γιόρτασε πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση του Μετσόβου από τον Τουρκικό ζυγό

Το χορευτικό του Δήμου Μετσόβου
Μεγαλειώδης εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για την 100η επέτειο απελευθέρωσης του Μετσόβου!
«.Χτύπα! Χτύπα, της θάλασσας Σούλι!
Χτύπα, κόρη γλυκιά του γιαλού.»
Είναι στίχοι από τον Ύμνο της Κρήτης, δημιούργημα του μη Κρητικού στιχουργού Γεωργίου Παράσχου, ο οποίος θριαμβευτικά αποκαλεί την Κρήτη «Σούλι της θάλασσας».
Η τιμητική εναλλαγή ανδραγαθημάτων που πέρασαν στις δέλτους της Ιστορίας των ηρωοτόκων περιοχών της Ηπείρου και της Κρήτης δεν περιορίζεται μόνο στα ολοκαυτώματα, στο Κούγκι του Σουλίου της Ηπείρου και στο Αρκάδι του Ρεθύμνου της Κρήτης. Στα χρόνια του Μεγάλου Ξεσηκωμού του Γένους το -21 ο Ηπειρώτης Χατζημηχάλης Νταλιάνης με 600 άλλους Ηπειρώτες εθελοντές θυσιάστηκαν το 1828 στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης για την ελευθερία του νησιού.
 Το  Κρητικό χορευτικό ''Κρήτες και Κρήσσες''. Σε πρώτο πλάνο η Ειρηάνα Κλειδή.
Σήμερα οι Κρητικοί τραγουδούν τους ήρωές τους πάλι με αναφορά την Ήπειρο.
«Χίτλερ, να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη,
ξαρμάτωτη την ηύρηκες κ' έλειπαν τα παιδιά τση,
στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία,(Ήπειρο)»