Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Εξαφανισμένοι παραμένουν οι δύο Αλβανοί δραπέτες!


Σε Κάτω Ζάλογγο επικεντρώθηκαν χθες οι έρευνες
Ο χρόνος άρχισε να μετρά πλέον αντίστροφα…

Εξαφανισμένοι από «προσώπου γης» παρέμειναν για ένα ακόμη 24ωρο οι Αλβανοί δραπέτες, που κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, εξακολουθούν να κρύβονται στον ορεινό όγκο της Ντουσκάρας.
Χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε δεκάδες ακατοίκητα σπίτια καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Το πρωί μάλιστα οι έρευνες είχαν εστιαστεί στην περιοχή του Κάτω Ζαλόγγου, όπου υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας, χωρίς ωστόσο μέχρι και την ώρα που έπεσε το σκοτάδι να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση.
Το κύριο βάρος των επιχειρήσεων έχει επωμιστεί η ΕΚΑΜ, με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ωστόσο το ορεινό ανάγλυφο αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για πλήρη «σάρωση» του εδάφους. Ακόμη και χθες πάντως αστυνομικοί απέκλειαν το ενδεχόμενο οι δύο δραπέτες να κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα.

Όπως ενημέρωσε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Πωγωνίου ο Ν. Δένδιας, … Ηλεκτρονικά θα «φυλάσσονται» τα σύνορα με την Αλβανία

Σε θετικό κλίμα η χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα

Δύο σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης των συνόρων με την Αλβανία γίνονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Το πρώτο αφορά την επιστροφή  αποσπασμένων αστυνομικών στον Έβρο και το δεύτερο την μελλοντική εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των συνόρων, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι οποίοι και είχαν ζητήσει τη συνάντηση με αφορμή τη δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού τον περασμένο Μάιο στα Κτίσματα.
Περιφερειάρχης και Δήμαρχος εξήγησαν την κατάσταση που υπάρχει στην παραμεθόριο περιοχή, μετέφεραν τους φόβους και την ανησυχία των κατοίκων και ζήτησαν επιτακτικά την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι υπηρετούντες αστυνομικοί στις ακριτικές περιοχές υπερβάλλουν εαυτούς. 
Ο Υπουργός, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, ήταν ενήμερος της κατάστασης που υπάρχει και ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σχέδια του Υπουργείου για την στεγανοποίηση των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Πέραν της διακοπής των αποσπάσεων, ο κ. Δένδιας, ανέφερε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για ένταση των προσπαθειών φύλαξης των παραμεθόριων περιοχών.
Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, η οποία, όπως είπαν, έγινε σε καλό κλίμα. Ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης, πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα θα αφιχθεί κλιμάκιο του Πολυτεχνείου, το οποίο σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα εκπονήσει τη μελέτη για την τοποθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Α
κόμη ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα, ότι με την ενσωμάτωση της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, θα μπορέσουν να ενισχυθούν περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr 

Τι Τέξας, τι Πωγώνι για τον Νίκο Δένδια

ΧΑΡΑΥΓΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Η προσωρινή επιστροφή των αποσπασμένων στον Έβρο αστυνομικών το μόνο κέρδος για την ενίσχυση της φύλαξης της ελληνοαλβανικής μεθορίου
Κάτι από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα θυμίζει η ελληνοαλβανική μεθόριος με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να βάλει φρένο στη λαθρομετανάστευση και στο διασυνοριακό έγκλημα.
Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης κατά μήκος των συνόρων, όπως ήδη έχει αποφασιστεί να γίνει στον Έβρο με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εικόνα που θα καταγράφουν οι κάμερες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα φτάνει σε ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο θα κατευθύνει τις κινητές μονάδες άμεσης επέμβασης.
Το κατά πόσο βέβαια αυτά είναι εφικτό να γίνουν στην ελληνοαλβανική μεθόριο, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής δεν έχει καμία σχέση ούτε με την έρημο στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, ούτε με τις πεδινές εκτάσεις στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Νέο ρεκόρ ανεργίας με 26,9% τον Απρίλιο


Στο 30,2% η ανεργία σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία!!!
 
Σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα «σκαρφάλωσε» το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας, αναδεικνύοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι το πρόβλημα αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι αντιμετωπίσιμο από καμία πολιτική.

Έτσι, στο νέο ρεκόρ του 26,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο του 2013, από 26,8% που ήταν το φετινό Μάρτιο και 23,1%, που ήταν τον Απρίλιο του 2012.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 194.746 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (+17,0%) και κατά 24.025 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2013 (+1,8%) και διαμορφώθηκαν σε 1.337.621 άτομα.
Την ίδια ώρα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 159.955 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (-4,2%), ενώ αυξήθηκαν κατά 43.668 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2013 (+1,2%) και διαμορφώθηκαν σε 3.636.042 άτομα.
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.770 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 και κατά 20.218 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2013 (μείωση 0,6%) και διαμορφώθηκαν σε 3.337.051 άτομα.

Ανθούσα Πρέβεζας: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κλοπή

Οι δράστες αφαίρεσαν, με την μέθοδο της απασχόλησης, χρηματικό ποσό από ηλικιωμένη

 Συνελήφθησαν χθες (10.07.2013) το βράδυ στην Πάργα Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 23 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, χθες αργά το απόγευμα στην Ανθούσα Πρέβεζας, ο 23χρονος αφαίρεσε με τη μέθοδο της απασχόλησης από οικία 68χρονης ημεδαπής, το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ και στην συνέχεια επιβιβάστηκε σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, όπου τον ανέμενε ο 34χρονος συνεργός του.
Οι δύο δράστες εντοπίστηκαν κατόπιν αξιοποίησης στοιχείων, λίγο αργότερα στην Πάργα Πρέβεζας και συνελήφθησαν.
Στην κατοχή τους βρέθηκε και το χρηματικό ποσό που είχαν αφαιρέσει.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πάργας Πρέβεζας.

O 2ος ημιμαραθώνιος Λάκκας Σουλίου , το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013, ώρα 18:00, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την πλατεία Παπαδατών Πρέβεζας

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών '' Ο Άγιος Κοσμάς '', σε συνεργασία με το Δήμο Ζηρού, διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου με την επωνυμία '' 2ος Ημιμαραθώνιος Λάκκας Σουλίου ''.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού: Πλατεία Παπαδατών Πρέβεζας.

Ώρα εκκίνησης: 18:00 Απόσταση αγώνα: 21,1 χλμ.


Περιγραφή διαδρομής αγώνα:
Εκκίνηση από την πλατεία Παπαδατών με κατεύθυνση προς Νικολίτσι - Άσσο - Μελιανά και τερματισμός πάλι στην πλατεία των Παπαδατών. 
Η διαδρομή είναι μετρημένη και σε όλο το μήκος της θα είναι φυλασσόμενη και θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας κατά μήκος της διαδρομής. Ο αγώνας θα γίνει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Χάρτης της διαδρομής θα αναρτηθεί προσεχώς.
 
 
Χρονομέτρηση-Αποτελέσματα:
Η χρονομέτρηση θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα και τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αφού επικυροποιηθούν από την οργανωτική επιτροπή τις επόμενες ημέρες του αγώνα.
Δικαίωμα συμμετοχής - Όριο εγγραφών:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες, άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό.
Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συνολική προσπάθειά τους σε 3 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.
 
 
Έπαθλα:
Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης. Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο.

 

Κόστος συμμετοχής :
Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα είναι 5 Ευρώ.
 
Τρόποι δήλωσης συμμετοχής:
 
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές με συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ μέχρι και Κυριακή 5 Αυγούστου 2013
Αίτηση Συμμετοχής
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6974108595
(κ. Κώτσης Μάνθος)
 


 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στηρίζει την προσπάθεια αναστήλωσης του κτιρίου, υποδειγματικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, του παλαιού πέτρινου Σχολείου, στο Προδρόμι Σουλίου Θεσπρωτίας

Στο δημοτικό διαμέρισμα Προδρομίου του Δήμου Σουλίου, βρίσκεται το Παλιό Δημοτικό Σχολείου στη θέση Καλαθά - στο πάνω Προδρόμι. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο υποδειγματικής αρχιτεκτονικής, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στη δεκαετία το ΄30.
Εκεί στεγάστηκε μέχρι και τη δεκαετία του ΄80 το δημοτικό σχολείο του χωριού.
Μετά τη μεταφορά του σχολείου στο κάτω Προδρόμι το κτίριο εγκαταλείφθηκε κυριολεκτικά από την Πολιτεία με αποτέλεσμα την κατάρρευση  της στέγης του και την ερήμωσή του.
Η εικόνα αυτή  προσβάλει τους απόφοιτους του Σχολείου, καθώς όλοι σχεδόν οι Προδρομίτες φοίτησαν σ΄ αυτό και έχουν ακόμα ζωντανές τις αναμνήσεις των σχολικών τους χρόνων.
Έτσι, ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Προδρομίου, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Προδρομίου και εθελοντές του χωριού, πήραν την απόφαση και σύστησαν μία επιτροπή με σκοπό να προβεί στην επισκευή του Παλιού Δημοτικού Σχολείου και την Κυριακή 24/03/2013 ξεκινήσαν τη διαδικασία αποκατάστασής του.
Άνοιξαν και ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (454/768022-80) όπου μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τις δωρεές τους.
Αναγνωρίζοντας τη  προσπάθεια αυτή,  η  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος , απευθύνεται  σε όλους τους Ηπειρώτες με την παράκληση όπως συνδράμουν  στο  εγχείρημά αυτό με όποιον τρόπο μπορούν.
Η ΠΣΕ  ευελπιστεί  στις ευαισθησίες των Ηπειρωτών και στην ανταπόκριση τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  για περισσότερς πληροφορίες να επικοινωνούν.
με τον Πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Προδρομίου
Σωτήριο Βασιλείου (ΤΗΛ. 2666051508)
με τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Προδρομίου
Φώτη Μούκα (ΚΙΝ. 6972882623)
με τα μέλη της Επιτροπής
Χρήστο Τζάκο - επιχειρηματία (ΤΗΛ. 2666051860)
Πέτρο Πέτσιο - δημοτικό σύμβουλο δήμου Σουλίου (ΚΙΝ. 6945378095)
Γιάννη Δημητρίου - επιχειρηματία (ΚΙΝ. 6947723110)
Σωτήρη Γεωργίου - μέλος εκκλ. επιτροπής (ΤΗΛ. 2666051363)
Παναγιώτη Πέτσιο - πρόεδρος Αδελφότητας Προδρομίου
Κώστα Παπαδόπουλο -εθελοντή (ΤΗΛ. 2666051766)
Αντιγόνη Φίλη - περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου (ΚΙΝ. 6947375769)

Η Πανηπειρωτική καταγγέλλει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αθήνα 11-7-13

Έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία προκαλεί η άρνηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Κου Δένδια, να δεχθεί αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της τριτοβάθμιας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών, που έχει στο δυναμικό της 460 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες Ηπειρώτες εκτός Ηπείρου.
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής είχε αποστείλει το από 27/5/2013 και με αριθ. πρωτ. 2319 έγγραφο αίτημα προς τον Κο Υπουργό, με το οποίο του ζητούσε συνάντηση για να του εκθέσει το θέμα της ελλειπούς συνοριοφύλαξης των τριών ακριτικών περιοχών Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας καθώς  και της έξαρσης της εγκληματικότητας, της  παραβατικότητας και της ανεμπόδιστης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στις περιοχές αυτές.
Δυστυχώς ο Κος Υπουργός μέχρι σήμερα εκώφευσε. Η άρνησή του αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του αυταρχισμού και της αλαζονείας της εξουσίας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο Κος Υπουργός αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία.
Η εντεινόμενη φτώχεια, η ανεργία που αυξάνεται συνεχώς, η οικονομική εξαθλίωση πλατειών λαϊκών μαζών, η πλήρης απαξίωση των κοινωνικών δομών που θα διαλυθούν με τις επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της εγκληματικότητας. Η αντιμετώπιση δε της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας με τη βία, την τρομοκρατία και την ένταση των κατασταλτικών μηχανισμών στρέφει όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες και δομές ασφάλειας στην καταστολή. Λειτουργούν τελικά όλο και περισσότερο όχι στην κατεύθυνση και πρόληψη του εγκλήματος, αλλά στην αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Στην Ήπειρο, τα παραπάνω προβλήματα έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο λόγω της απόσπασης σημαντικού δυναμικού στη Θράκη, με παράλληλη μετακίνηση και των πιο αξιόπιστων οχημάτων που υπήρχαν για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης των αστικών περιοχών του Νομού. Επί πλέον τα σύγχρονα μέτρα προστασίας λείπουν (τα ληγμένα προ πολλού αλεξίσφαιρα γιλέκα δεν έχουν αντικατασταθεί), τα κρατητήρια είναι απαράδεκτα, τα ωράρια έχουν καταντήσει εξαντλητικά.
Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής κατά τη συνεδρίαση της 9/7/2013 ομόφωνα αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί έντονα για την αρνητική στάση του Κου Υπουργού να δεχθεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. Της Πανηπειρωτικής για να του εκθέσει τα ανωτέρω προβλήματα και διαπίστωσε ότι η άρνηση αυτή δεν πρόκειται να πτοήσει την αποφασιστικότητα των Ηπειρωτών της Αποδημίας. Αντίθετα μας ενώνει ώστε σε συνεργασία με τους συμπατριώτες μας κατοίκους της Ηπείρου, να διεκδικήσουμε δυναμικά, μέσω των σωματείων με κατά τόπους συγκεντρώσεις, ιδία τους καλοκαιρινούς μήνες στα χωριά, την στελέχωση των τμημάτων συνοριοφύλαξης έτσι ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της περιοχής, τον αναπροσανατολισμό των σωμάτων ασφαλείας στην προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ

Public Issue: Στον πόντο η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημοσκόπηση  της Public Issue για το ΣΚΑΪ η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην μια μονάδα.
Αναλυτικά:
Ν.Δ.: 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%
Χρυσή Αυγή: 11%
ΠΑΣΟΚ: 8%
ΚΚΕ: 7%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7%
ΔΗΜΑΡ: 3%

Δημόσια συζήτηση για την εκτροπή του Αώου, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013, ώρα 21:00 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια, διοργανώνει η Κίνηση για την προστασία του Αώου ποταμού

Η υπόθεση της εκτροπής των νερών του ποταμού Αώου από τις πηγές του στη Βάλια Κάλντα, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου της βόρειας Πίνδου, προς την λίμνη Παμβώτιδα, με τελευταίο πρόσχημα την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, τείνει να μετατραπεί σε μία ακόμη περιπέτεια του πολιτικού συστήματος της χώρας, αντίστοιχη με εκείνη της φαραωνικής ιδέας εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.                                                                                                                                        Στην περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου, με την αμέριστη συμβολή των κατοίκων της Μεσοχώρας, αναπτύχτηκε ένα πανελλαδικό κίνημα πολιτών ενάντια στη λεηλασία του νερού από τους κερδοσκόπους της ενέργειας και το φραγματοκατασκευαστικό λόμπι.
Αντίστοιχο, ακομμάτιστο και αμεσοδημοκρατικό, κίνημα πολιτών κατάφερε να ακυρώσει τη φραγματοποίηση του Αράχθου, ενώ κινήματα πολιτών σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιστέκονται σθεναρά στην ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και την αρπαγή του από εταιρείες για ρυπογόνες και καταστροφικές δραστηριότητες (π.χ. χρυσός - Χαλκιδική, Κρήτη- βιομηχανικές ΑΠΕ).
Από τα τέλη του 2012, στη Βοβούσα του Ζαγορίου και την Κόνιτσα, δυο περιοχές που διατρέχει ο Αώος, μία αντίστοιχη κίνηση πολιτών δραστηριοποιείται για την ακύρωση του έργου εκτροπής που προωθούν ΤΕΡΝΑ- ΔΕΗ Ανανεώσιμες από κοινού με το ντόπιο πολιτικό σύστημα. 
Η κυβέρνηση, τα κάθε λογής συμφέροντα, μαζί τους και τα μεγάλα ΜΜΕ, προσπαθούν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της βαθειάς συστημικής κρίσης της οικονομίας και της κοινωνίας, να εκποιήσουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Στο στόχαστρό τους  έχει μπει το Νερό, ένα κατ΄ εξοχήν κοινό φυσικό αγαθό που ανήκει σε όλους μας, άρα δεν μπορεί να πουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί και να αποτελεί πηγή κερδοσκοπίας.
Η δικτύωση των κινήσεων, η φραγματοποίηση των ποταμών και η ιδιωτικοποίηση νερού και ενέργειας: Η περίπτωση της εκτροπής του Αώου, η δημιουργία ενός μετώπου για το νερό και τα δημόσια συλλογικά αγαθά, ο ενεργειακός σχεδιασμός στα χέρια της κοινωνίας και όχι των ασύδοτων κερδοσκόπων της ενέργειας, είναι μεταξύ άλλων τα ανοιχτά θέματα που θα συζητηθούν την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, στις 9 μ.μ. στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια). Θα γίνει και ενημέρωση για το τριήμερο οικο-camping στη Βοβούσα, 9, 10, 11 Αυγούστου 2013.
Μιλούν:
-Παύλος Κοντογιάννης, Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου (http://protectaoos.blogspot.gr )
-Νίκος Ιωάννου, Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου (http://aheloos.blogspot.gr/ )
Διοργάνωση: Κίνηση για την προστασία του Αώου, Nosotros.
Επικοινωνία:
http://protectaoos.blogspot.gr , fb: Protect Aoos «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου ποταμού»,
Τηλ. επικοινωνίας:
6944-673212 (κ. Κοντογιάννης)
6972-670073 (κ. Ιωάννου)

Τι έγινε στη συνάντηση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για θέματα αστυνόμευσης στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου

Εκτενή συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν την αστυνόμευση των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον Υπουργό κ. Νίκο Δένδια, παρόντος και του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη.
Ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον Υπουργό την ανησυχία που υπάρχει στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, μετά και την πρόσφατη δολοφονία του ζεύγους ηλικιωμένων στα Κτίσματα Πωγωνίου, ενώ στο φόβο που διακατέχει τον κόσμο από τις εγκληματικές πράξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, αναγνωρίζοντας αμφότεροι τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν αξιωματικοί και αστυνομικοί που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με τους διακινητές ναρκωτικών και της εισόδου πάσης φύσεως παράνομων από τα σύνορα της Ηπείρου, πρόσθεσε ότι ήδη με απόφαση της Ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί που ήταν αποσπασμένοι στον Έβρο, ενημερώνοντας παράλληλα πως δόθηκαν κατευθύνσεις στις Αστυνομικές Αρχές της Ηπείρου για ένταση των προσπαθειών τους στην φύλαξη των παραμεθόριων περιοχών.

Ο Υπουργός, ζήτησε επίσης τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση των σχεδίων του Υπουργείου για στεγανοποίηση των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Συνολικά βεβαιώθηκαν (3.529) παραβάσεις ενώ εντοπίστηκαν (35) οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, (734) για υπερβολική ταχύτητα καθώς και (347) ανασφάλιστα οχήματα.
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 8 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 6 το 2012).

Ξεκινούν από τις 15 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις

Ιδιαίτερες προσδοκίες τρέφει ο εμπορικός κόσμος της χώρας από τις εφετινές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και θα λήξουν το Σάββατο 31 Αυγούστου, καθώς μπορεί να δώσουν στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις μία ανάσα μέσα στη βαθύτατη κρίση.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και παράλληλα καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παραεμπόριο και τους διαβεβαιώνει ότι, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρονται.
Παράλληλα, οι προσφορές που ήδη διενεργούνται, λειτουργούν στο μυαλό του καταναλωτή, εισαγωγικά ως "προπομπός" της επίσημης περιόδου των θερινών τακτικών εκπτώσεων. "Ο εμπορικός κόσμος παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου κατά 15% συγκριτικά με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο ελπίζει φέτος, ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί" τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.
Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους όλης της χώρας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Επίσης, όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

ΠΗΓΗ: www.real.gr

Μηνιαία δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου 2013 , από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, καταγράφηκε η ακόλουθη δραστηριότητα:
1. Συνελήφθησαν συνολικά (835) άτομα.
Ειδικότερα:
Λαθρομετανάστες: 611 άτομα
Ανθρωποκτονία από πρόθεση:4 άτομα
Ληστεία :2 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί ναρκωτικών»: 40 άτομα
Διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων: 30 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί Όπλων»: 7 άτομα
Παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς: 5 άτομα
Πλαστογραφία- χρήση πλαστών εγγράφων: 8 άτομα
Διακίνηση λαθρομεταναστών: 10 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί αλλοδαπών» : 43 άτομα
Παράνομη απασχόληση αλλοδαπών: 8 άτομα
Απειλή - Εξύβριση: 4 άτομα
Σωματικές βλάβες: 4 άτομα
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας: 2 άτομα

Σφίγγει ο κλοιός για τους Αλβανούς δραπέτες

Απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι Αλβανοί δραπέτες Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα έχουν βρει καταφύγιο στην ορεινή περιοχή μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, είναι οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που όχι μόνο δε χαλαρώνουν οι έρευνες, αλλά αντίθετα τις εντείνουν, με δεδομένο ότι οι δύο σκληροί κακοποιοί κατάφεραν να αντέξουν σε ίδιες πάνω κάτω συνθήκες και όταν βρέθηκαν σε ανάλογη κατάσταση στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.
Αστυνομικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδος «χτενίζουν» την περιοχή σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ενώ συνεχώς πετούν κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο και δύο τουλάχιστον ελικόπτερα της Αστυνομίας. Οι έρευνες ξεκινούν από την περιοχή της Φροσύνης Θεσπρωτίας, εκεί που οι Κόλα και Κούπα εγκατέλειψαν το κλεμμένο μοτοποδήλατο, καθώς ενδεχομένως να μην απομακρύνθηκαν όσο αρχικά οι αστυνομικοί πίστευαν, ή να έχουν επιλέξει να επιστρέψουν βλέποντας πως έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι διαφυγής προς την Αλβανία. Οι αστυνομικοί ερευνούν εγκαταλελειμμένα οικήματα σε παλιούς οικισμούς, ακατοίκητα σπίτια στις παρυφές χωριών, στάβλους, αλλά και σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικό καταφύγιο όπως σπηλιές και κοιλώματα σε βράχους.
Από χθες στις έρευνες συμμετέχουν και 46 αστυνομικοί από τη Θεσπρωτία και τα Γιάννινα, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στη Θράκη και επέστρεψαν εσπευσμένα με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς όντας γνώστες της περιοχής μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους συναδέλφους τους. Ο μεγαλύτερος φόβος της Αστυνομίας είναι ότι ενδεχομένως οι δύο Αλβανοί δραπέτες να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην ενδοχώρα και να εγκαταλείψουν τα σχέδια διαφυγής στην πατρίδα τους. Με δεδομένο ότι έχουν δείξει πως δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να κινηθούν σε κατοικημένες περιοχές ή σε δρόμους, προκειμένου να βρουν όχημα για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.
Ένα άλλο σενάριο που εξετάζει η Αστυνομία, είναι οι Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα να είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν κάποιο συνεργό τους, ο οποίος κατάφερε να τους βρει καταφύγιο στην περιοχή.
Στο μεταξύ, το θέμα της αστυνόμευσης στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Η συνάντηση θα γίνει στη μία το μεσημέρι.