Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σφίγγει ο κλοιός για τους Αλβανούς δραπέτες

Απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι Αλβανοί δραπέτες Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα έχουν βρει καταφύγιο στην ορεινή περιοχή μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, είναι οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που όχι μόνο δε χαλαρώνουν οι έρευνες, αλλά αντίθετα τις εντείνουν, με δεδομένο ότι οι δύο σκληροί κακοποιοί κατάφεραν να αντέξουν σε ίδιες πάνω κάτω συνθήκες και όταν βρέθηκαν σε ανάλογη κατάσταση στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.
Αστυνομικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδος «χτενίζουν» την περιοχή σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ενώ συνεχώς πετούν κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο και δύο τουλάχιστον ελικόπτερα της Αστυνομίας. Οι έρευνες ξεκινούν από την περιοχή της Φροσύνης Θεσπρωτίας, εκεί που οι Κόλα και Κούπα εγκατέλειψαν το κλεμμένο μοτοποδήλατο, καθώς ενδεχομένως να μην απομακρύνθηκαν όσο αρχικά οι αστυνομικοί πίστευαν, ή να έχουν επιλέξει να επιστρέψουν βλέποντας πως έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι διαφυγής προς την Αλβανία. Οι αστυνομικοί ερευνούν εγκαταλελειμμένα οικήματα σε παλιούς οικισμούς, ακατοίκητα σπίτια στις παρυφές χωριών, στάβλους, αλλά και σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικό καταφύγιο όπως σπηλιές και κοιλώματα σε βράχους.
Από χθες στις έρευνες συμμετέχουν και 46 αστυνομικοί από τη Θεσπρωτία και τα Γιάννινα, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στη Θράκη και επέστρεψαν εσπευσμένα με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς όντας γνώστες της περιοχής μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους συναδέλφους τους. Ο μεγαλύτερος φόβος της Αστυνομίας είναι ότι ενδεχομένως οι δύο Αλβανοί δραπέτες να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην ενδοχώρα και να εγκαταλείψουν τα σχέδια διαφυγής στην πατρίδα τους. Με δεδομένο ότι έχουν δείξει πως δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να κινηθούν σε κατοικημένες περιοχές ή σε δρόμους, προκειμένου να βρουν όχημα για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.
Ένα άλλο σενάριο που εξετάζει η Αστυνομία, είναι οι Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα να είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν κάποιο συνεργό τους, ο οποίος κατάφερε να τους βρει καταφύγιο στην περιοχή.
Στο μεταξύ, το θέμα της αστυνόμευσης στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Η συνάντηση θα γίνει στη μία το μεσημέρι.