Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Για τα εγκαταλειμμένα ορεινά χωριά του Πωγωνίου


Γράφει ο Κώστας Ζάγκαλης,   
(οι ανησυχίες και προτάσεις ενός γέροντα από το Πωγώνι)

Υπάρχει μια κατηγορία αγροτικής γης που αδικαιολόγητα είναι εγκαταλειμμένη.  Είναι η γη των ορεινών χωριών που εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους μετά τον πόλεμο (και ιδιαίτερα μετά τον Εμφύλιο).
Οι πόλεμοι ήταν απλώς η αφορμή και όχι η βασική αιτία της εγκατάλειψης. Στα πέτρινα αυτά χωριά  μέχρι  το ’50 κυριαρχούσαν βυζαντινές αγροτικές τεχνικές.
Τα νοικοκυριά έπρεπε να παράγουν όλα τα αναγκαία προϊόντα (δεν αγόραζαν και δεν πουλούσαν τίποτε). Έτσι συνέβαινε το παράδοξο να καλλιεργούν όλα τα αναγκαία δημητριακά και κηπευτικά μόνοι τους πάνω σε αυτήν την πέτρινη γη.
Η ζωή ήταν μαρτύριο.  Από παλιότερα πολλοί άντρες ξενιτεύονταν, αλλά επέστρεφαν στο χωριό.
Μετά το ΄50  πήραν και την φαμίλια μαζί τους και έφυγαν για πάντα. Πήγαν στις πόλεις (εντός κι εκτός Ελλάδας).
Η αγροτική παραγωγή εγκαταλείφθηκε  εντελώς, τα χωριά ρήμαξαν.
Στα 60-70 χρόνια που πέρασαν δεν υπήρξε ΚΑΝΕΝΑΣ σοβαρός προβληματισμός για τα παρατημένα αυτά χωράφια, ούτε στο επίπεδο της Πολιτείας, ούτε στο επίπεδο των ιδίων των ιδιοκτητών. 
Μια παράλογη σιωπή κάλυψε αυτό το πρόβλημα όλα τα χρόνια.
Κατάγομαι από ένα τέτοιο χωριό της ορεινής Ηπείρου (Δρυμάδες Πωγωνίου Ιωαννίνων).
Ξέρω την πραγματικότητα «από πρώτο χέρι». Είμαι 86 ετών, ίσως ο μόνος «όρθιος» ακόμη από την πρώτη γενεά των χωριανών μου.
Ανησυχώ πάρα πολύ για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Το χωριό πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. Οι άνθρωποι της πρώτης γενεάς, μετά τον Εμφύλιο,  πήγαιναν στο χωριό από αίσθημα, φρόντισαν τα σπίτια τους και το χωριό ολόκληρο με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα ένας κουκλίστικος οικισμός εκεί, αλλά χωρίς ανθρώπους πλέον: οι γέροντες πέθαναν, οι νέοι δεν πάνε στο χωριό. Οικονομική δραστηριότητα καμία. Λεφτά δεν βγαίνουν
εκεί πλέον (ούτε ένα ευρώ).
Το καφενείο του χωριού έκλεισε πριν 3 χρόνια. Η υπόθεση δυσχεραίνεται ιδιαίτερα από το γεγονός  ότι  εμείς είχαμε πολλά μικρά χωραφάκια  και όχι ένα μεγάλο χωράφι.
Γενικά οι χωριανοί μου είχαν 10-20 στρέμματα σε 20-30 μεριές. Η κατακερματισμένη αυτή ιδιοκτησία δεν αποτελεί αξία. Τα χωράφια αυτά σήμερα κανείς δεν τα ξέρει.
Εκείνοι που τα ήξεραν πέθαναν. Οι σημερινοί απόγονοι όχι μόνο δεν ξέρουν τα χωράφια, αλλά ούτε καν τις τοποθεσίες τους. Δεν έχουμε έγκυρα αποδεικτικά έγγραφα. Δεν υπάρχουν κληρονομικά χαρτιά,  τοπογραφικά με  συντεταγμένες, σύγχρονα συμβόλαια, τίτλοι. Η μόνη γραπτή απόδειξη που
έχουμε για τα χωράφια μας είναι ένα αόριστο κτηματολόγιο της δεκαετίας του 1920, που γράφει μόνο σε πόσες τοποθεσίες έχει ο χωρικός τεμάχιο και πόσο μεγάλο (περίπου!) είναι αυτό το τεμάχιο. 
Με τον χρόνο τα χωράφια δασώθηκαν, ξεπλύθηκαν, έγιναν μη αναγνωρίσιμα. Αλλά και άνθρωποι δεν υπάρχουν πια που να τα χειριστούν. Λίγοι νέοι έρχονται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο χωριό (και μόνο το καλοκαίρι).
Δυο-τρεις συνταξιούχοι μένουν εκεί και τον χειμώνα (χωρίς να καλλιεργούν). 
Η Πολιτεία ποτέ δεν ασχολήθηκε με το ιδιοκτησιακό μας. Πότε δεν προβληματιστήκαμε για την χρησιμότητα και τις προοπτικές των χωραφιών μας. Από την δική μας πλευρά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: δεν υπάρχει κατάλληλη οργάνωση, συλλογικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχει Κεφαλή. Όπως ξέρω παρόμοια  είναι η εικόνα σε όλα τα γύρω χωριά.  Σημειωτέον ότι τα χωριά αυτά είναι παραμεθόρια.
Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση χρόνια τώρα, η Πολιτεία μάς ανακάλυψε μόλις το 2019, με το Εθνικό κτηματολόγιο. Μας βάζει σε ένα φάκελο με τους ενεργούς αγρότες (της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκη, της αναπτυγμένης Ηπείρου  κ.τ.λ.), που δεν έφυγαν ποτέ από τον τόπο τους και ξέρουν τα χωράφια τους καλά. Παραλογία! Ήμασταν που ήμασταν φτωχοί και εγκαταλειμμένοι, τώρα μας τα παίρνουν κιόλας τα χωράφια μας. Διότι, εμείς δεν δηλώσαμε (ή δεν μπορέσαμε να δηλώσουμε) χωράφια. Οι άνθρωποι αν κάτι έσπευσαν να δηλώσουν, αυτό είναι το σπίτι. Τα χωράφια δεν τα κατέθεσαν. Πήγα κι εγώ στο Γαλάτσι. Δέχτηκαν μόνο το σπίτι, για το οποίο είχα συντεταγμένες. Τα  χωράφια δεν τα δέχτηκαν, γιατί δεν είχα
συντεταγμένες. 
Ζήτησαν συντεταγμένες για το κάθε χωράφι ξεχωριστά,  παρ’ ότι ήξεραν πολύ καλά ότι η περιοχή μας είναι αχαρτογράφητη και ότι εμείς είχαμε πολλά κομματάκια γης.
Στο χωριό μου,  π.χ.  υπάρχουν μόνο δυο σημεία στον κτηματογραφικό χάρτη  του Εθνικού Κτηματολογίου: η εκκλησία του χωριού και ένα εξωκκλήσι.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1.    Η Πολιτεία να βάλει τα χωριά σαν το δικό μου σε ξεχωριστό φάκελο και
να μας βοηθήσει ειδικά, ώστε  να διατηρήσουμε την κυριότητα/ιδιοκτησία των χωραφιών μας.
2.    Η Πολιτεία να εμφυσήσει αισιοδοξία στους ανθρώπους μας για το μέλλον της περιοχής. Να πείσει (και να πειστεί) ότι τα χωράφια μας είναι προσοδοφόρα, αρκεί να βρούμε τις κατάλληλες καλλιέργειες. Σε μας ενδείκνυνται καλλιέργειες που δεν απαιτούν να είναι παρών στο χωριό ο καλλιεργητής όλον τον χρόνο. Εγώ προτείνω τρεις μορφές οικονομικής
δραστηριότητας στα χωριά του ορεινού Πωγωνίου:
α) δενδροκομία (κρανιές, καρυδιές, λεφτοκαρυές, βατομουριές, καστανιές),
β) υλοτομία,
γ) κτηνοτροφία.
Οι τρεις αυτές δραστηριότητες δεν αλληλοσυγκρούονται.
Η προτεινόμενη λύση δεν αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να φύγει από την πόλη και να εγκατασταθεί στο χωριό. Το χωριό θα φέρνει δεύτερο εισόδημα, ο ιδιοκτήτης θα έρχεται μια φορά τον χρόνο να μαζεύει την σοδιά.
3.    Να εξαλείψουμε τον κατακερματισμό της αγροτικής περιουσίας μας. Αυτή η δουλεία είναι απαραίτητος και αποκλειστικός όρος αν θέλουμε να περάσουμε στο Εθνικό κτηματολόγιο. Υπάρχουν δυο τρόποι λύσεως αυτού του προβλήματος:
α) φυσικός αναδασμός, με δημιουργία συνεταιρισμού στην συνέχεια,
β) η ιδία διαδικασία επί χάρτου με ενοποίηση των ιδιωτικών
τεμαχίων σε ένα ενιαίο τεμάχιο στην συνεχεία. Και στις δυο περιπτώσεις η γη θα μείνει ιδιοκτησία των χωρικών οι οποίοι μετά θα την «περάσουν»  στο  Εθνικό Κτηματολόγιο. Και στις δυο περιπτώσεις η αγροτική εργασία κι φροντίδα των χωραφιών/του χωραφιού πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματία-επιχειρηματία,  με τον οποίο θα συνάψουμε συμβόλαιο ενοικίασης και οικονομικής αξιοποίησης της γης μας.
Ο επιχειρηματίας να γράψει τα χωράφια/το χωράφι σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να πάρει επιδότηση.
Στο χωριό μου, όπως είπα παραπάνω, ο κάθε χωρικός είχε 20-30 μικρά αγροτεμάχια συνολικού εμβαδού 10-20 στρεμμάτων. Υπήρχαν 93 νοικοκυριά.
Συνολικά το χωριό είχε περίπου 2.000 μικρά τεμάχια. Αν διαλέξουμε την πρώτη λύση, τότε τα 2.000 τεμάχια θα γίνουν 93 μεγαλύτερα τεμάχια. Αν διαλέξουμε την δεύτερη λύση,  τότε τα 2.000 τεμάχια θα γίνουν ένα μεγάλο αδιαίρετο αγροτεμάχιο. Οι συλλογικές αυτές λύσεις είναι οι μοναδικά δυνατές, διότι τα εξεταζόμενα εδώ χωριά έχουν τρεις αντικειμενικές ιδιότητες, που αποκλείουν την ατομική αξιοποίηση:
α) τα χωριά αυτά δεν έχουν καλλιεργητές και ούτε θα έχουν στο ορατό μέλλον, 
β) ο μεγάλος  κατακερματισμός της γης ματαιώνει κάθε πιθανότητα αξιοποίησης της,
γ) οι κοινωνίες μας είναι ανίκανες μόνες τους να οργανώσουν ντόπιες μονάδες οικονομικής εκμετάλλευσης της γης μας. 
Τα 70χρόνια αργίας στα χωριά μας επιβεβαίωσαν αδιαμφισβήτητα ότι άλλες λύσεις δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν, θα τις είχαμε δει.
4.    Η παραπάνω λύση είναι η  άριστη και η μοναδική εθνικά συμφέρουσα λύση: η γη θα μείνει σε ελληνικά χέρια και μάλιστα στα χέρια των φυσικών κληρονόμων. Κανένας δεν θα μείνει απ’ έξω. Κανείς δεν θα πάρει το κομμάτι του άλλου.
Όλοι θα ικανοποιηθούν τίμια. Δεν θα υπάρξει πλιάτσικο γης. 
Η άλλη «λύση» που ακούγεται και στην οποία θα κατρακυλήσουμε αν δεν ενεργήσουμε τώρα, είναι να πάρει το κράτος τα χωράφια μας και να τα βγάλει σε πλειστηριασμό αργότερα. Η «λύση» αυτή θα ξεκληρίσει τους  γηγενείς χωρικούς και  φέρει ξένους, μάλλον αλλοδαπούς (τους πλειοδότες και τους εργάτες) στον τόπο και με τα χρόνια το Πωγώνι θα αφελληνιστεί.
5.    Να  γίνει μια ημερίδα για τα παραπάνω ζητήματα και να οργανωθούμε σε ένα Κίνημα Σωτηρίας των εγκαταλειμμένων χωριών όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι συμπαθούντες.
6.    Τα μεγάλο-χώρια και τα πιο εύρωστα χωριά του Πωγωνίου να βοηθήσουν με την κατανόηση τους και την αλληλεγγύη τους στην παραπάνω κατεύθυνση.
Ο Παρακάλαμος, π.χ., να «δώσει» την εξαιρετική ιστοσελίδα του στην Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου για να μας «αγκαλιάσει» και εμάς και να βγούμε και εμείς … στον κόσμο.
Η ιστοσελίδα να ονομαστεί www.pogoni.com  να αναβαθμιστεί και να εργαστεί για την γενικότερη  ανάπτυξη του Πωγωνιού και να σώσει και εμάς τα παρατημένα μικρότερα χωριά.
7.    Επίσης η Πολιτεία να μας απαλλάξει από τις επεκτατικές ενέργειες του Δασαρχείου.  Οι εκτάσεις για τις οποίες γράφω δεν ήταν ποτέ δασικές, ήταν χωράφια.

Αθήνα 24-4-2020
Κώστας Ζάγκαλης,  συνταξιούχος, φυσικομαθηματικός,
τηλ.: 210-5059943, e-mail: nem1@otenet.gr

Νίκος Χαρδαλιάς: Η χρήση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς παρατείνεται μέχρι την 10η Μαΐου


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ξεκαθάρισε πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι και της 4 Μαΐου.
«Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση, βλέπεται πως σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκεί ο κίνδυνος» τόνισε.
Αναφορικά με τη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς ενημέρωσε πως παρατείνεται μέχρι την 10η Μαΐου.
Αναφορικά με τους μουσουλμάνους οι οποίοι από σήμερα γιορτάζουν το Ραμαζάνι, διευκρίνισε πως ισχύει η απαγόρευση για τις μαζικές συγκεντρώσεις. «Ο συνολικός αριθμός στους χώρους λατρείας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 4 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό».

Σωτήρης Τσιόδρας: Πέντε νέοι θάνατοι, συνολικά 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 27 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα, πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, συνολικά 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.490 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 48 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Το Πωγώνι και θέλει και μπορεί να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά!

Στο Ζαγόρι συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα όμως…
Την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία θέλουν οι τοπικές Αρχές ως «αντίδοτο» στην ερημοποίηση
ΣΤ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ (Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου): Θέλουμε να δώσουμε νέα προοπτική στον τόπο μας…

Μπορεί η προοπτική λειτουργίας δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου να συναντά δικαιολογημένες εν πολλοίς αντιδράσεις εκ μέρους τοπικών φορέων και κατοίκων, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα του τόπου, υπάρχουν όμως Δήμοι στον Νομό Ιωαννίνων που αντιμετωπίζουν με τελείως διαφορετικό μάτι το ζήτημα.
Αυτό ισχύει για τον Δήμο Πωγωνίου, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό την ίδρυση μίας τέτοιας δομής στην ακριτική Πωγωνιανή, που και μακρά παράδοση έχει στον τομέα της φιλοξενίας παιδιών και τις κατάλληλες κτιριακές δομές διαθέτει για τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες μάλιστα ανήκουν στο Κράτος!
Στόχος, μάλιστα, του Δήμου είναι, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης, να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην τοπική κοινωνία, ώστε να ενισχυθεί έτσι μία περιοχή που σήμερα κυριολεκτικά ρημάζει και να «αναστηθεί» ξανά ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής!

Ιωάννινα: Συνελήφθη άμεσα ημεδαπή για κλοπή με το πρόσχημα της επαιτείας


Οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οδήγησαν στην άμεση σύλληψη μιας ημεδαπής, για κλοπή χρηματικού ποσού με το πρόσχημα της επαιτείας.
Ειδικότερα, χθες (23-04-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, η κατηγορούμενη προσέγγισε ηλικιωμένο ημεδαπό και με το πρόσχημα της επαιτείας, αφαίρεσε από την τσέπη του παντελονιού του χρηματικό ποσό.
Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ταυτοποίησαν άμεσα τα στοιχεία της κατηγορούμενης, την οποία εντόπισαν και συνέλαβαν λίγη ώρα αργότερα στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό, το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 24 Απριλίου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα, που έχει αποσωληνωθεί και η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά βελτιωμένη.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύεται η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η υγεία της είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πενήντα έξι νέα δείγματα. Τα σαράντα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν όλα αρνητικά. Τα πέντε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τα έντεκα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ήταν επίσης αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν έξι νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων δέκα πέντε δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα έξι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά καθώς και το ένα που αναμένονταν από τις 22/4.
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, είναι πολύ καλά στην υγεία τους και έχει παρέλθει ο χρόνος του περιορισμού, τόσο για τους ιδίους όσο και για τις επαφές τους που είχαν προκύψει από την ιχνηλάτηση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια ογδόντα τέσσερα δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Τρία δείγματα πιθανών περιστατικών που ελήφθησαν χθες ήταν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται δύο πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτέλεσμα.
• Πέραν των ανωτέρω ελήφθησαν άλλα τέσσερα δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα.
• Όλα τα θετικά περιστατικά από την Π.Ε. Πρέβεζας, τόσο αυτά που νοσηλεύθηκαν όσο και αυτά που παρέμειναν σε καραντίνα και παρακολούθηση στην οικία τους, είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Αυτό ισχύει και για όλες τις επαφές τους που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται εργαστηριακός επανέλεγχος, αφού έχει λήξει και ο χρόνος της προβλεπόμενης απομόνωσης, ώστε να τους παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα δύο δείγματα που στάλθηκε χθες ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πενήντα δείγματα, τα σαράντα έξι αρνητικά και αναμένεται απάντηση για τα τέσσερα ανωτέρω.
***
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να διαμένουν οικειοθελώς είκοσι δύο άτομα, Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούνται και είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Αναπάντητα ερωτήματα για τους επιστήμονες


Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει κεντρικά στο ζήτημα του εμβολίου για τον κορονοϊό και να το αγοράσει για λογαριασμό των χωρών μελών της, διατύπωσε  σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην εκπομπή Ραντάρ, του Ρ/Σ  Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.
Όπως είπε, η Ευρώπη δε φαίνεται να κατανοεί το βάθος της κρίσης κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί από υγειονομικής άποψης, και το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε συντεταγμένες κινήσεις, ώστε να μην παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας.
Ωστόσο, είπε, αν η Ευρώπη χειριστεί το ζήτημα του εμβολίου από κοινού, μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή για μαζική αγορά εμβολίων ή μαζική παραγωγή σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, ώστε αυτό να διανεμηθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με  χαμηλό κόστος.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι πάγια θέση του, διατυπωμένη πριν από πέντε χρόνια, όταν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην σύνοδο των υπουργών Υγείας στη Λετονία, είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ομαδικά απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες, για να πετύχει καλές τιμές στα νέα φάρμακα και να ενισχύσει έτσι την ευρωπαϊκή ενότητα.
Με τον τρόπο αυτό θα πείσει και τους πολίτες της ότι  νοιάζεται γι αυτούς, κόβοντας έτσι το δρόμο ανάπτυξης ακροδεξιών λαϊκιστικών κινημάτων, που βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιόδους κρίσης.
Την άποψη αυτή, είπε ο κ. Κουρουμπλής,  την είχε διατυπώσει και τον Μάιο του 2015, στη Γενεύη, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Π.Ο.Υ. σημειώνοντας ότι ο Π.Ο.Υ. για να πείσει τον κόσμο ότι νοιάζεται για την παγκόσμια υγεία, πρέπει να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. 

Δεκατρείς οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Πέμπτη 23 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 23 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (20) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(11) στην Αττική,
(8) στην Κεντρική Μακεδονία και
(1) στη Θεσσαλονίκη.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ) και αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.099) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (712) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.175) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(445) στην Αττική,
(161) στη Θεσσαλονίκη,
(67) στη Δυτική Ελλάδα,
(59) στην Κρήτη,
(89) στην Κεντρική Μακεδονία,
(75) στα Ιόνια Νησιά,
(50) στην Πελοπόννησο,
(41) στη Θεσσαλία,
(56) στο Βόρειο Αιγαίο,
(39) στη Στερεά Ελλάδα,
(45) στο Νότιο Αιγαίο,
(33) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(13) στην Ήπειρο και
(2) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (50.486) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (8) παραβάσεις και συνελήφθησαν (8) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (496) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (476) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από αγροτεμάχιο στο Πέραμα Ιωαννίνων


Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής από αγροτεμάχιο στο Πέραμα Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 16/04/2020, ο κατηγορούμενος παραβίασε περίφραξη αγροτεμαχίου, από όπου στη συνέχεια αφαίρεσε μία ψησταριά.
Ανωτέρω ψησταριά ανευρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 26 Απριλίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1) Το Σάββατο 25-04-2020:
Α) Από ώρα 07:30 π.μ. έως 08:00 π.μ. και από 11:00 π.μ. έως 11:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:
τμήμα Μπάφρας πέριξ των επιχειρήσεων σιδηρουργείο Μπακόλα – πτηνοτροφείο Θεοδωρή, Καστρίτσα, Ηλιόκαλη, Βασιλική, Λογγάδες, Κήποι Μάζιας, Δροσοχώρι, Γερακάρι, Πλατανιά, Δαφνούλα, Κατσικά, ασβεστοποιϊα Τσίωτα, ΒΙΟΜΕΤΑΛ, ΛΑΜΔΑ ΕΠΕ, πτηνοτροφεία των Βαρτζιώτη – Μάντζιου – Μπλάντζιου – Λισγάρα, βουστάσιο Σμπόνια, σφαγεία Δέλλα – Τσακανίκα, Κουτσελιό, Σερβιανά, Ελληνικό, Αετοράχη, Φορτόσι, οικ. Κωστήτσι, Πάτερο, Καλέντζι, Πλαίσια,Πηγάδια, Πετροβούνι, οικ. Κέδρος, Μουζακαίοι, Χαροκόπι, οικ. Καραδήμας, οικ. Κοντινοί, Χουλιαράδες, Βαπτιστή, Μιχαλίτσι, Ποτιστικά Πετροβουνίου, Παλαιοχώρι Συρράκου, Προσήλιο, Συρράκο, Καλαρρύτες.
Β) Από ώρα 07:30 μμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές: 
Πεδινή πέριξ εργοστασίου ξυλείας Τσινάβου.
Γ) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: 
Κάτω Λαψίστα.
Δ) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: 
περιοχή Ασπραγγέλων στην «Βρύση Πασά» πέριξ πτηνοτροφείου Πολίτη Παύλου και Φ/Β Σταθμού Σούρλα Ιωάννη.
2) Την Κυριακή 26-04-2020:
Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: 
τμήμα Ελεούσας πέριξ επιχειρήσεων ΑΦΟΙ ΚΗΤΤΑ - επεξ. Μαρμάρων ΣΤΑΤΗΡΑ - Λαϊνα, τμήμα Άνω Λαψίστας πέριξ βουστάσιου Τσακανίκα και  αποθήκη Μάντη, φυτώριο Λαψίστας, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, Ασφάκα, Μεταμόρφωση, αντλιοστάσια που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και Επιχειρήσεις ΣΙΩΠΗΣ ΑΕ, ΧΗΤΟΣ ΑΕ, ΗΒΕ ΑΕ, ΑΦΟΙ ΓΡΑΒΑΝΗ ΑΕ.
Β) Από ώρα 13:30 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: 
Χρυσόρραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Pause στην αποτρίχωση λόγω καραντίνας; Υπάρχουν λύσεις


Μία από τις πλέον περιζήτητες, μη επεμβατικές θεραπείες ομορφιάς είναι η αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη, μια θεραπεία που χρησιμοποιεί λέιζερ για τη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.
Δεν επιλέγουν τη μέθοδο αυτή μόνο γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες, που έχουν, ήδη, αρχίσει τις συνεδρίες τους. Επαγγελματίες αθλητές, bodybuilders, ποδηλάτες, κολυμβητές, αλλά και όλοι όσοι προτιμούν να έχουν λιγότερες τρίχες στο σώμα τους, ώστε να αισθάνονται πιο σίγουροι και πιο άνετοι, πάνε στον ειδικό και κάνουν αποτρίχωση με λέιζερ.
Όσοι έχουν, ήδη, ξεκινήσει τις συνεδρίες τους και περιμένουν τη λήξη της καραντίνας για να τις συνεχίσουν, έχουν σίγουρα απορίες, κυρίως για το αν η αυτή η αναμονή επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr) απαντά στις πιο κοινές ερωτήσεις.
Πώς λειτουργεί ο Αλεξανδρίτης στην απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας;
Το λέιζερ Aλεξανδρίτης παράγει μια μονοχρωματική δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας. Αυτή η φωτεινή ενέργεια μεταφέρεται μέσω της τρίχας στον θύλακα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή καταστρέφει τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί και η γύρω περιοχή του δέρματος.
Από την πρώτη κιόλας συνεδρία παρατηρείται μείωση στον αριθμό και στο πάχος των τριχών. Το μηχάνημα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ψύξης και αυτό κάνει την θεραπεία ανώδυνη. Κατά την εφαρμογή υπάρχει μια ελαφριά αίσθηση τσιμπήματος στην περιοχή, στην οποία γίνεται η θεραπεία.
Το δυνατό σημείο της αποτρίχωσης με λέιζερ Αλεξανδρίτης είναι ότι με το λέιζερ ο θύλακας της τρίχας καταστρέφεται σταδιακά και, όταν αυτό συμβεί, η τελική τρίχα απομακρύνεται οριστικά, καθώς δεν γίνεται να αναγεννηθεί.
Μια καθυστέρηση στη συνεδρία της αποτρίχωσης με λέιζερ θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα;