Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Επισπεύδονται οι διαδικασίες για ανεύρεση χώρων Φιλοξενίας παράνομων Μεταναστών

Η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας – Κράτησης παράνομα εισερχομένων μεταναστών στη χώρα μας, συζητήθηκε σήμερα προ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς με έγγραφο του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που στάλθηκε την Τρίτη το απόγευμα, ζητείται η υπόδειξη κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία Κέντρων στην Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης διαβίβασε άμεσα το αίτημα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, ζητώντας τις προτάσεις τους προκειμένου να ενημερώσει το Υπουργείο.
Οι χώροι που το Υπουργείο ζητά να υποδειχτούν είναι: μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ή ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς και οικοπεδικές εκτάσεις στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου σκοπού.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι περιμένει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προτάσεις των Δήμων και της Π.Ε.Δ. η οποία θα συνεδριάσει την ίδια μέρα, τονίζοντας ότι αν δεν υποδειχτούν χώροι, τότε θα αποφασίσει από μόνο του το Υπουργείο.
«Εάν δεν υπάρξει συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης, δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα. Πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να τελειώσει το εμπόριο ελπίδας και της εκμετάλλευσης», ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση – η οποία προκλήθηκε από ερώτηση περιφερειακού συμβούλου – κατέθεσε πρόταση και η οποία κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή, σύμφωνα με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο:
Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών μέχρι της επαναπροώθησής τους,
Θεωρεί απαραίτητη προς τούτο τη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση,
Ζητά από την Πολιτεία τη διασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία τους.
Εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει εξαίρεση περιφερειών από το πρόγραμμα δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας
Ζητά την πλήρη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για τους μετανάστες (παροχή ασύλου, κ.α.).


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Στόχος η εξάλειψη της παράνομης υλοτομίας στη Δυτική Μακεδονία

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 28/3/2012

Η αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας στα δάση της Δυτικής Μακεδονίας και ο καλύτερος δυνατός κοινός συντονισμός, όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έξαρση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος που απειλεί το δασικό πλούτο της περιοχής, ήταν το αντικείμενο της Σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι στην Κοζάνη, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Η Γ.Γ. αναφερόμενη στα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας στην περιοχή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, τα οποία ζήτησε να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, ώστε η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος να γίνει μοχλός για βιώσιμες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινωνίες.
«Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, καθώς και οι όποιες περικοπές των κονδυλίων που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν πρέπει και δε θα σταθούν εμπόδια στο δύσκολο έργο μας, καθώς η προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής είναι προσωπική ευθύνη όλων μας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε ατομικό επίπεδο και μέσα από την κοινή δράση μας, έχουμε υποχρέωση να την εγγυηθούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, αναδεικνύοντας την αξία της συμβολής του κάθε πολίτη σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Παράλληλα, επισήμανε το γεγονός ότι ήδη οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν ήδη επιβάλλει σε μεγάλο αριθμό παρανομούντων τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις και ανέφερε ότι ήδη όσοι παρανόμησαν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη Σύσκεψη, με τις προτάσεις που κατέθεσαν, ανέδειξαν ως μονόδρομο την ανάγκη συστράτευσης για την καταπολέμησή της παράνομης ξύλευσης και δεσμεύτηκαν για άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε μέχρι το καλοκαίρι που θα ενταθεί η υλοτομική δραστηριότητα να έχει γίνει πράξη στη Δυτική Μακεδονία, η εξάλειψη της παράνομης υλοτομίας.
Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης και εκτός του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δημητρίου Ζήκου και των Διευθυντών των Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων της Δυτικής Μακεδονίας, παραβρέθηκαν σε αυτή, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Βάϊος Χονδρός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης κ. Γεώργιος Καραΐτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γρεβενών κ. Θεόφιλος Σούλτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς κ. Νικόλαος Σταυρακάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Φλώρινας κ. Αναστάσιος Αμοιρίδης. Συμμετείχαν επίσης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περıφερεıακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Δυτıκής Μακεδονίας κ. Σουλτάνα Ανταλέτη, ο δήμαρχος Σερβίων και Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλης Τσέπας, ο αντιδήμαρχος Γρεβενών, κ. Λευτέρης Χατζηγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Αλέξανδρος Τσαϊρίδης, οι αντιδήμαρχοι Ορεστίδος κ.κ. Πέτρος Χατζής και Νικόλαος Παπανικολάου, ο εκπρόσωπος του δήμου Φλώρινας, δασολόγος κ. Νικόλαος Καραντζίδης, καθώς και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχη Σύσκεψη για την Περιφέρεια της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 14 Μαρτίου 2012.

Στον ΟΓΑ τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έως 100 KW

Στην ασφάλιση του ΟΓΑ εντάσσονται οι αγρότες και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kw.Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, υπάρχουν διατάξεις και για τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, ρυθμίζεται το θέμα ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων όλων των κατηγοριών με κριτήριο την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ.

Συγκεκριμένα: α) ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι 5 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ β) ιδιοκτήτες καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ στην πρώτη κατηγορία με έκπτωση 30% επί των ασφαλιστικών εισφορών με εισοδηματικά κριτήρια.
Επίσης με το εν λόγω σχέδιο νόμου:
Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη λόγω οφειλών του συνταξιούχου από 15.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ. Επεκτείνεται η ρύθμιση των οφειλών και σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοκινητιστές που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 20.000 ευρώ να μεταβιβάσουν το ΔΧ όχημά τους, προκειμένου να λάβουν σύνταξη από την οποία θα παρακρατηθεί το ποσό των οφειλών τους με έκδοση από τον ΟΑΕΔ σχετικής βεβαίωσης.
Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εφόσον είναι ενήμεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν, να καταταχθούν στην πρώτη ή δεύτερη κατώτερη κατηγορία από αυτήν που ασφαλίζονται για χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2014. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που ανήκει στην 6η κατηγορία ασφάλισης και πληρώνει 810 ευρώ το δίμηνο σε εισφορές, επιλέγοντας την 4η κατηγορία θα πληρώνει 150 ευρώ λιγότερα το δίμηνο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 ο εμβολιασμός Ρομά


Στον εμβολιασμό του μετακινούμενου πληθυσμού της περιοχής (Ρομά) προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, από ώρα 9:00 π.μ. στο γήπεδο της Ελεούσας, που παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό από το Δήμο Ζίτσας.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα εμβολιασθούν όλα τα παιδιά από 2 μηνών έως 14 ετών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux και σε ενήλικες. Ακόμη, θα δοθούν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια τα οποία θα προσφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Οι συγκεκριμένες δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής ένταξης των μετακινούμενων πληθυσμών.
Για τη συγκεκριμένη δράση έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη τύπου των εμπλεκομένων φορέων την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Από το 2013 ξεκινά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Από το 2013 θα ισχύσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Οι πρώτες κρίσεις θα γίνουν εντός του 2014, οπότε μέχρι τότε δεν προβλέπεται να γίνουν προαγωγές και να δοθούν τα πριμ παραγωγικότητας, που προβλέπονται από το νέο μισθολόγιο.
Τον Νοέμβριο του 2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράψουν ένα συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα καθορίζει και τους στόχους της υπηρεσίας. Εάν οι στόχοι επιτευχθούν σε ποσοστό μέχρι και 90% τότε οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως μπόνους μισό ή και έναν μισθό ετησίως ανάλογα και με την ατομική απόδοση.
Θα λαμβάνονται υπόψη τρεις παράμετροι: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.
Η αξιολόγηση, παρά ταύτα, δεν θα πραγματοποιείται από τον άμεσο προϊστάμενο του υπό αξιολόγηση υπαλλήλου αλλά από προϊστάμενο ανώτερης βαθμίδας. Γι' αυτό το λόγο θα συσταθούν σε κάθε υπηρεσία και Συμβούλια Αξιολόγησης τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τις ίδιες τις υπηρεσίες. Εκτός τούτου, θα λειτουργεί και Συμβούλιο Εποπτείας που θα είναι αρμόδιο για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΑΡΤΑ: Σύλληψη ημεδαπού για οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες (27-3-2012) το απόγευμα, στην Άρτα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 45χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων, εντόπισαν τον 45χρονο να κατέχει ένα μαχαίρι μήκους 33 εκατοστών και τον συνέλαβαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το μαχαίρι κατασχέθηκε.

25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΩΣΙΝΟΥ

Μετά από πολλή σκέψη κι αφήνοντας να περάσουν λίγες μέρες για πιο καθάρια σκέψη, αποφάσισα να γράψω δύο αράδες σχετικά με τη γιορτή στο μοναστήρι του Σώσινου.

Είχα προσπαθήσει να ανέβω τις απόκριες αλλά γύρισα πίσω από τις πέτρες που είχε ο δρόμος, οπότε αναγκάστηκα κάνω τη σύγκριση με ότι είδα σε σχέση με πέρυσι.
Πρώτη μου διαπίστωση ότι άρχισε να διαμορφώνετε η αυλή. Θέλει δουλειά, αλλά η αρχή έγινε.
Και όπως μάθαμε μόνο με χρήματα του μοναστηριού και του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.
Υπάρχει και η προοπτική αλλαγής της στέγης από την περιφέρεια.
Περιμένουμε.
Ο κόσμος αρκετός και μπορούσε να ΄ταν περισσότερος.
Η παρουσία δύο ιερέων έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα στον εορτασμό.
Κρίμα όμως που κάποιοι δεν σέβονται την ιερότητα του χώρου και κατά τον αγιασμό και τις απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές, βρήκαν χρόνο για κουβέντα.
Δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά στον εξωτερικό χώρο, υπήρχε ακαταστασία με το παρκάρισμα των αυτοκινήτων.
Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βάλει μια τάξη.
Από την όλη διαδικασία, απόν ήταν ο Δήμος. Είναι τιμή μας να παραβρίσκεται ο δήμαρχος στη γιορτή, αλλά δεν δείχνει να πολυνιάζετε για το μοναστήρι.
Αυτό φαίνεται από το δρόμο, που αναθεμά, πέρα από το απομάκρισμα των πετρών, φροντίζει για την συντήρησή του.
Αν κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο (μαζί με τον πρόεδρο του χωριού) έριχνε μια ματιά θάβλεπε ότι από τα νεραγώγια αρχίζει να κόβετε η άσφαλτος, αφού τα μηχανήματα που στέλνει δεν γεμίζουν τα χαντάκια με χώμα. Τέλος πάντων:
Μεγάλη παράλειψη του ότι δεν έβαλε το λεωφορείο να μεταφέρει κόσμο στο Μοναστήρι. (Έμαθα, ούτε και την παραμονή στον Εσπερινό δεν το έβαλε. Τι κρίμα).
Δεν μπορεί να αναλαμβάνονται από το Δήμο πρωτοβουλίες για τα μνημεία της περιοχής, χωρίς όμως να φροντίζει να τα στηρίζει και να προβάλει τις εκδηλώσεις.
Και αν δεν κάνω λάθος, το μοναστήρι Σωσίνου, είναι το μόνο στο Πωγώνι που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό και θάπρεπε να έκανε καμπάνια σ΄ όλο το Πωγώνι για να πάει κόσμος.
Το μοναστήρι μας θα ζήσει και χωρίς το δήμαρχο και τις τοπικές αρχές. Εμείς δεν αμφιβάλουμε.
Έκανε επίσης εντύπωση η απουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου, που φέρει και το όνομα του Σώσινου:
Αναρωτιέμαι και το βάζω ως προβληματισμό μήπως θάπρεπε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία όχι μόνο του Ευαγγελισμού αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου.
Είναι κρίμα όμως να ακούμε τον Αλ. Καχριμάνη, να μιλά με πάθος για το μοναστήρι, να βλέπουμε τον παππά Διονύση Τάτση που το έβαλε ξανά σε λειτουργία και το φροντίζει σαν δικό του, ζήσαμε και το ενδιαφέρον των πρώην δημάρχων Βιρβίλη – Στεργίου και να μη βλέπουμε σήμερα κανένα ενδιαφέρον από το δήμο και από τους άλλους φορείς του Παρακάλαμου…


Του χρόνου καλύτερα….

Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας παρουσιάζει στο Αίγιο την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά ''Συνωστισμένες στο Ζάλογγο''

Από την απρόσιτη έδρα στο πλευρό των μαθητών


Από αριστερά: Λ. Κούσουλας, Χρ. Παπακίτσος, Μ. Σκαργιώτης, Χρ. Χριστοδούλου και Θ. Γόγολος

Τιμητική εκδήλωση από τους Αγναντίτες στον πρωτοπόρο φιλόλογο Λουκά Κούσουλα, που άρχισε να καλλιεργεί υποδειγματικά το εύοσμο άνθος του εξανθρωπισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Ποτέ ένας εκπαιδευτικός δεν έδωσε τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, μόλις 18 μηνών, στους μαθητές του γυμνασίου Αγνάντων όσο ο πρωτοπόρος φιλόλογος Λουκάς Κούσουλας.
Το διακεκριμένο σήμερα ποιητή και πεζογράφο καθηγητή τίμησαν, σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.), η Αδελφότητα Αγναντιτών Αττικής και ο Σύνδεσμος Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Αγνάντων.
Οικοδεσπότης, παρουσιαστής και ξεναγός στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ., φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας κ. Κώστας Μαργώνης, ο οποίος προλογίζοντας είπε για τον τιμώμενο:
«Θεωρούμε χρέος μας να τιμούμε τους δημιουργούς, τους ανθρώπους που με το μόχθο τους και το ταλέντο τους μετουσιώνουν την εμπειρία της ζωής, ατομικής και προσωπικής, σε πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο. Αυτούς, που κατά τον Ερνστ Φίσερ μεταμορφώνουν την εμπειρία σε μνήμη, τη μνήμη σε έκφραση και την ύλη σε μορφή. Ένας απ΄αυτούς είναι και ο Λουκάς Κούσουλας ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του περάσματός του από το Γυμνάσιο Αγνάντων. Αυτόν τον άνθρωπο και κορυφαίο δάσκαλο τιμούμε σήμερα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως οι Αγναντίτες και οι Τζουμερκιώτες όχι μόνο δεν ξεχνούν, αλλά γνωρίζουν και να τιμούν».
Ο Λ. Κούσουλας, σεμνός και πολυτάλαντος, διακρίθηκε για τον τρόπο διδασκαλίας, την αγάπη του για τη μαθητιώσα νεολαία , την ευρηματική γραφή και βεβαίως για την ευαισθησία και την ανθρωπιά του.
Για τον πρωτοπόρο δάσκαλο και τη διδασκαλία του μίλησε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Αττικής κ. Χρήστος Χριστοδούλου, λέγοντας πως «… σε μια δύσκολη εποχή ήταν ο πρωτοπόρος που κατέβηκε από την υπερυψωμένη και απρόσιτη έδρα του καθηγητής, γιατί ένιωθε πιο άνετα όταν καθόταν στα θρανία μαζί με τους μαθητές του. Εκεί άκουγε πιο καθαρά τα καρδιοχτύπια των μαθητών του, ένιωθε ζεστούς τους ανασασμούς και τους αναστεναγμούς τους και δάκρυζαν πιο πολύ τα μάτια του από τη σπιρτάδα του κρεμμυδιού, από το καθημερινό προσφάι τους, που το φανέρωνε η… κρεμμυδίλα. Τους καταλάβαινε και τους συμπονούσε. Ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες εκπαιδευτικούς που άρχισε να καλλιεργεί υποδειγματικά το εύοσμο άνθος του εξωραϊσμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στόλιζε το σχολείο με ανθρωπιά την εποχή του κουρέματος «εν χρω», του χαστουκιού και της αποβολής «δια παντός», του δόγματος «ο μη δαρείς, ου παιδεύεται».

1,5 εκατομμύριο Έλληνες επιστρέφουν στην περιφέρεια


Η οικονομική κρίση οδηγεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να σκέφτονται τη μετοίκησή τους στην περιφέρεια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Καπα Research, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.
Η πτώση του βιοτικού επιπέδου στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, τα περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα, που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα, καθώς και οι νέες ευκαιρίες με τις δυνατότητες παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια έχει αλλάξει τις προτεραιότητες μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
Πρόκειται κυρίως για νέους, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που αναζητούν κυρίως ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα και ευελπιστούν σε ένα περισσότερο ποιοτικό τρόπο ζωής. Μάλιστα 70,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.
Η αστυφιλία φαίνεται ότι είναι πλέον οριστικά παρελθόν για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις. Τα ευρήματα της εταιρίας αναφέρουν ότι το 47% όσων έχουν κάνει κινήσεις να φύγουν, σκέφτονται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό ή τον πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.
Για όσους ενδιαφέρονται για τον αγροτικό τομέα οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:
Το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά-ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή - όσπρια.
Να σημειωθεί ότι είναι αυξημένο και το ενδιαφέρον για την ενοικίαση αγροτεμαχίων, που έχει βγάλει σε προσφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν υποβληθεί 3.596 αιτήσεις για τα 2.176 αγροτεμάχια και έχουν ήδη διατεθεί 700 στρέμματα.
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα για το μορφωτικό επίπεδο όσων σκέφτονται την επαρχία.
Ένας στους τέσσερις (25,4%) έχει μεταπτυχιακό, ενώ σχεδόν οι μισοί (43,5%) έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Το 17,1% έχει πτυχίο επαγγελματικής σχολής και το 8,2% απολυτήριο λυκείου.
Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή πρόκειται για δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες: Το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συνπαρουσιάζει το βιβλίο του Nίκου Πανέλλη ''Κορωνησία η καρδιά του Αμβρακικού'' την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στα ίχνη των δολοφόνων του αλλοδαπού η αστυνομία

Αναζητούνται τρεις ομοεθνείς του θύματος



Στα ίχνη των δολοφόνων του 20χρονου Αφγανού, που βρέθηκε νεκρός από τραύματα με μαχαίρι σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή Μάτσικα Ιωαννίνων, βρίσκεται η Αστυνομία.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αναζητούνται τρεις ομοεθνείς του θύματος που κινούνται με τρία διαφορετικά αυτοκίνητα που έχουν πινακίδες κυκλοφορίας Αττικής.
Ήδη έχουν σταλεί τα στοιχεία τους σε όλη τη χώρα και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους. Πιθανότατα ανήκουν στα κυκλώματα που διακινούν λαθρομετανάστες με αμοιβή προς την Ιταλία.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr