Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Φεύγουν οι μαθητές, κλείνουν τα σχολεία

Χωρίς μεγάλες μεταβολές στις σχολικές μονάδες του νομού Ιωαννίνων αναμένεται να αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, η πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου για το έτος 2013 – 2014.

Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, μετά και το πρώτο «κύμα» πριν λίγα χρόνια, δεν έχουν μεγάλη έκταση και αφορούν κυρίως την περιφέρεια του νομού, όπου το μαθητικό δυναμικό παραμένει χαμηλό.
Το Υπουργείο Παιδείας, όπως κάθε χρόνο, έχει ζητήσει με έγγραφό του από τις αρχές Οκτωβρίου τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος, ενώ αυτές με τη σειρά τους διαβίβασαν τις προτάσεις τους στις δημοτικές επιτροπές παιδείας των δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν γνωμοδοτήσει. Για τον δήμο Ιωαννιτών, το θέμα συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Παρασκευής Τσίλη, όπως και για το Δήμο Ζίτσας που επίσης συνεδριάζει σήμερα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη αλλοδαπών για κλοπές κινητών τηλεφώνων

Συνελήφθησαν σήμερα (15-11-2012) λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί άνδρες, ένας υπήκοος Αλγερίας και ένας υπήκοος Παλαιστίνης (ηλικίας 27 και 43 ετών), οι οποίοι επιδίδονταν σε κλοπές κινητών τηλεφώνων.

Ειδικότερα, οι δύο δράστες, το απόγευμα και το βράδυ της προηγούμενης ημέρας σε διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη των Ιωαννίνων, εισήλθαν σε καφετέρια και αναψυκτήριο και αφού αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα από τραπέζια των καταστημάτων, τράπηκαν σε φυγή.
Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί ενεργούσαν από κοινού και συγκεκριμένα ο ένας επιτηρούσε το γύρω χώρο (τσιλιαδόρος) ενώ ο άλλος την κατάλληλη στιγμή εισέρχονταν στο κατάστημα και αφαιρούσε το κινητό τηλέφωνο.
Για την ανεύρεση των δραστών ενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους λίγες ώρες μετά τις κλοπές.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παράνομες πράξεις.

Άνοιξε η εφαρμογή του ΤaxisNet για τα τέλη κυκλοφορίας

Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή του ΤaxisNet για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Όπως είναι γνωστό φέτος δεν θα γίνει αποστολή ειδοποιητηρίων μέσα ΕΛΤΑ, ενώ καταργείται και το ειδικό αυτοκόλλητο.
Η διαδικασία έχεις ως εξής:
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα εισέρχονται στην διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp  με τον κωδικό τους ή το ΑΦΜ τους και θα εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο, με το οποίο στην συνέχεια θα καταβάλλουν το τέλος στις τράπεζες ή μέσω web banking.
Να σημειωθεί ότι όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, καθώς και τον ΑΦΜ τους, στην ιστοσελίδα και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.
Σε περίπτωση που το τέλος δεν εξοφληθεί έως 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ. θα καταβάλλει το διπλάσιο ποσό.
Από την στιγμή που καταργείται το ειδικό αυτοκόλλητο, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημα την απόδειξη πληρωμένης και να την επιδεικνύουν σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Υπολογίζεται ότι από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013:
• Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.: 22 ευρώ
• Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε.: 55 ευρώ
• Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.: 120 ευρώ
• Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.: 135 ευρώ
• Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε: 240 ευρώ
• Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.: 265 ευρώ
• Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.: 300 ευρώ
• Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.: 660 ευρώ
• Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.: 880 ευρώ
• Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.: 1100 ευρώ
• Από 4001 κ.ε. και άνω: 1320 ευρώ
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γρ. εκπομπών σε ευρώ για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
• 0 – 100 (γρ./χλμ.): 0 ευρώ
• 101 – 120 (γρ./χλμ.): 0,90 ευρώ
• 121 – 140 (γρ./χλμ.): 1,10 ευρώ
• 141 – 160 (γρ./χλμ.): 1,70 ευρώ
• 161 – 180 (γρ./χλμ.): 2,25 ευρώ
• 181 – 200 (γρ./χλμ.): 2,55 ευρώ
• 201 – 250 (γρ./χλμ.): 2,80 ευρώ
• Άνω των 251 (γρ./χλμ.): 3,40 ευρώ.

ΕΛΓΑ: Νέες πληρωμές αποζημιώσεων αύριο και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, συνολικού ύψους 10 εκατ.

Σε νέες πληρωμές αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές από διάφορα αίτια που υπέστησαν φέτος, προχωρεί αύριο και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, από το παραπάνω ποσό, τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το 1,8 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου (νήσος Λήμνος), Μεσσηνίας, Ξάνθης, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων.
Πρόκειται κυρίως για ζημιές σε σιτηρά, ψυχανθή, κηπευτικά, βιομηχανική τομάτα, οπωροφόρα, αμπελοειδή, επανασπορές βάμβακος, που προκλήθηκαν από παγετούς, πλημμύρες, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, καύσωνες, ανεμοθύελλες κλ.π.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2012 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή τους το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τις μετακινήσεις τους οι φαντάροι

Έρχονται περικοπές και στις δωρεάν μετακινήσεις που είχαν οι στρατιώτες, αφού πλέον η κατάσταση επιβίβασης περιορίζεται σε μία από δύο που ήταν με αποτέλεσμα όσοι υπηρετούν στον Έβρο, στα νησιά ή σε άλλες παραμεθόριες περιοχές να μην μπορούν να επωφεληθούν από την άδεια που δικαιούνται και να επιστρέψουν για λίγες ημέρες σπίτι τους.
Μάλιστα κόβεται το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο.

Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να πάρουν άδεια μόνο όσοι μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα της μετακίνησης τους.
Το σχέδιο περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης είχε έρθει στο προσκήνιο και το 2010, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αποσύρθηκε.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη ενός διακινητή, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) λαθρομετανάστες

Συνελήφθη, σήμερα (15.11.2012) λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Εγνατία Οδό (πλησίον της πόλης της Ηγουμενίτσας), από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 22χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος διευκόλυνε την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 22χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τέσσερις υπηκόους Αφγανιστάν και έναν υπήκοο Πακιστάν, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, με τελικό προορισμό την πόλη της Ηγουμενίτσας.
Κατασχέθηκαν:
το I . X . E . αυτοκίνητο.
το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ, που βρέθηκε στην κατοχή του διακινητή.
δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Ξεκινά αύριο η αποστολή ειδοποιητηρίων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Από αύριο Παρασκευή ξεκινά η αποστολή των πρώτων επιστολών σε όσους απέκρυψαν εισοδήματα και τα οποία έβγαλαν στο εξωτερικό. Συνολικά θα αποσταλούν 15.000 επιστολές.

Κατά την εξέταση των εισοδημάτων τους και των καταθέσεών τους στο εξωτερικό διαπιστώθηκε διαφορά που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Οι καταθέτες θα κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση σε διάστημα τριών εβδομάδων από την παραλαβή των ειδοποιητηρίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: Η ιστορία επαναλαμβάνεται …

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τίμησε τον Βασίλη Κάτσιο και την 27χρονη προσφορά του στην Ηπειρωτική αποδημία και την Ήπειρο

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τίμησε τον Βασίλη Κάτσιο και την 27χρονη προσφορά του στην Ηπειρωτική αποδημία και την Ήπειρο.

Δελτίο Τύπου
Αθήνα 14-11-2012
Ο Βασίλης Κάτσιος, τίμησε την Ηπειρωτική αποδημία και οι Ηπειρώτες της Αττικής, ανταπέδωσαν, τιμώντας τον, με την μαζική προσέλευση στην εκδήλωση, προς τιμήν του, της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών και η Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας, που διοργάνωσαν την τιμητική βραδιά, στο πρόσωπο του Βασίλη Κάτσιου, τίμησαν ένα άξιο στέλεχος της Ηπειρωτικής αποδημίας, που προσέφερε επί 27 συναπτά χρόνια, στην ΠΣΕ, την αποδημία και την Ήπειρο, από πολλές θέσεις ευθύνης και προσφοράς και που ως Ηπειρώτης τίμησε την Ηπειρωτική ευποιία και την αρχή της ανιδιοτελούς Ηπειρωτικής προσφοράς, που διαχρονικά μεγαλουργεί και στην Ήπειρο και την Αποδημία.

Παράλληλα τίμησαν στην εκδήλωση αυτή και όλους αυτούς τους ανώνυμους Ηπειρώτες, που έχουν ως κανόνα και αρχή, την ευποιία και την προσφορά στους συμπατριώτες μας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο Βασίλης Κάτσιος, με πάθος και ανιδιοτέλεια, υπηρέτησε αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του απέναντι στους Ηπειρώτες της αποδημίας, με αίσθημα ευθύνης, συνεργασίας και συνύπαρξης. Με αποτέλεσμα το έργο του να ''πιάσει τόπο''.
Τον Πρόεδρο της ΠΣΕ Γιώργο Οικονόμου, διαδέχθηκαν στο αναλόγιο, οι πρώην Πρόεδροι, Κώστας Αλεξίου και Γιάννης Ζώης, που με γλαφυρότητα και συναισθηματική φόρτιση, αναφέρθηκαν για τον άνθρωπο Βασίλη Κάτσιο και την συνεργασία που είχαν μαζί του.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν το επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ Σωτήρης Κολιούσης, που με μια ουσιαστική ομιλία του, παρουσίασε τον Βασίλη Κάτσιο, το έργο του και την προσφορά του, που συγκίνησε το ακροατήριο.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης, που δημιούργησε και το 15λεπτό βίντεο για τον Βασίλη Κάτσιο, που παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους και καταχεροκροτήθηκε, είχε ο Έφορος Πολιτισμού της ΠΣΕ Αλέξανδρος Λαμπρίδης.

Η χορωδία της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας τραγούδησε Ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς και του νόστου.
Παρευρέθηκαν, οι πρώην Υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος και Ελευθέριος Οικονόμου, ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, πρώην Διοικητικοί Σύμβουλοι, αλλά πάνω από όλα εκατοντάδες απλοί απόδημοι Ηπειρώτες που τίμησαν με την παρουσίαση τους, το έργο και την προσφορά του συμπατριώτη μας.

Η εκδήλωση, μετά την ευχαριστήριο ομιλία του Βασίλη Κάτσιου, ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της ΠΣΕ, Γιώργο Οικονόμου. Και βέβαια έκλεισε με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα στον Βασίλη Κάτσιο από τους παρευρισκόμενους

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

Περισσότερες φωτό:

Εκδήλωση για την αξία και την προσφορά του ιερέως διαχρονικά

Ανταλλαγή Νέων: Αντιμετώπισε τους άλλους, όπως θέλεις να σε αντιμετωπίζουν

Η Ανταλλαγή Νέων πρόκειται να υλοποιηθεί στο Δήμο Πωγωνίου από τις 16 μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου και θα συμμετάσχουν 30 νέοι από 6 διαφορετικές χώρες, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Πολωνία και τη Τουρκία.

Οι στόχοι της ανταλλαγής είναι:
• Να αυξήσει την γνώση των νέων για τα προβλήματα των νέων μεταναστών, όπως η διάκριση που δέχονται λόγω του πολιτισμικού και του εθνικού και θρησκευτικού τους υπόβαθρου, την καταπάτηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ρατσισμό, την προκατάληψη, τα στερεότυπα, την φτώχεια και την περιθωριοποίηση τους από την κοινωνία γενικότερα.
• Στην ενθάρρυνση των νέων να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες μέσω της αύξησης της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, της καταπολέμησης των διακρίσεων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την κατανόηση της πολιτισμικής διαφοράς, και την προώθηση του θέματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων μεταξύ των νέων.
• Τη δημιουργία αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν παρόμοιους στόχους και οράματα, ώστε να συνεργαστούν σε νέες ιδέες και διεθνείς δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μία έκθεση με τίτλο: "Ο δρόμος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και θα είναι προσβάσιμη στο κοινό από τις 21 Νοεμβρίου στην είσοδο της περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.youthcenterofepirus.org
«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»