Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις


Αυστηρή τήρηση του «κανόνα» μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, και υποβολή των αιτημάτων για προσλήψεις μέσα έως τις 14 Ιανουαρίου, ζητεί μεταξύ άλλων από τις δημόσιες υπηρεσίες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα.
Στην εγκύκλιό του ο κ. Ραγκούσης σημειώνει:
«Προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός προσλήψεων για το έτος 2011 και να εκδοθεί η κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τις προσλήψεις το έτος 2011, θα πρέπει τα αιτήματά σας να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες προσλήψεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα να υποβάλουν στο Υπουργείο μας τον προγραμματισμό των αναγκών τους σε μόνιμο προσωπικό, σε προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου καθώς και συμβάσεων μίσθωσης έργου με βάση τις ανάγκες που θεωρούνται απολύτως απαραίτητες ενόψει των ως άνω περιορισμών».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Εκτός στόχου τα έσοδα


Απόκλιση ύψους 300 εκατ. ευρώ παρουσιάζει από την πρώτη ημέρα ως προς τα έσοδα ο προϋπολογισμός του 2011 καθώς τα καθαρά έσοδα του κράτους παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου αν και ο ετήσιος στόχος ήταν της τάξης του 9%.

Αυτό σημαίνει ότι παρά την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, την προσέλευση 600.000 φορολογούμενων για ένταξη στις ρυθμίσεις της περαίωσης και το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταγράφεται υστέρηση κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου.
Το περασμένο έτος το σύνολο των τακτικών και μη τακτικών εσόδων έφθασε τα 56 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 51,1 δισ. ευρώ (αύξηση 5,4%).

Με βάση τον αναθεωρημένο στόχο η υστέρηση των εσόδων («μαύρη τρύπα») διαμορφώνεται κοντά στα 280 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ εάν ληφθεί υπόψη ο προηγούμενος στόχος ξεπερνάει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πλησιάσαμε το στόχο του προϋπολογισμού


Κοντά στον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού, ο οποίος προέβλεπε αύξηση καθαρών εσόδων κατά 6%, διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης των εισπράξεων το 2010, λόγω φυσικά και των εσόδων στα ταμεία από την περαίωση.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 10,6%, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους ο ρυθμός αύξησης να διαμορφωθεί στο 5,4%, σε σχέση με το 2009.

Το Δεκέμβριο τα έσοδα προ επιστροφών φόρου έφθασαν τα 6,5 δισ. ευρώ (αύξηση 12%), ενώ οι καθαρές εισπράξεις μετά τις επιστροφές φόρων 740 εκατ. ευρώ (αύξηση 24% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009), διαμορφώθηκαν στα 5,75 δισ. ευρώ.

ΣΔΟΕ: Συνεχίζεται η φοροδιαφυγή στη χώρα


Συνεχίζεται η φοροδιαφυγή σε νυχτερινά κέντρα και χώρους εστίασης όπου κατά τη διάρκεια ελέγχων τις εορτές διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδιδαν αποδείξεις όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιο 9» ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Γιάννης Καπελέρης.

Από τα 18 νυκτερινά κέντρα που ελέγχθηκαν την Πρωτοχρονιά τα 10 φοροδιέφευγαν για λογαριασμούς άνω των 200 ευρώ είπε ο κ. Καπελέρης, και έκανε λόγο για προκλητική στάση από τους επιχειρηματίες. Ο κ. Καπελέρης αποκάλυψε ότι υπάρχουν και καταγγελίες για απειλές σε πελάτες που ζήτησαν απόδειξη.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Καπελέρης η φοροδιαφυγή στα χειμερινά θέρετρα με βάση τους ελέγχους που έγιναν ξεπέρασε το 50%.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Απαντά στον Πάγκαλο για τους «κοπρίτες»


Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με σημερινή ανακοίνωσή της απαντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους ως «κοπρίτες».

«Η συστηματική υβριστική επίθεση της Κυβέρνησης σε βάρος των Δημοσίων Υπαλλήλων, εκφράστηκε με αντικοινωνικό τρόπο ακόμα και την Πρωτοχρονιά. Έχουμε πλέον και στην πράξη τη νέα μορφή της συνεχιζόμενης βίας, απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο σε μια κοινωνική ομάδα, με στόχο τη διαίρεση και την αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής που οδηγεί στοχευμένα στην πλήρη υποταγή της.

Είναι σαφές ότι προετοιμάζεται νέα μείωση μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών, μέτρων σε βάρος των δημοσίων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, του συνόλου της κοινωνίας. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που το 96% δεν ξεπερνά τις 27 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα, φαίνεται ότι ούτε οι έως τώρα περικοπές, ούτε οι νέες αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, του Φ.Π.Α., των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ρεύματος, των εισιτηρίων κ.α. δεν είναι αρκετά να ικανοποιήσουν την πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόικα, γι’ αυτό και στήνεται σκηνικό με νέα μέτρα.

Η αρχή του κύκλου, όπως και το 2010, εγκαινιάζεται με την έντεχνη και νέα απαξίωση, ισοπέδωση και ενοχοποίηση για την κρίση των μισθών και των συντάξεων, των κοινωνικών πολιτικών, δαπανών και παροχών, για να συσκοτιστούν οι αιτίες και να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, να καλλιεργηθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού.

Αυτά κρύβονται πίσω από τους απαράδεκτους και άθλιους χαρακτηρισμούς – που διατυπώνονται “περιπτωσιολογικά” για να γενικεύσουν εντυπώσεις – στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, που προφανώς εκφράζει και ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση.

Αρκετά, φθάνει πια.

Οι συλλογικοί αγώνες ενάντια στην εξαθλίωση της ζωής όλων των μεσαίων, μικρών και αδύναμων στρωμάτων, είναι επείγον να θέσουν τέλος στον κατήφορο. Αυτό το τέλος είναι και η ελπίδα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για το 2011. Το ευχόμαστε και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι, με κοινωνική αλληλεγγύη και ενότητα, να το κατακτήσουμε».

ΟΑΕΕ: Οδηγός συντάξεων


Έως και πέντε επιπλέον χρόνια εργασίας προσθέτει ο νέος ασφαλιστικός νόµος, σταδιακά από 1/1/2011 έως το 2015, σε όσους ελεύθερους επαγγελµατίες ασφαλισµένους στον ΟΑΕΕ δεν θεµελίωσαν µε το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα και δεν αναγνώρισαν πλασµατικό χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα «Νέα», πρόκειται για τους ασφαλισµένους στα πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ (εµπόρων) και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), οι οποίοι περιλαµβάνονται στον νέο ασφαλιστικό νόµο. Σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. Τονίζεται ότι µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο επαναπροσδιορίζονται και στον ΟΑΕΕ οι χρόνοι που µπορούν να προσµετρηθούν ή να αναγνωριστούν µε εξαγορά για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Συνταξιοδότηση ασφαλισµένων µετά την 1η/1/1993

1. ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ασφαλισµένοι µετά την 1η/1/1993 σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε τη συµπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Εποµένως, οι νέοι ασφαλισµένοι του Οργανισµού θα θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα γήρατος µε τη συµπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Για τη συµπλήρωση του παραπάνω χρόνου λαµβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε οµοειδή φορέα, δηλαδή σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο. Στον απαιτούµενο για συνταξιοδότηση χρόνο συνυπολογίζεται και κάθε άλλος χρόνος ο οποίος αναγνωρίζεται µε την κείµενη νοµοθεσία ως χρόνος ασφάλισης.

2. ΜΗΤΕΡΕΣ Ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση γήρατος µητέρων µε ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 55ο, ανακαθορίζεται από 1/1/2013 στο 65ο.

Εποµένως, καταργούνται από 1/1/2013 οι ευµενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των µητέρων µε ανήλικα τέκνα και ταυτίζονται πλέον µε τα ισχύοντα για τους λοιπούς νέους ασφαλισµένους, δηλαδή συµπληρωµένο το 65ο έτος και 15 έτη ασφάλισης.

Επίσης, το όριο ηλικίας για µειωµένη σύνταξη γήρατος µητέρων µε ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 50ό, ανακαθορίζεται από 1/1/2013 στο 60ό. Εποµένως, καταργούνται από 1/1/2013 οι ευµενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις για τις µητέρες µε ανήλικα τέκνα και για µειωµένη σύνταξη και ταυτίζονται πλέον µε τα ισχύοντα για τους λοιπούς νέους ασφαλισµένους, δηλαδή συµπληρωµένο το 60ό έτος και 15 έτη ασφάλισης µε ποσό σύνταξης µειωµένο κατά 1/200 για κάθε µήνα ηλικίας που υπολείπεται από την έναρξη της συνταξιοδότησης µέχρι τη συµπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Τα παραπάνω αναφερόµενα εφαρµόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων τέκνων.

Οι προϋποθέσεις για ασφαλισµένους πριν από το 1993

Για τη συνταξιοδότηση των παλαιών ασφαλισµένων (πριν από την 1η/1/1993), σύµφωνα µε την εγκύκλιο του υπουργείου, ισχύουν τα ακόλουθα σχετικά µε τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από 1/1/2011:

1. Τροποποιείται η διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση µε τη συµπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης - και για το έτος 2011 ο απαιτούµενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόµενο έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος έως τη συµπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρµογή των παραπάνω παραµένει το 60ό.

2. Κατά τη µεταβατική περίοδο από το 2011 έως το 2015, οι ασφαλισµένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος µε τον χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συµπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Εποµένως, ο ασφαλισµένος συνταξιοδοτείται µε τόσα έτη ασφάλισης όσα απαιτούνται κατά το έτος που συµπληρώνει την 35ετία.

∆ιευκρίνιση: ανακαθορισµός του χρόνου ασφάλισης από 1/1/2011 αφορά σε όλους τους ασφαλισµένους του Οργανισµού, είτε επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν µε τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε µε τις καταστατικές διατάξεις των καταργούµενων ταµείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ.

3. Το όριο ηλικίας των 60 ετών ή µικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισµένων φορέων κύριας ασφάλισης αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1/1/2011 µέχρι τη συµπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρµογή µόνο στις γυναίκες ασφαλισµένες του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ, οι οποίες µπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύµφωνα µε τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ταµείου σε ηλικία 60 ετών µε τη συµπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Διαμαρτυρία προς την ΑΤΕ για τη δέσμευση των καταθέσεων των κτηνοτρόφων


Η ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στον διοικητή της ΑΤΕ η οποία κοινοποιήθηκε στον διευθυντή του κεντρικού καταστήματος της ΑΤΕ στα Ιωάννινα η οποία αφορά τις δεσμεύσεις καταθέσεων των κτηνοτρόφων παραγωγών η οποία έχει όπως παρακάτω:
« Κύριε Διοικητά,
Όπως έχετε ενημερωθεί έγκαιρα το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αποφάσισαν την παράταση λήξης (πληρωμής) και παράλληλα νέα ρύθμιση των άτοκων δανείων τα οποία χορηγήθηκαν βάσει της Υ.Α. 50824/Β2362 / 21-11-2007 ΦΕΚ 2310/τ.Β./5-12-2007 στις πτηνοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας εντός δε των ημερών επίκειται η αποστολή της απόφασης η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2015/27-12-2010 τ.Β.
Παρ όλα όμως αυτά, τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ στα Γιάννινα προχώρησαν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων κτηνοτρόφων παραγωγών προκειμένου να γίνει αποπληρωμή των δανείων.
Γι΄ αυτό ζητούμε άμεσα να σταματήσει με εντολή σας αυτή η αυθαίρετη ενέργεια και να αποδεσμευτούν τα χρηματικά ποσά των κτηνοτρόφων παραγωγών τα οποία δεσμεύτηκαν μέχρι σήμερα».

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Από αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου η εφαρμογή του νόμου


Οι υπερχρεωμένοι πολίτες, καταναλωτές και επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν πλέον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να επιτύχουν τη ρύθμιση, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

Η σχετική αίτηση για ρύθμιση των οφειλών μπορεί να κατατίθεται από αύριο 4 Ιανουαρίου 2011 στο Ειρηνοδικείο του τόπου όπου κατοικεί ο υπερχρεωμένος και ευρισκόμενος σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σε ρύθμιση υπάγονται τόσο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όσο και αυτές που ακόμη εξυπηρετούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στο δικαστήριο είναι να έχει πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές και να έχει αυτή αποτύχει. Όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

Σε αυτή τη φάση, η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν εξαρτάται από την προθυμία ή τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών ή πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπερχρεωμένοι αυτοί πολίτες αποκτούν διαπραγματευτική δύναμη, καθώς μπορούν να επιτύχουν με τη δικαστική διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους και την απαλλαγή μέρους αυτών. Η εφαρμογή του νόμου δημιουργεί μία νέα δυναμική στη φάση του εξώδικου συμβιβασμού, καθώς είναι πλέον προς το συμφέρον όλων - και ιδίως των ίδιων των πιστωτών - να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών.

Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει:

α) έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του οφειλέτη να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές,

β) κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του,

γ) κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και

δ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συμφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Με την αίτηση ή το αργότερο εντός μηνός από την υποβολή της, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ( www.efpolis.gr ) υποδείγματα σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων πιστωτών, καθώς και χρήσιμες οδηγίες και διευκρινίσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και οι φορείς που συνδράμουν στη συμπλήρωση των σχετικών εγγράφων. Για την ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 8011197367.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις η Ευρώπη


Διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου, είχε ο Πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου και η κα Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Πρωθυπουργός για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο την έκδοση ευρωομολόγων.
Στην πρώτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλα και του σύμβουλου του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, εξετάστηκε τόσο η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές ευρωομολόγων), όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Η δεύτερη σύσκεψη, όπως προαναφέρθηκε, έχει να κάνει με τον τρέχοντα προγραμματισμό της κυβέρνησης, και σύμφωνα με συμμετέχοντα υπουργό, τέθηκε και το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Εμείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της. Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, και έκανε λόγο για ανάγκη μετεξέλιξης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

ΣΒΑΠ: Σε φαύλο κύκλο η οικονομία


«Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα βγει, γιατί, παρά τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να ανακόπτεται η ύφεση στην οποία έχει ήδη περιέλθει. Αντίθετα, αυτά δεν αποκλείεται να καθηλώσουν την οικονομία σε μία επικίνδυνη μορφή στασιμοπληθωρισμού» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός, σε εγκύκλιο - μήνυμα προς τα μέλη του Συνδέσμου.

Μεταξύ άλλων προσθέτει ότι:

«Το 2011 βρίσκει την ελληνική βιομηχανία και γενικότερα την ελληνική οικονομία σε ακόμη δυσκολότερη θέση από αυτή του 2010. Δυσάρεστες διεθνείς εξελίξεις, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου και οι αυξήσεις πρώτων υλών έρχονται να προστεθούν στα όσα στοχεύει ο νέος προϋπολογισμός.

Το επαχθέστερο μέτρο είναι η συνέχιση της τιμωρίας του κέρδους με έκτακτη εισφορά χρήσης 2009 στις όποιες κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένες και από την φορολόγηση των παγίων στοιχείων του και του συνόλου των εγκαταστάσεων. Η επιμονή σε έμμεσους και ειδικούς φόρους θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον φορολογικό πληθωρισμό».

ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ: Πλήγμα για τα χαμηλά εισοδήματα


Η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ επιβαρύνει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα, δεδομένου ότι αφορά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στα οποία δαπανάται το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους.
Ειδικότερα τα προϊόντα για τα οποία αυξάνεται ο συντελεστής από 11% σε 13% είναι: κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, μέλι, μη αλκοολούχα ποτά - αναψυκτικά, φυτά, άνθη, λαχανικά, καρποί και φρούτα, καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, αλάτι, δημητριακά, προϊόντα αλευροποιίας, ζάχαρη, ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, είδη ζαχαροπλαστικής, νερό, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, λιπάσματα, αρώματα, καυσόξυλα.
Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 11% σε 13% στην ηλεκτρική ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ), στο φυσικό αέριο, στην παροχή νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.).
Επίσης οι υπηρεσίες που επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους με συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 11%, είναι: μεταφορά προσώπων και αποσκευών, εισιτήρια για θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, γήπεδα, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων - υφασμάτων, κατ΄ οίκον φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, ανακαίνιση και επισκευή παλαιών κατοικιών κ.λπ.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΙ ΔΗΜΟΙ: Απογραφή περιουσίας και χρεών των Δήμων ως τις 28 Φεβρουαρίου


Όλοι οι Καλλικράτειοι Δήμοι της χώρας έχουν την υποχρέωση να ολοκληρώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την απογραφή και αποτίμηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων που έχουν. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης ήδη μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου πρέπει η Επιτροπή Απογραφής να έχει προχωρήσει σε μία πρώτη καταγραφή των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων των Δήμων.
Η διαδικασία είναι σημαντική για όλους τους Δήμους της χώρας καθώς μέσα από αυτή θα μάθουμε την οικονομική κατάσταση των νέων θεσμών και με βάση αυτή θα ασκηθεί και η οικονομική πολιτική.

Η Επιτροπή Απογραφής ολοκληρώνει το έργο της έως την 28-2-2011 και παραδίδει αντίγραφο της έκθεσης απογραφής στο δήμαρχο και στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής συγκαλεί την επιτροπή αμέσως και εντός της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία προθεσμίας. Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την καταχώρηση της απογραφής έναρξης στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών του Δήμου, καθώς και για τον ορισμό Ορκωτού Ελεγκτή- Λογιστή και του αναπληρωτή του, για τον έλεγχο της απογραφής έναρξης. Μετά την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου της έκθεσης απογραφής από τον ορκωτό ελεγκτή- λογιστή, συγκαλείται εντός 10 ημερών και όχι αργότερα από την 31η Μαρτίου 2011, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το δημοτικό συμβούλιο για να συζητήσει σε ειδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση την «Απογραφή περιουσίας Δήμου – Ισολογισμός Έναρξης 01-01-2011» και να αποφασίσει για την έγκριση αυτής. Στη συνεδρίαση αυτή καλείται ο Ορκωτός Ελεγκτής-Λογιστής, που εξέδωσε το σχετικό πιστοποιητικό και η Επιτροπή Απογραφής, για να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες – διευκρινήσεις επί του θέματος αυτού.
Ο Ισολογισμός Έναρξης και η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναρτώνται στο δικτυακό τόπο του Δήμου και δημοσιεύονται σε μία τοπική εφημερίδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Παράταση αποπληρωμής κτηνοτροφικών δανείων


Παρατείνεται η προθεσμία αποπληρωμής ως το 2016 των άτοκων δανείων που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι το 2007 και με τη βούλα του υπουργού Οικονομικών. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε θα δοθεί παράταση στην αποπληρωμή τους έως το 2016 και θα εξοφληθεί σε ίσες ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, με πρώτη δόση καταβλητέα την 31.12.2011 και τελευταία την 31.12.2016. Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 50% από το λογαριασμό του ν. 128/75. Ο εκτοκισμός και η καταβολή των τόκων θα γίνεται σε ετήσιες δόσεις και η επιδότηση επιτοκίου θα παρέχεται εφόσον οι δανειοδοτούμενοι θα καταβάλουν το τμήμα των τόκων που τους αναλογεί και οι οφειλές τους θα είναι ενήμερες.
Ως επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών του δανείου ορίζεται το ισχύον για κάθε πιστωτικό ίδρυμα επιτόκιο για την ίδια κατηγορία δανείων. Το ποσοστό της επιδότησης του επιτοκίου θα στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο τέταρτο της μονάδας.

ΣΔΟΕ: Στο στόχαστρο 4 «αστέρια» του θεάματος μαζί με 10 επιχειρηματίες


Τα τέσσερα «αστέρια» του θεάματος μαζί με ακόμη 10 επιχειρηματίες συγκροτούν αυτή τη στιγμή τη «λίστα» στην οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κάνοντας φύλλο και φτερό φορολογικές δηλώσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς. Και οι 14 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως «πολύ σοβαρές υποθέσεις», αφού σπίτια και άλλα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους παραπέμπουν σε βαθύπλουτους, στάτους που δεν προκύπτει από τα εισοδήματα που δήλωναν. Εκτός των φορολογικών τους δηλώσεων και ειδικότερα των διαδοχικών Ε9, ελέγχονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, όλες οι διατραπεζικές πράξεις, αλλά και οι εγγραφές ιδιοκτησίας ακινήτων, σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Για την πρώτη από τις 4 υποθέσεις, γνωστού πρώην μοντέλου-τηλεπαρουσιάστριας, αφορμή για τους ελέγχους έδωσε η κατοχή πανάκριβου σπιτιού με πισίνα, για το οποίο είχε δημοσιευτεί αγγελία πώλησης στην τιμή των 5 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις άλλες υποθέσεις αναφέρονται σε αστέρες του τραγουδιού, ένας εκ των οποίων έχει απασχολήσει ξανά τις φορολογικές αρχές για τη συμμετοχή του σε συναυλίες χωρίς έκδοση παραστατικών. Στην περίπτωσή του ξεσκονίζονται κυριολεκτικά οι δηλώσεις εισοδήματος και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες (εκμετάλλευση κέντρων κ.λπ.), καθώς και η προέλευση χρημάτων που τοποθέτησε κατά την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.
Εξίσου τρανταχτή είναι η περίπτωση δημοφιλούς τραγουδίστριας με πολύχρονη θητεία, που, άγνωστο για ποιο λόγο, γίνεται αντικείμενο έρευνας του ΣΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές της «δυσκολίες» είναι γνωστές και απασχόλησαν στο παρελθόν τηλεοπτικές εκπομπές και περιοδικά που ασχολούνται με τα «προσωπικά» των καλλιτεχνών.
Η τέταρτη και τελευταία περίπτωση σχετίζεται επίσης με δημοφιλή τραγουδιστή, ιδιαίτερα αγαπητό στο νεανικό κοινό, που επίσης μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει αφορμή για έρευνες στα εισοδήματά του.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκούνται σε απλές καταγγελίες για να διερευνήσουν μια υπόθεση, παρά το γεγονός ότι κάνουν συνεχώς προληπτικούς ελέγχους. Σε ειδικές περιπτώσεις συνδυάζουν και άλλες παραμέτρους, κυρίως τι δηλώνουν ως εισόδημα οι ελεγχόμενοι και αν αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τα «γνωστά» περιουσιακά στοιχεία τους.
Εκτιμάται ότι ο έλεγχος για τους 4 καλλιτέχνες και τους επιχειρηματίες του νέου αυτού «πακέτου» υποθέσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η διαδικασία, εφόσον προκύψουν στοιχεία και επιβεβαιωθούν πράξεις φοροδιαφυγής, προβλέπει την παραπομπή, αρχικά, από το ΣΔΟΕ των πορισμάτων των ελέγχων στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να πληρωθούν οι πραγματικοί φόροι και τα πρόστιμα, ενώ για όσες άλλες πράξεις οικονομικού εγκλήματος προκύψουν, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.

ΦΠΑ: Στο αυτόφωρο όσοι δεν τον αποδίδουν


Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο δημόσιο, περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό. Στη ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.

Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή. Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ: Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου


Μερική έκλειψη ηλίου, η πρώτη του 2011, θα σημειωθεί την Τρίτη 4 Ιανουαρίου και θα είναι ορατή και στη χώρα μας.
Έτσι όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον αυτό αστρονομικό φαινόμενο θα μπορέσουν να το κάνουν από τις 9 το πρωί έως τις 12:07 το μεσημέρι αφού όμως πρώτα φορέσουν γυαλιά με ειδικά φίλτρα που αποκλείουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό, καθώς ο ηλιακός δίσκος δεν θα καλυφθεί πλήρως από τη σελήνη.
Ωστόσο το μέγιστο της κάλυψης αναμένεται να είναι περίπου στις 10:30 το πρωί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου θα φτάσει το 65-67%, ανάλογα από το σημείο παρακολούθησης του φαινομένου.
Όπως αναφέρουν αστρονόμοι, οι μερικές εκλείψεις σημειώνονται 2-3 φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη.