Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις η Ευρώπη


Διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου, είχε ο Πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου και η κα Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Πρωθυπουργός για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο την έκδοση ευρωομολόγων.
Στην πρώτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλα και του σύμβουλου του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, εξετάστηκε τόσο η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων (σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές ευρωομολόγων), όσο και για την επιβολή φόρου 0,5% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Η δεύτερη σύσκεψη, όπως προαναφέρθηκε, έχει να κάνει με τον τρέχοντα προγραμματισμό της κυβέρνησης, και σύμφωνα με συμμετέχοντα υπουργό, τέθηκε και το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Εμείς, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της. Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, και έκανε λόγο για ανάγκη μετεξέλιξης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.