Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Opinion Poll: Η διαφθορά ενδημεί στους ΟΤΑ!

Θεσμός υψηλής αναξιοπιστίας αναδεικνύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την έρευνα της εταιρείας δημοσκόπησης Opinion Poll για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και του ιστότοπου www.aftodioikisi.gr

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα 26 με 30 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.011 ατόμων, περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους και 7 στους 10 ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων.
Αντιστοίχως, επτά στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν τον θεσμό του Παρατηρητηρίου και της Εποπτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα ελλείμματα που δημιουργούν οι δήμοι πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 83% εκτιμά ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους και μόλις το 7% ότι οι καταγγελίες για διαφθορά στους ΟΤΑ είναι ανυπόστατες.
Σε ποσοστό 69% θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και μόλις 15% ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής.
Ποσοστό 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αποτελεί θετική και αναγκαία πρωτοβουλία, ενώ το 15% συντάσσεται με τη θέση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου.
Τέλος, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν και το 36% πιστεύει ότι αυτά πρέπει να καλύπτονται από την κεντρική διοίκηση.

Από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα διανεμηθεί το «Ημερολόγιο του έτους 2013, ένα βιώσιμο ενημερωτικό υλικό», στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας νέων σε σχολεία και πανεπιστήμια της Ηπείρου

Ημερολόγιο του έτους 2013, ένα βιώσιμο ενημερωτικό υλικό.

Από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα διανεμηθεί στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας νέων ένα ημερολόγιο σε σχολεία και πανεπιστήμια της Ηπείρου.
Την πρωτοβουλία αυτή την είχε η άτυπη ομάδα νέων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, με σκοπό να ενημερώσει τους νέους για διάφορες σημαντικές ημέρες, στην Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς επίσης να τους παρέχει πληροφορίες για το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση αλλά και να τις συνδυάσει με φωτογραφίες που αναδεικνύουν τη τέχνη και το πολιτισμό της Ηπείρου.
Συνολικά δημιουργήθηκαν 350 ημερολόγια τα οποία τα περισσότερα θα δοθούν σε σχολικές μονάδες και εγκαταστάσεις Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.youthcenterofepirus.org

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»

Πεντάρα ο Α.Σ. Καλπακίου-Έχασε ο Αγροτικός Αστέρας από τον βούρκο του γηπέδου και τον διαιτητή - «Στραβοπάτησε» στο Δελβινάκι η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτου

*Ένα ακόμη τρίποντο στην πορεία για την άνοδο για τον Α.Σ. Καλπακίου εναντίον του Π.Α.Ο. Ασβεστοχωρίου με σκορ 5-0.
Το Ασβεστοχώρι μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και στα πρώτα λεπτά απείλησε με δύο σουτ.
Στη συνέχεια, όμως, οι παίκτες του Καλπακίου ανέβασαν την απόδοσή τους πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό τους.
Το σκορ άνοιξε με σουτ στο 14', ο Ανδρέας Γόγολος.
Στο 37' ο Κατσαβριάς έκανε το 2-0.
Στην επανάληψη ο Νταλάκας με δυο προσωπικά του τέρματα στο 66' και 80' αντίστοιχα, ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0.
Το τελικό 5-0 έκανε στο 83' με σουτ ο Ηλίας Τάτσης.

* Ο αγώνας έγινε σε έναν άθλιο αγωνιστικό χώρο που θύμιζε βάλτο, παρά γήπεδο.
Σε μια φάση έξω από την περιοχή του Αγροτικού Αστέρα και ενώ έγινε επιθετικό φάουλ, ο διαιτητής το έδωσε ανάποδα.
Μετά την εκτέλεση, σύγχυση στην περιοχή και ο Μπίκας με αυτογκόλ έκανε το 1-0.
Στην επανάληψη οι ποδοσφαιριστές της Ζωοδόχου σημείωσαν άλλα δύο τέρματα για να γίνει το τελικό 3-0.
Κακή η διαιτησία του Σιαμέτη, με πολλά φάλτσα σφυρίγματα.

Τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής:
Καλπάκι – Ασβεστοχώρι 5 - 0
Αγία Μαρίνα - Αμφιθέα 1 - 0
Σταυράκι - Περίβλεπτος 2 - 2
Νησί - Πρωτόπαπα 3 - 1
ΠΑΟ Κόνιτσας - Περιστέρι 0 - 1
Πωγωνάτος - Δαβάκης 3 - 5
Καμποχώρια - Πανφρουριακός 2 - 7
Ζωοδόχος - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 3 - 0
Αμπελόκηποι - Ελεούσα 0 - 7

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (14η αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Θύελλα Ελεούσας: 38
2. Καλπάκι: 33
3. Περίβλεπτος: 31
4. Ζωοδόχος: 25
5. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 25
6. Αμφιθέα: 24
7. Αγία Μαρίνα: 23
8. Ασβεστοχώρι: 21
9. Πρωτόπαπα: 20
10. Πωγωνάτος: 19
11. Δαβάκης: 19
12. Σταυράκι: 18
13. Αμπελόκηποι: 14
14. Πανφρουριακός: 14
15. ΠΑΟ Κόνιτσας: 13
16. Νησί: 10
17. Περιστέρι: 10
18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 0

Ρυθμίσεις δανείων τριών ταχυτήτων

Εφόσον «περάσουν» από την ελληνική Βουλή τα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, από τις αρχές του 2013 οι οφειλέτες θα έχουν τρεις τρόπους για τη ρύθμιση των χρεών τους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Συγκεκριμένα:
1. Η νέα ρύθμιση
Δικαίωμα ένταξης έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες νοικοκυριών με στεγαστικό ή ενυπόθηκο καταναλωτικό δάνειο:
Α. Μισθωτοί- συνταξιούχοι-επαγγελματίες με ως δύο εργοδότες (μπλοκάκια)
-Με εισοδηματικές απώλειες από 1.1.2010 άνω του 35%.
-Με φορολογητέο εισόδημα σήμερα ως 25.000 ευρώ.
-Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ.
Β. Άνεργοι, ευπαθείς ομάδες
-Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ.
-Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να μειώσουν τη δόση τους στο 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους για περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτό επιτυγχάνεται με την πληρωμή από τον δανειολήπτη μόνο των τόκων με σταθερό επιτόκιο 1,50%. Σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηναίων αποδοχών του, ενώ αν ο δανειολήπτης δεν έχει εισόδημα αναστέλλεται η πληρωμή δόσης. Μετά την τετραετή περίοδο χάριτος επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται σημαντική ανακούφιση στους δανειολήπτες, οι οποίοι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα καταβάλλουν πολύ χαμηλή δόση. Μετά το πέρας της περιόδου χάριτος η μηναία δόση επανέρχεται στα προ της ρύθμισης επίπεδα, καθώς οι όροι του δανείου παραμένουν οι ίδιοι, ενώ αυξάνεται ως και τέσσερα έτη η εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης.

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 41χρονη ημεδαπή για κατοχή ηρωίνης

Συνελήφθη χθες (01-12-2012) το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 41χρονη ημεδαπή, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη).

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου βρέθηκε στην κατοχή της 41χρονης και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (16,50) γραμμαρίων.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Επανέρχεται το «Πόθεν Έσχες» για τα ακίνητα!

Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ

Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ενώ παράλληλα δρομολογεί σημαντικές απλοποιήσεις στη φορολόγηση των ενοικίων και της... κατοχής ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» τα νέα σχέδια του υπουργείου για την αγορά ακινήτων προβλέπουν:
1. Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Δηλαδή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα επανέλθει το «πόθεν έσχες» της εφορίας και θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
2. Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα «τεκμαρτά μισθώματα» από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο «τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση».
 Όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.
3. Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα έχει εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.
4. Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ. Για κάθε εκμισθωτή ακινήτων, η φορολόγηση του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια θα γίνεται αυτοτελώς, με δύο συντελεστές: 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια και 33% για το άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια.
5. Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,1%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού εξετάζεται να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και άλλα 7-8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.

Ανοιχτό θέμα ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Ανοίγει ξανά και επί της ουσίας το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την Ήπειρο.

Το θέμα δεν έχει κλείσει παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI δεν προκρίθηκε για την εξασφάλιση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν.
Αντίθετα, φαίνεται ότι έχουν ανοίξει άλλες πιθανότητες για διατήρηση του Νοτίου Διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης, είτε μέσω ρωσικών συμφερόντων πρότζεκτ είτε άλλα, που είναι σε εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο επανέρχεται και θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το θέμα είναι τέταρτο στην ημερήσια διάταξη και έχει τίτλο «Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ελληνοϊταλικός Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης- Ελληνικό Υποθαλάσσιο Τμήμα» και φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON A.E.».
Όταν εισήλθε για πρώτη φορά το θέμα για συζήτηση, πριν από λίγες εβδομάδες θεωρήθηκε τυπική πρόβλεψη από το παλιό έργο, αναβλήθηκε για να ζητηθούν διευκρινίσεις και επανέρχεται. Είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις πιθανές εξελίξεις στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ρευστή, με πολλές γεωπολιτικές μεταβολές να εξαρτώνται από τα ενεργειακά ζητήματα στη Μεσόγειο και την Ασία.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/163672

Νέο ΔΣ στη ΔΩΔΩΝΗ στις 5 Δεκεμβρίου - διευκρινίσεις Γκουλιούμη για τη σύνθεση

Την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας. Όσον αφορά πλέον την διάρθρωση της Δωδώνη, υπενθυμίζουμε ότι κάτοχος του 67,77% είναι το εταιρικό σχήμα, “Todyro Ltd”, που αποτελεί θυγατρική της “S.I.”. Ακολουθεί ο δεύτερος μέτοχος του 24,78% (ΕΑΣ Ιωαννίνων), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών μοιράζεται στις ΕΑΣ Άρτας, Πωγωνίου, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

Πάντως μεγάλες παρερμηνείες έχει δημιουργήσει η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας της τωρινής σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Tο μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσπρωτίας, κ. Θεοχάρης Γκουλιούμης, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Το νέο ΔΣ της εταιρείας θα προκύψει από τη Γενική Συνέλευση της 5ης Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στη διάρθρωση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, πρέπει να διευκρινίσω, ότι απλώς ο νέος μεγαλομέτοχος αντικατέστησε κάποια πρόσωπα, με κάποια άλλα. Η Γενική Συνέλευση θα επικυρώσει ή όχι την σύνθεση του νέου ΔΣ. Οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ ήταν -όπως προβλέπονταν- στο ΔΣ».
Το Δ.Σ όπως έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της γαλακτοβιομηχανίας έχει ως εξής:
-Michael A. O’ Neill – Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος
-Μήτσιος Βασίλειος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
-Dmitri Razorenov – Μέλος Δ.Σ.
-Θεοχάρης Γκουλιούμης – Μέλος Δ.Σ.
-Ιωάννης Βιτάλης – Μέλος Δ.Σ.
-Tom Seepers – Μέλος Δ.Σ.
-Ηλίας Κοιμτζόγλου – Μέλος Δ.Σ.

ΠΗΓΗ: www.paseges.gr