Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Χιονοπτώσεις στα ορεινά, πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειρο

 


Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν από το βράδυ της Κυριακής τις πεδινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα  στην επαρχιακή οδό Κατσικάς προς την Καστρίτσα, ενώ είχαμε  συσσώρευση υδάτων και σε  παράδρομο της Εγνατίας Οδού.

Από το βράδυ χιονίζει στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων (Μέτσοβο, Βωβούσα, Φούρκα, Δίστρατο) με το ύψος του χιονιού να φτάνει σε κάποιες περιοχές να ξεπερνά τα 40 εκατοστά.

Από την πρώτη στιγμή τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται στο οδικό δίκτυο για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και όλοι οι Δήμοι είναι σε επιφυλακή και  ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σοβαρές ζημιές από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και κατολισθήσεις έχουν αναφερθεί  στο Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας.

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε και τη Θεσπρωτία προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες  μανταρινιών.

Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

 


Το υπουργείο Παιδείας αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στις 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μειώσει τη ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Ανοίγουμε τα σχολεία μας, τηρούμε τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς

Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021.

Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).

Γιάννης Στέφος: Ως πότε η οργή των πολιτών θα συγκρατείται από τον φόβο και την μελαγχολία;

 


Δεν είναι μόνο η πανδημία, δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη των νοσοκομείων, δεν είναι μόνο η ντροπή των εμβολιασμών, δεν είναι μόνο οι “τολμηροί” του Ντουμπάι, δεν είναι μόνο η ασθαμίνουσα εστίαση και  μικρομεσαία επιχείρηση, που κάθε μέρα ξεχειλίζουν το ποτήρι.

Είναι που στη ΝΔ είδαν την πανδημία σαν ευκαιρία να γκρεμίσουν όσα χτίστηκαν με θυσίες της κοινωνίας για την στήριξή της. Οι υγειονομικοί απλώς “χειροκροτούνται”, οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, οι συνταξιούχοι εμπαίζονται, οι μαθητές δοκιμάζονται, τα δικαιώματα αφανίζονται, αστυνομοκρατία παντού, το σηκωμένο δάκτυλο προς τους αβοήθητους πολίτες, η μαγκιά των επιτελικών, η ανερυθρίαστη  επιτομή της επιχειρηματολογίας ότι “εσείς φταίτε”.

Τελευταίο επεισόδιο σ' όλην αυτή την παράσταση αποδόμησης του κονωνικού κράτους, της  εργασίας ως δικαίωμα και όχι ως επαιτεία οι καθαρίστριες των αστυνομικών μεγάρων.

Η σύμβασή τους δεν ανανεώνεται μέχρι 31 Μαρτίου και ανατίθεται η καθαριότητα σε ιδιώτη ανάδοχο.

Στα Γιάννενα ο ανάδοχος  καλεί κάποιες απ' αυτές να εργαστούν με αμοιβή  3,5 ευρώ την ώρα, δύο φορές τη βδομάδα,  δηλαδή να αμείβονται με 70 και 80 ευρώ το μήνα, και να μετακινούνται κυρίως στα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, όπου δεν υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες.

Η πανδημία όμως θα υποχωρήσει, οι άνθρωποι θα ξαναβγούν έξω και τότε  η οργή θα ξεχυθεί, η απελπισία θα γίνει αγώνας και διεκδίκηση. Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Έτσι όπως δεν “τα φάγαμε  όλοι μαζί” θα συνειδητοποιήσουμε ότι “δεν φταίμε όλοι μαζί” και θα πάρουμε πίσω τη ζωή μας.

 

Γιάννης Στέφος, μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτοί οι ναοί τα Θεοφάνεια

 


Η Ιερά Σύνοδος εμμένει να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων.

Αντίθετη στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού είναι η Εκκλησία με την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα και να αποφασίζει ότι θα κρατήσει ανοικτούς τους ναούς ανήμερα των Θεοφανείων.

Μάλιστα, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

Παράταση μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 της ρύθμισης οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ

 


Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ παρατάθηκε μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών που προέρχονται από την παραχώρηση κατοικίας σε οικισμούς του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ).

Μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από σήμερα επαναλειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των οικιστών για ρύθμιση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr/-/nea-elektronike-platphorma-gia-te-rythmise-opheilon-dikaiouchon-ergatikes-katoikias-stous-oikismous-tou-t-oek–

Συγκεκριμένα, στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του ΟΑΕΔ www.oaed.gr  στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική» οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι επιλέγουν «Ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ», στη συνέχεια επιλέγουν «Σύνδεση στη νέα εφαρμογή» και εισέρχονται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης ΤaxisNet και ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».

Η παράταση της προθεσμίας, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, έχει ως στόχο οι δικαιούχοι οικιστές του τ.ΟΕΚ να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους και να εξασφαλίσουν τη νέα ενιαία, ανά την επικράτεια, τιμή μονάδας παραχώρησης των εργατικών κατοικιών (304,41 ευρώ ανά τμ). Επιπλέον, η νέα ΚΥΑ προβλέπει:

ΕΟΔΥ: Πενήντα τέσσερις νέοι θάνατοι σήμερα, 427 νέα κρούσματα

 


9  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα τέσσερις  νέοι θάνατοι, 427  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δήμος Πωγωνίου: Ορισμός Αντιδημάρχων

 


Με την υπ’ αριθμ. 936/2020 απόφαση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι ως εξής:


1.      Κουκουλάρης Στυλιανός:  Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού -  Τεχνικών έργων -  Προμηθειών και υπεύθυνος Δ.Ε. Λάβδανης και Πωγωνιανής.

2.      Σιούτης Μιχαήλ: Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών – Κοινωνικής Προστασίας και υπεύθυνος Δ.Ε. Καλπακίου.

3.      Γαλίτσης Νικόλαος: Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου και υπεύθυνος Δ.Ε. Δελβινακίου.

4.      Γκέγκας Κωνσταντίνος: Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας – Διαχείρισης μηχανημάτων και υπεύθυνος Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.

5.      Φωτίου Αθανάσιος: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης &  Φωτισμού, υπεύθυνος Δ.Ε. Άνω Καλαμά.

6.      Βίλλης Αριστοτέλης (χωρίς αντιμισθία): Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας

7.      Γιούνης Αναστάσιος (χωρίς αντιμισθία): Αντιδήμαρχος Παιδείας – Νεολαίας – Αθλητισμού - Πολιτισμού

Η θητεία είναι έως 31-12-2021

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

 


Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και το νέο κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναλυτικά

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

Πρόγραμμα εβδομαδιαίων ελέγχων για covid-19 των Κινητών Μονάδων Ε.Ο.Δ.Υ.

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ, έχει προγραμματίσει την τρέχουσα εβδομάδα (4-10 Ιανουαρίου) τις παρακάτω δειγματοληψίες για covid-19.

 04/01

– Δειγματοληψία στο ίδρυμα «Νεομάρτυρας Γεώργιος» σε εργαζομένους

– Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής (5 μέρες την εβδομάδα εκτός αργιών και Σαββατοκύριακων).

– Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο.

– Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

– Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για το κοινό)

 05/01

– Δειγματοληψία στο οικοτροφείο Κόνιτσας ΝΟΣΤΟΣ

– Δειγματοληψία στο γηροκομείο Θεοτόκος

– Δειγματοληψία στο γηροκομείο Ζωσιμάδες και στο παράρτημα Ζωγράφειο στους ωφελούμενους

– Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για το κοινό)

– Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

– Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

– ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

– Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής (5 μέρες την εβδομάδα εκτός αργιών και Σαββατοκύριακων).

 

page1image1231438560page1image1231438848

 06/01 ΑΡΓΙΑ

 07/01

– Δειγματοληψία στο προσωπικό της επιχείρησης ΤΕΡΤΣΗΣ

– Δειγματοληψία στο προσωπικό της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων ΓΙΑΝΝΑΣ ΚΑΛΛΗ

– Δειγματοληψία στο προσωπικό της επιχείρησης ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ – Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για το κοινό)

– Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

– Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

– ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

– Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής(5 μέρες την εβδομάδα εκτός αργιών και Σαββατοκύριακων).

 08/01/2021

– Drive through ( δειγματοληψία μέσα από αυτοκίνητο) μπροστά στην

Περιφέρεια Ηπείρου

– Δειγματοληψία στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

– Δειγματοληψία στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

– Δειγματοληψία στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

– Δειγματοληψία στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

– Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για το κοινό) – Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο.

– Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο.

 09/01/2021

– Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για το κοινό)

– Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

– ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

 10/01/2021

– Σταθερό σημείο Χατζηκώστα (rapid δειγματοληψίες για το κοινό)

– Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο.

Σαράντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (67.858) έλεγχοι, από τους οποίους οι (12.881) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.414) παραβάσεις και (5) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.113) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(352) στην Αττική,

(110) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(109) στη Θεσσαλονίκη,

(75) στην Κρήτη,

(74) στην Κεντρική Μακεδονία,

(69) στη Στερεά Ελλάδα,

(69) στη Θεσσαλία,

(48) στη Δυτική Ελλάδα,

(46) στην Ήπειρο,

(40) στην Πελοπόννησο,

(37) στο Νότιο Αιγαίο,

(35) στη Δυτική Μακεδονία ,

(29) στα Ιόνια Νησιά και

(20) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (67.296) ομοειδείς παραβάσεις.

 (293) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (278) πρόστιμα 300 ευρώ και (15) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(87) στην Αττική,

(36) στο Βόρειο Αιγαίο,

(26) στην Κρήτη,

(26) στη Θεσσαλονίκη,

(23) στην Κεντρική Μακεδονία,

(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(15) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στη Θεσσαλία,

(13) στη Δυτική Ελλάδα,

(13) στη Στερεά Ελλάδα,

(11) στην Πελοπόννησο,

(7) στην Ήπειρο,

(2) στο Νότιο Αιγαίο και

(2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (25.089) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (23.737) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.352) των (150) ευρώ.

(8) παραβάσεις και (5) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, υποχρέωση παρουσίαση πελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ σε ιερέα που τελούσε λειτουργία και είχε επιτρέψει την είσοδο σε πιστούς, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (20) άτομα που παρευρίσκονταν στη λειτουργία.

- σύλληψη ιδιοκτήτη καφετέριας-σνακ-μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε άτομο που παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη υπευθύνου καφέ-σνακ-μπαρ και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε αυτόν και 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

Στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (630) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (692) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις,

Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (10) άτομα που συμμετείχαν στη συνάθροιση.

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (2) άτομα που συμμετείχαν στη συνάθροιση.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύλληψη αλλοδαπών και του ημεδαπού διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών, ηλικίας 18, 20, 29 και 31 ετών, καθώς και του 50χρονου ημεδαπού διακινητή τους, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της κινητής ομάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο ψυγείο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

Έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου

 


Μετά την κυβερνητική απόφαση για εορτασμό των Θεοφανίων χωρίς την παρουσία πιστών, αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Εκκλησίας

Η Εκκλησία θεωρεί ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις αρχικές της δεσμεύσεις, που προέβλεπαν ότι ο εορτασμός των Θεοφανίων θα γινόταν όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με καθορισμένα από κοινού συμφωνηθέντα, μέτρα προστασίας της υγείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκαλεί εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης, έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο εορτασμός των Φώτων θα τελεσθεί χωρίς την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες.

Και αυτό το παρά το γεγονός ότι στην συμφωνία πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου που είχε συμπεριληφθεί στη σχετική ΚΥΑ, προβλεπόταν η παρουσία πιστών σε αριθμό ανάλογο του μεγέθους του ναού.

Η Εκκλησία θεωρεί ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε, αν και από την πλευρά της τήρησε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας στις λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στις οποίες δεν σημειώθηκε κανένας συνωστισμός.

Καρκίνος στοματοφάρυγγα: Ο ρόλος του ιού HPV

 


Στις σύγχρονες κοινωνίες, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, πρέπει να είναι ο προληπτικός έλεγχος, για την έγκαιρη διάγνωση των κακοηθειών, που κυριολεκτικά μαστίζουν τον πλανήτη…

Μια μορφή καρκίνου, που τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αύξηση στα περιστατικά της, είναι αυτή του καρκίνου του στοματοφάρυγγα - με πιο συχνό τον καρκίνο της αμυγδαλής - και αυτό έχει σχέση με τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων, με πιο συχνό τον τύπο HPV-16 και λιγότερο τον HPV-18.

«Η αύξηση αφορά κυρίως σε άτομα κάτω των 45 ετών. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο στοματικός καρκίνος πλήττει κάθε χρόνο πάνω από 310.000 άτομα (220.000 άνδρες και 90.000 γυναίκες)», σημειώνει η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα Ανατολή Παταρίδου.

Και προσθέτει: «Η λοίμωξη με τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, μπορεί με τα χρόνια να οδηγήσει σε καρκινογένεση στον στοματοφάρυγγα, είτε στην αμυγδαλή, είτε στη ρίζα της γλώσσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρίσκο, να εμφανιστεί αυτός ο συγκεκριμένος καρκίνος, αυξάνεται τουλάχιστον τρεις φορές, όταν κάποιος έχει σεξουαλικό ιστορικό τουλάχιστον εικοσιέξι συντρόφων ή και τουλάχιστον έξι διαφορετικών συντρόφων, με τους οποίους έκανε στοματικό σεξ».

Το καμπανάκι της έγκαιρης διάγνωσης

Σοβαροί προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου στον στοματοφάρυγγα είναι η κατάχρηση σε καπνό και σε αλκοόλ και η διατροφή, όταν είναι φτωχή σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, σε φρούτα και σε λαχανικά.

Στις ανατομικές περιοχές, που προσβάλλει, στην αμυγδαλή ή στη ρίζα της γλώσσας, η ανάπτυξη της ασθένειας έχει πολύ γρήγορη εξέλιξη και μπορεί να δώσει εύκολα μεταστάσεις. Για αυτό και είναι μεγίστης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση, λένε οι ειδικοί.

Το πρόβλημα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι κακοήθειες σε αυτή την περιοχή δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα, κάτι που σηματοδοτεί την αρνητική έκβαση της νόσου, μιας και χάνεται πολύτιμος χρόνος.