Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κλοπή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Κακόλακκο Πωγωνίου

Όπως καταγγέλθηκε  την Κυριακή, διάρρηξη  σημειώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Κακόλακκο Πωγωνίου.
Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 31 Οκτωβρίου άγνωστοι δράστες παραβίασαν την πόρτα του Ναού και αφαίρεσαν  το Ιερό Ευαγγέλιο, μία ξύλινη εικόνα-ελαιογραφία και τρεις υφασμάτινες εικόνες ενώ διέρρηξαν το παγκάρι και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.

Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου Ιωαννίνων.

Πριν τα Χριστούγεννα η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων


Έως 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-14 και ως τις 15 Δεκεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, «Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση».
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» σε όλες τις χώρες για την καταβολή της προκαταβολής έως 70%.
Η απόφαση για την πληρωμή της προκαταβολής τα προηγούμενα χρόνια υπογραφόταν μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Φέτος όμως, λόγω της νέας ΚΑΠ, για να δοθεί η προκαταβολή του τσεκ θα πρέπει πρώτο ο κ. Αποστόλου να υπογράψει τις λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα, οι οποίες πρέπει να αναρτηθούν σε όλους τους Δήμους.
Αν δεν δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής.

Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η ρίψη δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων στην Περιφέρεια Ηπείρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, θα ριχθούν από αέρος αντιλυσσικά εμβόλια δολώματα για τις αλεπούδες, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και εφιστάται η προσοχή στους κατοίκους της υπαίθρου σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές να μη τα αγγίξουν. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθούν το γιατρό για τη λήψη προληπτικής αγωγής.
Η φθινοπωρινή περίοδος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων θα ξεκινήσει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στις 4 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει περίπου μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2015 (με πιθανότητα παράτασης αναλόγως των καιρικών συνθηκών).
Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού). 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η οποιαδήποτε επαφή με αυτά ενώ οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Το εμβόλιο δόλωμα αποτελείται από:
-Μια κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σ’ ένα περίβλημα
-Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού (οσμή ψαριού) και περιέχει τετρακυκλίνη ως βιοδείκτη
-Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση (προσοχή αντιλυσσικό εμβόλιο, μην αγγίζετε κ.λπ.)

-Σε περίπτωση επαφής του ανθρώπου με το εμβόλιο πρέπει ο άνθρωπος να υποβληθεί σε προληπτική αντιλυσσική αγωγή, ιδιαίτερα αν ήλθε σε επαφή με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας (δηλ. το καθ’ αυτό εμβόλιο).

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ήπείρου, θα παρουσιάσει το ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, σε πόλεις της Ηπείρου

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου σε συνεργασία με τους αδελφούς Συλλόγους Σαρακατσαναίων στην Ήπειρο, θα παρουσιάσει το ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, στις αντίστοιχες πόλεις και ημερομηνίες, που φαίνονται στις προσκλήσεις.

 Στα Γιάννενα στις 11 Νοεμβρίου 2015

Στην Ηγουμενίτσα στις 12 Νοεμβρίου 2015

Στην Πρέβεζα  στις 13 Νοεμβρίου 2015

 Το Λεύκωμα εκδόθηκε τον Ιούλιο 2015.
Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας


 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Οι Σαρακατσάνοι και η Ιστορία τους

Οι Σαρακατσαναίοι είναι ένα πανάρχαιο πρωτοελληνικό φύλο.Νομάδες κτηνοτρόφοι, ζούσαν στα βουνά το καλοκαίρι και το χειμώνα στα χειμαδιά διασκορπισμένοι σ' ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα..
Κοιτίδα των Σαρακατσαναίων ήταν η οροσειρά της κεντρικής και νότιας Πίνδου και η Ρούμελη με επίκεντρο τα Άγραφα, χώρος που λόγω της γεωφυσικής του κατάστασης ήταν απάτητος, δεν ήταν γραμμένος πουθενά και γι' αυτό κατοικούνταν από αυτόνομους και ελεύθερους ανθρώπους.

Ο διασκορπισμός τους από την αρχική κοιτίδα τους προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα έγινε επί Τουρκοκρατίας και κυρίως τον 18ο αιώνα, στα χρόνια του Αλή Πασά.
Η ονομασία
Ως προς το όνομά τους υπάρχουν πολλές και διάφορες ετυμολογίες. Σύμφωνα με τη Σαρακατσάνικη παράδοση πήραν το όνομά τους από τους Τούρκους. Όταν έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Σαρακατσάνοι φόρεσαν μαύρα ρούχα, ως ένδειξη πένθους, και δεν υποτάχθηκαν στον κατακτητή.
Οι Τούρκοι τους έβλεπαν στα μαύρα και ανυπότακτους να μετακινούνται συνεχώς. Γι' αυτό τους ονόμασαν «Καρακατσάν» (καρά =μαύρος και κατσάν=φυγάς, ανυπότακτος ), δηλ. «μαύροι φυγάδες».
Από το Καρακατσάν με παραφθορά προήλθε η λέξη «Σαρακατσάνος».
Μια άλλη πιθανή ετυμολογία είναι από την τουρκική λέξη σαράν που σημαίνει «φορτώνειν» ή σιαρίκ (=κλέφτης) και την τουρκική μετοχή κατσάν=φυγάς, ανυπότακτος, (σαράν + κατσάν = Σαρακατσάνος) γιατί από καιρό σε καιρό φόρτωναν τα πράγματά τους και μετακινούνταν με τα κοπάδια τους και γι' αυτό τους έδωσαν αυτό το όνομα οι Τούρκοι.
Ήθη και έθιμα
Ανεξάρτητα από τις μετακινήσεις τους και τον εναλλασσόμενο τόπο διαμονής τους έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα και κυρίως μιλούν την ίδια γλώσσα, την Ελληνική, απαλλαγμένη από ξένα στοιχεία, αναλλοίωτη, που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δωρικής διαλέκτου.
Το ίδιο αναλλοίωτοι και αμόλυντοι από αλλόφυλες επιμειξίες παρέμειναν και οι Σαρακατσάνοι, οι «καταλαγαρώτεροι Έλληνες» όπως έγραψε ο Στέφανος Γρανίτσας.
Διατήρησαν τα έθιμα, τις συνήθειες και τους κανόνες συμπεριφοράς και διαβίωσης κατά τρόπο πιστό και αυθεντικό. Στηρίχθηκαν στα παραδοσιακά τους έθιμα και στην ελληνική τους ταυτότητα και δεν επέτρεψαν στην περιβάλλουσα αλλοεθνή και ξενόγλωσση κοινωνία να εισβάλλει στη δική τους.

Η οικονομική τους ευρωστία και αυτονομία και η διαβίωσή τους σε καλλίτερες υλικές συνθήκες τους οδήγησε, σε μια ουσιαστικά και τυπικά, εσωτερίκευση, τήρηση και εφαρμογή των εθιμικών κανόνων διαβίωσης και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Εννιά στους 10 αγρότες δηλώνουν στην εφορία έως 5.000 ευρώ!

Στο 20% ο συντελεστής για τους αγρότες το 2016 

Μόλις το 2% των αγροτών δηλώνει εισόδημα υψηλότερο των 20.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζεται να επιβάλει τα νέα μέτρα για τους αγρότες με αποτέλεσμα να έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις, μηδενικό εισόδημα ή ζημίες δηλώνουν δύο στους δέκα (104.768 φορολογούμενοι με αγροτικό εισόδημα), τέσσερις στους δέκα δηλώνουν έως χίλια ευρώ και ένα ποσοστό της τάξεως του 10% δηλώνει από 1.001 έως και 2.000 ευρώ. 
Σε σύνολο 532.917 φορολογούμενων, στους οποίους περιλαμβάνονται και φορολογούμενοι με εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 396.383 δήλωσαν εισόδημα έως 2.000 ευρώ.
Έως 5.000 ευρώ- στους 532.917- δήλωσαν 466.574 φορολογούμενοι.
 Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έρχονται να συμπληρώσουν στα παραπάνω στοιχεία ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί φέτος με συντελεστή 13% είναι 1,341 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 2.518,10 ευρώ. Ο μέσος φόρος, με αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνεται σε 349,81 ευρώ.

ΕΣΠΑ: 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων

Ποια επαγγέλματα εντάσσονται

Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προδημοσίευσε το Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 50 εκατ. €.
 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Ειδικότερα:
 • άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης, ή
• φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννη Στέφου σχετικά με την “Επαναλειτουργία 2ου δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων”

Την ερώτηση συνυπέγραψαν και οι βουλευτές του νομού Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη.

Στις 2 Νοεμβρίου κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος με θέμα την επαναλειτουργία του 2ου δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων, την οποία συνυπέγραψαν και οι βουλευτές του νομού Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη.
Το 2ο ΙΕΚ λειτούργησε από το 1998 έως το 2010 με πληθώρα ειδικοτήτων τις οποίες στήριζε το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο. 
Το κλείσιμο του 2ου ΙΕΚ δημιούργησε πολλά προβλήματα σε σπουδαστές οι οποίοι επέλεγαν να παρακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα, καθώς πλέον οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Το αποτέλεσμα των περιορισμένων θέσεων ανά ειδικότητα, οδηγεί τους σπουδαστές στα ιδιωτικά ΙΕΚ, στα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικά χρηματικά ποσά επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις οικογένειές τους, ενώ, παράλληλα, αποδυναμώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. 
Η ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Αρχιμαγείρων chef, Αρτοποιών, και Πληροφορικής, είναι πολύ υψηλή. 
Το 1ο ΙΕΚ Ιωαννίνων δέχεται σπουδαστές από όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση. 
Αξίζει να αναφέρουμε πως την προηγούμενη χρονιά το 1ο ΙΕΚ είχε περίπου 550 σπουδαστές.

Δολιανά Πωγωνίου: Με μεγάλη επιτυχία τα «Ρακοκάζανα 2015»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφτηκαν τα «Ρακοκάζανα 2015 που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Γεννάδιος», το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Δολιανών.
Πλήθος κόσμου τίμησαν την γιορτή.
Έγινε το αδιαχώρητο με πολύ κέφι και διασκέδαση μέχρι πρωινές ώρες!!!

Άνδρες που πάσχουν από αζωοσπερμία γίνονται πλέον γονείς

Την πατρότητα μπορούν να χαρούν πλέον και οι άνδρες   που πάσχουν από  αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα) χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας!
Οι ουρολόγοι-ανδρολόγοι  με τη  χρήση  μικροσκοπίου και την εφαρμογή της micro TESE,  μπορούν και εντοπίζουν στους όρχεις  ζωντανά και υγιή σπερματοζωάρια με τα οποία οι άνδρες γίνονται γονείς.
«Η ανεύρεση με την χρήση μικροσκοπίου ζωντανών και υγιών σπερματοζωαρίων είναι η πλέον σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος, που προσφέρει σε πολλούς άνδρες την χαρά της πατρότητας»αναφέρει  ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος κ Βασίλης Πρωτογέρου  Επικ. Καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΖΩΣΠΕΡΜΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ  ΟΡΧΕΙΣ
Αζωοσπερμίαονομάζεται η απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα και διακρίνεται σε αποφρακτική και μη αποφρακτική. Στην αποφρακτική αζωοσπερμία σπερματοζωάρια παράγονται κανονικά στους όρχεις, αλλά αυτά δεν εμφανίζονται στο σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση, λόγω της απόφραξης σε κάποιο σημείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
 Οι άνδρες που πάσχουν από αποφρακτική αζωοσπερμία εκσπερματώνουν φυσιολογικά, αλλά το λαμβανόμενο σπέρμα περιέχει μόνο σπερματικό υγρό χωρίς σπερματοζωάρια.