Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνο συνεργασίας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης


Υπεγράφη σήμερα 9/11/18 μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και της βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Ελένας Ράπτη, Σύμφωνο Συνεργασίας της Περιφέρειας με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών. Συγκεκριμένα, το Σύμφωνο Συνεργασίας αφορά στην καμπάνια «Ένα στα πέντε» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Ψήφισμα για τους υδρογονάθρακες της Ηπείρου


Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου: "Το Πέρασμα Αντίκρυ", την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, στον cafe Iανός


Το πέρασμα αντίκρυ, του Θοδωρή Δεύτου, στον Ιανό.

Ένα βιβλίο ύμνος, στην ελευθερία και στη διατήρηση της παράδοσης και των αξιών της. Ένα βιβλίο που ακόμη πραγματεύεται, την αναζήτηση της προσωπικής ευδαιμονίας, της ερωτικής εκπλήρωσης και της επιστροφής στην πατρίδα.
Για το βιβλίο μίλησαν:
Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής, πρώην Υπουργός
Κώστας Γάτσιος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρύτανης.
Μιχάλης Σπέγγοςσυγγραφέας
ο όδιος ο συγγραφέας
Kείμενα διάβασε και τραγούδησε η Ηπειρώτισσα ηθοποιός Γεωργία Ζώη.
Συντόνιζε η blogger Γιούλη Τσάκαλου
Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά ο Δόκιμος Χαραλάμπους και ο Κώστας Τζίμας

Το πολυπρόσωπο αυτό βιβλίο είναι και πολυδιάστατο κι αυτό γιατί αποτελεί πρωτίστως έναν ύμνο στην ελευθερία, στη διατήρηση της παράδοσης και των αξιών της, στην αναζήτηση της προσωπικής ευδαιμονίας, της ερωτικής εκπλήρωσης και της επιστροφής στην πατρίδα. Το νόστιμον ήμαρ, που καίει σαν φλόγα μες στην ψυχή του πρωταγωνιστή, του Οδυσσέα, είναι και ο μίτος της Αριάδνης για να βρει την έξοδο από τον λαβύρινθο του φασιστικού καθεστώτος του Χότζα.
Καταρχάς ο συγγραφέας αφηγείται την επιστροφή του Οδυσσέα από την Αμερική στην Αλβανία με σκοπό να βρει τους οικείους του που έχει χάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. 
Θα μπορέσει έτσι να ενωθεί με το νήμα της ιστορίας της ζωής του που κόπηκε πριν από πολλά χρόνια, όταν ως νέος προσπάθησε με άλλους Έλληνες να δραπετεύσει από το αυταρχικό-καταπιεστικό καθεστώς και να διαφύγει στη μητέρα πατρίδα. Η δίψα του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανθρωπιά, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμά του να απολαμβάνει μια ζωή που αξίζει να τη ζει κανείς τον οδήγησαν τελικά στο να πετύχει επαγγελματικά και προσωπικά στην Αμερική, να επιστρέψει στη μητέρα πατρίδα έπειτα από πολλά χρόνια και τελικά να αναζητήσει, μέσα από τους δρόμους της καρδιάς τους συγγενείς και τους φίλους του πίσω στην Αλβανία.
Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το άνοιγμα των συνόρων, άνοιξε αυτομάτως ο δρόμος για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη ζωή της ελληνικής μειονότητας.
Το πέρασμα αντίκρυ είναι ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθότι οι περιγραφές και οι αφηγήσεις είτε από τον παραδοσιακό γάμο και το γλέντι των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου είτε από τα μαρτύρια και τη βαναυσότητα που υφίσταντο στις φυλακές της Αλβανίας κόβουν την ανάσα και γεννούν πολύ έντονα συναισθήματα.

Παράλληλα με την αναζήτηση της ελευθερίας, το εν λόγω βιβλίο δοξάζει τον έρωτα και την αγάπη, δυο δυνάμεις που ενίσχυσαν στην ψυχή των δυναστευόμενων Ελλήνων την πίστη στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Υπό αυτή την έννοια, το βιβλίο είναι κατ’ ουσίαν ερωτικό, μιας και εκτός από την περιπετειώδη δικαίωση του αγώνα εν ονόματι της ελευθερίας, εκπληρώνεται στο τέλος και ο χαμένος παιδικός έρωτας του Οδυσσέα.

Ανακοίνωση Γ.Ε.Δ. Ηπείρου σχετικά με δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών αλλοδαπού κατηγορούμενου για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 20χρονου αλλοδαπού, ο οποίος χθες, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για υπόθεση βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκου.
Πρόκειται για τον:
(επ) ALSHAHADA (ον) THAMER του MAJID και της SANA, γεν. 17-07-1998 στη Συρία.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας ενός μηνός, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία των ανηλίκων, του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των σχετικών αδικημάτων.
Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, στα τηλέφωνα 26510-65977 και 26510-65991.
Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης


Η Περιφερειακή Επιτροπή  Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Ηπείρου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, σε συνεργασία με την κα Έλενα Ράπτη, βουλευτή Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της καμπάνιας Ένα στα Πέντε του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Αλέξανδρος Καχριμάνης θα υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με την κα Έλενα Ράπτη και   το Συμβούλιο της Ευρώπης.                                                                                            
Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. η κα Ράπτη θα μιλήσει σε εκδήλωση ενημέρωσης, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Άρτας, στο Δημαρχείο της πόλης.
Το ίδιο απόγευμα της 10ης Νοεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας η κα Ράπτη θα μιλήσει για το θέμα στη "Θεοφάνειο" Αίθουσα Τέχνης του Δήμου.
Τέλος την Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. ολοκληρώνεται ο κύκλος των ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο, με την ομιλία της κας Ράπτη στο ξενοδοχείο «Du Lac Congress and Spa» στα Ιωάννινα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στη Λούτσα Πρέβεζας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 46χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα, των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, υπόθεση διάρρηξης – κλοπής σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που έγινε στη Λούτσα Πρέβεζας.
Για την υπόθεση αυτή, ταυτοποιήθηκε ως δράστης 46χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 46χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη – κλοπή σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που έγινε το μεσημέρι της 26-08-2018 στη Λούτσα Πρέβεζας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν δύο τσάντες που περιείχαν χρηματικό ποσό, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

9η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Σ. Αετός Νήσου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 11-11-18/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΝΗΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)  
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (15:00)  
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (17:15)  
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)  
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)  
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)  
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)  
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (17:15)  

Διακίνηση και στην Ήπειρο μεγάλων ποσοτήτων επικίνδυνων αναβολικών από διεθνική εγκληματική οργάνωση


Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παρασκευή, διακίνηση και διάθεση αναβολικών ουσιών, στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν χθες, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, έντεκα ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, δέκα άνδρες και μία γυναίκα, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της νοθείας τροφίμων, της έκθεσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι συλληφθέντες είχαν ενταθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά την ιεραρχική δομή, τους διακριτούς ρόλους και τη διαρκή δράση, ειδικευόταν στην κατ’ επάγγελμα παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση παράνομων και απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν και εμπορεύονταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από αναβολικές ουσίες.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται χρονικά τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο.

9η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Ε. Λαψίστας 2006 10-11-18/15:00), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Σ. Αλμυρός-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 11-11-18/15:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 10  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006

ΚΥΡΙΑΚΗ 11  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ 
ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)  
Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (15:00)  
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)  
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)  
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)  
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:00)  
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)  
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)  

Γιάννενα: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος μαστού


Το Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού «Χαράλαμπος Μπάτσης» το οποίο λειτουργεί για 16η συνεχή χρονιά, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες για προληπτικό έλεγχο του μαστού.
Η εξέταση και η διδαχή γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από εξειδικευμένους Γιατρούς τους Χαράλαμπο Χαρίση, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρυσέλη Μιχάλη, Γυναικολόγο, Νούσια Βασίλειο, Χειρούργο-Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και με τη βοήθεια της μαίας Άννας Ιωακειμίδου, οι οποίοι εθελοντικά βρίσκονται κάθε Πέμπτη, ώρα 6:00 μ.μ., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία της Ε.Α.Ε. (Γ. Παπανδρέου 2).
«Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση.
Για τον προληπτικό έλεγχο οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλ. επικοινωνίας: 26510 25555, ώρες 10:00 π.μ.-8:00 μ.μ., έχοντας μαζί τους και τυχόν ιατρικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχο).

Κυστική ίνωση: Νέες παροχές για τους ασθενείς και έγκριση νέου φαρμάκου


Σημαντικές αλλαγές στις παροχές για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση φέρνει ο νέος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου. Παράλληλα, στις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της νόσου θα προστεθεί σύντομα ένα νέο φάρμακο το οποίο μόλις εγκρίθηκε για διάθεση στην Ευρώπη.
Ο Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα με αρκετές αλλαγές,  αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στον Οργανισμό. Μεταξύ άλλων,  θεσπίζει την αποζημίωση για συνεδρίες φυσικοθεραπείας μηνιαίως, την πλήρη κάλυψη των δαπανών για την επανεξέταση του μοσχεύματος σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού  και ρυθμίζει πολλά άλλα θέματα που εκκρεμούσαν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα αλλά και την τσέπη των ασθενών.
Την ίδια στιγμή, το πράσινο φως για διάθεση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε ένας νέος σταθερός συνδυασμός δραστικών ουσιών, ο οποίος προορίζεται για ινοκυστικούς ασθενείς με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις.
Τί είναι η κυστική ίνωση
Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 75.000 ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 700 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με τη νόσο.
Η κυστική ίνωση προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα).
Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό έχουν ως συνέπεια να παράγονται στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα (π.χ. πάγκρεας, ήπαρ, έντερο) παχύρρευστες και αφυδατωμένες εκκρίσεις, οι οποίες συσσωρεύονται σε αυτά. Με το πέρασμα του χρόνου, τα όργανα υφίστανται βλάβες και οδηγούνται στην ανεπάρκεια.