Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ιωάννινα: Συνελήφθη 32χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών


Με αυτοκίνητο που οδηγούσε μετέφερε 4 αλλοδαπούς. Συνελήφθη, χθες (11-09-2018) νωρίς το πρωί στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 32χρονος αλλοδαπός, ο οποίος ενέχεται σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών. Ειδικότερα, αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 32χρονο και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τέσσερις αλλοδαπούς (ηλικίας 28, 30,  38 και 49 ετών), οι οποίοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα που να νομιμοποιούν την είσοδο και παραμονή τους στην Ελληνική επικράτεια. Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων τους, προέκυψε ότι σε βάρος τριών εξ’ αυτών, εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 32χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και τα χρηματικά ποσά των (785) ευρώ και (7.900) λεκ Αλβανίας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις ζωοκλοπής και κλοπής που τελέστηκαν στην Αγία Αναστασία Ιωαννίνων


Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δωδώνης, υποθέσεις ζωοκλοπής και κλοπής που διαπράχθηκαν στην Αγία Αναστασία Ιωαννίνων και σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 53 και 30 ετών. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο γυναίκες κατά το χρονικό διάστημα από 23-08-2018 έως 07-09-2018, στην Αγία Αναστασία Ιωαννίνων, διέπραξαν τα παρακάτω αδικήματα:
• εισήλθαν σε αγροτική κατοικία, 61χρονου ημεδαπού, όπου αφαίρεσαν οικόσιτα ζώα και είδη ρουχισμού ενώ κατανάλωσαν τρόφιμα,
• αφαίρεσαν από ποιμνιοστάσιο, ιδιοκτησίας 59χρονου ημεδαπού, δύο αμνούς. 
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

Διανομή ροδάκινων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

Διανομή ροδάκινων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018  από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών σε δικαιούχους του ΤΕΒΑ.
Η διανομή θα γίνει στα εξής σημεία:
Δήμος Δωδώνης: Αγία Κυριακή, Δερβίζιανα
Δήμος Ζαγορίου: Μηλιωτάδες
Δήμος Β. Τζουμέρκων: Πράμαντα , Καλέντζι
Δήμος Κόνιτσας: Κόνιτσα
Δήμος Πωγωνίου Καλπάκι, Δελβινάκι
Δήμος Ιωαννιτών Ανατολή, Ερυθρός Σταυρός, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, Ι.Ν. Περιβλέπτου, Κατσικά, ΚΕΠΑΒΙ, Πεδινή, Πέραμα.

Θανάσης Μποζιάρης: Σενάριο ή υπαρκτός εφιάλτης;


Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ είναι το υπέροχο δέντρο που ευδοκιμεί και στην πατρίδα μας ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Είναι δέντρο υδροχαρές («ο πλάτανος θέλει νερό και η λεύκα θέλει αέρα» ή «όπου φυτρώνει πλάτανος, περίσσιο είν΄ το νερό»), φυλλοβόλο, σκιερό έως βαθύσκιωτο, μακρόβιο έως υπεραιωνόβιο (σώζονται πλατάνια 500-700 ετών), φιλόφωτο, μεγαλόσωμο έως γιγάντιο, ένα ιδιαίτερο δέντρο που στολίζει δρόμους και πλατείες και των χωριών μας. Ποιος ταλαιπωρημένος περαστικός δεν ξαπόστασε στον ίσκιο του, ποιος στον ίσκιο του δεν έζησε στιγμές χαράς, πανηγυριού και ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, λύπης και πόνου, ποιος δεν κουβάλησε στις περιπλανήσεις της μοίρας του μνήμες γραμμένες υπό τη σκέπη του;
Εδώ και καιρό όμως αυτός ο γίγαντας ασθενεί. Τον βρήκε η αρρώστια «του μεταχρωματικού έλκους». Αυτή επεκτείνεται και μεταδίδεται διότι και όσο δεν λαμβάνονται μέτρα. Ήδη και στα μέρη μας η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη και η συντελεσθείσα καταστροφή ανυπολόγιστη. 
Τη βλέπει κανείς τόσο εύκολα και παντού. Ούτε κι εγώ μπορώ να φανταστώ την ώρα που στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών μας στη θέση του θα απομείνει φάντασμα το ξύλινο κουφάρι του, άφυλλο, άδροσο, άχρηστο και νεκρό …Καθολικός ο εφιάλτης, υπαρκτός όμως και όχι πλέον απόμακρος. Οι αιτίες έπρεπε έγκαιρα να επισημανθούν και το σπουδαιότερο να είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τα όργανά της, μεταξύ των οποίων και από την Περιφέρειά μας και από το Δήμο μας.
Ήδη θα έπρεπε και ο Δήμος μας με επιμονή να είχε ήδη δρομολογήσει ό,τι οι ειδικοί προτείνουν. Και έχει τη σχετική τεχνογνωσία καθώς στελεχώνεται από ειδικούς, έχει 2 Γεωπόνους (προίκα των καποδιστριακών Δήμων). Άραγε ενεργοποίησε ποτέ το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει στο οργανόγραμμά του ή και αυτό το κρατάει ακόμα ανενεργό; Η εγρήγορση έπρεπε και πρέπει να είναι και σταθερά συνεχής και πρακτικά αποτελεσματική.
Δεν μας έφταναν, λοιπόν, οι τόσες λάθρα και ανεξέλεγκτες επεμβάσεις που συμβαίνουν στη χλωρίδα του Πωγωνίου όπως η λαθροϋλοτόμηση, το λαθρεμπόριο δασικών προϊόντων, τα λαθραία νταμάρια, η καταστροφή της κοίτης των ποταμιών -π.χ. του Κουβαρά- οι αυθαίρετες διανοίξεις δασικών δρόμων, οι τόσες άλλες έκνομες ενέργειες (ανεξέλεγκτες χωματερές, λαθροθηρία …) αλλά και ...αναπτυξιακές επεμβάσεις που τη σκοτώνουν. Τώρα ήρθαν –ίσως και ως φυσικό επακόλουθό τους- και οι αρρώστιες!
Δυστυχώς αρχίσαμε να ζούμε τον εφιάλτη.

Δερβίζιανα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 41χρονος για καλλιέργεια ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες  το απόγευμα στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 41χρονος, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα ο 41χρονος και συνελήφθη, διότι όπως διαπιστώθηκε καλλιεργούσε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του, τρία δενδρύλλια κάνναβης σε πλήρη ανάπτυξη, ύψους από 1,10 έως 1,60 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Επίσης, σε αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι του κατείχε συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα αποξηραμένης κάνναβης, βάρους (820) γραμμαρίων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.

Το βιβλιοπωλείο «γράφω σβήνω» σας εύχεται καλή σχολική χρονιά

Μέχρι 8 Οκτωβρίου κατάθεση δικαιολογητικών για άδεια ασκήσεων επαγγέλματος φαρμακοποιού


Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  Οκτωβρίου 2018 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) είναι μέχρι την Δευτέρα 08-10-2018.
Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 15-10-2018.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα.
1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2.Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
3.Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας
4.–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
5.Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας
     –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 621126.Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας  ΚΕΣΥ  2108208842, 210-8208827,  210-8833459 & 210-8216480
Παράβολο εξετάσεων εκδίδεται μόνο από την Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (Ακαδημίας 40 Αθήνα).

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα



Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
Χθες το πρωί, στην Φιλοθέη Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 32χρονος ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε καλλιεργούσε σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του ένα δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους ενός μέτρου, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (15,05) γραμμαρίων.
Χθες μετά τα μεσάνυχτα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 24 και 27 ετών, διότι κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να έχουν διαρρήξει περίπτερο και να έχουν αφαιρέσει αναψυκτικά.
Χθες το μεσημέρι, στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 27χρονη ημεδαπή, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχθές το μεσημέρι στην Άρτα αφαίρεσε από 49χρονη ημεδαπή ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.
Χθες το μεσημέρι, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας 50, 30, 28 και 28 ετών, διότι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ όπως διαπιστώθηκε είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Εμμηνόπαυση: Η ορμονοθεραπεία μειώνει το σπλαχνικό λίπος

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία έχουν λιγότερο σπλαχνικό λιπώδη ιστό και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με εκείνες που δεν επιλέγουν αυτή τη θεραπεία για την ύφεση των συμπτωμάτων τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν τους γιατρούς να είναι προσεκτικοί μετά τη διακοπή της θεραπείας και τις γυναίκες να ακολουθήσουν πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους.
«Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την οριστική λήξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας, η οποία προκαλείται εξαιτίας της γήρανσης των ωοθηκών και τη μείωση των οιστρογόνων. Διαγιγνώσκεται μετά από 12μηνη απουσία εμμήνου ρύσεως, η οποία συμβαίνει συνήθως όταν η γυναίκα διανύει τη δεκαετία των 40 ή των 50. Είναι μια σταδιακή, βιολογική διαδικασία, που η ηλικία έναρξής της δε σχετίζεται με την εμμηναρχή. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να βιώσουν κολπική ξηρότητα και διαταραχές του ύπνου, να έχουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, τριχόπτωση, ξηροδερμία αλλά και επιβράδυνση του μεταβολισμού με τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει», μας εξηγεί ο κ. Αντώνιος Χατζηιωαννίδης, επιστημονικά υπεύθυνος του Ενδοκρινολογικού τμήματος του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης. 
Οι γυναίκες που διέρχονται σ’ αυτή τη φάση της ζωής τους συχνά είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του βάρους και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν προκειμένου να ανακαλύψουν τρόπους για τη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται. Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές -με επικεφαλής τον Γεώργιο Ε. Παπαδάκη, MD, FMH, της Υπηρεσίας Ενδοκρινολογίας, CHUV, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάνης- θέλοντας να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της ορμονοθεραπείας στη σύνθεση του σώματος, εξέτασαν στοιχεία από μια υπομελέτη της μελέτης CoLaus, που αφορά την αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν την έκβαση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι 1.086 συμμετέχουσες στην υπομελέτη OsteoLaus, ήταν εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 80 ετών, οι οποίες ρωτήθηκαν εάν λαμβάνουν ή έλαβαν κάποια στιγμή στο παρελθόν εμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε Απορροφησιομετρία Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry  - DXA), προκειμένου οι ερευνητές να προσδιορίσουν τη σύσταση των μαλακών ιστών τους.