Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

Αδελφότητα Μαυρονοριτών Πωγωνίου: Ετήσιος χορός και κόψιμο της πίτας στο κέντρο Athens view στο Γαλάτσι (Ακτημόνων 55), το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 8:30 μ.μ.


Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 8:30 μ.μ. πραγματοποιείται ο χορός των Μαυρονοριτών και το κόψιμο της πίτας στο κέντρο Athens view στο Γαλάτσι (Ακτημόνων 55).
Επειδή δεν σταλθηκαν ανακοινώσεις, παρακαλούμε όλους τους Μαυρονορίτες που ενημερώνονται από το FB να ενημερώσουν, με τη σειρά τους  συγγενείς και φίλους τους για την ημερομηνία, τον τόπο και το χρόνο.                         

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακό 0-1


Ψυχρολουσία στο 92΄

Ο ΠΑΣ Γιάννινα γνώρισε στους «Ζωσιμάδες» την πρώτη του ήττα στη Super League 2 αφού έχασε από τον Λεβαδειακό με 1-0.
Σε ένα μετριότατο από θέαμα και φάσεις πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπόρεσε να επιβάλει τον ρυθμό του και να απειλήσει τον αντίπαλο.

Η ψυχρολουσία ήρθε στις καθυστερήσεις και συγκεκριμένα στο 92΄ όταν ο Μεχία πλάσαρε και σκόραρε μετά από γύρισμα του Πολέτο.

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης):
Χουτεσιώτης, Μπουκουβάλας, Παντελάκης, Σκόνδρας, Αποστολόπουλος, Καρτάλης (Πίτου Γκαρσία 80'), Λιάσος, Νάουμετς (Νικόλιας 65'), Ξύδας (Παμλίδης 46'), Κρίζμαν, Λεό.
Λεβαδειακός (Σωτήρης Αντωνίου):
Μπάγιτς, Άνγκουα, Αργυρόπουλος, Βήχος, Λιάγκας, Κονέ, Καραχάλιος, Κοζορώνης (Μεχία 66'), Ιωαννίδης (Πολέτο 70'), Ν'Νόμο (Μάντζιος 57'), Συμελίδης.

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε χωριά της Κόνιτσας, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη 23-01-2020 ως εξής:
 Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Μελιά, Βουλιάστα, Χάνι Τερόβου, Μουσιωτίτσα, Πέρδικα πέριξ ξυλουργείου Μάρκου
Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Τράπεζα, Μοναστήρι, Μόλιστα, Γανάδιο, Πουρνιά, Αγία Παρασκευή, Φούρκα, Πύργος, Καστανέα, Πυρσόγιαννη, Οξυά, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος, Ασημοχώρι, Χιονάδες, Πληκάτι, Αετομηλίτσα, Λυκόραχη, Λαγκάδα, Πλαγιά, Επταχώρι, Χρυσή Καστοριάς.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου


Την κατακύρωση διαγωνισμών για διάφορα έργα και τη δημοπράτηση δύο νέων έργων  ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Συγκεκριμένα, προχώρησε στην κατακύρωση των παρακάτω διαγωνισμών και την ανάδειξη των οριστικών τους αναδόχων:
Ø   «Ανακατασκευή Υφιστάμενης Στέγης και Εγκατάσταση Νέου Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 543.833 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: ΤΟΜΗ Μακεδονική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ
Ø   «Ολοκλήρωση ηλεκτροφωτισμού στην οδό σύνδεσης Καναλακίου με Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 367.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: ALMO Τεχνική Ενεργειακή Κατασκευαστική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία.
Ø   «Βελτίωση οδού πρόσβασης από Ανατολική σε γέφυρα Παπαστάθη (Τσιμεντοστρώσεις, κατασκευή οχετών, διευθέτηση υδάτων)», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Γεώργιος Τάσης – Γεώργιος Δημητρίου Ο.Ε.
Ø   «Αποκατάσταση οδού περιοχής Κλειδωνιάς προς Μπουραζάνι για εξυπηρέτηση παραγωγικών μονάδων», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: RVR Κατασκευαστική ΕΠΕ
Ø   «Συντήρηση - ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού 18 στις θέσεις Μακρύκαμπο, Καρκαβελέικα» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Ø   «Εργασίες αποκατάστασης πρόσβασης προς κτηνοτροφικές μονάδες περιοχής Κρυόβρυσης ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 30.450 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Κωνσταντίνος Κουγκούλης
Επίσης ανάδειξε τον προσωρινό ανάδοχο (Σταύρο Θεοδωρόπουλο) του έργου: «Ηλεκτροφωτισμός της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας στο ύψος του Πολεμικού Μουσείου» προϋπολογισμού 122.000 ευρώ.
Νέες Δημοπρατήσεις
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση των έργων:
Ø   «Βελτίωση οδικής λειτουργίας τμήματος του οδικού δικτύου Ελεούσα – Κρύα», προϋπολογισμού 485.000 ευρώ
Ø   «Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων 250 θέσεων στο γήπεδο Γραμμενίτσας, 150 θέσεων στο γήπεδο Καμπής και 150 θέσεων στο γήπεδο Καλαμιάς», προϋπολογισμού 54.560 ευρώ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου για το 2020.
Σε ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα δείπνησε το ποδοσφαιρικό τμήμα καθώς και η Διοίκηση μας στο Μεζεδοπωλείο «Συμφωνία».
Μετά το δείπνο ο Πρόεδρος, Βασίλης Ζυγουνας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν ο αρχηγος μας, Παναγιώτης Γκοριτσας.

Αδελφότητα Ψηλόκαστρου Πωγωνίου «Ο Άγιος Αθανάσιος»: Ετήσιος χορός και κοπή πίτας την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ώρα 13:00, στον πολυχώρο «Αθήναιον»

 Η Αδελφότητα Ψηλόκαστρου Πωγωνίου «Ο Άγιος Αθανάσιος» διοργανώνει τον ετήσιο χορός της  και την κοπή πίτας την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ώρα 13:00, στον πολυχώρο «Αθήναιον».

ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πωγωνίου: Εκδήλωση στον Παρακάλαμο για τις πολιτικές εξελίξεις τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ώρα 19:00ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Οργάνωση Μελλών ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Πωγωνίου  διοργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 20/1/2020 στις 19:00 στον Παρακάλαμο για τις πολιτικές εξελίξεις και την υποδοχή των νέων μελών.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν οι πρώην βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς  και Γιάννης Στέφος και η υποψήφια Ευρωβουλευτής  και υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων Όλγα Νάσση.

Πετρολούκας Χαλκιάς-Βασίλης Κώστας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου


Ο ζωντανός θρύλος της παραδοσιακής μας μουσικής Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ταξιδέψουν την Ψυχή της Ηπείρου, το καινούριο τους album "The Soul of Epirus", που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, στον τόπο γέννησής του!
Το ταξίδι ξεκινάει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, με συνοδοιπόρους τον Θανάση Βόλλα  στο λαούτο και τον Ανδρέα Παπά στα κρουστά.
Φιλική συμμετοχή ο Πέτρος Χαλκιάς στο κλαρίνο.
H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως " The World's Most Beguiling Folk Music" από τους New York Times.
Χρησιμοποιεί το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της για να εκφράσει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα να γιορτάσει την ίδια τη ζωή και τη φύση.
Στο album "The Soul of Epirus", το επίκεντρο είναι ένας καινούριος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων.

Ο ΑΦΜ ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες


Όπως αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ΑΦΜ γίνεται ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες
Όπως σημειώνει «έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις».
Ο κ. Πιερρακάκης δηλώνει ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή ώστε κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητάς του και επίσης θα φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.
Στη συνέντευξη προαναγγέλλει, ακόμα, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δήλωση γέννησης τέκνου μόνο στους χώρους των μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης.

Το πιο συχνό γυναικείο σύνδρομο και τι σηματοδοτεί


Από την εφηβεία και μετά, περίπου δύο στις δέκα γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ – PCOs), την ίδια στιγμή που υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό γυναικών, με αδιάγνωστο το σύνδρομο.
Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος, ακμή, λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τριχόπτωση, «μαρτυράνε» την παρουσία του Συνδρόμου, που θεωρείται νόσημα άγνωστης και πολλαπλής αιτιολογίας.
«Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ευρύ φάσμα διαταραχών και αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο θέμα της γυναικολογικής ενδοκρινολογίας», επισημαίνει ο Dr. Κυριάκος Τίγκας, MD, χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας.
«Γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν συχνά κληρονομική προδιάθεση από μητέρα ή αδερφή, που πάσχουν από αυτό. Ο κίνδυνος από μητέρα πάσχουσα είναι 35% και από αδελφή είναι 40%. Δεν υπάρχουν, όμως, αρκετά στοιχεία, για να είμαστε σίγουροι για τη βαρύτητα της γενετικής προδιάθεσης».
Αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη
Η αύξηση του βάρους είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου, γίνεται σταδιακά και παρά την όποια αλλαγή στη διατροφή ή στον τομέα της άθλησης, συνεχίζεται.