Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών από την Περιφέρεια Ηπείρου


Ο Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στην Μητρόπολη Ιωαννίνων τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία από την καθηγήτρια φιλόλογο κ. Μαρία Σιούλη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων,με τον ΓΓ. Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλα να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Αμυρά να εκπροσωπεί τη Βουλή των Ελλήνων.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υποδέχτηκε στο γραφείο του στην Περιφέρεια τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ιστορικού Καλπακίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

Παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στην προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης  ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019, για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση, ενώ αναφέρει πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις.
Αντίστοιχη ανακοίνωση για τα χρέη προς την Εφορία έκανε από το βήμα της διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στυαϊκούρας.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για την Εφορία παρατείνεται επίσης για επτά ημέρες. Αργότερα, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση και από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την νομιμοποίηση της παράτασης.

ΟΠΕΚΑ: Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες


Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, θα καταβληθεί το χρηματικό βοήθημα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ) και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το χρηματικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνολικού ύψους 700 ευρώ και 1.000 ευρώ, αντίστοιχα, θα καταβληθεί με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει, κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για την Παγκόσμια ημέρα 3ης ηλικίας


«Η Παγκόσμια Ημέρα 3ης ηλικίας είναι αφιερωμένη στο πολυτιμότερο κομμάτι της κοινωνίας μας.  Στους ανθρώπους που είναι πηγή εμπειριών, γνώσεων, αξιών και αισιοδοξίας.
Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε αγάπη και σεβασμό αφού σηματοδότησαν το ξεκίνημα και την πορεία της δικής μας ζωής. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους όπως ήταν κι αυτοί όλα τα χρόνια, με υπομονή και ανιδιοτέλεια…
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας 3ης ηλικίας αποτελεί μια ευκαιρία για να κάνουμε τον απολογισμό μας. Αποτελεί επίσης αφορμή για μία πιο ουσιαστική ενασχόληση με τους ηλικιωμένους που μπορεί να αποκαλούνται «απόμαχοι» της ζωής, συνεχίζουν όμως να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα όλων μας. Μάλιστα σήμερα περισσότερο από ποτέ, τα άτομα 3ης ηλικίας αποτελούν στυλοβάτες των παιδιών και των εγγονιών τους.
Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και υποκλινόμαστε στη δύναμη ζωής και την σοφία τους. Ως Δήμος Πωγωνίου έχουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική μέριμνα και την ασφάλεια των ηλικιωμένων και ο σχεδιασμός μας πάντα προβλέπει δομές και δράσεις για την εξυπηρέτησή τους.
Σας λέμε σήμερα ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει και ευχόμαστε να είμαστε σε θέση να σας τα ανταποδώσουμε.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα σωματική και ψυχική υγεία και ευημερία.
Χρόνια πολλά!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης»

Προσάραξη Ι/Φ στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας για την προσάραξη του Ι/Φ σκάφους ''CRI'' σημαίας Βελγίου, στη θαλάσσια περιοχή της εισόδου του λιμένα Πρέβεζας, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.          
Στην περιοχή μετέβησαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.,  καθώς και  το Α/Κ σκάφος ''ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ'' ΣΠ 243, με τη συνδρομή του οποίου αποκολλήθηκε.
Το  ''CRI'' κατέπλευσε στη μαρίνα ''PREVEZA MARINA'' με ιδία μέσα, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Δοκιμαστική ήχηση σειρήνων συναγερμού, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και το χρονικό διάστημα μεταξύ 11:00 και 11:05


Οι Σειρήνες Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας θα ηχήσουν δοκιμαστικά σε όλη την Επικράτεια μετά από απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και το χρονικό διάστημα μεταξύ 11:00 και 11:05 στα πλαίσια της άσκησης «Αλέξανδρος/Παρμενίων 2019».
Η ενεργοποίηση των Σειρήνων Συναγερμού έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως, δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 1 Oκτωβρίου, ώρα 9:00 π.μ. στο Δημαρχείο Καλπακίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε. και τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4555/2018 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 01η Oκτωβρίου 2019, ημέρα Τρίτη & ώρα 09.00 π.μ. στο Δημαρχείο –Καλπάκι για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κάτωθι θέματα της ημερήσιας διάταξης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Συγκρότηση σε σώμα της Ο.Ε. ,ανάκληση της αρ.89/19 απόφασης της Ο.Ε. και εκ νέου εκλογή Αντιπροέδρου Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου για το χρονικό διάστημα έως και 6 Νοεμβρίου 2021.
2. Aνάκληση της αρ.90/19 απόφασης της Ο.Ε. και εκ νέου έγκριση και απευθείας ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση στέγης κλειστού γυμναστηρίου Τ.Κ. Καλπακίου» προϋπολογισμού 43.260,00€ μετά από ανάγκη κατεπείγον που προέκυψε από ανωτέρω βία & αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου.
3. Aνάκληση της αρ.90/19 απόφασης της Ο.Ε. και εκ νέου έγκριση τεχνικών προδιαγραφών-καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού «Προμήθεια
μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 270.000,00€.
4. Έγκριση έκτακτης μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων στη Αθήνα (18 & 19 Σεπτεμβρίου 2019).
5. Έγκριση έκτακτης μετακίνησης του Αντιδημάρχου κ. Κουκουλάρη Στυλιανού για συμμετοχή του σε συνέδριο στα Τρίκαλα (26& 27 Σεπτεμβρίου 2019).
6. Έγκριση πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για συντήρηση δικτύων - ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (Β΄Φάση)».
7. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 10η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2019 Δήμου Πωγωνίου.
8. Σχετικά με το από 26-09-19 έγγραφο της PLF Ευρωελεγκτικής Α.Ε. περί μη διατήρησης απαίτησης εκ της αρ.113/16 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα
α) λόγω ακύρωσης της 138/19 Α.Δ.Σ. περί εκλογής εκλεγμένων μελών Ο.Ε. και νέας εκλογής της με την αρ.160/29-9-19 Α.Δ.Σ.
β) λόγω άμεσης αποκατάστασης της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου Καλπακίου που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και
γ) λόγω στενών χρονικών περιθωρίων που δεν επιτρέπουν την συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων σε τακτική συνεδρίαση.

Ορίζοντες Ηπείρου: Προτάσεις Συζήτησης για Μεταναστευτικό, Πολιτική Προστασία, Νερό και τη Χωματερή Φιλιατών


Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταύρο Παργανά, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος έθεσε τέσσερα επείγοντα ζητήματα που ζητά να συζητηθούν προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2019.
Συγκεκριμένα ζητά:
1ον ενημέρωση για την ετοιμότητα της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μεταναστευτικό,
2ον Αλλαγή του μοντέλου πολιτικής προστασίας,
3ον Ειδικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
4ον Καταδίκη της Δημοτικής Αρχής του δήμου Φιλιατών για την παράνομη χωματερή που διατηρεί. 
Είναι ζητήματα ζέοντα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και σχεδιασμού και το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να ενημερωθεί προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την επίλυσή τους.

Περιφέρεια Ηπείρου: «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το έργο Ζωτικό – Μπεστιά Λάκκας Σουλίου


Ολοκληρώθηκε το τελευταίο στάδιο  για την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τύρια- Σιστρούνι και συγκεκριμένα του τμήματος Ζωτικό- Μπεστιά.
Συγκεκριμένα, με απόφαση που ελήφθη  την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το «πράσινο φως» για την άμεση υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.Τ.Ε. ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ και με την υλοποίησή του, θα αλλάξει ολοκληρωτικά η περιοχή της Λάκκας Σουλίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Ανοιχτή πληγή για την παγκόσμια οικονομία η υπνική άπνοια


Σε «ανοιχτή πληγή»  για την παγκόσμια οικονομία έχει «εξελιχθεί» η υπνική άπνοια καθώς κοστίζει εκατοντάδες δις δολάρια το χρόνο, αφού  το 75% των πασχόντων παραμένει αδιάγνωστο!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην επιστημονική συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο  Ζάγκρεμπ της Κροατίας στις 13 Σεπτεμβρίου.
Κι αυτό γιατί μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε, η υπνική άπνοια κοστίζει149,6 δις δολάρια το χρόνο!
«Στις ΗΠΑ αυτή η χρόνια νόσος θεωρείται μια κρυφή κρίση υγείας καθώς υπολογίζουν ότι οι επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας όλων των αδιάγνωστων περιπτώσεων σε ένα έτος είναι:
Χαμένες εργατοώρες 86,9 δις. δολάρια
Τροχαία ατυχήματα 26,2 δις. δολάρια
Εργατικά ατυχήματα 6,5 δις δολάρια»                                  
αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που συμμετείχε.
Στις ΗΠΑ με 320 εκ. πληθυσμός πάσχουν από υπνική άπνοια 29,4 εκ. άτομα ,δηλαδή το 12% των κατοίκων, ενώ αντίστοιχα στην Ολλανδία  με 17 εκ. πληθυσμό πάσχουν 400 χιλ. το 2,4% και  στην Κροατία με  4,2 εκ. πληθυσμό πάσχουν  99 χιλ, επίσης το2,4%. Ακόμη στις χώρες της  Αδριατικής  με 30 εκ. πληθυσμό πάσχουν 706 χιλ. άτομα δηλαδή το 2,4%.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
                      ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ-ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟΣ
Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή) της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό. Σύμφωνα με μελέτες επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική  άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα!
Η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει: