Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΠΣΑΤ τιμά τον Σάκη Τζαλαλή


Μια γιορτή που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής και θα είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους του ελληνικού αθλητισμού (22/12, 18:00), επέλεξε ο ΠΣΑΤ για να τιμήσει τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Σάκη Τζαλαλή για την πράξη ηρωισμού του.
Ο Σάκης Τζαλαλής είχε καταφέρει να σώσει μια γυναίκα στο Λουτράκι που κινδύνευε να πνιγεί στη θάλασσα. Έτσι ο ΠΣΑΤ αποφάσισε να τον τιμήσει για την πράξη αυτή και επέλεξε αυτή την ημέρα στη γιορτή βράβευσης των κορυφαίων του ελληνικού αθλητισμού.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής και εκεί στον Τζαλαλή θα απονεμηθεί Ειδική Τιμητική Διάκριση Κοινωνικής Προσφοράς, ενώ θα βραβευθούν οι κορυφαίοι αθλητές, αθλήτριες, ομάδες και προπονητές της σεζόν.

***
Τιμή και για εμάς … φίλους, συγχωριανούς και Ηπειρώτες!!!
Στην τελετή που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 22 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 ...μαζί με τους κορυφαίους αθλητές μας θα βραβευτεί για την ανθρωπιστική του πράξη κι ένα δικό μας παιδί, ο Σάκης Τζαλαλής!
Αθλητής και ο ίδιος, μπασκετμπολίστας εξαιρετικός ... πριν λίγους μήνες με κίνδυνο της ζωής του, κατόρθωσε να σώσει από βέβαιο πνιγμό λουόμενη ομογενή, στην παραλία του Λουτρακίου!
Σάκη ... εμείς που σε καμαρώναμε στα γήπεδα ... ξεκινώντας από αυτό του μικρού μας χωριού, τα Κάτω Ραβένια Πωγωνίου, στα καλοκαιρινά τουρνουά των εκδηλώσεων και στα μεγάλα της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης αργότερα  και σε αγαπάμε ως άνθρωπο πάνω απ' όλα ... οι φίλοι σου ... θα είμαστε εκεί!!!


Κατερίνα Μπάτσου

Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί η τέταρτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Οι έλεγχοι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συνεχίζονται

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να πληρωθεί η τέταρτη δόση από τον ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων – Πολύτεκνων Οικογενειών) Δ τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις Α21, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις
Οι έλεγχοι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συνεχίζονται και οι δικαιούχοι ενημερώνονται για την ανάγκη προσκόμισης τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων.
Η πληρωμή αναμένεται να γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2017
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την Αίτηση-Δήλωση Α21 για την χορήγηση του Οικογενειακού Επιδόματος από τον ΟΓΑ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησής τους, μέσω της εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ.
Υπενθυμίζεται πως, για το έτος 2017, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (σύστημα taxis), μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Δικαίωση για τον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά

Εκτός Κυπέλλου Ερασιτεχνών η Δόξα Κρανούλας!

Αποφάσεις Πειθαρχικής Επιτροπής Ενώσεως

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Σ.ΗΠ., στη συνεδρίασή της της 08/12/2017, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
1. Η Επιτροπή αφού έλαβε υπ' όψιν της τους λόγους για τους οποίους ενίσταται το Σωματείο ΑΓΡΟΤ. ΑΣΤ. ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ κατά του Σωματείου ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ, το Φ.Α. της μεταξύ τους αναμέτρησης της 29/11/2017, το Υπόμνημα του σωματείου ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ, την Προκήρυξη του Κυπέλλου Ερασιτεχνών ΕΠΣΗΠ, καθώς και τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα του ποδοσφαίρου, αποφασίζει ομόφωνα, ΚΡΙΝΕΙ υπαίτιο παράβασης το σωματείο ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ, κατακυρώνει τον αγώνα με τέρματα 3-0 υπέρ του σωματείου ΑΓΡΟΤ. ΑΣΤ. ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ και επιβάλλει στο σωματείο ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ χρηματική ποινή διακοσίων (200) ευρώ.

2. Η Επιτροπή επιβάλλει στον δηλωθέντα ως εκπρόσωπο τήρησης τάξης του σωματείου ΠΑΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ κ. Περιστέρη Αναστάσιο, ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για τριάντα (30) ημέρες, για τα αναγραφόμενα στο Φ.Α. της αναμέτρησης της 19/11/2017 ΠΑΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – Ε.Α.Σ. ΜΑΧΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, αρχόμενη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.   

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μνημόσυνο Σεβαστιανού και Βάκαρου, τη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγούδας

Εξαρθρώθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται στη συστηματική διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο, στη Βόνιτσα και στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, συνελήφθησαν δώδεκα ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 36χρονος εγκέφαλος της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά μελών της
Η οργάνωση που ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, δραστηριοποιείτο από τον Μάιο του 2017 και εμπλέκεται σε τουλάχιστον 132 διαρρήξεις – κλοπές σε σπίτια (τελεσμένες και απόπειρες), με τη συνολική λεία από την συστηματική εγκληματική της δράση να υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ
Στο πλαίσιο ερευνών, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κλοπιμαία, τρία οχήματα, αεροβόλο όπλο, κυνηγετικό όπλο και τα χρηματικά ποσά των (2.190) ευρώ και (11.000) λιρών Ιταλίας
Εξαρθρώθηκε ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα, που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα σε περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας.
Η αποδόμηση της εγκληματικής σπείρας, είναι αποτέλεσμα συνδυαστικής αξιολόγησης – αξιοποίησης των στοιχείων και δεδομένων και αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων (της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της Μικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης, του Τμήματος Άμεσης Δράσης και της Διμοιρίας Υποστήριξης) καθώς και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (08 Δεκεμβρίου 2017) σε Ιωάννινα, Αγρίνιο, Βόνιτσα και A ιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας συνελήφθησαν ένας 36χρονος ημεδαπός, εγκέφαλος της σπείρας καθώς και έντεκα ημεδαποί, (ηλικίας 33, 33, 45, 38, 32, 39, 36, 22, 19, 28 και 38 ετών) μέλη της οργάνωσης, ενώ επιπρόσθετα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά ημεδαπών (ηλικίας 32, 32, 33, 49, 39, 39 και 63 ετών) που εμπλέκονται στην οργάνωση.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία, για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παράνομης οπλοκατοχής. Επιπρόσθετα, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 27χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αντίσταση και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί (132) κλοπές από οικίες (τετελεσμένες και απόπειρες), ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τις (140.000) ευρώ.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό , επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, τη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, η εγκληματική ομάδα ήταν δομημένη με τη μορφή οργάνωσης «οικογενειακού σχήματος» με αρχηγικό μέλος τον 36χρονο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης - διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», οργάνωση προπαρασκευαστικών ενεργειών).
Η οργάνωση ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, οι οποίες επανδρώνονταν με βάση κυρίως τον τόπο κατοικίας των μελών της και δρούσαν άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη των άλλων υποομάδων, ενώ οι δράστες διατηρούσαν μεταξύ τους οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι μεταφράζονταν σε απόλυτη πίστη και προσήλωση στις αρχές και οδηγίες της οργάνωσης και στην προστασία των μελών της.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :
ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους και μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν πρωινές και απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης, στη συνέχεια είτε εντόπιζαν εκείνη τη στιγμή κυρίως οικίες οι οποίες ήταν πρόσφορες προς διάρρηξη, είτε μετέβαιναν σε οικίες τις οποίες είχαν σε προγενέστερο χρόνο εντοπίσει, έχοντας συλλέξει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ηλικιωμένων κυρίως ιδιοκτητών, αφού πραγματοποιούσαν κατόπτευση των οικιών, εισέρχονταν στους χώρους είτε διαρρηγνύοντας σημεία εισόδου είτε από ανασφάλιστα σημεία και αφαιρούσαν κυρίως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, έδρασαν και με τη μέθοδο της απασχόλησης, στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους, τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία κυρίως συγγενικών τους προσώπων είτε άλλων, με σκοπό σε περίπτωση που κάποιο από τα Ι.Χ.Ε. γινόταν αντιληπτό κατά τη διάπραξη αξιόποινης πράξης, να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις ανακριτικές αρχές.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί εκατόν τριάντα δύο (132) περιπτώσεις κλοπών (τετελεσμένες και απόπειρες), με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, εκ των οποίων:
ογδόντα μία (81) διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας,
σαράντα (40) περιπτώσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Λευκάδας,
έξι (6) διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων,
δύο (2) περιπτώσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Πρέβεζας,
δύο (2) περιπτώσεις διαρρήξεων στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και μία (1) περίπτωση διάρρηξης σε περιοχή της Κέρκυρας.
Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
κοσμήματα,
το χρηματικό ποσό των 2.190 ευρώ και των 11.000 λιρών Ιταλίας, ως προερχόμενο από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης,
αεροβόλο όπλο με διόπτρα,
κυνηγετικό όπλο,
τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων,
δύο φορητοί υπολογιστές,
ψηφιακή βιντεοκάμερα,
σιδερογροθιά,
είκοσι τρία κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας.
Τέλος σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η δράση και η σύνθεση της οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των δραστών στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (11-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (12-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (13-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
· Πέμπτη (14-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
· Παρασκευή (15-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (16-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατούνται τρεις ακόμη Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Στη δημοπράτηση τριών ακόμη σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), συνολικού προϋπολογισμού 1.365.500 ευρώ, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της πράξης «Δίκτυο Σ.Μ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου».
 Συγκεκριμένα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη δημοπράτηση των εξής έργων:
«Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 521.000 ευρώ
«Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ζίτσας», προϋπολογισμού 349.500 ευρώ
«Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Γ. Καραϊσκάκη», προϋπολογισμού 495.000 ευρώ

ΠΗΓΗ: www.php.gov 

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (11-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (12-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (13-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (14-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (15-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Σάββατο (16-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.

Σιδεράκια στα δόντια: Πρώτες βοήθειες για τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα

Η ορθοδοντική θεραπεία βασίζεται σε διάφορες ιατρικές συσκευές και τεχνικές που αποκαθιστούν σταδιακά την σύγκλειση των δοντιών και χαρίζουν στο άτομο το όμορφο, υγιές χαμόγελο που επιθυμεί. Ωστόσο μερικές φορές συμβαίνουν και ατυχήματα.
Από ένα συρματάκι που προεξέχει έως τα χαλαρά άγκιστρα τα απρόοπτα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι πολλά και διαφορετικά. 
Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, εξηγεί τι μπορεί να συμβεί και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί.
* Ενόχληση από τα σιδεράκια. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες η δυσφορία που μπορεί να υπήρχε παλαιότερα έχει αντικατασταθεί από μια μικρή ενόχληση που συνήθως εκδηλώνεται 4-6 ώρες μετά την τοποθέτηση ή την προσαρμογή τους και μπορεί να διαρκέσει έως 1-2 ημέρες μετά. Αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα, όταν και αν χρειαστεί.
* Παγίδευση τροφής ανάμεσα στα δόντια. 
Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική αλλά ευτυχώς διορθώνεται εύκολα με ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι, οδοντικό νήμα ή τις ειδικές οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες. Μερικές φορές η τροφή μπορεί να απομακρυνθεί και με το βούρτσισμα των δοντιών.
* Απόσπαση των προσδέσεων. Οι προσδέσεις είναι μικροί ελαστικοί δακτύλιοι (ή λεπτά σύρματα) που συγκρατούν το ειδικό ορθοδοντικό σύρμα στο άγκιστρο (το άγκιστρο είναι ο μεταλλικός σχηματισμός που προσκολλάται στο δόντι). Εάν βγει μία ελαστική πρόσδεση από τη θέση της, μπορείτε να την σπρώξετε πίσω με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι.