Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους και άλλους φορείς ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης


Τη σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και ΤΟΕΒ για την υλοποίηση έργων πολιτισμού και βελτίωσης οδικών υποδομών ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που συνεδρίασε σήμερα με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταυρούλας Μπραΐμη- Μπότση. 
Αναλυτικά θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις με τους παρακάτω Δήμους:
 Με το Δήμο Ιωαννιτώνγια την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Ισόπεδων Κυκλικών Κόμβων». Το έργο αφορά στην μετατροπή τριών διασταυρώσεων σε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Ιωαννιτών.  Πρόκειται για τις διασταυρώσεις:
• Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου, Οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας Περιφερειακής Οδού πόλης
• Λεωφόρος Γράμμου, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως & Οδός Καλπακίου
• Λεωφόρος Γράμμου – Ίωνος Δραγούμη
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την παραχώρηση της σχετικής άδειας παρέμβασης στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς της.  
 Με το  Δήμο Πάργας για την πράξη «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών Καναλακίου,  Χόχλας, και Αμμουδιάς Δήμου Πάργας».

Δήμος Πωγωνίου: Επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου Δ3 Σταγειρίτη Αθανασίου 31 στη Πυλαία


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Προκηρύσσει επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου Δ3 Σταγειρίτη Αθανασίου 31 στη Πυλαία Θες/κης, σύμφωνα με την αρ. απόφαση 142/2019 Οικονομικής Επιτροπής(ΑΔΑ:Ψ72ΟΩ1Ω-ΨΡΦ) και την οικ.9158/28-11-2019 διακήρυξη(ΑΔΑ:ΨΗ80Ω1Ω-ΡΤΧ).
Η επαναληπτική δημοπρασία θα διεξαχθεί την 16/12/2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:30 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι.
Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα) ορίζεται το ποσό των τριακοσίων ευρώ (300 €).
Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των τριακόσια εξήντα ευρώ (360 €).
Ειδικοί όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό: Δημοτική & φορολογική ενημερότητα και αξιόχρεος εγγυητής.
Πληροφόρηση ενδιαφερομένων:
Πληροφορίες για τη δημοπρασία  παρέχονται από το Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα Καλπάκι εργάσιμες ημέρες και ώρες τηλ. 2653360105.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατσικά Ιωαννίνων: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες (9-12-2019) το βράδυ, στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας άνδρας Ελληνικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και συνελήφθη διότι όπως διαπιστώθηκε κατείχε στο σπίτι του:
 συσκευασία με ηρωίνη, βάρους  16,4  γραμμαρίων και 

 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Τα ναρκωτικά και η ζυγαριά ακριβείας κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.
 Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ώρα 13:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Σας καλούµε την Παρασκευή 13-12-2019 και ώρα 13.00 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεµάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, που θα πραγµατοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συµβουλίου Ηπείρου, µε θέµατα ηµερήσιας διάταξης:
1. Εκλογή Αντιπροέδρου.
2. Έγκριση ένταξης εκδηλώσεων στο πρόγραµµα πολιτιστικών δράσεων της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
3. Έγκριση ένταξης εκδηλώσεων στο πρόγραµµα πολιτιστικών δράσεων της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής
Αγνή Νάκου – Δασούλα
Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου

Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε 64χρονο στην Ανατολή Ιωαννίνων


Σήμερα  και ώρα 06.15΄ το πρωί, στην Ανατολή Ιωαννίνων, Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 29χρονος, παρέσυρε 64χρονο πεζό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του πεζού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Πρόληψη-καταστολή παραβατικών συμπεριφορών στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά


Επιχειρησιακή δράση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, με σκοπό την πρόληψη – καταστολή παραβατικών συμπεριφορών και τον έλεγχο της νομιμότητας παραμονής αλλοδαπών, πραγματοποιήθηκε χθες (09-12-2019) το πρωί, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων, στον Κατσικά Ιωαννίνων.  
Κατά τη διάρκεια της παραπάνω δράσης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων: 
• ελέγχθησαν (53) άτομα, 
• προσήχθησαν (11) άτομα, 
• συνελήφθησαν (8) αλλοδαποί, εκ των οποίων:
 (2) για κατοχή ναρκωτικών,
(5) για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων,
(1) για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών,
• κατασχέθηκαν μπαλτάς, σπάθα και ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης. 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 9:30 π.μ. με θέμα «100 ημέρες αντιπολίτευσης»


Σας καλούμε στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος την Τετάρτη 11/12/2019 και ώρα 9:30 π.μ. με θέμα «100 ημέρες αντιπολίτευσης», στα γραφεία της Παράταξης (Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα).

Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου Οριζόντων Ηπείρου

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
 ***
Επίσης, στη σύλληψη δύο (02) 27χρονων αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στην περιοχή Παλιούρι Πρέβεζας


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στην περιοχή Παλιούρι Πρέβεζας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο  ημεδαπών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε διάρρηξη – κλοπή από μονοκατοικία στην περιοχή Παλιούρι Πρέβεζας, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 23/10/2019, απ’ όπου αφαιρέθηκαν είδη ρουχισμού και οινοπνευματώδη ποτά.  
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Περίπου στις 35.500 οι ωφελούμενοι του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τους δήμους


Στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία η κατανομή με βάση τα αιτήματά των Δήμων ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 34.520 θέσεις ωστόσο αναμένονται και άλλα αιτήματα και το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν τελικά οι ωφελούμενοι στις περίπου 35.500.
Οι θέσεις που προκηρύσσονται αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν έως τρεις Δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν, επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήμους ανάλογα με τις ανάγκες τους αφορούν:
-στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους,
-στη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών,
-στην αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,
-στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή ηρωίνης με σκοπό τη διακίνηση


Συνελήφθη, χθες (09-12-2019) το βράδυ, στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και συνελήφθη διότι όπως διαπιστώθηκε κατείχε στο σπίτι του: 
• συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (16,4) γραμμαρίων  και
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. 
Τα ναρκωτικά και η ζυγαριά ακριβείας κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 17 και 29 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Όραση: Μπορεί να «υποτροπιάσει» ο καταρράκτης;


Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν καταρράκτη, μια πάθηση που σε παγκόσμιο επίπεδο ευθύνεται για το 51% των περιστατικών τύφλωσης (περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα).
Ο καταρράκτης είναι μία κατεξοχήν ασθένεια των ηλικιωμένων. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη πάσχουν από αυτόν 5% άτομα ηλικίας 52-62 ετών και 30% στις ηλικίες 60-69 ετών. 
Μετά τα 70 έτη, όμως, πάσχει ποσοστό έως και 65% του πληθυσμού.
Ο καταρράκτης προκαλείται όταν ο φυσικός φακός του ματιού αρχίζει να χάνει τη διαύγειά του και να θολώνει. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται η όραση σταδιακά θαμπή, καθώς και να εμφανίζεται άλως («φωτοστέφανο») γύρω από τα φώτα το βράδυ.
Η αντιμετώπιση του καταρράκτη γίνεται με χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο θολωμένος φακός του ματιού και τοποθετείται στη θέση του ένας νέος, διάφανος, συνθετικός φακός (ενδοφακός). 
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 100.000 εγχειρήσεις καταρράκτη.
Μερικές φορές, ωστόσο, άνθρωποι που υποβάλλονται με επιτυχία σε επέμβαση καταρράκτη, παρουσιάζουν αρκετό καιρό αργότερα νέα θόλωση της όρασής τους. Αν και πολλοί περιγράφουν τη νέα διαταραχή ως «υποτροπή του καταρράκτη», αυτό δεν μπορεί να συμβεί.