Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΟΓΑ: Διευκρινίσεις για τα οικογενειακά επιδόματα

Στις 18 Δεκεμβρίου η 4η δόση του οικογενειακού επιδόματος

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων  προέβη στην παροχή διευκρινίσεων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίδης, η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) σε όσους δικαιούχους υποβάλουν αίτηση Α21 μέχρι 18/11/2014 θα πραγματοποιηθεί μαζί με την πληρωμή του δ΄ τριμήνου στις 18/12/2014.
Παράλληλα, ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι:
- οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων που έλαβαν προκαταβολή για το α΄ τρίμηνο 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21 για το έτος 2014, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν
- οι πολίτες πρέπει να προβαίνουν σε εκτύπωση του εντύπου Α21 και σε έλεγχο των στοιχείων που έχουν δηλώσει, και σε περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις να προχωρούν άμεσα σε διόρθωση - τροποποίηση του Α21, προκειμένου να μην καθυστερήσει η πληρωμή τους

- οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).

Νέες διακρίσεις για τους μικρούς αθλητές μας στο «Διεθνές Τουρνουά Τζούντο Αμυνταίου»

Tο πρώτο χρυσό μετάλλιο για τον  ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ Α.Σ. στο «Πανελλήνιο παίδων-κορασίδων Β΄ Βορείου Ελλάδας», το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 στο Αμύνταιο,  ήρθε  από τον Παρακάλαμο.
Η αθλήτρια Πέτσιου Χρυσοβαλάντω στην κατηγορία Κορασίδες Β' στα -45. 

Την Κυριακή 2/11/2014 είχαμε πάλι αγώνες το "Διεθνές Τουρνουά Τζούντο Αμυνταίου" και  εδώ τα παιδιά μας γύρισαν με 16 μετάλλια. 

Ως και 12 χρόνια επιπλέον στη δουλειά

Για σύνταξη ... όποιος πρόλαβε, πρόλαβε!

Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, μητέρες και εργαζόμενοι σε τράπεζες και ΔΕΚΟ οι μεγάλοι χαμένοι

Ουσιαστικά γραπτή εγγύηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας ζητάει η τρόικα για να επιστρέψει στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων).
Ουσιαστικά οι τροϊκανοί επιμένουν να γίνει η αλλαγή του ασφαλιστικού άμεσα. Οι αλλαγές να γίνουν μέσα στο 2014 και να ξεκινήσει η ισχύς του από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έτσι ώστε να χάσουν το δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση οι περισσότεροι απ' όσους έχουν ελπίδες ακόμη.
Επί της ουσίας όμως οι τροϊκανοί επιμένουν να συμπεριληφθούν στις αλλαγές ακόμη και όσοι ήδη έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
Εάν οι αλλαγές ισχύσουν για όλες θίγονται άμεσα όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ βγουν σε σύνταξη με 35ετία έχοντας συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα το 2010 ή τα 10.800 στο το 2011 ή τα 11.100 το 2012 και εκείνη την εποχή δεν είχαν συμπληρώσει τα 58 έτη.
Αυτοί οι άνθρωποι επί της ουσίας θα χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον και 3 και 4 χρόνια.

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών: Έκθεση Φωτογραφίας του Θύμιου Μάντζιου, «Παμβώτις ... η τα πάντα τρέφουσα» στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

 «Παμβώτις γράφουν τα λεξικά είναι θηλυκό του παμβώτωρ ή του παμβώτηρ και σημαίνει: η τα πάντα τρέφουσα». Αυτή η φράση, μας λέει ο Θύμιος Μάντζιος, καθόρισε τον τίτλο της πρώτης του έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και θα φιλοξενηθεί  από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2014 στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, έως και τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.
 Ψαρομάνα από παλιά η Παμβώτιδα, λίμνη με πλούσια αλιεύματα ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί πηγή εσόδων κυρίως για τους Νησιώτες, αλλά και για κατοίκους των παραλίμνιων οικισμών. Το ψάρεμα στη Λίμνη παραμένει μια παραδοσιακή ασχολία των κατοίκων της περιοχής, με τους ερασιτέχνες να το αντιμετωπίζουν ως μια ευχάριστη στιγμή της ημέρας τους, αλλά και πολλούς να το εξασκούν σε επαγγελματική βάση για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες.
Ο Θύμιος Μάντζιος επιβιβάστηκε στη βάρκα του Δημήτρη Βαράκα, ενός από τους ψαράδες της Παμβώτιδας, και αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό την καθημερινότητά του. Από το πρώτο φως της ημέρας, όταν η βάρκα ξεκίνησε μέσα στην ομίχλη, το άπλωμα των διχτυών και την αναμονή, μέχρι το μάζεμα των διχτυών και την επιστροφή με την ψαριά στο Νησί. Κατέγραψε στιγμές, τεχνικές, μα πάνω απ’ όλα βίωσε και μοιράζεται μέσα από τα φωτογραφικά του καρέ τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την ικανοποίηση του αποτελέσματος.

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών: Βιβλιοπαρουσίαση-Παναγιώτης Νούτσος: "Για τον ρατσισμό των κοινωνιών μας" τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»


     Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει το βιβλίο του Παναγιώτη Νούτσου, Για τον ρατσισμό των κοινωνιών μας (Εκδόσεις Παπαζήση).
       Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας, Παναγιώτης Νούτσος, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αποσπάσματα θα αναγνώσει η φιλόλογος Νίκη Ζούκη.
        Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται σχετικά: Ο άνωθεν κατευθυνόμενος ρατσισμός βέβαια είχε περιορισθεί, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω μιας συνταγματικής αποφόρτισης και συνάμα είχε υποστεί μια ορισμένη μεταλλαγή. Σ' αυτό έπαιξε ρόλο η γενικευμένη αντίθεση προς τις ναζιστικές θηριωδίες, η απόπειρα απώθησης του «Ολοκαυτώματος» και η ευρεία θέσπιση μέτρων για την κατοχύρωση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Γι' αυτό γίνεται λόγος για «νεορατσισμό», μια και έθεσε σε δεύτερη μοίρα τη «φυλή» για να προτάξει τις πολιτιστικές διαφορές εθνικών ή εθνοτικών ομάδων που από ιστορικό δημιούργημα αντιμετωπίζονται ως η δεύτερη «φύση» τους. Διαφορές λογουχάρη γλωσσών, εθίμων, θρησκειών, νοοτροπιών κ.λπ. αποτέλεσαν το εφαλτήριο εκρατσισμού του «δικαιώματος στη διαφορά» και επομένως το προπύργιο της διαφύλαξης των «ταυτοτήτων».

Δυνατότητα διορθώσεων στο Ε9 χωρίς επιβολή προστίμου

Τη δυνατότητα να διορθώσουν ή να υποβάλουν Ε9 ακόμα και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση χωρίς πρόστιμα δίνει η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα της Δευτέρας», η γγ Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα το taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2011-2012-2013, καθώς και αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το 2014.
 Τα πιο συνηθισμένα λάθη: αναγράφεται η λέξη «κενό» σε ξενοίκιαστα ακίνητα, δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λάθος ο αριθμός παροχής ρεύματος, δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός για ημιτελή ακίνητα, ίδιος ΑΜΚΑ για περισσότερα του ενός πρόσωπα, λάθος κωδικοί στο Ε1 από άτομα με αναπηρία άνω του 80%.
Επιπλέον, πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν email-προσκλητήριο διορθώσεων για μειωμένο φόρο.

Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης: «Όταν συναντιέται η γνώση, το μεράκι, και ενώνεται η Ήπειρος με την ξενιτιά»

Μικρή, μα πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του θεάτρου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη 2014 όπου ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης παρουσίασε το θεατρικό έργο του Ηπειρώτη Χρίστου Τούμπουρου, «Ήπειρος και Ξενιτιά» σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Μαραζοπούλου.
Είναι αλήθεια πως οι εκδηλώσεις των Ηπειρωτών Ηλιούπολης χαρακτηρίζονται από την άρτια οργάνωση και κατά κοινή ομολογία είναι πολύ καλά προετοιμασμένες, μεστές περιεχομένου και υψηλής αισθητικής μεταστοιχείωσης.
Η συγκεκριμένη όμως εκδήλωση εμπεριείχε και τα βιώματα της ξενιτιάς και νοηματοδότησε επακριβώς τα ερωτηματικά του μαρασμού της Ηπείρου.
«Ποια είναι η αιτία του σιγαλού και θλιβερού θανάτου;
Είναι το νέο χώμα που δέχτηκε στις ρίζες του;
Είναι ο ιδρώτας που το νοτίζει;

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν ένας 49χρονος διακινητής και έξι παράνομοι μετανάστες

Συνελήφθησαν τις βραδινές ώρες της Παρασκευής εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ένας 49χρονος διακινητής και έξι παράνομοι μετανάστες από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε νταλίκα, διαπιστώθηκε ότι ο 49χρονος αλλοδαπός οδηγός του μετέφερε κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και συγκεκριμένα στο χώρο πάνω από την καμπίνα του, έξι αλλοδαπούς στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το όχημα.