Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 21 Μαΐου, στο χώρο των iso box, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου


Συνεχίζονται οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες στην πόλη των Ιωαννίνων για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα.
Στο πλαίσιο αυτό το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» διενεργεί μια ακόμη την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από ώρες 9.00 π.μ. έως 3 μ.μ.. στο χώρο των iso box, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου γνωρίζοντας ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μέγιστη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, καλεί για άλλη μια φορά τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν και στις δύο αυτές αιμοληψίες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύεται ασθενής με κορωνοϊό που εργάζονταν στην Αλβανία


Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Τρίτης 19/5/2020 γνωστό επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα Κορωνοϊού.
Πρόκειται για άντρα 66 ετών, ο οποίος είναι Ελληνικής υπηκοότητας που ζει και εργάζεται στην Αλβανία.
Εκεί είχε διαπιστωθεί ως θετικός στον COVID-19 και δεδομένου ότι παρουσίασε ήπια συμπτωματολογία διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στην Ειδική Μονάδα Λοιμωδών του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.
Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι σταθερή.
Σημειώνεται ότι όλα τα δείγματα που έχουν εξετασθεί από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις 12 Μαΐου έως και σήμερα, εξακόσια δέκα έξι (616) στο σύνολό τους, από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου είναι αρνητικά. Επισημαίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο δεν αφορά ύποπτα κρούσματα αλλά για την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Όλοι μαζί να καμαρώσουμε σε λίγους μήνες μια Ελλάδα που εξέρχεται της κρίσεως»

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες στους τομείς που αφορούν το χαρτοφυλάκιο του προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του, «το 2020 ξεκίνησε ως μια χρονιά που φαινόταν πως θα είχαμε μια μεγάλη οικονομική επιτυχία. Αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο που ήρθε ο Covid-19».
«Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια κατά τη διάρκεια της κρίσης, γιατί κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Όμως, πέραν του ελέγχου της εσωτερικής αγοράς, ξεκινήσαμε την άμεση δημιουργία εργαλείων για να βάλουμε πάλι μπροστά την οικονομία μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Και συνέχισε: «Τώρα προέχει να βάλουμε μπροστά την οικονομία και να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης, να κρατήσουμε '"ζωντανή" την οικονομία, προκειμένου το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι πετύχαμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας για την ελληνική οικονομία».

Γιάννης Βρούτσης: Μπαίνουμε στη νέα φάση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας


«Αφήνουμε πλέον την πρώτη περίοδο της κρίσης και μπαίνουμε στη νέα φάση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, στην κανονικότητα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του σχεδίου της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί για εργασία, οικονομία και τουρισμό, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι, κατά την πρώτη χρονική περίοδο της κρίσης, λόγω του κορονοϊού, η οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και λήγει στις 31 Μαΐου, «κινηθήκαμε σε τρεις βασικούς άξονες:
- Τη στήριξη της εργασίας μέσα από την ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
- Την αποζημίωση και στήριξη όλων των εργαζομένων, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
- Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα από την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους».
Πλέον, «θα κινηθούμε επάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
- Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
- Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ".
- Ενίσχυση εποχικά απασχολουμένων και ανέργων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα


Ο  υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξειδικεύοντας τα μέτρα για την οικονομία ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε 4 φάσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου θα διευρυνθούν τα μέτρα απασχόλησης και θα ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον μήνα Ιούνιο για κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα:

"Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε, σε παγκόσμια κλίμακα, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό «σοκ».
Οι συνέπειες είναι πολύπλευρες και μεγάλες.
Οι οικονομίες κλυδωνίζονται και η έκβαση είναι ακόμη αβέβαιη.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πολύπλευρη κρίση, με συγκριτική επιτυχία.
Δρα συνετά, μεθοδικά και αποτελεσματικά.
Αυτό αναγνωρίζεται στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή, σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.
Ενδεικτικά, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Προβλέψεις της, επισήμανε την «ταχεία πολιτική αντίδραση της Κυβέρνησης», με «δημοσιονομικά μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη», «τα οποία αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις».
Επιπρόσθετα, η σημερινή, εξαιρετικά θετική Έκθεσή της, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας, αναδεικνύει την υπευθυνότητα της Κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, επιβεβαιώνει τόσο την ταχύτητα λήψης μέτρων όσο και την επάρκεια αυτών, και επισημαίνει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες του τελευταίου χρονικού διαστήματος. 
Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι διαθέτει σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας.
Σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό.
Σχέδιο με στόχους την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Σχέδιο που ξεδιπλώνεται, μεθοδικά και αποφασιστικά, σε 4 φάσεις, ώστε να απαντηθούν, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, οι διαφορετικές ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν από τις ορθές επιλογές της χώρας στο υγειονομικό πεδίο.
Κατά την 1η φάση, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια σε Μέσα Μεταφοράς, καφέ, αναψυκτικά


15 Ιουνίου ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία

Ο πρωθυπουργός  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Η δήλωση του πρωθυπουργού:
Συμπολίτες μου,
Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία. Αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία.
Γιατί σήμερα θα σας παρουσιάσω το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Θα σας μιλήσω για το πώς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Ποιες μειώσεις φόρων θα δρομολογηθούν. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.
Και θα σας πω, ακόμη, τι θα κάνουμε για να τονώσουμε τον κλάδο του τουρισμού, που είναι τόσο ζωτικός για τον τόπο μας.
Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ που μένετε υπεύθυνοι και τώρα, που σταδιακά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.
Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα.
Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος, συνολικά 166 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 10 νέα κρούσματα νέα κρούσματα


Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση για τον Covid-19 στη χώρα μας, έναν νέο θάνατο, 10 νέα κρούσματα, στους 166 οι νεκροί.
Σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 στη χώρα μας να είναι 2.850.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 22.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Ανακοίνωση για την λύση συνεργασίας με τον προπονητή Γιώργο Πότση


Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Η διοίκηση της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει την από κοινού λύση της συνεργασίας με τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Πότση. Φίλε Γιώργο η προσφορά σου για αρκετά χρόνια στην ομάδα μας σαν παίκτης και σαν προπονητής ήταν πολύ μεγάλη και ήσουν και θα είσαι ένα σημαντικό κομμάτι της. Έτσι θέλουμε ειλικρινά να σε ευχαριστήσουμε για όλα όσα έχεις προσφέρει και ως την επόμενη φορά που οι καιροί μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα συνεργασία μαζί μας σου ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία τόσο στην προπονητική όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου».

Εκ της Α.Ε.Δ Πωγωνάτος

Σύλληψη αλλοδαπού σε δασική περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων, για παράνομη συλλογή αρωματικού-θεραπευτικού φυτού


Είχε συλλέξει από την περιοχή της Βούρμπιανης Κόνιτσας ποσότητα αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, βάρους -7- κιλών

Ακόμη μία σύλληψη ατόμου πραγματοποιήθηκε χθες (19-05-2020) το βράδυ σε δασική περιοχή της Βούρμπιανης Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόκειται για αλλοδαπό, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην παραπάνω περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους -7- κιλών, η οποία και κατασχέθηκε.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Δεν δέχομαι αναφορές περί αδιαφάνειας για το έργο του οδοφωτισμού


«Δεν δέχομαι σκιές περί αδιαφάνειας, δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να το πει αυτό. Δεν μπορεί το έργο της Περιφέρειας να είναι διαφανές, δεν μπορεί το έργο της Πρέβεζας να ελέγχεται και να εγκρίνεται από τους αρμόδιους χρηματοπιστωτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα αντίστοιχα έργα στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα να χαρακτηρίζονται ως αδιαφανή», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών και τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηγουμενίτσας για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
Στην τοποθέτησή του ο κ .Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο υπολογισμό του κόστους, αλλά και στις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθούνται.
«Ως Περιφέρεια – τόνισε- μας ενδιαφέρει να υπάρχει σύγχρονος οδοφωτισμός, με το μικρότερο κόστος στο σύνολο αν είναι δυνατόν της γεωγραφικής περιοχής. Σε ο, τι αφορά τον φωτισμό της αρμοδιότητάς μας, ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες και μετά τη διορθωτική παρέμβαση που κάναμε στη διακήρυξη τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν εκδηλώσει πλέον ενδιαφέρον τέσσερις μεγάλες εταιρίες του κλάδου.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν τουλάχιστον και οι μεγάλοι Δήμοι. Έτσι προέκυψε και το συνολικό έργο :για παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό Δίκτυο και στο Αστικό Οδικό Δίκτυο των Δήμων.
Η Περιφέρεια προχώρησε το έργο μέσω ΣΔΙΤ καθώς τότε – προ τετραετίας- δεν υπήρχε ο μηχανισμός Σ.Ε.Α. που επίσης είναι νόμος τους Κράτους και εξασφαλίζει ταχύτερες διαδικασίες, χωρίς να προκύπτουν ζητήματα ως προς τη διαφάνεια και την εξασφάλιση του μεγαλύτερου ανταγωνισμού.
Άρα καλά θα κάνουν όσοι θέτουν ζήτημα διαφάνειας, να είναι προσεκτικοί.
Να επισημάνω δε ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, μόνον όταν τον περασμένο Δεκέμβριο- μετά από απόφασή μου και ενστάσεις ενδιαφερομένων- εξαλείφθηκε ένας περιοριστικός όρος που είχε τεθεί στην αρχική προκήρυξη, που περιόριζε τις συμμετοχές. Δόθηκε παράταση 40 ημερών και έτσι εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εταιρίες, κατέθεσαν προσφορές τέσσερις και τώρα στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν οι τρεις».

Ορίζοντες Ηπείρου: Κατάθεση Πρότασης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος υπό την καθοδήγηση νέας Περιφερειακής Αρχής Ειδικού Σκοπού


Θέλοντας να τηρήσει την αρχή του «πρώτα από όλα χρήσιμοι για τον τόπο», από όποια θέση και αν έταξε ο Ηπειρώτικος λαός την παράταξη, το στελεχιακό δυναμικό και ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" κατάρτισαν και παρουσίασαν σήμερα μια συγκροτημένη προγραμματική πρόταση για να μπορέσει η Ήπειρος να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.
Τα δύσκολα δεν πέρασαν, τα δύσκολα είναι μπροστά, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, κ. Σπύρος Ριζόπουλος. Στους πολίτες της Ηπείρου παρουσιάστηκε η πρόταση Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού και δημιουργίας Ειδικού Ταμείου Ανασυγκρότησης Ηπείρου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο στόχος του σχεδίου είναι ένας, σύμφωνος με την έννοια της Περιφερειακότητας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Οριζόντων Ηπείρου και αποβλέπει σε έναν ασφαλή δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν δουλειές και για να στηριχτούν αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η πρόταση
Η αρχική ιδέα της πρότασης είναι πως γίνεται ήδη ορατός ο κίνδυνος να μπούμε ως χώρα σε μια μακρά περίοδο μετάβασης μέχρι να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα σε στοιχειωδώς φυσιολογικά επίπεδα, μετά την πανδημική κρίση και τις συνέπειες που δεν έχουν φανερωθεί ακόμα στην πλήρη τους διάσταση. Αυτή η "νέα οικονομία του κορονοϊού" θα επηρεάσει καταλυτικά και τη δική μας Περιφέρεια, ίσως δε πολύ περισσότερο, καθώς η οικονομία της Ηπείρου είναι "γερασμένη" και έχει "υποκείμενα νοσήματα", τα οποία επιδεινώθηκαν στη δεκαετία της κρίσης.
Μπροστά στο οικονομικό “τσουνάμι” που απειλεί τη χώρα μας, για «κατοχική» εικόνα μίλησε συγκεκριμένα, είναι αδύνατον να σταθεί επαρκώς η Ήπειρος με το σημερινό μοντέλο διοίκησης. Είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και να γίνει πραγματικό στρατηγείο στη μάχη της οικονομικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνένωση όλων των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. "Η βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι η Περιφερειακή Αρχή και όλες οι εκλεγμένες δυνάμεις να κατανοήσουν και να συμφωνήσουν ότι οι ρόλοι μας πια δεν μπορεί να είναι διαδικαστικοί" είναι το μήνυμα της παράταξης.
Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου διαρθρώνεται σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας και σε έργα παρεμβάσεις που πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό θα απαιτήσει ένα χρόνο τουλάχιστον δύο ετών και η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου μιλά πρώτον, για τη δημιουργία Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού που σημαίνει συμμετοχή στη διοίκηση όλων των εκλεγμένων παρατάξεων και δεύτερον, για ένα Ειδικό Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου που θα «γεμίσει» από τη μετατόπιση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πλην των δρομολογημένων έργων και από μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ. To Ειδικό Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου θα στοχεύσει σε τρεις βασικούς τομείς:

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Απαλλάχθηκε» η Περιφέρεια Ηπείρου από δημοσιονομική διόρθωση 7,058 εκ. ευρώ


Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου «απαλλάχθηκε» από ένα πρόσθετο βάρος που αφορούσε την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης ποσού 7.058.732, 02 ευρώ για τα έργα στο Σουφαρί Σεράι και στην ΕΛΕΠΑΠ, που είχαν εκτελεστεί από την πρώην Κρατική Περιφέρεια. Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο, δέχτηκε ότι μαζί με τις αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν και οι λοιπές υποχρεώσεις στην αιρετή Περιφέρεια, αλλά εν συνεχεία δέχθηκε ότι επί της ουσίας δεν πληρούντο οι προϋποθέσεις για την επιβολή της δημοσιονομικής διόρθωσης.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη ημεδαπός ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς


Συνελήφθη χθες (19-05-2020) το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά δύο μη νόμιμων αλλοδαπών.
Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και όπως διαπιστώθηκε, μετέφερε με αυτό στο εσωτερικό της χώρας δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδό τους στη χώρα.
Το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, ιδιοκτησίας του ημεδαπού κατηγορούμενου, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Στις 29 Μαΐου πληρωμή του έκτακτου επιδόματος σε δικαιούχους ΚΕΑ


Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια προσαύξηση ως 300 ευρώ θα πάρουν οι δικαιούχοι του ΚΕΑ στις 29 Μαΐου.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ με τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί να δοθεί η οικονομική ενίσχυση ύψους από 100 ως 300 ευρώ.
Η εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους του ΚΕΑ εφόσον ήταν σε ισχύ κατά την 31η Μαρτίου 2020 εγκριτική απόφαση χορήγησής της και εφόσον το πολυπρόσωπο νοικοκυριό περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο ανήλικο μέλος.
Η προσαύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού και θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι ανωτέρω εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.
Δικαιούχοι της ανωτέρω επιπλέον εισοδηματικής ενίσχυσης είναι και τα πολυπρόσωπα νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος, κατόπιν παράτασης της ισχύος της υπέρ τους εγκριτικής απόφασης δυνάμει της παραγράφου 1 του άρθρου 7 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας, η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στις 29 Μαΐου 2020, μαζί με την καταβολή των άλλων επιδομάτων.
Για οικογένειες που παίρνουν ΚΕΑ με ανήλικα παιδιά, κλιμακώνεται -ανάλογα με τα μέλη- τους ως εξής:
-Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί θα πάρει 100 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 450 ευρώ αντί 350 ευρώ.
-Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πάρει 150 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 550 ευρώ αντί 400 ευρώ.
-Ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά θα πάρει 200 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 650 ευρώ αντί 450 ευρώ.
-Ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα τέκνα θα πάρει 250 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 750 ευρώ αντί 500 ευρώ που είναι το πλήρες κανονικό εγγυημένο εισόδημα.
-Ζευγάρι με πέντε ανήλικα τέκνα θα πάρει 300 ευρώ έξτρα ενίσχυση που είναι και το ανώτερο όριο και συνολικά 850 ευρώ αντί 550 ευρώ που είναι το πλήρες μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα.

Ερώτηση του κ. Σταύρου Καλογιάννη για την πορεία του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα


Ερώτηση του κ.  Σταύρου Καλογιάννη στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή για την πορεία του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα ΚαλπάκιΚόνιτσα.
Στην Ερώτησή του αναφέρει:
Τον Νοέμβριο 2012 ως αναπληρωτής Υπουργός στο ενιαίο, τότε, Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, είχα εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 2.000.000 ευρώ για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών βελτίωσης του τμήματος Καλπάκι - Κόνιτσα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης.
Ακολούθησε διαγωνισμός και η ανάθεση των μελετών (τοπογραφική, συγκοινωνιακή, γεωτεχνική, περιβαλλοντικής αδειοδότησης) σε ανάδοχο.
Δυστυχώς, επί τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια, 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, κανένα νέο έργο υποδομής στη χώρα δεν ωρίμασε, από τεχνική και χρηματοδοτική άποψη, ούτε ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Το οδικό έργο Καλπάκι – Κόνιτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Όμως, ο βελτιωμένος άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα θα δώσει ώθηση στην διαπεριφερειακή σύνδεση μεταξύ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θα τονώσει τις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού.
Παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην εθνική οικονομία και στον τομέα των δημοσίων έργων η πανδημία του Covid-19, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μελέτες του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια η κατασκευή του.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών εάν έχει παραληφθεί και εγκριθεί το σύνολο των μελετών του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει την κατασκευή του.

Παρατείνεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου το όριο των €50 για τις ανέπαφες συναλλαγές


Παρατείνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου  το αυξημένο όριο των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, στα 50 ευρώ.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει ότι οι τράπεζες μέλη της, «πιστές στη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ».
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσωρινό και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα εφαρμογής του, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.
Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή.
Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

Θεραπείες ομορφιάς: Επάνοδος με περιποίηση και καλή ψυχολογία


Κατά την περίοδο της καραντίνας η περιποίηση μπήκε σε δεύτερο πλάνο. 
Το σύννεφο του νέου κορωνοϊού σκέπασε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς μας και έτσι πολλές και πολλοί αμέλησαν την εμφάνισή τους.
Με την επάνοδο στη μερική κανονικότητα η βελτίωση της εμφάνισης αποτελεί ένα καλό «όχημα» που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική ανάταση, μετά τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού και του φόβου της πανδημίας.
Ήδη πολλοί καταφεύγουν στα ιατρεία των ειδικών, προκειμένου να συνεχίσουν θεραπείες που είχαν σταματήσει εξαιτίας του lockdown, να καλύψουν τα κενά της περιποίησης που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή στο δέρμα τους ή να υποβληθούν σε νέες θεραπείες, που θα τους χαρίσουν τη βέλτιστη εικόνα τους γι’ αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι.
«Οι θεραπείες που είχαν προγραμματιστεί για το Πάσχα και ενόψει του καλοκαιριού, αναβλήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, τώρα είναι σημαντικό να διενεργηθούν προκειμένου να μην «ξεφύγουν» οι ασθενείς από το πρόγραμμά τους και να διατηρηθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
 Οι βαθιοί καθαρισμοί προσώπου, οι θεραπείες detox με μάσκες, οι ενέσιμες θεραπείες (μπότοξ, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπείες και PRP) καθώς και τα μηχανήματα (πολωμένο φως, λέιζερ, ραδιοσυχνότητες), αποτελούν τις εύκολες αλλά αποτελεσματικές λύσεις ομορφιάς, που μπορούν να δώσουν μια ευχάριστη νότα στο «μουντό» τοπίο της υγειονομικής κρίσης.