Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τεσσάρα ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά τον Αετό Πρωτόπαππας-Σπουδαίο διπλό του Α.Σ. Καλπακίου μέσα στους Αμπελόκηπους!-Ήττα σοκ για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτου

Έχοντας την υπεροχή σε όλη την διάρκεια του αγώνα ο Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ την ομάδα του Αετού Πρωτόπαππας.
ΝΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η ομάδα του Τάκη Νάκα ανώτερη σε όλες τις γραμμές δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης των φιλοξενουμένων.
Χαν τρικ σημείωσε ο Χαρίσης.
Τελικό αποτέλεσμα 4 -1.



*Άδικο το αποτέλεσμα και ήττα σοκ για την ομάδα της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος μέσα στο «Κάστρο» της το Δελβινάκι με σκορ 2 – 1 από το Ασβεστοχώρι.

Αν και είχε την υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις πολλές ευκαιρίες.

Τα αποτελέσματα της τρίτης αγωνιστικής

Αμφιθέα - Δαβάκης: 2 - 1
Νησί - Σταυράκι: 1 - 1
Ζωοδόχος - Θύελλα Ελεούσας: 0 - 0
Αμπελόκηποι - Καλπάκι: 1 - 2
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Πρωτόπαπα: 4 - 1
Α.Ε. Καμποχωρίων - Περίβλεπτος: 2 - 7
Πωγωνάτος - Ασβεστοχώρι: 1 - 2
ΠΑΟ Κόνιτσας - Αγία Μαρίνα: 1 - 1
Πανφρουριακός - Περιστέρι: 3 - 3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Περίβλεπτος: 9
2. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 9
3. Θύελλα Ελεούσας: 7
4. Ασβεστοχώρι: 6
5. Πρωτόπαπα: 6
6. Πωγωνάτος: 4
7. ΠΑΟ Κόνιτσας: 4
8. Ζωοδόχος: 4
9. Καλπάκι: 4
10. Αμφιθέα: 4
11. Σταυράκι: 4
12. Αγία Μαρίνα: 4
13. Νησί: 3
14. Αμπελόκηποι: 3
15. Περιστέρι: 2
16. Πανφρουριακός: 1
17. Δαβάκης: 0
18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 0

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Λίστα με ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,4 δις

Με δύο πλήρως επεξεργασμένες προτάσεις, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης ισοδυνάμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν μειώσεις σε ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες από το πακέτο το 11,5 δισ., θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Φώτης Κουβέλης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι περικοπές στις πολύ χαμηλές συντάξεις, στα ειδικά επιδόματα ανεργίας και η πλήρης κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο.

Τις δύο προτάσεις επεξεργάστηκαν οι Σ. Παπαθανασίου και Δημ. Χατζησωκράτης, οι οποίοι αφού διασταύρωσαν τα ποσά με τους κωδικούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντόπισαν κονδύλια, στους προϋπολογισμούς που αφορούν την Άμυνα, την Υγεία και Ενέργεια, από τα οποία μπορούν να περικοπούν ποσά ύψους 4,4 δισ., την ώρα που από τους ίδιους κωδικούς τα αρμόδια υπουργεία περικόπτουν μόλις 1,4 δισ.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την πρόβλεψη να υπάρξει «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» στο πακέτο των 11,5 δισ., γεγονός που σημαίνει πως για ένα τμήμα από το συνολικό πακέτο μέτρων να υπάρξει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας ή από την εξυγίανση των δαπανών της δημόσιας διοίκησης.

Παρελθόν το δώρο Χριστουγέννων από τον Δεκέμβριο

Από αυτόν τον Δεκέμβριο καταργείται το δώρο των Χριστουγέννων. Αυτό έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, προκειμένου να αρχίσει από φέτος το πρόγραμμα - μαμούθ δημοσιονομικής προσαρμογής των 11.5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» , η περικοπή συνδέεται με την εντολή της τρόικας να ληφθεί κάθε μέτρο προκειμένου να συρρικνωθεί η τρύπα που θα κληροδοτήσει ο φετινός προϋπολογισμός στον προϋπολογισμό του 2013.
Να σημειωθεί ότι το δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε 500 ευρώ μικτά και καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μικτές μηνιαίες αποδοχές έως 3.000 ευρώ.

Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής στο 55ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας

Σήμερα (09-09-2012) τα ξημερώματα στο 55ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας (Μαργαρίτι) έλαβε χώρα τροχαίο ατύχημα, όταν Ι.Χ. δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 20χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας της και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Πολίτες "υπεράνω υποψίας" οι μεγάλοι φοροφυγάδες – «Έδωσαν» τα ονόματα!

Αγρότης ο οποίος δήλωνε 10.000 ευρώ εισόδημα και είχε καταθέσεις 500.000 ευρώ.


Στο φώς ήρθαν τα ντοκουμέντα με τις υποθέσεις των 121 φοροφυγάδων των οποίων οι περιουσίες κατασχέθηκαν υπέρ του Δημοσίου. Όλα τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας που φοροδιέφευγαν συστηματικά αποκρύπτοντας τις περιουσίες τους και κλέβοντας κυρίως το Δημόσιο.
Το εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύεται από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ για τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών με τους φοροφυγάδες είναι ότι δεν πρωταγωνιστούν μόνο μεγαλογιατροί και επιχειρηματίες που είναι οι συνήθεις ύποπτοι φοροδιαφυγής. Πρόκειται για πολίτες της διπλανής πόρτας όπως αγρότες, ηλεκτρολόγοι και έμποροι.
Οι εν λόγω φοροφυγάδες έκλεβαν επί σειρά ετών το Δημόσιο μη εκδίδοντας αποδείξεις και μη δηλώνοντας τα εισοδήματά τους.
Η κατάσταση με τις δεσμεύσεις τραπεζικών τους λογαριασμών δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος και Κυριακής» και από τους πρωταγωνιστές για ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή είναι ένας αγρότης ο οποίος δήλωνε 10.000 ευρώ εισόδημα και είχε καταθέσεις 500.000 ευρώ. Ο αγρότης εμπλέκεται και σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Στη λίστα εμφανίζεται και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων ο οποίος δήλωνε στην εφορία 9.000 ευρώ και είχε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό 139.142,46 ευρώ. Άλλος μικρέμπορος εμφάνιζε μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια και ήταν κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Βίλες με πισίνες έχουν κατασχεθεί σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αττική και πιο χτυπητό παράδειγμα φοροδιαφυγής είναι ο κάτοχος βίλας στη Βούλα Αττικής ο οποίος εμπλέκεται σε εμπορία ναρκωτικών, αντιμετωπίζοντας πλέον πολυετή ποινή κάθειρξης.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα γενικευτεί το μέτρο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, με τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής να αποτελεί κυρίαρχο στόχο της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκε και λίστα με τουλάχιστον 200 Έλληνες που φέρονται να έχουν αγοράσει ακριβά ακίνητα σε μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, όπως Λονδίνο, Παρίσι, Γενεύη κλπ.
Η δικογραφία αυτή σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου ότι υπάρχουν στην Πάρο 1.300 πολυτελείς βίλες με πισίνα οι οποίες ενοικιάζονται μέσω Διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως. Η έρευνα επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τουριστικούς προορισμούς υψηλής ζήτησης (Μύκονος, Σαντορίνη κλπ).
Από κόσκινο θα περάσουν επίσης τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 3.000 Έλληνες που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια να έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό χρήματα.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

ΑΡΤΑ: Σύλληψη αλλοδαπού για διακίνηση κάνναβης

Κατασχέθηκε πάνω από μισό κιλό κάνναβης!

Συνελήφθη χθες (07-09-2012) το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, εντόπισαν τον 21χρονο να κινείται πεζός στην πόλη της Άρτας και κατά τη διάρκεια ελέγχου, βρήκαν στην κατοχή του ένα δέμα και δύο αυτοσχέδιες συσκευασίες, με κάνναβη συνολικού βάρους (535,7) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Κίνδυνος φθορών στα εργοτάξια Ιόνιας Οδού - Τα έργα σε χειμέρια νάρκη

Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται το πρώτο φως στο τούνελ


Με αμείωτους ρυθμούς προχωρά η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και παραχωρησιύχων με στόχο να διαμορφωθούν εκ νέου οι συμβάσεις. Μέχρι τότε όμως τα εργοτάξια παραμένουν κλειστά και ενώ είμαστε ήδη στο Φθινόπωρο. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσος χρόνος απομένει στα εργοτάξια πριν αρχίσει η μεγάλη φθορά στα έργα που έχουν συντελεστεί;
Με τη σημερινή κατάσταση τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και πολύ ρόδινα και οι ελπίδες για γρήγορη απεμπλοκή των μεγάλων αυτών έργων ανάπτυξης φαίνεται πως θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τις πολιτικές εξελίξεις. Το μόνο θετικό νέο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η σοβαρότητα με την οποία φαίνεται ότι χειρίζεται την υπόθεση η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και ο ορισμός ειδικού διαμεσολαβητή ίσως είναι και το κλειδί για την γρήγορη και επιτυχημένη διαπραγμάτευση.
ΜΙΣΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
Ήδη σε κάποια εργοτάξια αυτοκινητόδρομων που έχουν σταματήσει έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια φθοράς. Πρόκειται για τμήματα δρόμων που είτε έχουν διανοιχθεί, είτε έχουν φτάσει σε ένα ποσοστό προόδου 30-50%. Οι φθορές δημιουργήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και από τον ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα που διανύσαμε.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν σχεδόν όλες οι εταιρείες καθώς με εξαίρεση τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που το κυρίως κατασκευαστικό έργο συμπυκνώνεται σε έργα 25 χιλιομέτρων (εκ των οποίων τα 11,5χλμ είναι σήραγγες) οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Το σημαντικότερο έργο για την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο έχει απογοητεύσει καθώς από την αρχή αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα. Το τμήμα στην Παλιοβούνα, ακριβώς μετά το Αντίρριο παραμένει άλυτο ενώ όσα χιλιόμετρα διανοίχθηκαν αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα της εγκατάλειψης. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως η εταιρεία παραχώρησης και κατασκευής είναι πραγματικά άφαντη και δεν έχει εκδώσει δελτίο τύπου έστω για κάποιο μικρό κομμάτι συντήρησης εδώ και ενάμιση χρόνο. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανενός είδους ενημέρωση με την στελέχωση της εταιρείας μάλλον να είναι εκμηδενισμένη..

ΠΗΓΗ: www.ypodomes.com

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση Δ.Σ., την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόσκληση για συνεδρίαση Δ.Σ. την Δευτέρα 10η Σεπτεμβρίου 2012, και ώρα 20.00. Η συνεδρίαση, θα διεξαχθεί στο Kαλπάκι και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου [Παιδικός Σταθμός].
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1.Έγκριση σύνταξης εκθέσεων Α-Β-Γ-Δ τριμήνων έτους 2011, για την εκτέλεση προϋπολογισμού του Δήμου Πωγωνίου.
2.Έγκριση σύνταξης έκθεσης Β’ τριμήνου έτους 2012, για την εκτέλεση προϋπολογισμού του Δήμου Πωγωνίου.
3.Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος έργων ετ. 2012.
4.Παραχώρηση της χρήσης των οχημάτων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στο ΝΠΔΔ.
5.Κατανομή λειτουργικών δαπανών σχολείων.
6.Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
7.Παραχώρηση εκμετάλλευσης συστάδων στον αγροτικό συνεταιρισμό Πρακαλάμου.
8.Περί βεβαιώσεων βατότητας δασικού δρόμου Κεφαλοκάναλο- Χάνια Σιταριάς.
9.Επί αιτήσεων δημοτών.
10.Έγκριση παράτασης εκτέλεσης της μελέτης: «Ενημέρωση ρυμοτομικών διαγραμμάτων, με βάση τη διευθέτηση χειμάρρου Μπόλου»».
11.Έγκριση της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, στις θέσεις: «Μουτσάλες» και «Βουρλιάσος».
12.Έγκριση Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Εργασίες συντήρησης Κεντρ. Πλατείας Τ.Κ. Παρακαλάμου».
13.Έγκριση Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Συντήρηση Πνευματικού Κέντρου Τ.Κ. Μαζαρακίου.»
14.Έγκριση Περιβαλλοντικής μελέτης: «Ανάπλαση περιοχής «Ντουβρίτσι» στην Τ.Κ. Ριαχόβου».
15.Έγκριση μελέτης: «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου».
16.Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις κοινοτικών δρόμων Δ.Δ. Δολιανών».
17.Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «ΠλακοστρώσειςΚοινοτικών χώρων Τ.Κ. Παρακαλάμου»
18.Έγκριση Μ.Π.Ε. και περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου: «Αντικατάσταση εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Βασιλικού» της Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.
19.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών του έργου : «Τσιμεντόστρωση και βελτίωση οδικού δικτύου στα Τ.Δ. του Δήμου Δελβινακίου».
20.Έγκριση 1ου Συγκριτικού Πίνακα Εργασιών της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη ανάδειξης διαδρομής Άγιος Κοσμάς – Γεφύρι Μαύρικας – Ρουψιά Αγία Παρασκευή» στο Δήμο Πωγωνίου.
21.Έγκριση παράτασης προγραμματικών συμβάσεων μελετών.
22.Έγκριση δημοπράτησης Δημοτικού καταστήματος [Αρτοποιείο] Τ.Κ. Βασιλικού.
23.Έγκριση δαπανών στη ΔΕΗ, για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων και με σύνδεση δικτύου διανομής χαμηλής τάσης.
24.Επιχορήγηση Αθλητικών Συλλόγων Δήμου Πωγωνίου.
25.Εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τραπεζικά ιδρύματα για την συγκρότηση επενδυτικού σχεδίου – δανείου για εγκατάσταση φωτοβολταïκών συστημάτων στο Δήμο Πωγωνίου.
26.λήψη απόφασης για ίδρυση κέντρου δια βίου μάθησης.
27.Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.

Κίνητρα σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών

Ένας νέος κλάδος γεωργικής παραγωγής αναμένεται να ανοίξει σύντομα, αυτός της καλλιέργειας ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών με την παροχή οικονομικών κίνητρων από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, που συμφώνησαν απόλυτα ότι τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή ψυχανθών (όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά).
Η μείωση των εισαγωγών οσπρίων και ζωοτροφών θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή.
Σήμερα η Ελλάδα δαπανά τεραστία χρηματικά ποσά για εισαγόμενες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ποσά που αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ φέτος εξαιτίας της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες σιτηρών των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την παρατεταμένη ξηρασία που οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η παραγωγή οσπρίων και ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών θα περιορίσει τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, που αποβαίνουν συνήθως εις βάρος του παραγωγού και μετακυλίονται στον καταναλωτή.
Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την παροχή οικονομικών κίνητρων σε νέους αγρότες προκείμενου να προχωρήσουν στην καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων.

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Εντός των επόμενων εβδομάδων το σχέδιο για τις ΕΟΖ, δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο Κωστής Χατζηδάκης

"Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία"

Τη σημασία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών για την ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι σχετικές τεχνικές μελέτες προκειμένου να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προτάσεις για εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας.
Ένα τελικό σχέδιο για τις ΕΟΖ αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης εντός των επόμενων εβδομάδων.
Επανέλαβε τις είκοσι προτεραιότητες που έχει θέσει για το υπουργείο (και οι οποίες παρουσιάστηκαν σε δυο δόσεις αρχές και τέλη Αυγούστου), ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "η χώρα χρειάζεται μια πραγματική υπέρβαση σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της. Για αυτό έχουμε καταθέσει και την πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Η σύσταση ζωνών μπορεί να μην έχει γεωγραφική μορφή και να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου. Πρέπει, όμως, να είμαστε ξεκάθαροι. Παρ’ ότι οι ΕΟΖ δεν προϋποθέτουν πρόσθετους πόρους από την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας στις οποίες προχωρούμε, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Ήδη, αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την πολιτική υποστήριξη των εταίρων μας, ιδίως εφόσον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούμε και τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θεωρούμε πως οι ΕΟΖ μπορούν να δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές".

ΕΛΓΑ: Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου η νέα πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 4,2 εκ ευρώ στους αγρότες

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.247 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2011 και 2012.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κλπ.) και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Αργολίδας, Λάρισας, Άρτας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Πέλλας κλπ.