Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Μήνυμα Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά



Επέκταση του καθεστώτος αναγκαστικής ακινησίας και για μοτοσυκλέτες, ώστε να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι επιβατικές ιδιωτικής χρήσης μοτοσυκλέτες δύνανται να τεθούν σε καθεστώς αναγκαστικής ακινησίας, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης και έτσι να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.
Ειδικότερα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι με τις διατάξεις του αρ. 22 του ν. 2367/1953, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οχημάτων, να θέσουν αυτά είτε σε εκούσια είτε σε αναγκαστική ακινησία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας. 
Στις διατάξεις αυτές, δεν υφίσταται διάκριση των οχημάτων τα οποία δύνανται να τεθούν σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.
Σημειώνεται ότι λόγοι αναγκαστικής ακινησίας, είναι η κλοπή ή υπεξαίρεση οχήματος καθώς και η ανωτέρα βία, όπως στην περίπτωση της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης, το οποίο έγινε δεκτό με την ΠΟΛ.1133/25.6.2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά και την ΠΟΛ.1147/3.7.2015.

Συνεπώς με βάση τα ανωτέρω, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, οι σχετικές εγκύκλιοι περιλαμβάνουν όλα τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα οχήματα καθώς και τις δίκυκλες-τρίκυκλες μοτοσικλέτες.

ΕΔΑΕ: 9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα

Περισσότεροι από ένας στους έξι ανθρώπους ταλαιπωρούνται από έκζεμα, μία δερματική αντίδραση που προκαλείται από διάφορες αιτίες και εκδηλώνεται με φλεγμονή ή ερεθισμό στο δέρμα.
Οι περισσότεροι ασθενείς πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, η οποία σε πολλούς από αυτούς πρωτοεμφανίστηκε στην παιδική ηλικία. Στην πραγματικότητα, το 40-60% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα θα την έχουν και μετά την ενηλικίωση.
Τί είναι όμως η κατάσταση αυτή; Όπως απαντούν ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), ο όρος «ατοπία» σημαίνει εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης. Στην προκειμένη περίπτωση, η ατοπία προκαλεί δερματικές αντιδράσεις, δηλαδή ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες προκαλούν πολύ έντονο, σχεδόν ανυπόφορο κνησμό (φαγούρα). Στη χρόνια μορφή της, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του δέρματος (ιατρικά λέγεται λειχηνοποίηση).
Η ατοπική δερματίτιδα αποκαλείται και ατοπικό έκζεμα, ενώ ο περισσότερος κόσμος όταν μιλάει για το «έκζεμα» αναφέρεται σε αυτήν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη εκζέματος, όπως η ερεθιστική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής κ.λπ.
Οι επιστήμονες της ΕΔΑΕ εξηγούν τι πρέπει να ξέρουμε για την συνηθέστερη μορφή εκζέματος, την ατοπική δερματίτιδα.

Σύλληψη παράνομου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των κληρώσεων της μεγάλης λοταρίας των αποδείξεων

Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναρτήθηκαν οι τυχεροί λαχνοί από τη μεγάλη λοταρία των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για συνολικά δέκα κληρώσεις και δίνονται από 1.000 ευρώ σε δέκα χιλιάδες τυχερούς.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση www.aade.gr  και από εκεί στις «Δημόσιες Κληρώσεις», όπου θα μπορούν να δουν εάν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

Μάτια: H χριστουγεννιάτικη διατροφή τους κάνει καλό

Τα παραδοσιακά γιορτινά πιάτα είναι πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την όραση και την υγεία των ματιών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η λουτεΐνη, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και Ε  μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης και τύφλωσης στην τρίτη ηλικία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ο καταρράκτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο (ευθύνεται για το 51% των κρουσμάτων της, που υπερβαίνουν τα 32 εκατομμύρια παγκοσμίως), ενώ από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υπολογίζεται ότι πάσχουν 196 εκατομμύρια άνθρωποι.
«Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συγκλίνουν πως η ίδια διατροφή που ωφελεί την καρδιά, πιθανότατα είναι ωφέλιμη και για τα μάτια», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μάτια μπορεί να ωφεληθούν από διαιτολόγια φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής και καλής ποιότητας πρωτεΐνες από ψάρια και πουλερικά».

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τετάρτη (27-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (28-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή-Ελεύθερο-Παλιοσέλλι-Πάδες-Άρματα-Δίστρατο.
Παρασκευή (29-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (30 -12-2017) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τετάρτη (27-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (28-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (29-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Συρράκο-Καλαρρύτες-Ματσούκι.

Σάββατο (30-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.

Στένωση οσφυϊκής μοίρας: Συμπτώματα και θεραπεία

Μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια σας παθαίνουν κράμπες ενώ περπατάτε;
Προσοχή, μπορεί να πάσχετε από στένωση οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί μελλοντικά να σας καθηλώσει!
 «Η πάθηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν δίνουν σημασία στα πρώτα συμπτώματα» αναφέρει  ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο 401ΓΣΝΑ  κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας  και προσθέτει.
«Τα συμπτώματα (μούδιασμα γλουτών, κράμπες ποδιών, πόνος) αυτά εξελίσσονται σταδιακά και έτσι η απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος όσο περνάει ο καιρός, όλο και μειώνεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η βάδιση  ελαττώνεται και στο τέλος δεν θα μπορεί ούτε εντός του σπιτιού να κινηθεί χωρίς να πονάει».
ΣΤΕΝΩΣΗ   ΟΣΦΥΪΚΗΣ   ΜΟΙΡΑΣ
 Πρόκειται για εκφυλιστική πάθηση, η οποία εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 χρόνων  και πλήττει  εξίσου  άνδρες και  γυναίκες. Συνήθως στοχεύει σε  αυτούς που λόγω επαγγέλματος για χρόνια καταπονούν τη μέση (βαριές χειρονακτικές εργασίες, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο).
Συμφωνά με τους επιστήμονες η οσφυϊκή στένωση είναι  πάθηση στην οποία, όπως λέει και το όνομά της, ελαττώνεται το πλάτος του σπονδυλικού σωλήνα και των τρημάτων, οι περιοχές δηλαδή που βρίσκονται τα νεύρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή αιμάτωση κι αυτά να δυσλειτουργούν. Αυτή η μείωση του χώρου όπου βρίσκονται τα νεύρα οφείλεται σε υπερτροφία των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης καθώς και των συνδέσμων. Επιτείνεται ακόμα περισσότερο όταν συνυπάρχουν και άλλες παθολογίες όπως μία δισκοκήλη ή μια σπονδυλολίσθηση.