Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Παρακάλαμος: Κανονικά φέτος ο αγιασμός των σπιτιών

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του εδώ και δεκαετίες και θέλει κάθε χρόνο την παραμονή των Φώτων τον ιερέα του χωριού να γυρίζει από τα ξημερώματα το χωριό και να αγιάζει τα σπίτια φέτος πραγματοποιήθηκε κανονικά την Παρασκευή  5 Ιανουαρίου 2018. 

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 36χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθη, χθες (04-01-2018) το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 36χρονο αλλοδαπό, διότι μετά από αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ κατείχε αλβανικό διαβατήριο με πλαστή σφραγίδα εισόδου, το οποίο κατασχέθηκε.
Επίσης, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων του 36χρονου, εκκρεμούσε σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Η Αδελφότητα Βερενίκης Ιωαννίνων κόβει τη Πίτα της τη Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, ώρα 10.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια

Η Αδελφότητα Βερενίκης Ιωαννίνων κόβει τη Πίτα της τη Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, ώρα 10.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια.

15η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιανουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Πασσαρώνας Ροδοτοπίου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 7-01-18/15:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ    
ΩΡΑ: 15:00

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (15:00)
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ  (15:00)
 ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ  (15:00)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:00)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)
Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00) 

Τελευταία ημέρα της παράτασης για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Λήγει την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου  η παράταση που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας 2018.
Όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσα στην παράταση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν αμετάβλητα συγκριτικά με πέρσι.

Η Αδελφότητα Γκρίμποβου-Σελτσάνων Ιωαννίνων, κόβει τη Πίτα της και γλεντάει τη Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, ώρα 13.00', στη μουσική ταβέρνα ''Απτάλικο'', παλαιάς Καβάλας 165, Λόφος Αξιωματικών, Περιστέρι


Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 24 και 17 ετών αντίστοιχα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Η Αδελφότητα Ιερομνημιτών Ιωαννίνων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη", οδό Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου το ΔΣ της Αδελφότητας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη", που βρίσκεται στην οδό Αγίου Φανουρίου 99, στο Ίλιον.
«Το νέο έτος 2018 μας άνοιξε την πόρτα του, γεμάτο προσκλήσεις για δραστηριότητες και νέες συγκινήσεις, αλλά και προκλήσεις για να τα απολαύσουμε και να τα καταφέρουμε όλα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πέρα από τις όποιες προσωπικές διαφορές και διαφωνίες μας.
Εμείς στο ΔΣ σας καλούμε να ζήσετε τις δραστηριότητες της Αδελφότητάς μας, να αγωνιστούμε ομαδικά, να μοιραστούμε αγωνίες, κόπους και χαρές, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο τόσο προσωπικά για τον καθένα μας όσο και για το χωριό μας!
Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη, υπομονή, σύνεση, αγάπη και μεράκι για αυτά που μας αρέσουν, ώστε με την κοινή μας προσπάθεια να τα υλοποιήσουμε!
Το ΔΣ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη".

Καλή χρονιά!!!

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ώρα 17:30

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Τετάρτη   10   Ιανουαρίου   2018   και ώρα  17.30.   
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι -  στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. [Παιδικός Σταθμός Καλπακίου].
[Μετά από γραπτή αίτηση  της μείζονος μειοψηφίας [1/3  μελών Δ.Σ.], για συζήτηση του παρακάτω μόνου θέματος]-[παρ. 2 αρθρο 67 Ν. 3852/2010].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ  ΘΕΜΑ
«Συζήτηση επί αιτήματος Μείζονος Αντιπολίτευσης, για έρευνες πετρελαίου που γίνονται στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου».

15η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Π.Α.Σ. Κάστρου 6-01-18/15:00), εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου Α.Ο. Σταυρακίου 7-01-18/15:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 6  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ

Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ  (15:00)
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018
Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ  (00:00)  
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ - Α.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ (11:30)
Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ (15:00)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (15:00)
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:00)

6η Αγωνιστική για την Α2 κατηγορία μπάσκετ στο Καλπάκι Πωγωνίου

Με παιχνίδια που θα γίνουν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, συνεχίζεται το 3ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ νομού Ιωαννίνων «Ευγενία Μουτσίκα».
Η 6η αγωνιστική της Α2 Κατηγορίας περιλαμβάνει τα εξής παιχνίδια:
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου:
Βίκος-Δημοτικοί Υπάλληλοι: 20.30 γήπεδο Καλπακίου.
Ασφαλιστές-Εστίαση Β’: 22.00 γήπεδο Καλπακίου.

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη για το κτίριο επί της οδού Δόμπολη στα Ιωάννινα

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
Στον σημερινό Τύπο, δημοσιεύονται διαμαρτυρίες και σχόλια σχετικά με την μη αξιοποίηση του ακινήτου επί της οδού Ευεργέτου Ιωάννη Δόμπολη, στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Επί του θέματος κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω για τα παρακάτω:
1.Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην Κρατική Περιφέρεια από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) βάσει του 8003/6626/Φ.314373/13-07-1999 εγγράφου και αποτελείται από ένα οικόπεδο και δύο ανεξάρτητα κτίρια επί του οικοπέδου. Της παραχώρησης εξαιρέθηκε τμήμα 1.750 τ.μ. με το ένα εκ των κτιρίων επ’ αυτού (που αφορά το Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων).
2.Στις 01.03.2007, μετά από πρωτοβουλία της τότε Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου, με την 10395/132/ΕΓΣΔΙΤ/06.03.2077 εγκρίθηκε η υπαγωγή του έργου «Ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος Δόμπολη στις διατάξεις του Νο. 3389/2005 (Νόμος Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
3.Ο διαγωνισμός αυτός απέβει άκαρπος.
4.Η αιρετή Περιφέρεια, μετά από πρωτοβουλία μου, στις 29 Ιουλίου 2013 ανέθεσε την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος "ΔΟΜΠΟΛΗ".
5.Στην μελέτη εξετάστηκαν τα παρακάτω σενάρια:1.Κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων φοιτητικών εστιών, με τη λειτουργία εμπορικών χρήσεων στον ισόγειο χώρο.
2.Ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος μέσω σύμβασης αντιπαροχής.
3.Ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος μέσω ΣΔΙΤ με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
4.Αξιοποίηση του ακινήτου μέσω ΕΤΑΔ/ ΤΑΙΠΕΔ: Εξέταση δυνατότητας επιστροφής του ακινήτου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, η οποία αποτελεί «συνέχεια» της συγχωνευθείσας Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με απώτερο στόχο να ενταχθεί στη λίστα ακινήτων του δημοσίου προς αξιοποίηση του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ).

Βλαστοκύτταρα: Μπορούν να αναστρέψουν το γήρας;

Την ασφάλεια και την πιθανή αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας χορήγησης βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της γεροντικής απώλειας της μυϊκής μάζας απέδειξαν δύο πρόσφατες μελέτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο άμεσο μέλλον αναμένονται τα αποτελέσματα μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα των θεραπευτικών αυτών παρεμβάσεων στην επιβράδυνση της απώλειας της μυϊκής μάζας, που αποτελεί το τελικό γεγονός στην πορεία προς τη γήρανση.
«Η ικανότητα ενός ηλικιωμένου να καθίσει και να σηκωθεί από το έδαφος θεωρείται σήμερα ένας από τους πλέον ικανούς δείκτες του προσδόκιμου επιβίωσης. Η ικανότητα αυτή εξαρτάται από τον βαθμό της απώλειας της μυϊκής μάζας ή γεροντικής καχεξίας που αναπόφευκτα συνοδεύει το γήρας.  Πίσω από την απώλεια της μυϊκής μάζας κρύβονται διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί, όπως αυξημένο οξειδωτικό στρες, χρόνια φλεγμονή, αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και αστάθεια του γενετικού υλικού. Καμία από τις θεραπείες που προτάθηκαν μέχρι σήμερα για τη γεροντική καχεξία, δηλαδή η άσκηση, η χορήγηση βιταμινών, η ορμονική υποκατάσταση και οι ειδικές πλούσιες σε πρωτεΐνη δίαιτες,  δεν είχε σοβαρό αποτέλεσμα», μας εξηγεί ο καθηγητής βιοχημείας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Κολιάκος και προσθέτει: «Δεδομένου ότι η γεροντική καχεξία σχετίζεται με την ελάττωση του αριθμού των βλαστοκυττάρων στον οργανισμό, η έρευνα για την επίδραση που θα είχε η χορήγησή τους αποτελεί ιδανικό στόχο».
Κύρια αιτία της μυϊκής απώλειας είναι η ανεπαρκής ανανέωση των κυττάρων του μυϊκού ιστού. Έτσι οι μύες καταστρέφονται με ταχύτερο  ρυθμό από ότι αναγεννιούνται, η μάζα τους μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και αντικαθίσταται με λίπος.