Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο Μπάμπης Νταλάκας ανακοίνωσε την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά

Μετά το τέλος του αγώνα μπαράζ Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά-Ολυμπιακού Βοτανικού, ο προπονητής του Αγροτικού Αστέρα κ. Μπάμπης Νταλάκας ανακοίνωσε στα αποδυτήρια παρουσία παικτών και διοίκησης την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ντότης Σ. Δημήτρης: Συγχαρητήρια στην ομάδα του Αγροτικού Αστέρα για την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία

Ο επικεφαλής της παράταξης Δύναμη ενότητας και ευθύνης για το Πωγώνι, Ντότης Δημήτρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Τόπουλος Βασίλης, Τσώνης Γιώργος, Ντρίκος Θωμάς, Τσιέπας Γιώργος, Τσαλής Θανάσης και Μποντίνης Γρηγόρης συγχαίρουν τον Αγροτικό Αστέρα (Παρακάλαμος) για την άνοδο του στην Α΄ ερασιτεχνική Ιωαννίνων.
Η ιστορική ομάδα του Παρακαλάμου επανέρχεται στη μεγάλη κατηγορία που μεσουρανούσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια ομάδα το 1970-71 έπαιξε μπαράζ ανόδου με την ομάδα του Κομποτίου Άρτας για την άνοδο στο ΕΘΝΙΚΟ πρωτάθλημα.
Ευχόμαστε τις ίδιες επιτυχίες να μας χαρίσουν και τώρα. Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές τον προπονητή και στη διοίκηση της ομάδας.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε στο νέο πρωτάθλημα να δούμε και τις άλλες δυο ομάδες του Πωγωνίου μας (Πωγωνάτος Δελβινακίου και Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου) να συναντήσουν τον Παρακάλαμο στην Α΄ ερασιτεχνική

Με τιμή
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης


Ντότης Σ. Δημήτρης

Στα σαλόνια της Α΄ ερασιτεχνικής ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Ολυμπιακός Βοτανικού 2-0)

*Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά επικράτησε στο μπαράζ του Ολυμπιακού Βοτανικού  με 2-0 στο Πανηπειρωτικό Στάδιο και  από την νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Α' Ερασιτεχνική.
Η ομάδα του Μπάμπη Νταλάκα εμφανίστηκε πιο έτοιμη και αποφασισμένη και δημιούργησε πολλές φάσεις στην εστία του Ολυμπιακού Βοτανικού.
Στο 17΄ ο Γκόνης Πέτρος εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, στην πορεία της μπάλας βρέθηκε ο  Φερούλης Μάριος που με προβολή άνοιξε το σκορ για τον Αγροτικό Αστέρα.
Υποδειγματικός συνδυασμός στο 22΄ του Μακρή Χρήστου με τον Φερούλη Μάριο και ωραίο πλασέ του τελευταίου και το 2-0 είναι γεγονός.
Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Αστέρας στο 30΄ με τον Μακρή Χρήστο με την μπάλα να φεύγει ξυστά από το αριστερό δοκάρι άουτ.
Στην επανάληψη οι παίχτες του Ολυμπιακού Βοτανικού ανέβασαν την απόδοσή τους και είχαν δοκάρι σε κεφαλιά του Μπισέλα Παναγιώτη στο 49΄.
Ο Αγροτικός Αστέρας έχασε πολλές ευκαιρίες να διευρύνει στο δείκτη του σκορ με τους Μακρή Χρήστο και Γρίβα Χρήστο.
Ο Μπαζώρα Γεώργιος-Φοίβος αντίκρισε στο 80΄ τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και ο Αστέρας έμεινε με δέκα παίχτες.
Αγροτικός Αστέρας:

Ζota Joel, Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Δρίβας Λάζαρος, Μητρογιάννης  Δημήτρης, Γκάνας Κων/νος, Μπαζώρας Γεώργιος-Φοίβος, Μακρής  Χρήστος, Ζότα Αρσέν, Γκόνης Πέτρος, Γρίβας Χρήστος, Φερούλης Μάριος (Γλάβος Ευθύμιος 93΄)
Ολυμπιακός Βοτανικού:

Ζώτος Κων/νος, Λέζος Άγγελος, Τσίφτσης Ηλίας (Ζώτος Γρηγόριος 80΄), Κωνσταντής Μάριος, Μπαρέκος Βασίλειος, Κωστάκης Σπυρίδων (Σιώλος Άγγελος 41΄), Ποζιόπουλος Αλέξανδρος (Τζήμας Χρήστος 62΄), Διαμαντής Άγγελος, Μπισέλας Παναγιώτης, Ρομποτής Μ., Κοκκιάδης Εμμανουήλ

ΤΕΤΑΡΤΗ  31  ΜΑΪΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΑΚΙ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ 2-0
****
Τρελά πανηγύρια στα αποδυτήρια μετά την λήξη του αγώνα από παίχτες, προπονητή και παράγοντες του Αγροτικού Αστέρα για την επίτευξη του στόχου και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Φωτό: Giwrgos Mitsis

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ζητά αναλογική χρέωση διοδίων και εκπτώσεις για τους συχνά μετακινούμενους στην Εγνατία Οδό

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, με αφορμή τις εργασίες ανακατασκευής του σταθμού Δροσοχωρίου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων επαναφέρει με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το ζήτημα εφαρμογής συστήματος αναλογικής χρέωσης για τα διόδια στην Εγνατία οδό, όπως είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενοι υπουργοί.
Ο Περιφερειάρχης αναδεικνύει την άδικη μεταχείριση της Ηπείρου, ως προς τον αριθμό των σταθμών διοδίων και το υψηλό κόστος χρέωσης  ανά χιλιόμετρο, προτείνοντας αναλογική χρέωση, καθιέρωση εκπτωτικών καρτών για όσους διακινούνται συχνά και απαλλαγή όσων μετακινούνται σε κοντινές αποστάσεις και όσων διέρχονται από τα διόδια του Μαλακασίου με έξοδο προς Καλαμπάκα/Τρίκαλα.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
"Το ενδεχόμενο λειτουργίας σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι, απασχολεί για χρόνια την τοπική κοινωνία, η οποία σύσσωμη έχει αντιδράσει, καθώς αποκόπτει στα δύο το νομό Ιωαννίνων και υποχρεώνει κατοίκους του να υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για καθημερινές μετακινήσεις από και προς τον τόπο κατοικίας τους προς  υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία κλπ και αντίστροφα. Το πρόβλημα όμως είναι σύνθετο και προκαλεί δικαιολογημένα  και αίσθημα   άδικης μεταχείρισης των Ηπειρωτών, καθώς με το Σταθμό Δροσοχωρίου,  στην Π.Ε. Ιωαννίνων στην  ουσία  θα λειτουργούν τρεις σταθμοί, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος. Συγκεκριμένα ήδη λειτουργεί ο Σταθμός Τύριας,  αλλά  και ο Σταθμός Μαλακασίου,  ο οποίος είναι χωροθετημένος ελάχιστα χιλιόμετρα εκτός ορίων του Νομού Ιωαννίνων,  επιβαρύνει όμως υπέρμετρα όσους μετακινούνται προς Τρίκαλα, καθώς η απόσταση που διανύουν μέχρι τον κόμβο εξόδου/εισόδου προς Καλαμπάκα - Τρίκαλα είναι ελάχιστη.

Δολό Πωγωνίου: Εκδήλωση-Ημερίδα «για το Μαλλί των Προβάτων», την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων διοργανώνουν στο Δολό Πωγωνίου εκδήλωση-ημερίδα «για το Μαλλί των Προβάτων», την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017.

Ιόνια Οδός: Στην κυκλοφορία αύριο το Αντίρριο-Κλόκοβα

Αύριο θα δοθεί στην κυκλοφορία ακόμα ένα τμήμα της Ιόνιας Οδού. Το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά και αύριο, χωρίς "κορδέλα" θα δοθεί προς χρήση στους οδηγούς. Αυτό σημαίνει χωρίς επισήμους και κόσμο, μέσα στην ημέρα θα ενωθεί στη νότια πλευρά με την απόληξη της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και στη βόρεια πλευρά με την είσοδο της Σήραγγας Κλόκοβας.
Το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα μήκους 10χλμ έμεινε πίσω κατασκευαστικά λόγω των ανεκπλήρωτων απαλλοτριώσεων κυρίως στην περιοχή της Ρίζας. Αυτό είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση των έργων. Αυτό που επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν και η ανάγκη χρόνου για τις απαραίτητες "προφορτίσεις" δηλαδή να γίνει η χωμάτωση και στρώση προκειμένου το οδόστρωμα να φτάσει στο απαιτούμενο ύψος και να μην υπάρχουν "βαθουλώματα" που θα επηρέαζαν την ποιότητα οδήγησης στον νέο αυτοκινητόδρομο.
Το νέο υπό παράδοση τμήμα, συνολικού μήκους 6,5 χιλιομέτρων, ξεκινά από το σημείο σύνδεσης με τη Γέφυρα στο Αντίρριο και καταλήγει στην είσοδο της σήραγγας της Κλόκοβας. Στο εν λόγω τμήμα περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά όπως ο Ανισόπεδος Κόμβος Αντιρρίου, καθώς και η σήραγγα της Μακύνειας, μια σήραγγα διπλού κλάδου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 500 μέτρων.

Αλβανοί αλωνίζουν τα ελληνικά βουνά & αφανίζουν τα αρωματικά φυτά

Οι «επιδρομές» Αλβανών στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου για την παράνομη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι μια νέα μάστιγα που απειλεί την ελληνική χλωρίδα.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τις πλαγιές από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως όλα τα φυτά που βρίσκουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.
Αλβανοί κάθε ηλικίας και φύλου μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα Αθίγγανοι έχουν «ρημάξει» τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας, πουλώντας την... παράνομη πραμάτεια τους στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας.
«Εξοπλισμένοι» με μεγάλα μαχαίρια και τσουβάλια, οι Αλβανοί ξεριζώνουν τα φυτά και τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στη γειτονική χώρα ή τα δίνουν σε συνεργούς τους, οι οποίοι τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.
Αλλά και τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από δίκταμο, ρίγανη, τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία επιτήδειοι πουλούν έναντι υψηλού τιμήματος, ενώ και στα νησιά υπάρχει μεγάλη «αποψίλωση» κυρίως για προσωπική χρήση και διάθεση βοτάνων σε υπαίθριους πάγκους.
«Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει πάμπολλα αφύλακτα σημεία, ενώ στην Ηπειρο οι συνεχείς περιπολίες αστυνομικών και συνοριοφυλάκων είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Επίσης στον Γράμμο υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι ''συλλέκτες''. Είναι εύκολη η πρόσβαση από τους Αλβανούς στον Γράμμο, κάποια χωριά είναι μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και μπαινοβγαίνουν πολύ άνετα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας.

Γιάννης Καραγιάννης: Ομιλία σε εκδήλωση για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Καπανδρίτι Αττικής

Με πρωτοβουλία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής διοργανώθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου εκδήλωση στο Καπανδρίτι με θέμα "Αγροτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση". Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, οι βουλευτές Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Δέδες, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστικών οργανώσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι βουλευτές Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Δέδες ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που επιχειρούνται για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή της Αττικής. Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης αναφέρθηκε σε ζητήματα στρατηγικής για την αγροτική ανασυγκρότηση και σε θέματα εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Πριν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με μέλη και στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπανδριτίου, στα γραφεία του συνεταιρισμού.

Πανηπειρώτικο Πανηγύρι, διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, ώρα 21.00', στο γήπεδο της πρώην αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Ελληνικού

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, μαζί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Ανατολικής Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής, μας προσκαλούν στο «Πανηπειρωτικό Πανηγύρι 2017», στη μεγαλύτερη Ηπειρώτικη σύναξη στην Αττική.
Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.00', οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, όλοι οι φίλοι της Ηπείρου και της Παράδοσης, ανταμώνουν στο γήπεδο της πρώην αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Ελληνικού.
 Το Μεγάλο ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2017'' εξαπλώνεται σε όλο το χώρο του γηπέδου της πρώην αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού , που διαμορφώνεται ειδικά για αυτή τη βραδιά, σε χώρο ενός αυθεντικού πανηγυριού, με παρασκευή και παροχή ηπειρώτικων εδεσμάτων, με τραπεζοκαθίσματα, με χώρο για χορό χιλιάδων πανηγυριστών και με τεράστιο πάρκινγκ για χιλιάδες αυτοκίνητα.
 Με κορυφαίους μουσικούς κι ερμηνευτές, δοκιμασμένους και καταξιωμένους στον αυθεντικό στίβο της παράδοσης, τα πανηγύρια της Ηπείρου.
Προεξάρχει, ανάμεσά τους, ένας από τους πρωτομάστορες της Ηπειρώτικης παράδοσης σήμερα, ο Σταύρος Καψάλης, μαζί του, ο μοναδικός Πρεβεζάνος κλαρινίστας-σαξοφωνίστας-φλαουτίστας και στέλεχος στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της χώρας Απόστολος Βαγγελάκης  και οι, Τάσος Μαγκλάρας με τη κομπανία του, Πετράκης Χαλκιάς με τη κομπανία του και Σταύρος Λότσης και Χρήστος Γκίτζιος στο κλαρίνο,  με τους κορυφαίους τραγουδιστές,  Μάκη Κιάμο, Κώστα Λεοντίδη, Δημήτρη Καλογήρου, Κώστα Μήτση, Θωμά Κυρίτση, Χρήστο Αγγελή, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Αφοί Κόντη και Άννα Μαντζούκη. Με τον Βαγγέλη Κουμτζή στο βιολί, τους Νίκο Χαλκιά και Κώστα Βουρεκά στο λαούτο και τους Αλέξανδρο Μαγκλάρα και Σπύρο Βουρεκά στο ντέφι.
Τελείως αλλιώτικο το κορυφαίο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. αυτό το καλοκαίρι. Κορυφαίο κάλεσμα σε πανηγύρι και χορούς κυκλωτικούς, κάλεσμα για συμμέτοχους στο γλέντι και όχι για θεατές.
Η ζωή σήμερα περισσότερο από άλλοτε, δεν μας θέλει θεατές, οι καιροί μας θέλουν μαζί, τον ένα δίπλα στον άλλο, τον ένα μαζί με τον άλλο. Όλοι μαζί, όπως ακριβώς οι Ηπειρώτικοι χοροί, που θα απλώσουν τη χάρη και την ομορφιά τους, τον παλμό και τους ρυθμούς τους, σε όλο το χώρο, στο γήπεδο της πρώην αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, δίπλα στο ΜΕΤΡΟ Ελληνικού . Σε μια απαράμιλλη πανδαισία, με το τυπικό αλλά και την ελευθερία των πανηγυριών, τον αυτοσχεδιασμό, τη συμμετοχή και την κατάνυξη που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Αξίζει όλοι να το ζήσουν και να το κοινωνήσουν.
Με μεγάλους κυκλωτικούς χορούς, οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες πέμπουν μηνύματα ανάτασης και έγερσης, πολύτιμα σήμερα.
Με δωρεάν είσοδο.
Για ενίσχυση των οικονομικών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, θα εκδοθεί λαχειοφόρος αγορά που θα αποτελείται από 5.000 λαχνούς των 2 ευρώ ο καθένας, με πλούσια δώρα και με επιτόπια δημόσια κλήρωση. Μια συμβολική ενίσχυση στο έργο και τη δράση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και των Συλλόγων Ηπειρωτών της Ανατολικής Αθήνας και Αττικής, που συνδιοργανώνουν το πανηγύρι.
Η λαχειοφόρος αγορά της ΠΣΕ, θα διανείμει πολλές  3ήμερες και 4ήμερες διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας και στα Ζαγοροχώρια, προσφορά των ξενοδόχων της Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ζαγορίου και άλλα πλούσια δώρα. Επειδή συνεχίζονται οι προσφορές των χορηγών μας, θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ανακοίνωση με τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς.

Κάπνισμα: Πώς βλάπτει τον οργανισμό μας;

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ωστόσο, παρά τις στοχευμένες διεθνείς καμπάνιες για τη μείωσή του, το κάπνισμα εξακολουθεί να προκαλεί τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Μάλιστα το 33% των εφήβων, ηλικίας 12-18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Τα τσιγάρα, τα πούρα καθώς και όλα τα καπνικά είδη περιέχουν την εθιστική νικοτίνη και πλήθος τοξινών και καρκινογόνων συστατικών.
Όπως εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, ΠΑΙΔΟΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα (www.pataridou.gr), το πούρο δεν είναι καθόλου αθώο, καθώς μία ώρα καπνίσματός του ισοδυναμεί με το κάπνισμα ενός ολόκληρου πακέτου τσιγάρων, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει ένα μίγμα χημικών και νικοτίνης του οποίου η επίδραση είναι ακόμη υπό έρευνα. «Αν και οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή, η αλήθεια είναι ότι έχουν βρεθεί καρκινογόνα υποκατάστατα νικοτίνης σε περισσότερα από τα μισά δείγματα που ερευνήθηκαν. Ακόμη, αμφισβητείται και η δυνατότητα που προσφέρουν για διακοπή του κανονικού τσιγάρου, ενώ το “άτμισμα” μπορεί να οδηγήσει τη νικοτίνη και τα υγρά χημικά σε σημεία του σώματος που δεν φτάνει η νικοτίνη του πραγματικού τσιγάρου», λέει.
Επίσης, το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη αποτρέψιμη αιτία θνησιμότητας, ενώ υπάρχει και το «τριτογενές παθητικό κάπνισμα» ή ο «καπνός… από τρίτο χέρι», που είναι το αόρατο τοξικό μείγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, τα ρούχα των καπνιστών και τα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος (έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες). Το τοξικό αυτό μείγμα περιέχει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία ικανά να μολύνουν ένα παιδί που ανυποψίαστο μπουσουλάει στο πάτωμα και κατόπιν βάζει τα χέρια του στο στόμα. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει, ακόμα κι αν ο χώρος αυτός αεριστεί.

Η αποκατάσταση μετά την εγχείρηση για κήλη δίσκου

Πολλά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη προκαλούν η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η κακή στάση σώματος και η άρση βάρους. Ένα από τα συχνότερα είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου που σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία ολοένα συχνότερα γίνεται με μία μέθοδο που λέγεται μικροδισκεκτομή.
Όμως μετά την εγχείρηση, αρχίζει για τους ασθενείς ένας άλλος Γολγοθάς, αυτός της αποκατάστασης. Εδώ είναι απαραίτητη η επέμβαση του φυσιοθεραπευτή για να ξεπεράσει γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα ο ασθενής την μετεγχειρητική περίοδο, γιατί μόνος του είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει.
«Η μικροδισκεκτομή είναι μια χειρουργική μέθοδος κατά την οποία, με ελάχιστη επεμβατικότητα, αφαιρείται το κομμάτι του δίσκου που πιέζει το νεύρο και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του, προκαλώντας αφόρητο πόνο, ισχιαλγία, μούδιασμα στα άκρα, πάρεση ή παράλυση σε ακραίες περιπτώσεις, με πτώση του άκρου ποδός (ο ασθενής δεν μπορεί να σηκώσει τα δάχτυλα των ποδιών ή τις φτέρνες) και άλλες κινητικές και αισθητικές διαταραχές (καψίματα, “βελόνες”, “μυρμηγκιάσματα”)», εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr. manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2017