Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΠΣΗΠ: Τα ζευγάρια της Β' Φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Β' Φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣΗΠ.

Τα ζευγάρια της Β' Φάσης:

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Θύελλα Κατσικάς-ΠΑΟ Κουτσελιού

 

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΟ Ζωοδόχου-Αχέρων Ρωμανού

Παντελεήμων Δροσοχωρίου-Αγροτικός Καστρίτσας

ΠΑΟ Ηλιόκαλης-Κένταυρος Μουσιωτίτσας

ΑΟ Σταυρακίου-Ολυμπιακός Βοτανικού

Πανζαγορισιακός-ΑΕ Χουλιαράδων

ΑΟ Αμπελόκηποι-ΑΟ Κόντσικας

ΑΕ Κραψητών Καππαδόκων-ΠΑΣ Κράψης

 

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Πίνδος Κόνιτσας-ΑΕ Δαφνούλας

ΑΟ Κοσμηρά-Αετός Αετοράχης

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-ΠΑΟ Πεντέλη

ΑΕ Μικρασιατών-Σταυραετός Συρράκου

Τιτάν Λογγάδων-ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας

Αετός Νήσου-Πασσαρών Ροδοτοπίου

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.

 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της

εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 22 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Tρίτη & ώρα 12.00 το μεσημέρι , για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση όρων πρόσκλησης για χορήγηση υποτροφίας από το Κληροδοτήματα «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου σε πτυχιούχους για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

2. Ψήφιση πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΠΑΝ. ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης έτους 2020.

3. Έγκριση πρακτικού επιτροπής διαγωνισμού για την «Προμήθεια υγρών καυσίμων (κίνησης, θέρμανσης & λιπαντικών) για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης- Μέριμνας κα Παιδείας

του Δήμου Πωγωνίου, των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, για το περίοδο 2020-2021 ( 1 έτος)» με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

4. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού για την «Προμήθεια με Μακροχρόνια Μίσθωση (leasing) Επιβατικών Οχημάτων για τις Ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου Χρονικής Διάρκειας (48) Μηνών», χωρίς εξαγορά.

5. Έγκριση στατικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου πρώην Αρρεναγωγείου Παρθεναγωγείου

Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου.

6. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης για την ενημέρωση και προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.

7. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου.

8. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 10η (1η συμπληρωματική αυτής) αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου

Πωγωνίου».

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

 

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

2η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Σεπτεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Π.Α.Σ. Κάστρου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 20-09-20/17:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2020

ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ     

ΩΡΑ: 17:30

 

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

 

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε.ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (17:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ(17:30)   

Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ   (17:30)

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (17:30)

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (17:30)    

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:30)

ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (17:30)

2η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Σεπτεμβρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Προοδευτική Περάματος 20-09-20/17:30), εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Νεοχωρόπουλου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 20-09-20/17:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2020

ΓΗΠΕΔΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 17:30

 

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

 

ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΩΡΑ: 17:30

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ     


Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:30)                

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (17:30)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:30)

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (17:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (17:30)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:30)      

ΕΟΔΥ: Δυο νέοι θάνατοι σήμερα, 339 νέα κρούσματα

 


39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δυο νέοι θάνατοι, 339 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Επίσκεψη της Μαρίας Κεφάλα σε Πυροσβεστική και ΠΓΝΙ

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου επισκέφτηκε σήμερα η βουλευτής Ιωαννίνων κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αντιπύραρχο κ. Απ. Βασδέκη, τον  Διοικητή ΔΙΠΥΝ Ιωαννίνων Πύραρχο κ. Β. Οικονόμου  και τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου κ. Β. Βράστο, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Νομό μας. Διαπιστώθηκε η άρτια και οργανωμένη λειτουργία της κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο και τέθηκαν ζητήματα περαιτέρω συντονισμού και βελτιωτικών παρεμβάσεων.

Επίσης η βουλευτής επισκέφθηκε το ΠΓΝΙ όπου συναντήθηκε με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων.

Συζητήθηκαν θέματα λειτουργικά, εργασιακά, σχετιζόμενα με την επικαιρότητα της πανδημίας και την εν γένει ετοιμότητα του Νοσοκομείου.

Η βουλευτής από την πλευρά της, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής της ενεργούς συμμετοχής, δεσμεύτηκε να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Στάθης Νάνος: Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έχει – δυστυχώς-μετατραπεί σε «Επιτροπή Κοινωνικών Υποχρεώσεων»

Το μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος των «Οριζόντων Ηπείρου» κ. Ευστάθιος Νάνος, με παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση καυτηρίασε την Περιφερειακή Αρχή όσο και προσωπικά την πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αντιπεριφερειάρχη κ. Νάκου, πως έχουν μετατρέψει την Επιτροπή από Κοινωνικών Υποθέσεων σε… Επιτροπή Κοινωνικών Υποχρεώσεων… Για να το θέσουμε πιο κομψά… - επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή και η συγκεκριμένη επιτροπή επικεντρώνεται μόνο στην επιδότηση  διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων, πανηγυριών κα.

Ο κ. Νάνος ζήτησε και ουσιαστικά ανάγκασε την κ. Νάκου να συναινέσει στον προγραμματισμό της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέματα στην ημερήσια διάταξη τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και μια ενημέρωση από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη προς την Επιτροπή, για τις ενέργειες της Περιφέρειας σε σχέση με την πανδημία, τη λειτουργία των σχολείων στο συγκεκριμένο βαθμό που εμπλέκεται σε αυτό η Περιφέρεια και το προσφυγικό.

Εδώ να επισημάνουμε ότι είναι αξιοσημείωτη η πρόταση του κ. Πρέντζα επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος ζήτησε να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή αλλά και η συναινετική διάθεση του εκλεγμένου της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου, γιατρού κ. Ματσίρα από την Πρέβεζα ο οποίος συμφώνησε απόλυτα πως είναι αναγκαίο στην επιτροπή να συζητήσουμε τα ουσιαστικά θέματα της επικαιρότητας όπως είναι οι επιπτώσεις της μετανάστευσης , η κρίση του κορωνοϊού, η έναρξη τους σχολικού έτους κ.α

Ως παράταξή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ενώ οδεύουμε ολοταχώς προς τη συμπλήρωση δύο μηνών από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ξεπερνώντας πια το μάξιμουμ περιθώριο που δίνει ο νόμος για τη χρονική απόσταση μεταξύ δύο συνεδριάσεων του υποτίθεται ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειάς μας, η Ήπειρος βρίσκεται σήμερα στον αέρα διοικούμενη από την Οικονομική Επιτροπή και μόνο, χωρίς καμία «πυξίδα» πολιτικής.

Ελπίζουμε η παρέμβαση του κ. Νάνου σήμερα να θέσει σε σωστές βάσεις την λειτουργία της επιτροπής. Τέλος, ευελπιστούμε η κ. Νάκου να αντιληφθεί ότι στη νέα τάξη πραγμάτων χρειάζονται άλλα μυαλά και όχι αυτά της Περιφερειακής Αρχής στην οποία υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (41.829) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·  (1) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (630) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.

·   (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (106) σχετικές παραβάσεις.

·      (194) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·    (52) στην Κεντρική Μακεδονία,

·      (40) στη Θεσσαλονίκη,

·      (26) στη Στερεά Ελλάδα,

·      (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·      (10) στην Ήπειρο,

·      (10) στην Πελοπόννησο,

·      (9) στην Αττική,

·      (8) στα Ιόνια Νησιά,

·      (8) στην Κρήτη,

·      (6) στο Βόρειο Αιγαίο,

·      (4) στη Δυτική Ελλάδα,

·      (3) στη Θεσσαλία και

·      (2) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (15.070) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.058) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καρκίνος προστάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου


Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στους άντρες και τη 2η συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι πιο βασικοί παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία και η κληρονομικότητα. 
Ένα ποσοστό 59% νοσούν άνδρες άνω των 79 ετών. 
Άντρες που έχουν πρώτου βαθμού συγγενή εξ αίματος (πατέρα, θείο ή αδελφό) με καρκίνο του προστάτη έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση σε σχέση με άλλους άντρες. 
Εάν, μάλιστα, ο καρκίνος στον συγγενή διαγνώστηκε σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στην 5η δεκαετία της ζωής του), οι πιθανότητες διπλασιάζονται.
Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος. 
Σε άνδρες άνω των 50 ετών, ο προστάτης τείνει να αυξάνει σε μέγεθος, με αποτέλεσμα την συμπίεση της ουρήθρας και κατά συνέπεια τα προβλήματα στην ούρηση. Παρόλο που αυτή η κατάσταση ουδεμία σχέση έχει και δεν προμηνύει καρκίνο του προστάτη, τα συμπτώματα είναι παρόμοια:
        Δυσκολία στην ούρηση
        Συχνοουρία
        Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, διευκρινίζει ο κ. Σπύρος Μαρτίνης, Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής - Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Metropolitan General.
Η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. 

Διατροφικές επιλογές για καλύτερες επιδόσεις την νέα σχολική χρονιά

Από την Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Επιστημονική συνεργάτιδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ (σωματείο-μέλος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί)

Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες, για να παρέχουν γλυκόζη στο παιδί. Η γλυκόζη αποτελεί το μοναδικό θρεπτικό συστατικό το οποίο τρέφει τον εγκέφαλο.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο κατά τακτά χρονικά διαστήματα το παιδί να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, για να τροφοδοτεί σταθερά τον εγκέφαλό του με τροφή. Αυτό σημαίνει πως το σνακ στο σχολείο είναι απαραίτητο για τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν φάει πρωινό ή όχι.

Μάλιστα, το παιδί που έχει φύγει από το σπίτι χωρίς πρωινό, συστήνεται να καταναλώσει κάτι με την πρώτη ευκαιρία. Ισορροπημένες διατροφικές επιλογές  που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες αποτελούν όλα τα αρτοποιήματα, τα φρούτα, το γάλα και το γιαούρτι.

Σε συμφωνία με τις διατροφικές οδηγίες για υγιεινή διατροφή, συστήνεται η αποφυγή επιλογών, όπως πατατάκια, κρουασάν, γλυκίσματα και γενικώς έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα.

 Το παιδί μπορεί να κρατήσει μια τέτοια επιλογή για λίγες φορές μέσα στον μήνα. Αντιθέτως, σε καθημερινή βάση στόχος θα πρέπει να είναι τα σνακ υψηλής διατροφικής αξίας, μερικές ιδέες για τα οποία είναι οι εξής:

• Σάντουιτς ή τοστ ή αραβική πίτα ή ελληνική πίτα τα οποία μπορούν να περιέχουν τυρί, λαχανικά, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, αυγό, τόνο, μπιφτέκι, σολομό, κά. Ορισμένα, λοιπόν, παραδείγματα προς έμπνευση είναι:

• Τορτίγια με γιαούρτι, φαλάφελ και λαχανικά

• Ζυμωτό ψωμί με πάστα ελιάς, ντομάτα και αγγούρι

• Στρογγυλό πολύσπορο ψωμάκι με μπιφτέκι, ντομάτα, μαρούλι και μουστάρδα

• Ελληνική πίτα με κομματάκια κοτόπουλο, μουστάρδα και λαχανικά

• Αραβική πίτα με μέλι και καρύδια

• Τορτίγια με πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και ξηρούς καρπούς

• Πολύσπορο ψωμί με αλειφόμενο τυρί και αγγούρι

• Σπιτική πίτα (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κά) ή πίτσα

•Σπιτικά κουλουράκια ή μπάρες δημητριακών       

• Φρούτα

• Ξηροί καρποί

• Ελαιόψωμο, σταφιδόψωμο, τυρόψωμο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, παξιμάδια, κα.

Αν και τα παραπάνω αναφέρονται στην τροφή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε την αναγκαιότητα και τη σημασία της ενυδάτωσης. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών προκαλεί αφυδάτωση, η οποία οδηγεί σε μείωση της σωματικής αντοχής, της νοητικής λειτουργίας και αδυναμία συγκέντρωσης.

Τα παιδιά πρέπει να πίνουν αρκετό νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά όσα είναι ιδιαίτερα δραστήρια ή βρίσκονται σε θερμό περιβάλλον. Στα υγρά περιλαμβάνονται οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, κά.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών θα πρέπει να καλύπτεται από το νερό. Ας φροντίσει, λοιπόν, το παιδί να έχει μαζί του ένα παγουράκι και να το γεμίζει τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Για να μπορέσουν οι γονείς να «προωθήσουν» τις πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων στο σχολείο χρειάζεται σίγουρα οργάνωση και προγραμματισμός, κυρίως στο επίπεδο προμήθειας των τροφίμων και προετοιμασίας τους.

Όμως, μία παράμετρος που συχνά παραβλέπεται και συμβάλλει σε αυτό το στόχο είναι η εμπλοκή του ίδιου του παιδιού στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού του στο σπίτι. Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία διαπαιδαγώγησης, εξοικειώνεται με τα τρόφιμα που θα πάρει μαζί, «μαθαίνει» να του αρέσουν και διαπαιδαγωγείται επίσης στην αυτονομία!

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

 Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:

Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr  | http://www.mazigiatopaidi.gr|  www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi

Νεκρός 18χρονος σε τροχαίο στο 70ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας (ύψος Χαλκιάδων Άρτας)


Χθες και ώρα 20:05΄, στο 70ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας (ύψος Χαλκιάδων Άρτας), Ι.Χ. Φορτηγό  αυτοκίνητο που οδηγούσε 38χρονος αλλοδαπός, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 18χρονος, με αποτέλεσμα το
θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.