Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Συνελήφθη στη Θεσπρωτία ημεδαπός για υπόθεση παράνομης προώθησης αλλοδαπών στο εξωτερικό

 


Συνελήφθησαν επιπλέον 5 αλλοδαποί

Συνελήφθη σήμερα (15-02-2024) νωρίς το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράνομη προώθηση αλλοδαπών στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μισθωμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον κατηγορούμενο, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό επέβαιναν ακόμη 5 αλλοδαποί.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι ο ημεδαπός είχε παραλάβει τους αλλοδαπούς χθες (14-02-2024) το απόγευμα από την Αθήνα, προκειμένου να τους μεταφέρει στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τα οποία αυτοί στη συνέχεια θα διέσχιζαν παράνομα. Απώτερος προορισμός του ήταν χώρα της Βόρειας Ευρώπης, όπου με την άφιξή τους θα κατέβαλαν χρηματικά ποσά ύψους που κυμαίνονταν από 2.500 έως 4.000 ευρώ, μέσω μη επίσημου συστήματος μεταφορά χρημάτων.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, χρηματικό ποσό 200 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις διορθώσεις της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2023

 


Το Μάρτιο θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΕΑΕ για το έτος 2024

Άνοιξε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών αιτήσεων επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023.

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Μάρτιο θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΕΑΕ για το έτος 2024, μιας και έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος έκοψε την πίτα της

 


Μετά την αναμέτρηση με την Αμφιθέα  σε ένα ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα η ομάδα μας προχώρησε στην καθιερωμένη κοπή πίτας!

Την κοπή της πίτας την έκαναν ο πρόεδρος μαζί με τους αρχηγούς της ομάδας μας.

Οι τυχεροί της βραδιάς ήταν ο Κωνσταντίνος Κώστας και ο Βαγγέλης Χήτος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Μυριούνη για την παραχώρηση του μαγαζιού, τον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Σπύρο Ντεμίρη για δωρεά της πίτας και τον Μιχάλη Τζέγκα για την δωρεά των κρεάτων!

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2024

 


Έπεσε ελαφρά ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιανουάριο εφέτος και διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,5% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι 7% τον Ιανουάριο 2023.

Κύρια αιτία είναι η πτώση των τιμών στην ενέργεια, με χαρακτηριστικό τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 60,2%. Στον αντίποδα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής κατά 8,3%, όπου ξεχωρίζουν οι αυξήσεις τιμών σε ελαιόλαδο (67,4%), φρούτα (14,2%) και λαχανικά (14,4%).

Ειδικότερα, σε ένα έτος υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (2%), Κρέατα- γενικά (6%), Ψάρια- γενικά (7,7%), Γαλακτοκομικά και αυγά (0,9%), Ελαιόλαδο (67,4%), Φρούτα- γενικά (14,2%), Λαχανικά- γενικά (14,4%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6%), Λοιπά τρόφιμα (5,8%), Καφέ- κακάο- τσάι (5%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (11,7%) και Αλκοολούχα ποτά- -μη σερβιριζόμενα (6%).

ΑΑΔΕ: Καλούνται για έλεγχο όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ

 


Αρχίζουν οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε όσους φορολογουμένους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Ήδη οι πρώτοι 800 φορολογούμενοι, από τους περίπου 20.000 που εντόπισε η ΑΑΔΕ, καλούνται για να ελεγχθούν.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση, συνεχίζονται οι έλεγχοι  και αποστέλλονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες άλλους φορολογούμενους, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις τόσο για τα εισοδήματα που δηλώνουν, όσο και για τις δαπάνες που πραγματοποιούν, προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Θετική γνωμοδότηση για το Χιονοδρομικό Ανηλίου

 


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά για το φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Λειτουργία, εκσυγχρονισμός και επέκταση του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου, με τις συνοδές αυτού υποδομές, που αναπτύσσεται σε έκταση 1.358.427,20 τ.μ., εντός του διαχειριζόμενου δημοτικού δάσους της Τ.Κ. Ανηλίου του Δήμου Μετσόβου, εν μέρει εντός περιοχής δικτύου Natura 2000, στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ», στις Τ.Κ. Ανηλίου και Μαλακασίου, Δ.Ε. Μετσόβου και Καλαμπάκας, στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Μετεώρων, στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Τρικάλων, των Περιφερειών Ηπείρου και Θεσσαλίας».

Θετική ήταν η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ θετικές ήταν και οι γνωμοδοτήσεις των άλλων υπηρεσιών.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε επίσης θετικά για ΜΠΕ που αφορούν επεκτάσεις πτηνοτροφικών μονάδων στις Τ.Κ. Παναγιά Δήμου Ζηρού, Ωρωπού Δήμου Πρέβεζας, Ασφάκας Δήμου Ζίτσας, Ρεπετίστης Δήμου Πωγωνίου.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

ΕΛΑΣ: Προσοχή στα deepfake βίντεο

 

Απατηλές διαφημίσεις σε social media και ιστοσελίδες

Την προσοχή των πολιτών εφιστά με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. καθώς όπως τονίζει το τελευταίο διάστημα, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός απατηλών διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, με δήθεν επενδυτικά προγράμματα ή υποτιθέμενα «θαυματουργά» φάρμακα-σκευάσματα, τα οποία δήθεν προωθούν-διαφημίζουν υψηλής αναγνωρισιμότητας και φήμης πρόσωπα (πολιτικοί, έγκριτοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.α.).

Οι εν λόγω απατηλές διαφημίσεις εμφανίζονται κυρίως ως «χορηγούμενες» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φερόμενες μάλιστα ψευδώς, σε πολλές περιπτώσεις, να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων. Παράλληλα, συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο όμως είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Deepfake).

Ταυτοποιήθηκε άνδρας, για κλοπή σε χωριό της Άρτας

 


Ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, που έλαβε χώρα την 22/01/2024 σε χωριό της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο άνδρας εμπλέκεται σε διάρρηξη μονοκατοικίας, από όπου αφαιρέθηκαν χρυσαφικά αξίας 2.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Γιάννενα: Τι προβλέπεται για συνοδούς και επισκεπτήρια στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), η διοίκηση του νοσοκομείου “Χατζηκώστα” ανακοινώνει ότι θα ισχύουν έως και 29.02.2024 τα κάτωθι:

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.

Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00

παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των εποχικών ιώσεων και  των κρουσμάτων covid-19

  Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Ιωάννινα: Eγκληματική οργάνωση ζητούσε υπέρογκα ποσά από ηλικιωμένους, προκειμένου να βοηθήσουν συγγενικό τους πρόσωπο που δήθεν βρίσκονταν σε δεινή θέση

 

Ακόμη μία σύλληψη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για υποθέσεις τηλεφωνικών απατών

Αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκε αφού είχε παραλάβει χρήματα και τιμαλφή από ηλικιωμένο

Η εγκληματική οργάνωση ζητούσε υπέρογκα ποσά από ηλικιωμένους, προκειμένου να βοηθήσουν συγγενικό τους πρόσωπο που δήθεν βρίσκονταν σε δεινή θέση

Ακόμη μία σύλληψη πραγματοποίησαν χθες (14-02-2024) το απόγευμα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για υποθέσεις τηλεφωνικών απατών.

Υπενθυμίζεται ότι από την ίδια υπηρεσία είχε συλληφθεί προ δύο εβδομάδων για ανάλογες περιπτώσεις μία αλλοδαπή (σχετικό το από01-02-2024 Δελτίο Τύπου).

Ειδικότερα, στην προκείμενη περίπτωση συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατά συναυτουργία, τελεσθείσα και σε απόπειρα.

Πιο αναλυτικά, από χθες το πρωί υπήρξε πλήθος καταγγελιών – ηλικιωμένων κυρίως ατόμων – ότι είχαν δεχθεί κλήσεις στο σταθερό τους τηλέφωνο από αγνώστους, οι οποίοι παρίσταναν – κατά περίπτωση – τον αστυνομικό ή τον γιατρό, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, με το γνωστό πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο είτε είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, ώστε να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες, είτε είχε πέσει θύμα τροχαίου και απαιτούνταν χρήματα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το περιεχόμενο των καταγγελιών, τουλάχιστον δύο γυναίκες προσποιούνταν ότι είναι το εν λόγω συγγενικό πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια, προκειμένου να γίνει το αφήγημά τους ακόμη πιο πειστικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, συγκροτήθηκαν ειδικές αστυνομικές ομάδες για τη συλλογή πληροφοριών και τον εντοπισμό ατόμων που θα παραλάμβαναν τα χρήματα από άτομα που τυχόν είχαν πειστεί.

Αποτέλεσμα των αστυνομικών ενεργειών ήταν να εντοπιστεί επί της Εγνατίας Οδού (ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη) ταξί, εντός του οποίου επέβαινε ως επιβάτης ο αλλοδαπός.

Κατά τον έλεγχο που επακολούθησε, βρέθηκε στην κατοχή του ένα πουγκί που περιείχε χρηματικό ποσό 1030 ευρώ και χρυσαφικά.

Όπως διακριβώθηκε, ο αλλοδαπός, έχοντας το ρόλο «εισπράκτορα» στην οργάνωση, είχε παραλάβει τα παραπάνω από υπερήλικα στα Ιωάννινα, κατόπιν καθοδήγησής του από τους συνεργούς του, οι οποίοι είχαν πείσει με το προαναφερόμενο τέχνασμα τον υπερήλικα να τα παραδώσει.

Το χρηματικό ποσό και τα χρυσαφικά, συνολικής αξίας περίπου 10.000 ευρώ, αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη, ενώ, όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης είχαν αποπειραθεί με τον ίδιο τρόπο να αποσπάσουν χρήματα σε δύο περιπτώσεις, ζητώντας – κατά περίπτωση – χρηματικά ποσά ύψους 65.000 και 150.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των υπολοίπων μελών της οργάνωσης συνεχίζεται.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος για ΥΗΕ στην Κυψέλη Άρτας και Αιολικό πάρκο στους δήμους Δωδώνης- Σουλίου

 


Την πρώτη της συνεδρίαση για τη νέα Περιφερειακή περίοδο πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού& Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

Της Επιτροπής προεδρεύει ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Βασίλειος Γοργόλης, ενώ Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε με την έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Κορωναίος.

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος να γνωμοδοτεί αρνητικά για δύο ΜΠΕ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα:

Α. Για το έργο: Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο «Κυψέλη», εγκατεστημένης ισχύος 1,18 MW, λαμβάνοντας υπόψη την Αρνητική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Τ.Κ. Κυψέλης και φορέων της περιοχής.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ΠΕΔ Ηπείρου

 


Η παράταξη της Κεντροαριστεράς με όνομα “Αυτοδιοικητική Συνεργασία” είναι η νικήτρια των εκλογών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου

Τα αποτέλεσμα:

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 56

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 55

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 13

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 6

ΛΕΥΚΟ 1.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνεται από 21 μέλη.

Την μία έδρα έχει ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης.

Από την Αυτοδιοικητική Συνεργασία εκλέγονται 6 Δήμαρχοι και 6 δημοτικοί σύμβουλοι.

Συγκεκριμένα οι έξι εκλεγόμενοι Δήμαρχοι που ήταν όλοι τους υποψήφιοι, είναι οι (σε παρένθεση οι σταυροί):

Νταής Παναγιώτης (Ηγουμενίτσας) (49)

Μπέγκας Θωμάς (Ιωαννίνων) (45)

Τσίγκος Βασίλειος (Φιλιατών) (42)

Ζαχαριάς Νικόλαος (Πάργας) (40)

Βαΐτσης Νικόλαος (39)

Καψάλης Κώστας (Πωγωνίου) (38)

Οι έξι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι εξής:

Νίτσας Γεώργιος (Πρέβεζας) (36)

Σίντος Στέφανος (Ιωαννίνων) (36)

Κοσσυβάκη Ελευθερία (Γ. Καραϊσκάκη) (34)

Πάικας Σπύρος (Ζίτσας) (34)

Παπαδιώτης Γιώργος (Ιωαννίνων) (33)

Καραγιάννης Γιάννης (Σουλίου) (33)

Δεν εκλέγονται οι Πρέντζας Ευ. (24), Χρηστούλης Σωτ. (16), Κουτσογιάννης Δημ. (15).

Από την παράταξη της Κεντροδεξιάς “Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί” εκλέγονται 4 από τους υποψήφιους Δημάρχους και 4 από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Οι Δήμαρχοι που εκλέγονται είναι οι:

Σιαφάκας Χριστόφορος (Άρτας) (45)

Πλιάκος Μιχάλης (Ζίτσας) (43)

Σουκουβέλος Γιώργος (Ζαγορίου) (42)

Μίγδος Περικλής (Γ. Καραϊσκάκη) (40)

Δεν εκλέγονται οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος (39), Σουλίου Θαν. Ντάνης (37), Νικ. Σκουφά Κ. Παπασιώζος (37).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κεντροδεξιάς παράταξης που εκλέγονται είναι οι:

Ακονίδου Ελένη (Ιωαννίνων) 39

Βαλάκος Σπυρίδων (36)

Κόκκαλης Σπυρίδων (Πρέβεζας (35)

Τσώλης Ιωάννης (31)

Δεν εκλέγονται οι Γρίβας Περικλής (29), Ρέμπης Ζήκος (28), Γαλάνης Αντώνιος (21), Κατσάρης Πέτρος (21), Δήμας Βασίλειος (20), Μίγδος Νικόλαος (20).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

 


Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Διάγνωση και αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης

 


Η σπονδυλική στένωση είναι μια εκφυλιστική νόσος, κατά την οποία παρατηρείται περιορισμός του σπονδυλικού σωλήνα, με επακόλουθη πίεση στον νωτιαίο μυελό ή στα νωτιαία νεύρα. Επηρεάζει συνήθως την οσφυϊκή (μέση) ή αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζοντας διαφορετικά συμπτώματα. Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών.

«Εμφανίζεται κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα, λιγότερο στην αυχενική και πολύ σπάνια στη θωρακική μοίρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέση και ο αυχένας μας είναι τα σημεία που η σπονδυλική στήλη δέχεται τις μεγαλύτερες καταπονήσεις, σε αντίθεση με τη θωρακική μοίρα όπου η κινητικότητα είναι πιο περιορισμένη λόγω του θώρακα», εξηγεί ο κ. Παντελής Σταυρινού Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολωνίας. Ο κ. Σταυρινού, απαντάει στα ερωτήματα που απασχολούν τους πάσχοντες σχετικά με τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης:

Ποια είναι τα αίτια της σπονδυλικής στένωσης;

Τα αίτια ποικίλλουν και προκύπτουν από συνδυασμό διαφόρων παραγόντων που στενεύουν τη διάμετρο του σπονδυλικού σωλήνα. Ανάμεσά τους είναι η εκφύλιση μεσοσπονδυλίων δίσκων (οι λεγόμενες δισκοκήλες ή οι προβολές των δίσκων), η υπερτροφία συνδέσμων και η σπονδυλολίσθηση. Σε περίπτωση προχωρημένης εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η βασικότερη αιτία είναι η οπίσθια μετατόπιση του υλικού του δίσκου προς το σπονδυλικό κανάλι και η δημιουργία οστεόφυτων σε συνδυασμό με την πάχυνση των αρθρώσεων και των συνδέσμων της περιοχής.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

«Το κυρίαρχο σύμπτωμα της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης είναι η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα, με τον ασθενή να δυσκολεύεται να βαδίσει μεγάλη απόσταση χωρίς να κάνει κάποιο διάλειμμα για να ξεκουραστεί και όσο περνάει ο καιρός, να μην μπορεί να κινηθεί λόγω πόνου, ο οποίος επιδεινώνεται με την ορθοστασία και τη βάδιση, ενώ σταματάει με το κάθισμα ή το σκύψιμο του ασθενούς προς τα μπροστά. Επιπλέον, άλλα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα στα πόδια, αλλά και κράμπες που εμφανίζονται στη διάρκεια του βραδινού ύπνου» απαντά.