Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Αδελφότητα Σιταριάς Πωγωνίου: Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ. Σ. την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ. στο Δημαρχείο Γαλατσίου


Σας περιμένουμε όλους για τις εκλογές νέου Δ. Σ. της Αδελφότητας την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο Γαλατσίου, Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους.
Αιτήσεις υποψηφιότητας μέχρι την Πέμπτη 21/11 και ώρα 21.00 μ.μ στο email & viber της Αδελφότητας και στα τηλέφωνα 6932002932 & 6976516706.
Η παρουσία σας είναι σημαντική για μια δυνατή και ενεργή Αδελφότητα.

Το Δ.Σ.

Η Ένωση Αποφοίτων Βελλάς τιμά τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίο Δ. Καψάλη, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00


Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς συνδιοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του Γεωργίου Δ. Καψάλη, καθηγητή, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την προσφορά του στα Ηπειρωτικά Γράμματα και στον πολιτισμό της Ηπείρου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στην αίθουσα "Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος" της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Το επιστημονικό έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Κωνσταντίνου.
Το λογοτεχνικό έργο του ο Εκπαιδευτικός-συγγραφέας και Γ. Γραμματέας της Ένωσης Στέφανος Κωλέττας.
Αντιφώνηση του τιμωμένου και επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτριο Φλώρο.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Νικολάου, με μελοποιημένα από τον Κώστα Λώλη ποιήματα του Γεωργίου Καψάλη.
Παρουσίαση της Εκδήλωσης: Σωκράτης Μπαλάφας, υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων-Επικοινωνίας της Ένωσης.

ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Πόντου 3-0


Ξέσπασμα και τριάρα

Με 3-0 επικράτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα στους «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» του Απόλλωνα Πόντου, για την 5η αγωνιστική της Super League 2.
Μέσα σε διάστημα έξι λεπτών ο ΠΑΣ Γιάννινα μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση του Απόλλωνα Πόντου και να πάρει την νίκη με σκορ 3-0.
Ο Απόλλωνας Πόντου αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πορτουλίδη στο 71'.
Στο 78' ο Παμλίδης έκανε σέντρα σουτ αλλά η μπάλα εκσφενδονίστηκε από το σώμα αμυνόμενου και κατέληξε στα δίχτυα του Πολίτη για το 1-0 του ΠΑΣ.
Ο Κρίσμαν στο 80΄ με πολύ ωραία προσπάθεια και άψογο σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής έκανε το 2-0.
Ο Λεό στο 84' να διαμορφώσει το τελικό 3-0.
Με αυτήν την νίκη, η ομάδα  του Αργύρη Γιαννίκη έφτασαν τους 11 βαθμούς και βρίσκονται στην δεύτερη θέση.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης):
Χουτεσιώτης, Μπουκουβάλας, Παντελάκης, Σκόνδρας (Κάστρο 67΄), Αποστολόπουλος, Λιάσος (Πίτου Γκαρσία 56΄), Σιόντης, Ξύδας, Λεό, Νάουμετς (Κρίσμαν 46΄), Παμλίδης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ (Δημήτρης Καλαϊτζίδης):
Πολίτης, Γεωργιάδης, Μπρίτο, Χασομέρης, Ολαϊτάν, Πουρτουλίδης, Καλογέρης (Καλαϊτζίδης 52΄), Λουφάκης (Δόρης 74΄), Θεολόγου (Κοντοές 34΄), Αμαραντίδης, Σαμαράς.

Από 114,67 ευρώ το μήνα πάει στα 220 η κατώτατη εισφορά για το ΕΦΚΑ αγροτών


Οι εισφορές δεν συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση Ασφαλιστικές θα περιλαμβάνει εισφορές επτά κατηγοριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουμε αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά ΕΦΚΑ από τα 114,67 ευρώ ανά μήνα που είναι σήμερα στα 220 ευρώ.
Επίσης για τους νέους ασφαλισμένους θα υπάρξει μια μειωμένη εισφορά για πέντε χρόνια στα 130 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικότερα τα ποσά που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση μετά από πρόταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι τα εξής:
1. Εισφορά 130 ευρώ τον μήνα για την πρώτη 5ετία των νέων ασφαλισμένων, που επιμερίζεται σε 96 ευρώ για σύνταξη και 34 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
2. Εισφορά 1ου επιπέδου 220 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 163 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 57 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
3. Εισφορά 2ου επιπέδου στα 252 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 186 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 66 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

Πότε καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ


Το δώρο Χριστουγέννων πρόκειται να καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.
Το πόσο που θα λάβουν οι δικαιούχοι ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, δηλαδή 360 ευρώ, εφόσον λάμβαναν το επίδομα  από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση που έπαιρναν επίδομα για μικρότερο χρονικό διάστημα, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

7 τρόποι για να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία


Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αναπτύξει νέους νευρώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε μερικούς τρόπους να κρατάτε τον εγκέφαλό σας νέο όσο μεγαλώνετε!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως χάνουμε νευρώνες όσο μεγαλώνουμε και πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό ή να τους επαναφέρουμε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου αληθές, καθώς στην πραγματικότητα μπορούμε να αναπτύξουμε νέους νευρώνες.
Η νευρογένεση (σχηματισμός νέων εγκεφαλικών κυττάρων) συνεχίζεται ακόμα και όσο γερνάμε. Ένα από τα κύρια μέρη του εγκεφάλου που συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μόλις αναπτυχθούν αυτοί οι νευρώνες, καταλήγουν να ενώνονται με το νευρικό σας δίκτυο όπως οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του εγκεφάλου.
Η ανάπτυξη νέων νευρώνων έχει θετική επίδραση στην προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και το στρες.
Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη νευρώνων και να αναζωογονήσουν τον εγκέφαλό σας. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ορισμένους από αυτούς τους τρόπους ανάπτυξης νέων νευρώνων. Μην χάσετε αυτήν την εκπληκτική ευκαιρία!
Επτά τρόποι να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία
1. Παίξτε ένα μουσικό όργανο
Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την νοητική σας ευκινησία και τις ικανότητες εκμάθησης. Δεν χρειάζεται να είστε βιρτουόζος για να λειτουργήσει αυτό. Το σημαντικό εδώ είναι ο συνδυασμός της ακουστικής, απτικής, αισθητικής, λογικής και αναλυτικής εμπλοκής. Αυτό, μαζί με το ρυθμό, θα κάνει τον εγκέφαλό σας να χρησιμοποιεί αρκετές περιοχές του ταυτόχρονα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Διάλεξη του ιατρού κ. Ιωάννη Κτενά με θέμα: «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ.


Στον κύκλο διαλέξεων του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ιατρού κ. Ιωάννη Κτενά με θέμα: «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, ώρα 7:00 μ.μ..
Είσοδος ελεύθερη.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στο Εθνικό στάδιο Ιωαννίνων ''Οι Ζωσιμάδες'', τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και από ώρα 14:00


Προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων, επί των οδών Φώτου Τζαβέλλα και Μιχαηλίδη, τη Δευτέρα 18-11-2019 και από ώρα 14:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων επί των οδών Φώτου Τζαβέλλα και Μιχαηλίδη, την Δευτέρα 18-11-2019 και από ώρα 15:00’, έως πέρατος του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων: Ανακοίνωση για το γλωσσικό θέμα


Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Λάρισα 17 /11/2019 Αρ. Πρωτ:156
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Θα θέλαμε να τονίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι απόλυτος εκφραστής της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο με κάθε νομιμότητα είναι το Δευτεροβάθμιο όργανο της πλειονότητας σχεδόν των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ
Όσον αφορά το γλωσσικό θέμα μόνιμος τρόπος έκφρασης της πλειονότητας των Βλάχων είναι τα κατά τόπους προφορικά ιδιώματα της βλαχικής αποτυπωμένα από όποιον το επιθυμεί με ελληνικό αλφάβητο οικείο και γνωστό σε όλους τους Βλάχους του ελλαδικού χώρου.
Μεμονωμένες ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης.
Να επισημάνουμε επίσης ότι λατινική αποτύπωση της βλαχικής χωρίς να έχει λυθεί επίσημα το θέμα των διεκδικήσεων της ξένης προπαγάνδας με άλλοθι το γλωσσικό εμπεριέχει τον κίνδυνο εθνογένεσης και δημιουργίας μειονότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επόμενες γενιές.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μιχάλης Μαγειρίας                  Αθανασία Δρόσου

Αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί αυξάνονται στις μέρες μας;


Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο ότι κάποιος από το περιβάλλον μας διαγνώστηκε με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, συνήθως μετά από κάποιο έντονα στρεσογόνο γεγονός.
Τι σημαίνει αυτό; 
Ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα δυσλειτουργεί και επιτίθεται στον εαυτό του, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.
Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, που μπορεί να είναι σε έξαρση ή να «κοιμάται», όπως λένε οι ειδικοί.
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με το τι βιώνουμε, με το τι αισθανόμαστε, αλλά και με το τι καταναλώνουμε. 
Όλα αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ό,τι άλλο τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε, οι ταχείς ρυθμοί της δύσκολης καθημερινότητας, το στρες, επηρεάζουν τη δράση των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής (http://functionalmedsystem.com
): 
«Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούνται από εσφαλμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μιας και αυτό επιτίθεται σε κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, τα οποία, σταδιακά, παύει να αναγνωρίζει ως δικά του και τα αντιμετωπίζει σαν ξένα.