Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΕΚΤ: Επιβαρύνεται ακόμα ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών θα έχει η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη αύξηση του βασικού επιτοκίου κύριων αναχρηματοδοτικών πράξεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,50%. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε διάστημα τριών μηνών, με την προηγούμενη να έχει γίνει στα μέσα Απριλίου, επίσης κατά 25 μονάδες βάσης. ενώ η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είχε διατηρηθεί σταθερή στο 1% από τον Ιούλιο του 2008.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέπεια των αυξήσεων αυτών καθώς και των αυξήσεων του επιτοκίου euribor, είναι οι αυξήσεις των δόσεων δανείων των εμπορικών τραπεζών προς τα νοικοκυριά που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Να αναδειχθεί η Ελλάδα του πολιτισμού»

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτή της κρίσης και της χυδαιότητας, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, αυτή του πολιτισμού, που πρέπει να αναδείξουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα τους Παναγιώτη Ροϊλό, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και Δημήτρη Γιατρομανωλάκη, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ερευνητικό εταίρο του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο κ. Ροϊλός έκανε λόγο για «κρίση που έχει διασύρει την Ελλάδα» και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται «να αρθρωθεί μια αντίδραση», ενώ ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανάγκη στον τομέα των Γραμμάτων και πρόσθεσε ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, η οποία αποτελεί «απόδειξη της πνευματικότητας της Ελλάδας».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εντός δεκαπενθημέρου η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Εξετάζεται η άρση απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ορίζοντα 15 ημερών, θα εισαχθεί στο υπουργικό Συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν νέοι δασικοί χάρτες που θα περιλαμβάνουν και περιοχές της Αττικής ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο Κτηματολόγιο και η άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου για το επόμενο εξάμηνο.
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, όπως είπε ο υπουργός, «θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων και αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης καθώς με το σημερινό πλαίσιο είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις».
Τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη διαχείριση του οποίου θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.

Για τους λοιπούς τομείς δράσης του υπουργείου ο προγραμματισμός προβλέπει τα εξής:
-Δασικοί χάρτες: μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τους νομούς Ηλείας, Έβρου, Καβάλας, και τις περιοχές Σταμάτα, Κηφισιά, Δροσιά και Φυλή της Αττικής. Παράλληλα εξετάζονται οι περίπου 3.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις προηγούμενες αναρτήσεις στις περιοχές Μαραθώνα - Πεντέλης.
-Κτηματολόγιο: Εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα εισφέρει τεχνολογία προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το 2020. «Αν πάμε όπως πάμε, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην ώρα του», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και τεχνολογία από τον ιδιωτικό τομέα».
-Περιβαλλοντική αδειοδότηση: την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θα προβλέπει μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατάργηση των συνυπογραφών, μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, υποχρεωτική ασφάλιση έργων για αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς.
-Διαχείριση αποβλήτων: ολοκλήρωση του προγράμματος παύσης λειτουργίας των 99 ΧΑΔΑ (έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί) και αποκατάστασης ως τα μέσα του 2012. Για την Κερατέα ο υπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με τρόπο ισορροπημένο για τους κατοίκους, χωρίς να αποκλείεται καμία τεχνολογία επεξεργασίας.
-Πετρελαιοκίνηση: το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται ακόμη το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων που εκκρεμούν, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση ρυθμιστικών σχεδίων, η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓΟΚ, η εκτέλεση έργων αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και ύδρευσης σε όλη τη χώρα και ο διπλασιασμός του ποσοστού απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον, από 10% που είναι σήμερα, σε 20 % ως το τέλος του χρόνου

Προσωποκράτηση τέλος για χρέη κάτω των 30.000

Επιμέρους τροποποιήσεις στο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή επέφερε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Νέα ρύθμιση προβλέπει ότι δεν μπορεί να διαταχθεί προσωπική κράτηση για απαίτηση δικαστικών εξόδων που επιδικάστηκαν από πολιτικό δικαστήριο ή για απαίτηση μικρότερη από 30.000 ευρώ, έστω και αν προέρχεται από πιστωτικό τίτλο (π.χ οφειλή σε τράπεζα).
Η προηγούμενη ρύθμιση επέτρεπε την προσωποκράτηση, εφόσον η απαίτηση προερχόταν από πιστωτικό τίτλο. Τα μονομελή Πρωτοδικεία θα συγκροτούνται από πιο έμπειρους δικαστές, αφού προβλέπεται η συμμετοχή προέδρου Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκη με τουλάχιστον 5ετή υπηρεσία.

ΕΣΕΕ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές εν όψει των θερινών εκπτώσεων

Οδηγίες προς τους καταναλωτές εν όψει των θερινών εκπτώσεων έδωσε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η ελληνική αγορά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, προσκαλεί τους καταναλωτές ίσως στις καλύτερες, μεγαλύτερες και ποιοτικότερες θερινές εκπτώσεις.
Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, η οικονομική κρίση φέρνει πραγματικές ευκαιρίες και φθηνές εκπλήξεις σε όλους τους καταναλωτές, καθώς είδη που, λόγω τέλους εποχής, για τους εμπόρους χάνουν την αξία τους, αποκτούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους καταναλωτές που, με λιγότερα χρήματα, αγοράζουν περισσότερα και ποιοτικότερα είδη.
«Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, των μεγάλων ποσοστών των εκπτώσεων, να συνεχίσει να δείχνει αμέριστη εμπιστοσύνη στην τοπική αγορά του και πριν φύγει για τις καλοκαιρινές διακοπές του να χαρεί τις αγορές του στα καταστήματα της περιοχής του, που διαθέτουν ποικιλία, επάρκεια, ποιότητα ειδών και βέβαια πολύ χαμηλές τιμές», τονίζεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται δε πως για τον εμπορικό κόσμο ο καταναλωτής είναι το κλειδί για την επιβίωση, την επιτυχία και την διατήρηση των επιχειρήσεών μας και έτσι τον αντιμετωπίζουμε.
Εξάλλου, η ΕΣΕΕ στα πλαίσια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού παρέσχε τις ακόλουθες χρήσιμες οδηγίες:


-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που αυτά τα προϊόντα εκτίθενται. Η αναγραφή ποσοστού δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης να αναγράψει ποσοστό. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται με απόλυτη ακρίβεια με την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

-Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα που λόγω τέλους εποχής και αλλαγής σεζόν εκποιούνται σε χαμηλότερες τιμές. Σε περίπτωση που πωλούνται ελαττωματικά προϊόντα, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν με ανάλογη σήμανση τον καταναλωτή, ότι πρόκειται για τέτοιο προϊόν και μόνο σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δικαίωμα άρνησης αλλαγής αυτού του είδους.

-Αλλαγές και επιστροφές προϊόντων γίνονται όπως συνήθως, καθ΄όλη την διάρκεια του έτους και ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε επιχείρηση. Σε περίπτωση άρνησης αλλαγών κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση σε εμφανές σημείο του καταστήματος, που να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ: '' Η Ελλάδα ανήκει στους δανειστές της;''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011

Η παραδοχή από το εξωτερικό, για τον περιορισμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας, εξ αιτίας των νέων μέτρων και των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση, αποτελεί την επιβεβαίωση του αυτονόητου.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι φόβοι μας αποδεικνύονται αληθινοί και αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του δρόμου που ακολουθείται.


Στην περίπτωση της Ελλάδας η οικονομική εξάρτηση μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε πολιτική, ακυρώνοντας μια πορεία χρόνων αλλά και τη φυσιογνωμία του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και όταν η Εθνική Ανεξαρτησία αμφισβητείται με τέτοιο βάναυσο τρόπο, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι εξελίξεις γίνονται εθνικά επικίνδυνες. Πολύ περισσότερο όταν τα εθνικά μας θέματα παραμένουν ανοικτά, η διαπραγματευτική μας ισχύς αδύναμη και η φωνή μας στο εξωτερικό ασθενής έως ανύπαρκτη.
Στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες μιας ιδιότυπης και ασφυκτικής εξάρτησης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο όπου άλλοι αποφασίζουν για τα οικονομικά μας θέματα, άλλοι προτείνουν και εγκρίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τρίτοι ελέγχουν εν είδη «στρατιωτικών επιτρόπων» την εξέλιξη της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων αλλά και την αποτελεσματικότητα τους.


Η αποδοχή και η συμφωνία σε ένα τέτοιο, πρωτοφανές για τη χώρα, μοντέλο διακυβέρνησης, αποτελεί μια εθνικά επικίνδυνη τακτική.
Η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει άμεσα να το αντιληφθεί. Να αντιδράσει και να προτάξει πάνω από οτιδήποτε άλλο το συμφέρον της χώρας, γιατί αυτός ο δρόμος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εθνική υποταγή.


Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και την σχεδιαζόμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και σε εθνικά κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, μπορεί να αντιληφθεί την εικόνα της χώρας σε λίγα χρόνια.
Και μια χώρα που δεν μπορεί στοιχειωδώς να διασφαλίσει την ανεξάρτητη πορεία της είναι καταδικασμένη να συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος δούλος στις διαθέσεις των ξένων αφεντικών της.


Όταν ο ιδρυτής του κινήματος μας, Ανδρέας Παπανδρέου, περιέγραφε με το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» το πολύτιμο και πολιτικά πρωτεύον για την πορεία της χώρας και του λαού, δεν θα φανταζότανε ποτέ ότι αυτό θα μετατρεπόταν στο «Η Ελλάδα ανήκει στους δανειστές της».
Οι ευθύνες είναι τεράστιες για τους υποστηρικτές αυτών των πολιτικών.
Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν καμία κομματική νομιμοποίηση.


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ούτε τις συζήτησε, ούτε τις συμφώνησε.
Επειδή τα «απόνερα» αυτών των επιλογών το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα τα χρεωθεί, πρέπει το κίνημα να αποκτήσει λόγο.
Πρέπει να αποφασίσει και για όλα αυτά, που λίγοι αποφασίζουν για αυτό, αλλά και για το μέλλον του.


Είναι προφανές ότι για θέματα που άπτονται της φυσιογνωμίας, της ιδεολογίας, της στρατηγικής μας τον κυρίαρχο λόγο έχει το Συνέδριο. Μόνο αυτό έχει την καταστατική νομιμοποίηση να αποφασίσει. Κανένας Υπουργός, κανένας παράγοντας δεν είναι υπεράνω της καταστατικής νομιμότητας. Για αυτό είναι άμεση αναγκαιότητα το ΠΑ.ΣΟ.Κ να οδηγηθεί σε Συνέδριο, σε ένα πραγματικό επαναστατικό Συνέδριο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και μεθοδεύσεις, για να πάρει αποφάσεις για όλα.
Ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες υπεκφυγές από την υποχρέωση όλων να σεβαστούν τη στοιχειώδη κομματική νομιμότητα.


Όλοι κρίνονται.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Απέκτησε τον διεθνή Μαροκινού τερματοφύλακα Καρίμ Φεγκρούς

Ο ΠΑΣ Γιάννινα προχώρησε στην απόκτηση του διεθνή Μαροκινού τερματοφύλακα Καρίμ Φεγκρούς , ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνίζονταν στην πρωταθλήτρια Καζαμπλάνκας.
Ο Φεγκρούς στα 29 του χρόνια θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός της πατρίδας του, καθώς από το 2007 έπαιζε στην Βίνταντ Καζαμπλάνκα, με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα, ενώ νωρίτερα είχε αγωνιστεί στην Μαρέμπ Φες.
Είναι δύο φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα του Μαρόκου, ενώ αναμένεται στα Γιάννενα σήμερα το απόγευμα, όπου θα ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη 45χρονου για μεταφορά λαθρομεταναστών

Ένας 45χρονος αλλοδαπός που μετέφερε με το αυτοκίνητό του τρεις αλλοδαπούς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συλλήψεις για χασίς και κοκαΐνη

Ένας 47χρονος και ένας 44χρονος συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών το βράδυ της Τρίτης στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας.

Σε έλεγχο στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του 44χρονου οδηγού τέσσερα αυτοσχέδια τσιγάρα κάνναβης βάρους 3,1 γραμμαρίων, τα οποία προόριζαν για από κοινού χρήση.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους, βρέθηκαν στην οικία του 44χρονου μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους 37,2 γραμμαρίων και στην οικία του 47χρονου ποσότητα κάνναβης βάρους 365 γραμμαρίων και οκτώ 8 συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης βάρους οκτώ 8 γραμμαρίων.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Καμία μείωση στις συντάξεις ΟΓΑ και άλλων ταμείων»

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και τη δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «καμία μείωση δεν επέρχεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο αλλά ούτε με οποιοδήποτε άλλο νόμο στις συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια των άλλων ταμείων».
Επίσης, αναφέρει ότι:
«Η μόνη αλλαγή που γίνεται είναι αυτή που στοχεύει να βάλει τέλος στην καταστρατήγηση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο ισχύει για τους μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα. Θεσμοθετούνται αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή. Έτσι δεν μπορούν να παίρνουν χωρίς πολλές φορές να έχουν ασφαλιστεί καθόλου, συντάξεις από τη χώρα μας κάτοικοι γειτονικών χωρών οι οποίοι απλά έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισημάνεται ότι η μείωση της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ είναι αποτέλεσμα της ωρίμανσης του συστήματος ασφάλισης που οδηγεί με βάση τον ιδρυτικό νόμο του 1997 σε αύξηση του ανταποδοτικού ποσού σταδιακά (που προκύπτει από τις εισφορές) αντί του προνοιακού που εφαρμόζεται κυρίως για τους παλιούς συνταξιούχους του ΟΓΑ. Επομένως επαναλαμβάνουμε ότι καμία μείωση δεν επέρχεται στις συντάξεις του ΟΓΑ και των άλλων Ταμείων με το θεσμό των κατώτατων ορίων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Σύσκεψη για το ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων παρουσιάστηκε σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.
Στη σύσκεψη εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών συμμετείχαν ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής, ενώ πήραν μέρος η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρα Γεωργακοπούλου -Μπάστα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτρης Ρογκότης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργος Ρεκατσίνας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου.
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στηρίζεται στη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΚΑ - γνωστή ως μελέτη Χουσιανάκου - και εμπεριέχει σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών στις πέντε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί.
Εκ μέρους του δημάρχου Ιωαννίνων δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή του Μάτσικα, στην ίδρυση τράπεζας γης και στην ανάγκη να μη δομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό στο στρατόπεδο Βελισσαρίου. Επισημάνθηκε, επίσης, το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Περάματος, όπου το σχέδιο πόλης δεν έχει επεκταθεί από το 1954, θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη οριστικοποίησης λύσης για την κατασκευή κόμβου στην Εγνατία (Δρίσκος ή Μπαλντούμα), ώστε να συνδεθεί το βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου και τονίστηκε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το καθεστώς χρήσεως γης πέριξ του ΙΚΕΑ.
Παράλληλα, έγινε συζήτηση και για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικού, όπου διαφάνηκε καταρχήν συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και των τοπικών παραγόντων.
«Φαίνεται ότι το Ρυθμιστικό οδεύει προς το τέλος του. Μόλις το υπουργείο οριστικοποιήσει το σχέδιο νόμου, θα συζητηθεί εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο. Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαδικασία θεσμοθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και να δρούμε αποτελεσματικά», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Φίλιος.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Έκαιγε αγροτοδασική έκταση.



Υπό πλήρη έλεγχο έθεσε η πυροσβεστική υπηρεσία τη φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Ανωγειάτα της Πρέβεζας.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 πυροσβέστες καθώς και ένα αεροσκάφος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: «Δεν θα θιγούν κεκτημένα δικαιώματα»

Διαψεύδει την έξοδο 100.000 εργαζομένων από τα βαρέα.


Δεν θα θιγούν κεκτημένα δικαιώματα, ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννης Κουτσούκος, σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.


«Η συνήθης πρακτική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα και φάνηκε αυτό και στο ασφαλιστικό, είναι ότι τα λεγόμενα ώριμα και κεκτημένα δικαιώματα οριοθετούνται και λέμε «από εδώ και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις, ότι θα βγουν από τη λίστα 100.000 εργαζόμενοι, είπε ότι αυτές είναι δημοσιογραφικές και δεν είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τον τσάκωσαν με κροτίδες και εκρηκτικά

Είχε ολόκληρο «οπλοστάσιο» σπίτι του.



Στη σύλληψη 29χρονου Έλληνα προχώρησαν εχθές οι αστυνομικές αρχές στα Ιωάννινα, γιατί στην κατοχή του και σε έρευνα που έγινε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 συσκευή-στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων, 13 μεταλλικές χοάνες με ενσωματωμένα ενεργά μη πυροδοτούμενα αβολίδωτα καψύλλια, 1 σωληνάριο πυρίτιδας, 1 βραδύκαυστο φιτίλι, 131 αβολίδωτα καψύλλια, 25 μεταλλικές χοάνες και 4 πυροτεχνήματα με ενσωματωμένο καψύλλιο.
Ακολούθως, σε έρευνα που έγινε στα γραφεία ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9 καπνογόνα και 8 σπρέι πιπεριού.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/