Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Εκδηλώσεις μνήμης στη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα

 


Tους 152 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 25 Ιουλίου του 1943 στη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα, τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα Μουσιωτίτσας και οι τοπικοί φορείς, με απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτροπής διάδοσης της covid-19.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου τελέστηκε τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων και ακολούθησε αγώνας δρόμου θυσίας από το Σπιθάρι προς τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Το πρωί της Κυριακής 25 Ιουλίου, τελέστηκε μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και με πομπή οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της εκτέλεσης των 152 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων, πολλών μικρών παιδιών, γερόντων και γυναικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντακαλέτσης ανέφερε πως: «Στην περίπτωση της Μουσιωτίτσας, όπως και σε πολλά άλλα χωριά που κάηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής σε όλη την Ελλάδα, στοιχειοθετούνται νομικά, εγκλήματα πολέμου σε πολλαπλή μορφή: Δεν εκτελούνται κατόπιν δίκης, ένοπλοι, άστολοι αντάρτες που επιτίθενται και σκοτώνουν Γερμανούς, δεν εκτελούνται καν ύποπτοι για επίθεση άνδρες ικανοί να φέρουν όπλα, αλλά μη ύποπτοι ειρηνικοί πολίτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, και μάλιστα κάτω από θηριώδεις συνθήκες, ώστε να φρίττει ο κάθε αναγνώστης της πρόσφατης ιστορίας, όπως τονίζει και ο Άγγλος ιστορικός Μαζάουερ».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δωδώνης, το αίτημα των επανορθώσεων παραμένει ζωντανό και πάντα επίκαιρο, εξ ου και ζήτησε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων να μην απεμπολήσουν ποτέ αυτή τη διεκδίκηση, γιατί είναι η ελάχιστη οφειλή απέναντι σε αυτούς τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο βασανιστικά και τόσο άδικα.

Η διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, οι αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι οποίες έχουν αναγνωριστεί με τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, οι αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων των Ναζί και η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν και εκλάπησαν από τις δυνάμεις κατοχής, όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης, «δεν είναι ένα απλό διμερές, διπλωματικό ζήτημα. Είναι ένα χρέος ιστορικό της Ελλάδος προς τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, δηλαδή προς τους προγόνους μας».

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.553 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.553 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.553, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 475.919 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 127 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (59.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 164 (ημερήσια μεταβολή -7.87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 157 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Δωδώνης: Εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του Σιστρουνίου

 


Το πρωί της Κυριακής, ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα Σιστρουνίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «οι Πελαζιοί» διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του Σιστρουνίου στις πηγές Αχέροντα, στο Σιστρούνι.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από τη Φιλόλογο κ. Γεωργία Τσώλη.

Τον Ιούνιο του 1800, η ιστορία κατέγραψε δύο μεγάλες μάχες στη συγκεκριμένη περιοχή: την 9η Ιουνίου, ο Φώτος Τζαβέλας και άλλοι αρχηγοί των Σουλιωτών παγίδευσαν και ταπείνωσαν το στράτευμα του Αλή Πασά ενώ τη νύχτα της 11ης προς τη 12η Ιουνίου, ο Φώτος Τζαβέλλας με 300 ανδρειωμένους Σουλιώτες του που διέπρεψαν στη μάχη του Σιστρουνίου, επανέλαβαν το θρίαμβο στη μάχη της Βρυτζάχας.

ΠΗΓΗ: https://www.dodoni.gr/

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου: Δεν θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πανηγύρι του χωριού την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου ανακοινώνει ότι λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης από τον COVID-19 και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, εν τέλει δεν θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο πανηγύρι του χωριού την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Δεν θα ήταν ηθικό σε καμία περίπτωση να ρισκάρουμε την υγεία κανενός.

Να είμαστε όλοι καλά και θα διασκεδάσουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Χρόνια πολλά στο χωριό μας.

Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία δύο αλλοδαποί που μετέφεραν περισσότερα από 33 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

 


Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενεργώντας στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα, συνέλαβαν σήμερα (25-07-2021) μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Κεστρίνης Θεσπρωτίας δύο άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη είσοδο στη χώρα και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους να κινούνται πεζή και τους ακινητοποίησαν προκειμένου να τους ελέγξουν, ενώ συνεργός τους τράπηκε σε φυγή εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι και το δασώδες της περιοχής.

Όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν με δύο ταξιδιωτικούς σάκους (31) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (33) κιλών και (260) γραμμαρίων, ενώ κατασχέθηκε επίσης ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι («πεταλούδα») που κατείχε ένας εκ των συλληφθέντων.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δέκα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 24 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 106.875 έλεγχοι, από τους οποίους οι 56.697 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 248 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις, ως ακολούθως:

138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 137 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

36 στη Στερεά Ελλάδα,

31 στη Θεσσαλονίκη,

17 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

15 στην Ήπειρο,

13 στο Βόρειο Αιγαίο,

 9 στη Θεσσαλία,

 7 στη Πελοπόννησο,

 4 στη Δυτική Μακεδονία,

 3 στη Δυτική Ελλάδα,

 1 στο Νότιο Αιγαίο,

 1 στην Κρήτη και

 1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.908 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.678 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.230 των 150 ευρώ.

27 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, από τα οποία 16 στο Βόρειο Αιγαίο και 11 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.964 ομοειδείς παραβάσεις.

81 παραβάσεις και 8 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε μπαρ ξενοδοχείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα

- 2 συλλήψεις και από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Πελοπόννησο σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κέντρο δεξιώσεων, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμους πελάτες.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 2 συλλήψεις και από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10 παραβάσεις, από τις οποίες 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 8 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα από αυτά, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 2 παραβάσεις των 2.000 ευρώ, σε 2 καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 5.000 ευρώ, σε 2 καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 2 πελάτες μίνι – μάρκετ, για μη χρήση μάσκας,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 2 πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στην Ήπειρο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε μίνι μάρκετ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 3 καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε μίνι μάρκετ, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ξενοδοχειακή μονάδα, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.903 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.245 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 322 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρακάλαμος: Πανηγυρίζει ο Άγιος Παντελεήμονας, την Τρίτη 27 Ιουλίου

 

Την Τρίτη 27 Ιουλίου ημέρα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα  θα τελεσθεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Ώρα έναρξης: 7:30 π.μ.

Ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός έως στις 8:30 μ.μ..

Συνελήφθη σε περιοχή της Άρτας ημεδαπός που κατηγορείται για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο

 


Σε βάρος του εκκρεμούσε σχετικό ένταλμα σύλληψης

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της ίδιας υπηρεσίας συνέλαβαν χθες (24-07-2021) το μεσημέρι σε περιοχή της Άρτας ημεδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της κ. Ανακρίτριας Πρωτοδικείου Άρτας για τα αδικήματα του βιασμού και γενετήσιων πράξεων με ανήλικο.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες ότι ο ημεδαπός κρύβεται στο σπίτι του, πραγματοποίησαν έρευνα σε αυτό παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Επιπλέον, εντός του σπιτιού βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν  σιδερογροθιά, σουγιάς και μαχαίρι κυνηγητικού τύπου και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παρακάλαμος: Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο  εξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Δήμος Πωγωνίου: Σύγκληση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9:00 π.μ. & ώρα λήξης 10:00 π.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ

Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ : 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας».

 Την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 44779/15.07.2021 (ΦΕΚ 3117/16.07.2021 τεύχος Β'): Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00

έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00.

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 28η Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη- ώρα έναρξης 09.00 π.μ. & ώρα λήξης 10.00 π.μ. , για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της

ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση της υπ. αρ. 13/21 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 5η του προϋπολογισμού έτους 2021 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».

2. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 7η αναμόρφωση (Β΄ φάση) του προϋπολογισμού οικον. έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου».

3. Έγκρισή του 2ου πρακτικού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ – ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ» προϋπολογισμού 1.250.000,00 € με Φ.Π.Α.

4. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή Τοιχίου αντιστήριξης στην πλατεία της Τ.Κ. Κακόλακκου» τελικής δαπάνης 7.496,07€ με Φ.Π.Α.

5. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση στέγης κλειστού γυμναστηρίου Τ.Κ. Καλπακίου» τελικής δαπάνης 42.456,60€ με Φ.Π.Α.

6. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Καταρράκτη» τελικής δαπάνης 11.747,74€ με Φ.Π.Α.

7. Αποδοχή γνωμοδότησης σχετικά με εξώδικης διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση του κ. Μ. Δ. που αφορά την παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου.

8. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2021» Δήμου Πωγωνίου.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του

οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717 ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

 

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 13:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

   Σας  καλούμε σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί  στις είκοσι οκτώ  (28) του μηνός ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, ημέρα Τετάρτη   και ώρα 13.00, ΜΕΣΩ  ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 10, της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ τ.Α΄55/11-3-2020 Π.Ν.Π., η οποία κυρώθηκε με το άρθρ. 2 του ν.4682/2020, Α΄76),

με  θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

1.       Επικύρωση πρακτικού–αποφάσεων 9ης/29-6-2021 τακτικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίασης  Περιφερειακού Συμβουλίου

2.    Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Β΄ τρίμηνο του 2021 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

3.     Έγκριση Απολογισμού Εσόδων – Εξόδων  οικονομικού έτους 2020  της Περιφέρειας Ηπείρου (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

4.       Ενημέρωση σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2021-2027 (αρμόδια: η ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 25 Ιουλίου

 


Την Κυριακή 25 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Matrix: Τρισδιάστατη απεικόνιση στις αρθροπλαστικές γόνατος

 


Συνδυάζοντας τον εξατομικευμένο σχεδιασμό της άρθρωσής μας μέσω ειδικών γυαλιών τρισδιάστατης απεικόνισης η τεχνική Matrix οριοθετεί μία νέα εποχή στην αρθροπλαστική του γόνατος, πέρα και από τη ρομποτική τεχνολογία που μας εντυπωσίαζε μέχρι σήμερα. Για τα επόμενα 50 χρόνια θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ασθενών και θα είναι το απόλυτο εργαλείο στα χέρια του χειρουργού, τονίζει ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Γόνατος και Ισχίου του Metropolitan General.

Η ολική αρθροπλαστική μέχρι σήμερα

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και συναντάται σε ηλικίες 80 και 90 ετών αλλά και σε αυτές των 40, 50 που έως τώρα ήταν σπάνια η εμφάνισή της και μας προβλημάτιζε η θεραπεία της.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στα προθετικά υλικά, που μας εγγυώνται μακροβιωσιμότητα 30 + χρόνων, τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και τα ταχύτατα μετεγχειρητικά προγράμματα αποκατάστασης, μελέτες δείχνουν ότι το 20% των ασθενών παραμένουν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματά τους.

Η δυσαρέσκεια των ασθενών πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται από την τοποθέτηση των προθετικών υλικών, το χαρακτήρα τους και τη διαχείριση των προσδοκιών τους, προεγχειρητικά.

Πρακτικά όμως, η σωστή τοποθέτηση των προθετικών υλικών, η ευθυγράμμιση του σκέλους και η εξισορρόπηση της τάσης των μαλακών μορίων είναι τα κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχημένη επέμβαση. Ένα λάθος στη διενέργεια των οστεοτομιών μέχρι 4°, που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στη συμβατική αρθροπλαστική, και αναφέρεται ως άνευ σημασίας, μπορεί να προκαλέσει λειτουργικό σφάλμα στην επέμβαση.

Γι’ αυτό το λόγο, την τελευταία δεκαετία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια στα ρομποτικά συστήματα με στόχο τον έλεγχο χειρουργικών μεταβλητών και τη μείωση των τεχνικών σφαλμάτων τόσο σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο όσο και με αυτή της πλοήγησης με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη χρήση των ρομποτικών συστημάτων για την αρθροπλαστική του γόνατος και όχι μόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός στόχος για τους γιατρούς και τα σύγχρονα συστήματα περίθαλψης είναι η σχέση παρεχόμενης φροντίδας υγείας που συνδυάζεται με άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα αλλά και με το αντίστοιχο κόστος περίθαλψης.