Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Περιφέρεια Ηπείρου: Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια απορριμματοφόρων από το Δήμο Αρταίων

 


 Η Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου με έγγραφό της προς το Δήμο Αρταίων διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του υποέργου «Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων», προϋπολογισμού 375.000 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εγκρίθηκε από την ΕΥΔ της σύμβασης για το Μεγάλο Δακτύλιο πόλης Ιωαννίνων

 


Τη σύμφωνη της γνώμη προς το Δήμο Ιωαννιτών παρέχει η  Ε.Υ.Δ. Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου  για τη  διαδικασία ανάθεσης του έργου «Ολοκλήρωση Μεγάλου Δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου - κόμβος Βογιάνου)», προϋπολογισμού 16.750.461,55 ευρώ.

Το οδικό δίκτυο έχει συνολικό μήκος περίπου 4.360 μ., ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στην συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάνου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό στάδιο, με την οδό Ιωαννίνων του Δ.Δ. Ανατολής.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγνωση ΕΜΥ/ΕΜΞ για εκδήλωση καιρικών φαινομένων

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με το οποίο για σήμερα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο. Βάσει της ανωτέρω πρόβλεψης η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμων και πολιτών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εντατικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

 


Στο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες  από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (26) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(15) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους -300- ευρώ, ως εξής:

-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,

-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,

-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και

-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(11) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:

(8) πρόστιμα των -300- ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων, ως εξής:

-4- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,

-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και

-1- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Πρόστιμο -5.000- ευρώ και αναστολή λειτουργίας για -15- ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελάτη στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, καθώς και -300- ευρώ πρόστιμο στον πελάτη.

Πρόστιμο -300- ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών στον εσωτερικό χώρο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θάνος Πλεύρης: Νέα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση από τις 3 Ιανουαρίου

 


Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 έως και τις 16 του ίδιου μήνα, αλλά με δυνατότητα επέκτασης εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στους εργαζομένους στην εστίαση.

Οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ δεν θα επιτρέπεται διασκέδαση για ορθίους. Επίσης, στα τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται έως 6 άτομα. Σε περίπτωση πάντως που δεν τηρούνται οι οδηγίες, θα σταματήσει και η μουσική.

Περιορισμός παρακολούθησης στα γήπεδα σε ποσοστό 10% και ανώτατο όριο ατόμων τα 1.000. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.

Τηλεργασία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 50%.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

ΕΟΔΥ: Εξήντα έξι θάνατοι σήμερα, 9.284 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα έξι θάνατοι σήμερα  9.284 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.084.153

(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.838 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.496 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 629 (58.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.

To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.721 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή -4.3%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 122 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αρθροπάθειες: Επαναστατική τεχνολογία για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση

 


Επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς βιώνουν τη διαδικασία της διάγνωσης και τη θεραπεία παθήσεων των αρθρώσεων φέρνει μια νέα αρθροσκοπική τεχνολογία. Οι ασθενείς μπορούν πια να μάθουν από τι πάσχουν και σε ποιο βαθμό αυθημερόν και σε ορισμένες περιπτώσεις να θεραπευτούν ταυτόχρονα με απειροελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαλεία διευκολύνουν την πλήρη απεικόνιση της άρθρωσης και των γύρω ιστών, κάτι που παλαιότερα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

«Οι παθήσεις των αρθρώσεων αντιμετωπίζονταν παραδοσιακά με ανοικτή χειρουργική επέμβαση και κατόπιν αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία πραγματοποιείται μέσω μιας ή περισσότερων οπών, από τις οποίες ο χειρουργός εισάγει τα απαραίτητα εργαλεία, αποκτά λεπτομερή εικόνα των δομών της άρθρωσης και διορθώνει τη βλάβη. Είναι μια εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία που χρησιμοποιείται για παθήσεις του ισχίου, του γόνατος, της ποδοκνημικής (αστραγάλου), του ώμου, του αγκώνα, του καρπού και των δακτύλων. 

Η εξέλιξή της έχει καταστήσει την ανοιχτή αρθροτομή απαραίτητη μόνο σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή, αντιμετώπιση μιας λοίμωξης ή λήψη μίας βιοψίας», μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.

Δήμος Πωγωνίου: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 για τις αιτήσεις ένταξης ή επανένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο

 


Παράταση έως 31-12-21 δόθηκε για τις αιτήσεις ένταξης ή επανένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου.

    Οι ενδιαφερόμενους παρακαλούνται να προσέλθουν για αιτήσεις κατόπιν ραντεβού στο τηλ.: 2653360108.

     Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

1.      Φωτοτυπία ταυτότητας

2.      Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

3.      Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4.      Εκκαθαριστικό 2020.

5.      Βεβαίωση Δήμου για μη ένταξη στο ΤΕΒΑ

Μιχάλης Σιούτης

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Βαρβάρα Σταμάτη - Μεντή

Κοινωνική Λειτουργός

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΕΡΤ3: «Βότανα, καρποί της Γης – Ραδόσι: ένα δάσος πρότυπο» Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στις 13.30

 


«Βότανα, καρποί της Γης

Ραδόσι: ένα δάσος πρότυπο»

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου στις 13.30

Στο δάσος Ραδόσι της Φλώρινας θα ταξιδέψουμε αυτή την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, στις 13:00, με την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βότανα, καρποί της Γης» που μας γνωρίζει την εύφορη ελληνική γη με τα βότανα και τους καρπούς της.

Τα δάση καλύπτουν περισσότερο από το 30% της επιφάνειας του πλανήτη και φιλοξενούν περισσότερα από τα 2/3 των γνωστών επίγειων ειδών και το μεγαλύτερο μέρος των απειλούμενων ειδών του πλανήτη. Το Ραδόσι, 3500 στρέμματα δρυοδάσους στο Νυμφαίο της Φλώρινας, είναι αυτοδιαχειριζόμενο. Με όραμα και φροντίδα προστατεύεται και αξιοποιείται ένα πρότυπο οικοσύστημα: με απαγόρευση θήρευσης, υλοτομία κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και αξιοποίηση των μη ξυλωδών δασικών προϊόντων του. Παρακολουθούμε τη διαδικασία από την εργαστηριακή μελέτη του εδάφους μέχρι την φύτευση των πιστοποιημένων αρωματικών φυτών στα χέρσα κομμάτια του.

Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στο Νησάκι Ιωαννίνων η ταφή του Κάρολου Παπούλια

 


Η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα τελεστεί την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Κάρολου Παπούλια θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, στον γενέθλιο τόπο του, στο Νησί των Ιωαννίνων.

Η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή.

Η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα τελεσθεί δημοσία δαπάνη.

Δέκα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 80.477 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.483 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 612 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 7 συλλήψεις ενώ επιβλήθηκαν και 12 αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 53 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

458 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

133 στην Αττική,

78 στη Θεσσαλονίκη,

55 στο Βόρειο Αιγαίο,

29 στη Στερεά Ελλάδα,

28 στην Κρήτη,

25 στην Κεντρική Μακεδονία,

20 στη Δυτική Μακεδονία,

19 στη Δυτική Ελλάδα,

18 στην Πελοπόννησο,

16 στο Νότιο Αιγαίο,

15 στην Ήπειρο,

11 στη Θεσσαλία,

 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

 5 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 80.301 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 76.893 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.408 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.453 ομοειδείς παραβάσεις.

153 παραβάσεις και 7 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος, με επιβολή 60ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστήματος,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 3 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 13 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 26 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγό οχημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας καταστήματος.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για έλλειψη αντισηπτικών στα τραπέζια,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων και κανόνων λειτουργίας.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από οδηγό και επιβάτες οχημάτων και λεωφορείων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για στέρηση απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτες λεωφορείων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας, σε χώρο αναμονής λεωφορείων.

Στα Ιόνια Νησιά, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από προσωρινά υπεύθυνους, υπάλληλο και πελάτη καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενο καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 27.906 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.814 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια


Ο δήμαρχος, ο πρόεδρος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κόνιτσας εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενός πολιτικού που υπηρέτησε με ήθος τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας και άφησε το δικό του στίγμα του με τη μακρά πολιτική του πορεία.

Απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Από το γραφείο Δημάρχου

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ -ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου

 


Η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιανουάριο, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 645,4 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές

18,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 620 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

51.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 80 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Έκτακτες Πληρωμές

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 10,6 εκατ. ευρώ σε 26.051 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021

Την ίδια ημέρα (Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου) προβλέπεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.

ΕΡΤ3: «Πράσινες Ιστορίες» Δεύτερος Κύκλος – Πρεμιέρα τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στις 13:00

 


 «Πράσινες Ιστορίες»

Δεύτερος Κύκλος

Πρεμιέρα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στις 13:00     

Περιοχές: Οίτη, Πειραιάς, Αλιβέρι

Πρεμιέρα κάνει η επιτυχημένη σειρά της ΕΡΤ3 «Πράσινες Ιστορίες», τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στις 13:00. Στον δεύτερο κύκλο που ξεκινά, η εκπομπή θα συνεχίσει να μας ξεναγεί σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας ιστορίες, πρωτοβουλίες, δράσεις ή και περιοχές ολόκληρες με έντονο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Στο επίκεντρο πάντα το περιβάλλον, η φύση και ο άνθρωπος. Ιστορίες με μία μοναδικότητα, ιστορίες που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ιστορίες που τεκμηριώνουν όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Στο πρώτο επεισόδιο το ταξίδι ξεκινάει από τα βουνά της Οίτης όπου συναντάμε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, της παλιότερης περιβαλλοντικής οργάνωσης πανελλήνιας εμβέλειας. Ποιο είναι το ιστορικό ίδρυσης της, από ποιους έγινε και ποια η συμβολή της στα περιβαλλοντικά θέματα στην Ελλάδα;

Στη συνέχεια κάνουμε μία στάση στον Πειραιά και στο εργαστήρι της Bluecycle που ανακυκλώνει πλαστικά απορρίμματα ναυτιλίας και αλιείας, δημιουργώντας έργα τέχνης και χρήσιμα αντικείμενα. Γιατί ιδρύθηκε το Blue cycle και τι ακριβώς κάνει? Έχεικάποιο αποτέλεσμα;

Έρπητας ζωστήρας: Φταίει και το στρες;

 


Τα υψηλά επίπεδα του αντιλαμβανόμενου ψυχολογικού στρες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, διαπίστωσε πρόσφατα μια δανική μελέτη. Η πάθηση προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος εξακολουθεί να κρύβεται στο σώμα και να ενεργοποιείται ακόμα και δεκαετίες μετά από την πρώτη λοίμωξη.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι επανεμφανιζόταν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενισμένο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στους καρκινοπαθείς, ασθενείς με HIV και AIDS, ανοσοκατασταλμένους και ηλικιωμένους. Η πρόσφατη μελέτη από τη Δανία, που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Dermatology, συμπεριλαμβάνει πλέον και το στρες στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση έρπητα ζωστήρα.

«Όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα, μέσω του αναπνευστικού συστήματος, και αφού περάσουν περίπου 11-13 ημέρες ο άνθρωπος εμφανίζει εξανθήματα μαζί με συστηματικά συμπτώματα. Μπορεί να θεωρηθεί παιδική ασθένεια, γιατί είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών και εφήβων, αλλά μπορεί νοσήσουν και ενήλικες.

Μετά από την πρώτη λοίμωξη, ο ιός μετακινείται στους νευρικούς ιστούς κοντά στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, όπου και παραμένει αδρανής. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που ο ιός ενεργοποιείται ξανά, ταξιδεύει κατά μήκος των νευρικών ιστών στο δέρμα, οπότε προκαλεί έρπητα ζωστήρα (και όχι ανεμοβλογιά), συνηθέστερα μόνο μια φορά στη ζωή, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο να εκδηλωθεί και περισσότερες», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.