Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

73χρονος νεκρός σε τροχαίο, μέσα στο κτήμα του στην Πρωτόπαππα Ζίτσας

 


Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (30-07-2024), σε χωριό του Δήμου Ζίτσας, 73χρονος ημεδαπός, αναζητούμενος από τις απογευματινές ώρες της προηγούμενης (29-7-2024) από οικείους τους, ανευρέθηκε νεκρός και όπως προέκυψε, το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε εντός ιδιόκτητου αγροκτήματος, εκτράπηκε της πορείας του καταλήγοντας σε ποτιστικό αύλακα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

Ανήλικος συνελήφθη για κλοπή από παραλία της Πρέβεζας

 


Με τη χρήση κλεμμένων τραπεζικών καρτών πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 76 ευρώ

Κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του

Συνελήφθη χθες (29-7-2024) το βράδυ στην Πρέβεζα από  αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ανήλικος ημεδαπός για κλοπή, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχθές (28-07-2024) το μεσημέρι, ο ανήλικος αφαίρεσε μέσα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε παραλία της Πρέβεζας, τσαντάκι, που περιείχε χρηματικό ποσό 15 ευρώ και τραπεζικές κάρτες.

Στη συνέχεια, πραγματοποιώντας ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση των κλεμμένων καρτών, προέβη σε αγορές από διάφορα καταστήματα της πόλης της Πρέβεζας, συνολικού ύψους 76 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Κοινό των Ηπειρωτών: Η ΝΔ διαλύει τη δημόσια υγεία

 


Με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, το οποίο εμπεριέχει και τις κυβερνητικές προτάσεις για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. μέσω της επίταξης των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη κενών λειτουργίας του, η παράταξή μας οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια για την υφιστάμενη κατάσταση στη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Στα περιφερειακά Νοσοκομεία, τα οποία εφημερεύουν καθημερινά, λόγων των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, είναι συχνό το φαινόμενο σε ημέρες ενεργού εφημερίας να απουσιάζουν από το ημερήσιο πρόγραμμα εφημέρευσης ιατρών κρίσιμες ειδικότητες (παθολόγοι, χειρουργοί, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι) για την αντιμετώπιση επικίνδυνων για τη ζωή περιστατικών, ενώ παράλληλα η 12ωρη υποχρεωτική ανάπαυση των ιατρών ανά ημέρα που είναι νομοθετημένη στην Ευρώπη και την χώρα μας εδώ και πολλά έτη, καταστρατηγείται διαχρονικά με 24ωρες ενεργείς εφημερίες για την κάλυψη των αναγκών. Ταυτόχρονα με την πρόσφατη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής ιατρικών πληροφοριών (DRG), ο διαθέσιμος χρόνος των ιατρών για εκτέλεση ιατρικών πράξεων έχει μειωθεί σημαντικά. Σοβαρές είναι επίσης και οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό που οφείλονται σε μειωμένο αριθμό μόνιμων προσλήψεων, στα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί εκτός οργανογράμματος και στις μετακινήσεις – αποσπάσεις παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών. Τέλος, προσλήψεις διοικητικού προσωπικού μη μόνιμου χαρακτήρα και χωρίς ειδικές δεξιότητες οδηγεί σε δυσλειτουργίες που έχουν συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παρακάλαμος Πωγωνίου: «Ποδηλατοδρομία 2024» την Κυριακή 11 Αυγούστου

 


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος...

 Σας περιμένουμε μικρούς αλλά και μεγάλους στην Ποδηλατοδρομία μας.

Σας προσκαλούμε όλους  την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, το πρωί.

Ελάτε να κάνουμε με τα ποδήλατα μας μια όμορφη ποδηλατική βολτίτσα στον όμορφο τόπο μας....

Πλούσια δώρα περιμένουν τους συμμετέχοντες .....

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου  Παρακαλαμου

"Το Σώσινο"

Ανήλικος στην Άρτα δράστης κλοπής απο κατάστημα

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας διάρρηξη, που έγινε προχθές (28-7-2024) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ανήλικος ημεδαπός, ενώ κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ανήλικος έθραυσε με κομμάτι μάρμαρου υαλοπίνακα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, από όπου στη συνέχεια αφαίρεσε χρηματικό ποσό 100 ευρώ από το ταμείο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

ΠΑΣ Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Κωνσταντίνο Λάμψια

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Κωνσταντίνο Λάμψια.

Ο Κωνσταντίνος Λάμψιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου του 2002 και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Πανιωνίου πριν κάνει το βήμα για την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2020. Με την ομάδα της Νέας Σμύρνης αγωνίστηκε για δύο χρόνια πριν μετακομίσει το καλοκαίρι του 2022 για την Ισπανία και την Τεράσα.

Μετά από ένα χρόνο παρουσίας επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για τον Παναθηναϊκό Β’ με τον οποίο αγωνίστηκε συνολικά σε 36 παιχνίδια έχοντας και μία ασίστ.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον καλωσορίζει στην οικογένεια του και του εύχεται καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr

Κοινό των Ηπειρωτών: Επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 


Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθε να επιβεβαιώσει την απαρέγκλιτη υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημοσίου Πανεπιστημίου μέσω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία  κλείνει  την πόρτα στην ανώτατη εκπαίδευση σε χιλιάδες νέες και νέους. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα περιφερειακά του τμήματα.

Πάνω από 900 θέσεις νέων φοιτητών χάθηκαν σε όλη την Ήπειρο, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ήπειρο.

Ειδικά στην Άρτα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών καλύφθηκαν μόλις 10 θέσεις από τις συνολικά 137 και στο Τμήμα Γεωπονίας 54 θέσεις από τις 120.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα νομοθετήματά της έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει. Σε συνδυασμό και με την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οδηγούν σε κλείσιμο τα περιφερειακά τμήματα των δημοσιών Πανεπιστημίων και χιλιάδες νέες και νέους και τις οικογένειες τους ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που νομοθέτησε.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Εκδήλωση για το Κυπριακό στους Αγίους Σαράντα

 


Εκδήλωση για το Κυπριακό στους Αγίους Σαράντα. Αδελφικοί χαιρετισμοί από τις αρχές της Κύπρου. Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για τα 50 χρόνια από την βάρβαρη Τουρκική εισβολή και κατοχή.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου, σε αίθουσα του Δημαρχείου Αγίων Σαράντα, εκδήλωση υπό την αιγίδα του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, αφιερωμένη στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Με την  συμπλήρωση ήδη πενήντα χρόνια απ’ την βάρβαρη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας και την απάνθρωπη διαιώνιση της κατοχής, έχοντας κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Ο Ελληνισμός δεν Ξεχνά», υπογραμμίστηκε και η συμμετοχή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στους αγώνες και σ’ αυτό το εθνικό ζήτημα.

Στην Εκδήλωση χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Γεώργιος Β’, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα με διαπίστευση και στα Τίρανα κ. Σταύρος Αυγουστίδης μεταφέροντας ταυτόχρονα και το χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία αυτή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος επισημαίνοντας ότι είναι κοινά τα προβλήματα μας κοινό είναι και το καθήκον μας ως Έλληνες ώστε με ομοψυχία και ομόνοια να μην φοβόμαστε και να μην τρομοκρατούμαστε από κέντρα που μας θέλουν υπόδουλους και χωρίς αξιοπρέπεια στον δικό μας τόπο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυροκάστρο κ. Δημήτριος Σαχαρίδης και επίσης αναγνώστηκε και το χαιρετιστήριο μήνυμα του ευρωβουλευτή ΝΔ και εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας 2023 κ. Φρέντη Μπελέρη.

Εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου Έλληνα εικαστικού Ευθύμιου Βαρλάμη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».

 


Εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου Έλληνα εικαστικού Ευθύμιου Βαρλάμη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20:30 στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».

Στην εκδήλωση, ο κ. Παύλος Τροχόπουλος, εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου  Βεργίνας, θα παρουσιάσει την προσφορά του Ευθύμιου Βαρλάμη στο χώρο της τέχνης αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο από  τον διακεκριμένο Έλληνα εικαστικό. Επίσης, θα προβληθεί video για το Μουσείο Τέχνης: “Kunstmuseum Waldviertel” που ίδρυσε ο Ευθ. Βαρλάμης στο Schrems της Αυστρίας και θα προβληθούν έργα του καλλιτέχνη, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει Έκθεση επιλεγμένων έργων από τις Συλλογές: «Τα βουνά της πατρίδας μου» και «Αλέξανδρος» και θα υπάρχουν και Κατάλογοι Εκθέσεων του αείμνηστου Έλληνα εικαστικού.

Το φετινό 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής έχει έντονο Αυστριακό χρώμα, καθώς συμμετέχουν δύο καταξιωμένοι Αυστριακοί γλύπτες οι κ.κ. Peter Berger και Heinz Knapp, οι οποίοι για 20 ημέρες θα βρίσκονται στο Ελληνικό και θα δημιουργήσουν τα δικά τους γλυπτά, τα οποία μετά το τέλος του Συμποσίου θα παραμείνουν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" για να κοσμήσουν την Ηπειρώτικη γη.

Ο εικαστικός (ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας) Ευθύμιος Βαρλάμης (1942-2016) κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του δημιούργησε εικαστικές θεματικές συλλογές οι οποίες παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν να παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, όπου και δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 ως το 1981, ενώ υπήρξε ένας εμπνευσμένος και χαρισματικός άνθρωπος που εξέφρασε με τις δημιουργίες του τη χρυσή τομή ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή, απαντώντας σε επίκαιρα και διαχρονικά θέματα της ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ίδρυσε:

 

- Το 2010 με την υποστήριξη του Αυστριακού κράτους στην πόλη του Schrems το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας (Kunstmuseum Waldviertel),

- Το 1991 στην πόλη του Schrems το I.DE.A Design Center και

- Το 1982 στην Βεργίνα το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας που αντιπροσωπεύει τον Ευθύμιο Βαρλάμη στην Ελλάδα και διεθνώς, και έχει αναλάβει την αξιοποίηση του μεγάλου έργου που άφησε ως παρακαταθήκη ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Δελβινάκι:Λαϊκή βραδιά, την Παρασκευή 9 Αυγούστου

 

Λαϊκή βραδιά την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, στην πλατεία Δελβινακίου.

ΔΥΠΑ: Δημοσιεύθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

 


Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Ωφελούμενων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για Συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ) 2024-2025 της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν μια και μόνο ένσταση κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων από αύριο, Δευτέρα από τις 10 π.μ. μέχρι την Τρίτη, 30 Ιουλίου στις 12 μ.μ. αποκλειστικά μέσω gov.gr στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Θερμές ευχαριστίες του πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλαμου "Το Σωσινο" σε όσους βοήθησαν για την διοργάνωση του πανηγυριού του χωριού μας επί διημέρου και αναλυτικός οικονομικός απολογισμός

 


Αγαπητοί συγχωριανοί,

Και φέτος διασκεδάσαμε στο πανηγύρι του χωριού μας.

Η προσπάθεια του Συλλόγου επί διημέρου για την διοργάνωση του, είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν έχει μοναδικό  γνώμονα το οικονομικό όφελος (φυσικά εάν προκύψει θα είναι καλοδεχούμενο), αλλά κυρίως να διατηρηθούν Τα ήθη και τα Έθιμα, διότι είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός ενός τόπου.

    Η παράδοσή μας είναι πολύτιμη και προσπαθούμε να την διαφυλάξουμε αγαπητοί φίλοι.

   Οι εορτασμοί για τον Άγιο του χωριού μας ξεκίνησαν με την Θεία λειτουργία το Σάββατο και στην συνέχεια ακολούθησε το παραδοσιακό τραπέζι στο κυλικείο της εκκλησίας , όπου καμαρώσαμε και το μικρό χορευτικό μας τμήμα να χορεύει παραδοσιακούς χορούς ,υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Ντότη Δημήτρη.

   Ακολούθως στο προαύλιο του Σχολείου το Σαββατοκύριακο τα βράδια, μας διασκέδασε το συγκρότημα του κ. Χαλιγιάννη -Μούστο Κωνσταντίνου (Μπένης) και πλήθος κόσμου μας τίμησε με την παρουσία του.

Τους ευχαριστούμε πολύ.

Όλες αυτές τις ημέρες υπήρξαν κάποιοι φίλοι που στάθηκαν δίπλα μας, για τις προετοιμασίες της όλης διοργάνωσης.

Τους εκφράζουμε το πιο δυνατό ευχαριστώ από καρδιάς , όλοι εμείς που απαρτίζουμε το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου και έχουν το απεριόριστο Σεβασμό μας.

Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα.

Δεν το έχουν ανάγκη.

Ευχόμαστε στο μέλλον και πολλοί άλλοι να αγκαλιάζουν τις προσπάθειές μας στις δράσεις που θα διοργανώσουμε, για το καλό του χωριού μας.

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά ο οικονομικός απολογισμός:

Ακαθάριστα έσοδα.                               11.214,00

Έξοδα.                                                        8.864,00

Αναλυτικά.

Τοποθέτηση ποσού κέρματα κτλ           500,00

Ενοικίαση καρεκλών -τραπεζιών.         600,00

Ορχήστρα-μικροφωνική.                     1.600,00

Αγορά σουβλάκια κτλ.                           2.790,00

Αγορά ψωμιού.                                         200,00

Αγορά πάγου.                                            270,00

Αγορά κάρβουνα.                                     245,00

Ποτά

Τραπεζομάντηλα, καθαριστικά,

ποτήρια, χαρτοπετσέτες                    2.540,00

 λαδόκολλες

σακούλες κτλ .

Καθαρισμός Σχολείου                            80,00

Διάφορα είδη                                          39,00

Καθαρό κέρδος       2.365,00  Ευρώ

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου

"Το Σώσινο"

Πωγωνιανή Πωγωνίου: «Παιχνίδια στην πλατεία» την Πέμπτη 8 Αυγούστου

 


«Παιχνίδια στην πλατεία» την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, ώρα 18:30, στην  Πωγωνιανή Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 30 Ιουλίου

 


Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10;00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Υπογονιμότητα & διατροφή: Ποιες καλοκαιρινές απολαύσεις βλάπτουν;

 


Στο ταξίδι προς τη γονιμότητα η διατροφή κατέχει εξέχουσα θέση. Παρότι δεν διορθώνει όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν την απόκτηση απογόνων, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για σύλληψη. Όσες γυναίκες, επομένως, προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να προσέχουν τη δίαιτά τους, αφού κάθε τροφή που καταναλώνουν έχει αντίκτυπο στη αναπαραγωγική ικανότητα.

Βέβαια, δεν υπάρχει συγκεκριμένη «διατροφή γονιμότητας». Υπάρχουν ορισμένες ομάδες θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν θετικά τη διαδικασία και άλλες που μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες, λοιπόν, που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να προσέχουν ανελλιπώς τη διατροφή τους. Και το καλοκαίρι δεν εξαιρείται…

Παγωτά και αναψυκτικά που συχνά επιλέγονται για να δροσίσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Όσες επιδιώκουν εγκυμοσύνη πρέπει να είναι προσεκτικές και με την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και λιπαρών και αντί αυτών να επιλέγουν ψάρια ή θαλασσινά.

«Η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη, κινδυνεύει να γίνει επιδημία τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως βρίσκονται σε αυτήν τη θέση. Η γυναικεία υπογονιμότητα ευθύνεται για το 35% των περιπτώσεων και η ανδρική για το 30%. Στο 20% των ζευγαριών το πρόβλημα αποδίδεται και στους δύο, ενώ για το 15% τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα.