Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων φέτος στο δήμο Ζίτσας με ισχυρή εκπροσώπηση του ελληνικού κοινοβουλίου

 


Με θρησκευτική κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια στο Δήμο Ζίτσας. Ο αγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, έγινε παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιου Αμυρά, του Βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, των Αντιδημάρχων Χριστίνας Παπαδημητρίου και Γιώργου Ράδου, των Δημοτικών Συμβούλων Κατερίνας Μπαλάφα, Σπύρου Πάικα, Ιωάννας Καλογήρου, και Κώστα Λεοντίου, του τέως Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Γάτσιου, του Προέδρου της  Κοινότητας Βροσίνας Δημήτρη Βούρδα, του Προέδρου της κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου - Κέρκυρας, Νίκου Παπαγρηγορίου, Προέδρων όμορων Κοινοτήτων, πρώην Δημάρχων «Καποδιστριακών Δήμων», Αυτοδιοικητικών, Προέδρων Συλλόγων και Αδελφοτήτων και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων  με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι Βροσίνας, όπου ένας τολμηρός, ο Νίκος Νικολάτος,  βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Σταυρό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη  εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Σύλλογος Αρετιωτών Ηπείρου: Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ώρα 10:30 π.μ., στο καφενείο του χωριού

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, μετά την εκκλησία και κατά ώρα 10:30, ο Σύλλογός μας σας προσκαλεί στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, στο καφενείο του χωριού μας. 

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής, συνεχίζουμε την παράδοση.

Το έθιμο της βασιλόπιτας, σύμφωνα με την παράδοση, μας έρχεται από την Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Ο Μέγας Βασίλειος μη γνωρίζοντας τους δικαιούχους κάποιων χρυσαφικών και νομισμάτων, τα έβαλε μέσα σε ψωμάκια και τα μοίρασε τυχαία στους κατοίκους.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!

Βροντισμένη Πωγωνίου: Κοπή της βασιλόπιτας

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του ιερέως του χωριού, πατέρα Ευάγγελου, την κοπή της βασιλόπιτας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τον Αγιασμό των Υδάτων στο γεφύρι μας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, με την ευλογία του ιερέως του χωριού, παρουσία του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, του συγχωριανού  Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστου Γκόγκου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Αναστασίου Γιούνη και Στυλιανού Κουκουλάρη, του ιερέως Αδαμαντίου Διαμάντη και χωριανών.

Παρακάλαμος: Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων

 

Με λαμπρότητα και φέτος, ο εορτασμός των Θεοφανίων και ο Αγιασμός των υδάτων στον Παρακάλαμο.

Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε από τον πάτερα Διονύσιο, στη γέφυρα του ποταμού Λεμπούσδα, στην Κεντρική Αγορά.

Παρόντες ήταν η Δημοτική Αρχή και κάτοικοι της περιοχής.

Αρκετοί ήταν οι νέοι του χωριού που αψηφώντας το κρύο πήδηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού και προσπάθησαν να πιάσουν το Σταυρό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην αίθουσα του ΚΔΑΠ.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 π.μ., στο καφενείο του χωριού

 

Πρέβεζα: Σύλληψη για ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ήχου και ωράριο μουσικής

 


Συνελήφθη σήμερα  μετά τα μεσάνυχτα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας,  ένας άνδρας, διότι όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος, έκανε χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ήχου και το ωράριο λειτουργίας μουσικής.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναστολή λειτουργίας του Κ.Τ.Ε.Ο. Π.Ε. Ιωαννίνων

 


Από 1ης Ιανουαρίου 2023 και μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, ανεστάλη η λειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. της Π.Ε. Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

12η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου- Πίνδος Κόνιτσας 8-01-23/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ     

ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)              

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (15:00)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:15)

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ – ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (15:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00) 

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ  (15:00)

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ    (15:00)

Α.Ο.ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (17:15)             

Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (17:00)

Απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα που στοχεύει σε Ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla)

 


Σας ενημερώνουμε ότι με ηλεκτρονική αποστολή της 27/12/2022 μας έγινε γνωστό από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ότι σύμφωνα με Κανονισμό του Συμβουλίου της Ε.Ε., κατά το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2023, επιπλέον των μέτρων και απαγορεύσεων που ήδη ισχύουν, απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα που στοχεύει σε Ευρωπαϊκό χέλι Anguilla anguilla σε όλα τα ενωσιακά ύδατα, (τα θαλάσσια, τα μεταβατικά, τα υφάλμυρα και τις παράκτιες λιμνοθάλασσες).

Περιφέρεια Ηπείρου: Διάθεση αρνιών φυλής "Ορεινό Ηπείρου" από τον πρώην Σ.Γ.Ε. Κατσικά

 


Ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν νεαρά αρνιά (θηλυκά και αρσενικά) της φυλής «Ορεινό Ηπείρου» για αναπαραγωγή από τον Πρώην Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγροτών είτε στο email: easikap@otenet.gr  είτε στα γραφεία του στην διεύθυνση:  Χαριλάου Τρικούπη 38, Ιωάννινα, ΤΚ 45 333, μέχρι 15-2-2023.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Θεοδωράκη Βασίλη στα τηλέφωνα 2651070961 (εσωτερικό 4) ή 6977223667.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

8η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιανουαρίου, στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Σ. Αλμυρός 8-01-23/15:00)


 ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ- Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ

 

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)                

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (18:30)

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)

Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - Π.Α.Σ.ΑΛΜΥΡΟΣ    (15:00)

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (19:15)       

Νέα εποχή για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

 


Πρωτοπορία στην ιατρική σημαίνει γόνιμη συνάντηση επιστήμης και τεχνολογίας που δημιουργεί μεθόδους θεραπείας περισσότερο αποτελεσματικές και λιγότερο τραυματικές. 

Μία τέτοια πρωτοποριακή μέθοδος στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου είναι η ολογραφική πλοήγηση μεικτής πραγματικότητας.

«Το ζητούμενο της αρθροπλαστικής είναι η επίτευξη ενός άριστου χειρουργικού αποτελέσματος, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασθενών. 

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε δύο παράγοντες: όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία κατά το χειρουργείο και όσο το δυνατόν λιγότερο τραύμα», επισημαίνει ο δρ Σπυρίδων Αρμπής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ε΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας με Συστήματα Ψηφιακής Πλοήγησης του Metropolitan General.

Και οι δύο παράγοντες σχετίζονται με την όσο το δυνατόν καλύτερη οπτική επαφή του χειρουργού με την περιοχή-στόχο της επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της παρέμβασης, της τομής και του τραύματος μέχρι πρόσφατα υπαγορευόταν από την ανάγκη του χειρουργού να «δει καλύτερα», με συνέπεια:


·         Αναγκαστικό τραυματισμό μυών, συνδέσμων, τενόντων

·         Περισσότερο αίμα

·         Περισσότερο πόνο

·         Περισσότερες μέρες στο νοσοκομείο

·         Περισσότερο χρόνο αποκατάστασης

·         Μεγαλύτερη πιθανότητα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και επιπλοκών

·         Περισσότερο κόστος για τους ασθενείς και το ασφαλιστικό σύστημα

·         Χρήση αναλγητικών φαρμάκων

·         Εκτεταμένη παρέμβαση στην άρθρωση ώστε να ταιριάξει η νέα πρόθεση.