Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΟΑΕΕ: Το ταμείο έχει «μαύρη τρύπα» 600.000.000 ευρώ

«Ψαλίδι» 25 ευρώ στις συντάξεις του ταμείου

Νέο ψαλίδι στις συντάξεις του ΟΑΕΕ καθώς το ταμείο έχει «μαύρη τρύπα» 600.000.000 ευρώ η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο, όπως εκτιμά η διοίκηση.
Η μείωση αναμένεται να αγγίξει τα 25 ευρώ μηνιαίως και αφορά το σύνολο των 343.000 συντάξεων του οργανισμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», αφού δεν πέρασε η ρύθμιση που θα μείωνε κατά 35% τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, το υπουργείο Οικονομικών θα αντισταθμίσει τις απώλειες με οριζόντια περικοπή όλων των συντάξεων.
Στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι το ψαλίδι των 25 ευρώ, μπορεί να εξασφαλίσει έως και 200.000.000 ευρώ για το ταμείο μέχρι τα τέλη του 2014.
Μια εναλλακτική πρόταση που έχει κατατεθεί είναι η άμεση διακοπή των συντάξεων μαϊμού και των ανυπόγραφων συντάξεων που όμως αναμένεται να εξασφαλίσει μόλις 50.000.000 ευρώ.

Πότε τα έξοδα με πιστωτική κάρτα αποτελούν τεκμήριο

Τεκμήριο εισοδήματος θεωρεί η Εφορία τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και ήδη το ΣΔΟΕ συντάσσει λίστα για έλεγχο με όσους πιάνονται να πληρώνουν σε δόσεις δανείων πάνω από το 40% του εισοδήματός τους.
Εφαρμόζοντας συνταγή Ράιχενμπαχ, που στην τελευταία έκθεσή του ζητά την online παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών από το υπουργείο Οικονομικών, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προχωρά σε διασταύρωση στοιχείων από τις τράπεζες, αναζητώντας και εκείνους που έχουν δάνεια άνω των 250.000 ευρώ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας οι Έλληνες φορολογούμενοι χρεώνουν στην κάρτα τους όχι μόνο τις καθημερινές δαπάνες διαβίωσης, αλλά ακόμα και τις πληρωμές των υπέρογκων φόρων που τους επιβάλλει το κράτος, προκειμένου να τους πληρώνουν σε άτοκες ή έντοκες δόσεις.

Έρχονται 8.503 προσλήψεις σε δήμους

Έρχονται 8.503 προσλήψεις συμβασιούχων για τους δήμους ύστερα από σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει και των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί για τις ανάγκες σε εποχικό προσωπικό και με σύμβαση έργου.
Ειδικότερα, στις 4.090 κλείδωσε ο αριθμός των νέων προσλήψεων συμβασιούχων διάφορων ειδικοτήτων σε δήμους και περιφέρειες για το 2013.
Την ίδια στιγμή, το δρόμο της έγκρισης πήραν κι άλλες 4.413 προσλήψεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού διακαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες αποκλειστικά των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Θωμά στη Μονή Σωσίνου

Την Κυριακή 12 Μαΐου, εορτή του Αποστόλου Θωμά, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Σωσίνου.
Πρόκειται για την τελευταία θρησκευτική εκδήλωση της φετινής Πασχαλινής περιόδου, που για πρώτη φόρα τα νεότερα χρόνια τελούνται στη Μονή.
Προηγήθηκε την Κυριακή του Πάσχα ο Εσπερινός της Αγάπης, στον οποία παρέστη πλήθος πιστών και επισκεπτών.

«Εκπτώσεις» 90% στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010

Με διακομματική τροπολογία «εξαφάνισαν» τα πρόστιμα των αιρετών

«Πράσινο φως» έδωσε η Βουλή με διακομματική συναίνεση, υιοθετώντας βουλευτική τροπολογία με την οποία ουσιαστικά δίνεται «άφεση αμαρτιών  (μειώνονται κατά 9/10) στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι του 2010 επί υπουργίας Ραγκούση,  περί εκλογικών δαπανών.
Πρόκειται για τροπολογία επτά βουλευτών,  μεταξύ των οποίων και ορισμένων που είχαν υπερψηφίσει το νόμο το 2010, από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στις 5/4 από τους βουλευτές Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛΛ.), Σ. Αναστασιάδη (Ν.Δ.), Ι. Δημαρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ), Μιχ. Ταμήλο (Ν.Δ.) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ).

Δήμοι: Τζιπ, πούρα και «χρυσά» έργα ακόμη και επί μνημονίου

Την πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα έτη 2011, 2012 και 2013  της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει  από τις 800 υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος σε δήμους και υπουργεία, από τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν χαθεί τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, οι σπατάλες και σε πολλές περιπτώσεις η διαφθορά,  καλά κρατούσαν ακόμη και τα χρόνια του μνημονίου.
Είναι  χαρακτηριστικό ότι τέσσερις δήμοι στους νόμους Ιωαννίνων, Δράμας, Γρεβενών και Άρτας αγόρασαν αυτό το διάστημα πολυτελή τζιπ 4×4 συνολικής δαπάνης 101.000 ευρώ, φαινομενικά για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους,  ουσιαστικά για τους ίδιους τους δημάρχους.  Πιο «θεριακλήδες» στη νότιο Ελλάδα, όπου δύο δήμοι (στο Ηράκλειο και τη Ρόδο) αγόρασαν πούρα συνολικής αξίας 12.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις!
Στις Κυκλάδες, σε κοσμικό νησί, σε έργο ασφαλτόστρωσης, ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ έγινε κατάτμηση για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος, ενώ σε νομό της Βόρειας Ελλάδας στον ένα δήμο έγινε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για να χτιστεί ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και στον άλλο για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γήπεδο με συνολικό κόστος 500.000 ευρώ.

Ποιοί δε θα πληρώσουν το χαράτσι

Τι προβλέπει το σχέδιο Στουρνάρα

Την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ακινήτων των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.
Αυτό αναμένεται να ισχύσει ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι προστατευόμενα τέκνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα μέσα Μαΐου θα εξειδικευτούν οι ελαφρύνσεις και τα κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις.
Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι να μην πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων, είναι οι εξής κατηγορίες:
- Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ
- Μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο τους ενός έτους
- Άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες
Μειωμένο χαράτσι αναμένεται να πληρώσουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ καθώς και πολύτεκνοι και ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ.