Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Θανατηφόρο τροχαίο στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας



Χθες (19-08-2019) το απόγευμα στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας (έξωθεν της οικίας του), 66χρονος ημεδαπός, ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε και 85χρονη ημεδαπή, έπεσε από στηθαίο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ιδίου και το σοβαρό τραυματισμό της 85χρονης συνοδηγού.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο την Παρασκευή 23 Αυγούστου, ώρα 9:30 π.μ.


Η Αδελφότητα Πωγιωτών Άρτας έχει την τιμή να σας προσκλέσει στις "Εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο το 1804" που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Γ. Καραϊσκάκη στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές Άρτας - Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη - στις 23 Αυγούστου 2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.30 π.μ.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 20 Αυγούστου, ώρα 9:00 π.μ.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής (λόγω επείγουσας ανάγκης προμήθειας καυσίμων κίνησης τόσο του Δήμου, όσο και των Νομικών Προσώπων του – η προηγούμενη σύμβαση καυσίμων έληξε 12-08-19) σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 20η Αυγούστου 2019, ημέρα Τρίτη & ώρα 09.00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ
με μοναδικό θέμα συζήτησης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Απευθείας ανάθεση προμήθειας υγρών καυσίμων (κίνησης, θέρμανσης & λιπαντικών) για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης- Μέριμνας κα Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου, των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, για το περίοδο 2019-2020 (1 έτος).
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Εγκύκλιος Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέου για την Εορτή του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα



Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από τον ΟΑΕΔ


Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα υποαπασχόλησης για 10.000 ανέργους, μέσω του οποίου θα μπορούν να δοθούν έως και 12.000 ευρώ, κατά κεφαλήν, για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης,.
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά ανέργους ηλικίας από 18 έως και 66 ετών ενώ η επιχορήγηση της επιχείρησης θα διαρκεί για 12 μήνες.
Οι ωφελούμενοι άνεργοι της πρωτοβουλίας του ΟΑΕΔ θα χωρίζονται σε δυο ηλικιακές κατηγορίες:
α) 2.000 άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών
β) 8.000 άτομα ηλικίας 30 έως 66 ετών
Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διατηρήσουν την επιχείρησή τους για τρεις μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ. Σε περίπτωση που είχαν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να έχει διακοπεί από έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Παρακάλαμος: Πάρτι το Σάββατο 24 Αυγούστου, στο «Plegma Cafe Bar»


Πάρτι το Σάββατο 24 Αυγούστου, στο «Plegma Cafe Bar» στον Παρακάλαμο.

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος


Tο εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ καταβάλλεται μετά το καλοκαίρι, συγκεκριμένα από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου και αποκλείονται όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.
Δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος είναι όσοι ανήκουν στα επαγγέλματα του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργαζόμενοι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του επιδόματος (εν προκειμένω το 2018).
Σε κάποια επαγγέλματα απαιτούνται περισσότερες ημέρες ασφάλισης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να έχουν γίνει πάνω από 240 ημερομίσθια το προηγούμενο έτος.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Επίσης,στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

13 συμβουλές για υγιή κύστη και λιγότερες ουρολοιμώξεις


Η υγεία της ουροδόχου κύστης είναι ένα θέμα με το οποίο δεν πολυασχολούμαστε, εάν δεν εκδηλώσουμε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο έχει ζωτική για την επιβίωση του οργανισμού, αφού καθημερινά παράγουμε ούρα για να απαλλάξουμε το σώμα μας από επικίνδυνες τοξίνες και να διατηρήσουμε την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών.
Η κύστη είναι ένα ρηχό, μυώδες όργανο που μοιάζει με μπαλόνι: διαστέλλεται καθώς γεμίζει με τα ούρα που παράγουν οι νεφροί και συστέλλεται όταν αδειάσει από το περιεχόμενό της με την ούρηση.
«Η υγεία της ουροδόχου κύστεως είναι πολύ σημαντική διότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα, ιδίως όταν εκδηλώσει κανείς προβλήματα όπως οι ουρολοιμώξεις και η ακράτεια ούρων», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Καθώς μεγαλώνουμε, η ουροδόχος κύστη αλλάζει. Το τοίχωμά της παύει να είναι τόσο ελαστικό όσο παλαιότερα, με συνέπεια να κατακρατά λιγότερα ούρα και έτσι να πρέπει να πηγαίνουμε πιο συχνά στην τουαλέτα. Επιπλέον, εξασθενούν το τοίχωμά της και οι μύες του πυελικού εδάφους, με συνέπεια δυσκολίες στην πλήρη κένωση της κύστης και διαφυγή ούρων. Ωστόσο η συνεχής παραμονή μικρής ποσότητας ούρων μέσα στην κύστη αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, κυρίως στις γυναίκες.
Τα καλά νέα είναι πως όλοι μπορούμε να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα, που βελτιώνουν την υγεία της κύστης και μας προστατεύουν από τις ουρολοιμώξεις. Ο κ. Πούλιας έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:
Να πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό. Ο οργανισμός φυσιολογικά παράγει κάτι λιγότερο από 1,5 λίτρα ούρα την ημέρα, ενώ έχει μεγάλες απώλειες σε υγρά και μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης. Επομένως οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι χρειάζονται καθημερινά 6-8 ποτήρια υγρών (των 230 ml το καθένα), αναλόγως βέβαια και με το επίπεδο της δραστηριότητάς τους και την εποχή του χρόνου.
Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή. Αρκετές ποσότητες υγρών όμως λαμβάνουμε και από τη διατροφή, κυρίως όταν τρώμε άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σούπες.
Οι πάσχοντες από ορισμένα προβλήματα υγείας (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοπάθεια) μπορεί να χρειάζονται λιγότερα υγρά. Επομένως, αν έχετε χρόνια προβλήματα υγείας ρωτήστε τον γιατρό σας πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα.