Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Απαγορεύεται το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή

 


Επιτρέπεται το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με αυτά που ισχύουν για το κυνήγι, το ερασιτεχνικό ψάρεμα αλλά και το κολύμπι, στην περίοδο του lockdown.

Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως το κυνήγι απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα σημείωσε πως το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα επιτρέπεται ως άθληση.

Όπως τόνισε, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Διπλασιάζονται τα πρόστιμα -Στα 300 ευρώ για παράβαση των μέτρων»


 Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση μίλησε για  τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και τα νέα πρόστιμα, τα οποία έχουν διπλασιαστεί.

«Από αύριο, καθ’ όλο το 24ωρο, θα υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, μόνο με SMS για τους προβλεπόμενους λόγους. Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί», τόνισε του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα:

Στα 300 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, για μη χρήση μάσκας και για μη τήρηση των αποστάσεων.

Με ψευδή βεβαίωση εργοδότη επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ στον εργοδότη.

Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν την αναστολή λειτουργιάς επιβάλλεται πρόστιμο 15000 ευρώ ενώ στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 3000 ευρώ.

Για τη Σάμο δεν ισχύει αποστολή SMS, ενώ τόσο στη Σάμο χωρίς SMS, και στην Καρδίτσα με SMS κανονικά λειτούργει λιανεμπόριο – χονδρεμπόριο που έχει να κάνει με επισκευές κτιρίων κλπ.

«Το 2020 δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, Πάσχα, 28η Οκτωβρίου, παρότι δεν υπήρχε γενικό λοκντάουν, το ίδιο θα ισχύσει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα» διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, είπε:

-Οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να συνοδεύονται και από τους 2 γονείς όταν παρουσιαστούν. Όλοι θα υποβληθούν σε rapid test.

-Στις εξαιρέσεις μετακινήσεων δεν προβλέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα. Δεν επιτρέπεται κανένα από τα δύο.

-Θα απαιτείται τεστ PCR 72 ωρών για είσοδο στη χώρα και από τα χερσαία σύνορα και αεροπορικώς.

-Από αύριο για επίσκεψη σε κομμωτήριο θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 2 στα SMS

ΕΟΔΥ: Δέκα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 2.448 νέα κρούσματα

 


63  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα τέσσερις νέοι θάνατοι, 2.448 νέα κρούσματα.

"Σήμερα ανακοινώνουμε 2.448 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52254, εκ των οποίων το 54.4% άνδρες.

4369 (8.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15192 (29.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

196 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 45 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα. 279 (39.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω".

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναστολή δεσμευτικών προθεσμιών για δράσεις του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος, ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αναστέλλονται όλες οι δεσμευτικές προθεσμίες που αφορούν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση πράξεων δικαιούχων. (Ενδεικτικά: υποβολή αιτήματος πιστοποίησης και επαλήθευσης, ολοκλήρωση πράξεων).

 Η αναστολή των προθεσμιών κρίθηκε αναγκαία λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και στο πλαίσιο λήψης κατεπειγόντων/αναγκαίων μέτρων για την οικονομία της χώρας.

 Οι Δράσεις που τροποποιούνται είναι οι ακόλουθες:

Ενίσχυση επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, ΤΠΕ, υγείας και βιοτεχνολογίας

Ενίσχυση επιχειρήσεων για ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business) II

Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

Ενίσχυση των ΜΜΕ για επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης ενέργειας

Ενίσχυση των ΜΜΕ για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια

Ενίσχυση επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.

Η αναστολή ισχύει από 7 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι την έκδοση σχετικής νεότερης απόφασης.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/ 

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για έργα οδικών, σχολικών και αντιπλημμυρικών υποδομών

 


Αποφάσεις για οδικά έργα, αποκαταστάσεις ζημιών, αντιπλημμυρικής προστασίας, πολιτισμού και σχολικής στέγης έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

 Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και επίκεινται οι υπογραφές των συμβάσεων για τα έργα:

·         «Βελτίωση - ασφαλτόστρωση διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας  (Τμήμα Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη Δήμου Τετραφυλλίας – Β΄ Φάση)», προϋπολογισμού € 5.000.000. Ανάδοχος Κ/Ξ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ- ΑΒΡΑΝΑΣ ΑΤΕ

·         «Αποκατάσταση οδού Κόνιτσα – Ελεύθερο – Δίστρατο – Όρια Νομού» προϋπολογισμού 885.000 €. Ανάδοχος ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ

·         Καθαρισμός και προστασία όχθεων ρεμάτων Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ανάδοχος Γεώργιος Μυριούνης.

·           «Ασφαλτόστρωση δρόμου εντός οικισμού Γορίτσας στην περιοχή προς τον κάμπο Κουτσελιού», προϋπολογισμού € 79.200. Ανάδοχος ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

·         «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού περιοχής Χαλκιάδων», προϋπολογισμού € 100.000.  

Αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

ü  «Βελτίωση της οδού Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης (Πλαγιά) - Μονή Παναγιάς Κλαδόρμης - Φούρκας προς εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών μονάδων», προϋπολογισμού 190.000 €. Ανάδοχος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

ü    «Άμεση προστασία οδικού δικτύου και αντιστήριξη κοινόχρηστης εγκατάστασης στα όρια του πρώην Δήμου Πασσαρώνος», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος ΦΕΙΔΙΑΣ Α.Τ.Ε.

ü   «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού», προϋπολογισμού 130.000  €  Ανάδοχος Κων. Συγκούνας

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

Ø  «Συντήρηση – αποκατάσταση - κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός του Επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 268.487,80 €.

Ø   «Απομάκρυνση φερτών από ρέματα της Π.Ε. Πρέβεζας», με προϋπολογισμό 42.152,21 ευρώ.

Σαράντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού



Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (46.095) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(317) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(112) στη Θεσσαλονίκη,

(88) στην Αττική,

(37) στην Κεντρική Μακεδονία,

(21) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στη Δυτική Ελλάδα,

(13) στα Ιόνια Νησιά,

(6) στην Ήπειρο,

(5) στη Στερεά Ελλάδα,

(5) στην Πελοπόννησο,

(4) στη Δυτική Μακεδονία,

(4) στο Βόρειο Αιγαίο.

(3) στην Κρήτη και

(3) στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.109) σχετικές παραβάσεις.

(14) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (3) καταστήματα σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και Κεντρική Μακεδονία.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.270) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (127) άτομα.

(2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν του ωραρίου με επιβολή προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου και αναστολής λειτουργίας, από τις οποίες (1) στην Αττική και (1) στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (280) σχετικές παραβάσεις.

(1.431) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(371) στην Αττική,

(146) στη Στερεά Ελλάδα,

(146) στο Βόρειο Αιγαίο,

(125) στην Κεντρική Μακεδονία,

(90) στη Δυτική Ελλάδα,

(89) στη Θεσσαλία,

(82) στην Κρήτη,

(81) στην Πελοπόννησο,

(78) στη Θεσσαλονίκη,

(68) στα Ιόνια Νησιά,

(64) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(40) στην Ήπειρο.

(27) στη Δυτική Μακεδονία,

(24) στο Νότιο Αιγαίο

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (40.713) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (40.683) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (30) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξοπλίζει τις νέες μονάδες Covid-19 η Περιφέρεια Ηπείρου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να συνδράμει τη λειτουργία των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η ΥΠΕ, προκειμένου η Περιφέρεια να προμηθευτεί συσκευές αρνητικής πίεσης για τη λειτουργία τμημάτων COVID -19 στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» προϋπολογισμού 30.000 ευρώ και ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε η προμήθεια και η διάθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λυόμενων κοντέινερ, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Επίσης η Περιφέρεια θα συνδράμει και την 8η Ταξιαρχία για τον έλεγχο όσων πρόκειται να καταταγούν τις επόμενες ημέρες στο στρατόπεδο Περάματος. Στο πλαίσιο αυτό θα προμηθευτεί 15 παραβάν και θα διαθέσει rapid test που θα χρησιμοποιηθούν κατά την προσέλευση των στρατευσίμων.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

Λόγω του lockdown δεν θα διενεργηθούν τα rapid test από τον ΕΟΔΥ, σε Ζαγόρι, Πράμαντα και Καλπάκι

 


Λόγω του lockdown δεν θα διενεργηθούν οι προγραμματισμένοι έλεγχοι για τον Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, που είχαν προγραμματιστεί σα Πράμαντα του Δήμου Β.Τζουμέρκων την ερχόμενη Δευτέρα και τον Δήμο Ζαγορίου στις 9 και 12 Νοεμβρίου, ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Δεν θα γίνουν επίσης και οι έλεγχοι στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου.

Συλλήψεις αλλοδαπών για κατοχή λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 51χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του ν. 2960/01.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Φ/Γ όχημα μετά επικαθήμενου, με οδηγό τον ανωτέρω, διαπιστώθηκε η ύπαρξη χιλίων τριακοσίων σαράντα (1.340) πακέτων με τσιγάρα, επιμελώς κρυμμένων εντός της καμπίνας του τράκτορα, με σκοπό ο ανωτέρω να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα, όπως επίσης και η εν λόγω ποσότητα τσιγάρων, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχεται σε πέντε χιλιάδες επτακόσια δώδεκα ευρώ και πενήντα έξι λεπτά (5.712,56€).

*****

Στη σύλληψη ενός 47χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του ν. 2960/01.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Φ/Γ όχημα μετά επικαθήμενου, με οδηγό τον ανωτέρω, διαπιστώθηκε η ύπαρξη χιλίων πεντακοσίων ογδόντα έξι (1.586) πακέτων με τσιγάρα, διαφόρων επωνυμιών, επιμελώς κρυμμένα εντός της καμπίνας του τράκτορα, με σκοπό ο ανωτέρω να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα, όπως επίσης και η εν λόγω ποσότητα τσιγάρων, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχεται σε έξι χιλιάδες επτακόσια εξήντα ένα ευρώ και είκοσι οκτώ λεπτά (6.761,28€).

Αναβολή ελέγχων για Covid-19 στο Δήμο Ζαγορίου

 


Ο Δήμος Ζαγορίου κάνει γνωστό ότι λόγω του lockdawn δεν θα διενεργηθούν οι προγραμματισμένοι έλεγχοι  για τον Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, που είχαν προγραμματιστεί για τον Δήμο Ζαγορίου στις 9 και 12 Νοεμβρίου, ημέρες Τρίτη και Πέμπτη  (Ασπράγγελοι και Μηλιωτάδες αντιστοιχα).

Lockdown: Υπάρχουν επιπτώσεις στη μυοσκελετική υγεία;

 


Επιβαρυντικός για την υγεία των οστών, των μυών και των αρθρώσεων ήταν ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε πριν μερικούς μήνες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV 2, του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας η πλειονότητα των ανθρώπων που υπέφεραν από πόνους και δυσκαμψία πριν από το lockdown, είδαν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται σημαντικά. Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας δείξει ότι πρέπει να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Όπως μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης, τα μυοσκελετικά προβλήματα αποτελούν μια πολύ συχνή αιτία δυσλειτουργίας και αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης. Ο πόνος, η δυσκαμψία, η κόπωση που βιώνουν τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα γίνονται εντονότερα όταν μειώνεται η σωματική δραστηριότητα και διακόπτεται η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται. Επιδείνωση παρατηρείται και σε άτομα με οστεοπόρωση όταν δεν ασκούνται.  Και δυστυχώς με την επιβολή των σκληρών μέτρων την περασμένη άνοιξη αρκετοί συνάνθρωποί μας κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις δραστηριότητές τους και ανέβαλαν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς που τους παρακολουθούσαν, υπό τον φόβο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Αυτή η συνετή απόφαση είχε αρνητικές επιπτώσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα οι οποίες ενδεχομένως να επιταθούν, αφού τα περιοριστικά μέτρα και οι συστάσεις υφίστανται ακόμα. Σε ορισμένους ασθενείς η επαναφορά στο προ κορωνοϊού επίπεδο λειτουργικότητας της άρθρωσης δεν θα μπορεί να επέλθει μόνο με συντηρητική θεραπεία και θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα.