Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα


 Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας.

Η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο νησί κατά την παραμονή του τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα είχαν την ευκαιρία μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο που ανέπτυξαν να συζητήσουν για αναπτυξιακά ζητήματα της Ηπείρου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ηπειρώτικες επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Μάλιστα συμφώνησαν με τη Γενική Γραμματέα στο προσεχές μέλλον να επισκεφθούν τις εξαγωγικές μονάδες της Ηπείρου.


Στη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν επίσης την αποκατάσταση του ιστορικού γυμνασίου της Πωγωνιανής και την αξιοποίηση του στην επιμεθόριο περιοχή ως πνευματικού φάρου και κέντρου διαλόγου που θα συμβάλει στην εδραίωση των καλών σχέσεων με το λαό της γείτονα Αλβανίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης και η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας καθώς ο Πρόεδρος ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα με αφορμή την οριοθέτηση της λίμνης να μην υπάρξει περιορισμός στα όριά της.


ΠΗΓΗ: www.apdhp-dm.gov.gr

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Δήλωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

«Σήμερα, ο κόσμος του Πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του ελληνικού κινηματογράφου, έχασε τον 'καλό του άνθρωπο', το Θανάση Βέγγο. Έναν από τους δημοφιλέστερους κωμικούς και συνάμα βαθύτατα τραγικούς ηθοποιούς. Ένα πρότυπο ήθους, απλότητας και αστείρευτου ταλέντου.


Ο Θανάσης Βέγγος σκορπούσε ανιδιοτελώς το χαμόγελο της Αισιοδοξίας και της Ελπίδας, που τόσο μας λείπει στους σημερινούς καιρούς. Ενσάρκωσε τον τίμιο Έλληνα που τρέχει ασταμάτητα για να καταφέρει το καλύτερο. Που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του, χωρίς να αδιαφορεί για τους συνανθρώπους του. Που παλεύει καθημερινά και ασυμβίβαστα για αρχές και αξίες. Που αντιμετωπίζει ατελείωτες αντιξοότητες, αγωνίζεται με πίστη και, τελικά, τραβά μπροστά, πάντα με Αξιοπρέπεια.
Η ελληνική κοινωνία, για μισό και πλέον αιώνα, αποτυπώθηκε ζωντανά μέσα από τις ταινίες, όπου πρωταγωνιστούσε και τους χαρακτήρες που ενσάρκωνε. Στους ρόλους που υποδυόταν, ο καθένας μας έβλεπε κομμάτια του εαυτού του. Αντλούσε διδάγματα συνεχούς πάλης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Και όλα αυτά, θα κρατούν αιώνια τη μνήμη του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και τα παιδιά του».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Παράταση για την κατάθεση όλων των φορολογικών δηλώσεων

Παράταση στις ημερομηνίες κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης έδωσε τελικά το Υπουργείο Οικονομικών, για να αντιμετωπίσει προφανώς και τις δυσλειτουργίες από την αύξηση των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Έχουν ως εξής: - Για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ., η προθεσμία παρατείνεται έως τις 20 Μαΐου 2011, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ και ανεξαρτήτως ΑΦΜ.



- Για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ., όσοι απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., κ.τ.λ.), που υποβάλλεται μέσω Διαδικτύου, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., παρατείνεται ως και τις 20 Μαΐου 2011.


- Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και όσους έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό και υποβάλλουν τις δηλώσεις τους είτε απευθείας στις ΔΟΥ είτε ταχυδρομικά η ημερομηνία υποβολής τους ξεκινά από την 3η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Μαΐου, ανάλογα με το ΑΦΜ τους. Συγκεκριμένα όσων το ΑΦΜ λήγει:


Σε 1 μέχρι τις 17 Μαΐου 2011
Σε 2 μέχρι τις 18 Μαΐου 2011
Σε 3 μέχρι τις 19 Μαΐου 2011
Σε 4 μέχρι τις 20 Μαΐου 2011
Σε 5 μέχρι τις 23 Μαΐου 2011
Σε 6 μέχρι τις 24 Μαΐου 2011
Σε 7 μέχρι τις 25 Μαΐου 2011
Σε 8 μέχρι τις 26 Μαΐου 2011
Σε 9 μέχρι τις 27 Μαΐου 2011
Σε 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 μέχρι τις 30 Μαΐου 2011 και
Σε 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου 2011.


Ωστόσο, όσοι από τους παραπάνω υπόχρεους υποβάλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά και χωρίς λογιστές η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Ακόμη παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των καταστάσεων των συγκεντρωτικών, ως ακολούθως:
Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3.
Μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6.
Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9.
Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.


Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές εξισωτικής

Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί άλλων 9.118 παραγωγών με την προκαταβολή 70% της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2010. Από την Τετάρτη 3 Μαΐου είναι πλέον διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνολικά το ποσό των 10.291.504,35 ευρώ.



Τα εν λόγω στοιχεία πληρωμών ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της ιστοσελίδας του. http://www.opekepe.gr/

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ανακοίνωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

«Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα.
Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο.
Ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες του.
Με τις ταινίες του μας δίδαξε ανθρωπιά και καλοσύνη.
Αντίο «καλέ μου άνθρωπε», θα σε θυμόμαστε για πάντα».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ανακοίνωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου


«Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Θανάση Βέγγο, τον Θανάση όλων των Ελλήνων. Αυτοδίδακτος ηθοποιός, εξαιρετικό ταλέντο, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου. Μακρονησιώτης, βαθύτατα δημοκράτης, δίδαξε γενιές Ελλήνων με τη διαδρομή του, με το ήθος του, με τη συνέπειά του. Οι ταινίες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στη μνήμη μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

ΣΥΝ: Ανακοίνωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου


«Ο Θανάσης Βέγγος, ο άνθρωπος, ο κωμικός, δεν είναι πια κοντά μας.
Μπορεί το ρολόι της ζωής του Θανάση Βέγγου να σταμάτησε, δεν θα πάψει όμως να τρέχει το έργο του που σφράγισε ανεξίτηλα τον ελληνικό κινηματογράφο.
Τον αυτοδίδακτο Θανάση Βέγγο χαρακτήριζε η σύμπτωση της προσωπικότητας στη ζωή με αυτήν στον κινηματογράφο».

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

«Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης.
Γιος εργατικής οικογένειας που υποχρεώθηκε πολύ νωρίς να βγει στο μεροκάματο, ειδικά όταν ο πατέρας του απολύθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού, λόγω πολιτικών φρονημάτων.
Για τον ίδιο λόγο ο νεαρός Θανάσης βρέθηκε στην Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος τον κάλεσε να παίξει στην "Μαγική πόλη".
Από τότε αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο.
Τα βιώματά του ο Βέγγος τα μετέτρεψε σε τέχνη.
Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Δήλωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου


«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας δικός μας άνθρωπος, ένα μέλος της μεγάλης μας οικογένειας. Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού. Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτό που μας κάνει ανθρώπους - αυτό που τελικά μας ενώνει. Την ακατάπαυστη προσπάθεια και έμπνευση για την ζωή.




Μας έκανε να γελάμε, αλλά και να δεχόμαστε τον αυτοσαρκασμό ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας. Μας μίλησε για τη ματαιότητα της κενοδοξίας, της ενασχόλησης με τα μικρά και τα ασήμαντα. Μας θύμιζε την ουσία της ζωής, στον αγώνα για την επιβίωση και την ολοκλήρωσή μας, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας.
Η πορεία του στην τέχνη αλλά και η στάση του στη ζωή, ταυτίστηκαν με την πορεία των κοινωνικών αγώνων και χαρακτηρίστηκαν από την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και πάνω απ’ όλα το ήθος του.


Ο Θανάσης Βέγγος θα συνεχίζει να μας κρατά παρέα και να θυμίζει αξίες και παραδόσεις, οικίες, που μας ενώνουν όλους. Αντίο καλέ μας άνθρωπε».

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Δήλωση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

"Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό".

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε 15 μέρες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο-Κρήτη

Σε 15 μέρες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης μετά το τέλος της επίσκεψής του στη Νορβηγία, όπου είχε επαφές με την κυβέρνηση και εταιρίες για θέματα τεχνογνωσίας στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.


Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς: Θα ξεκινήσουμε στο πρώτο 15θήμερο Μαίου τη διαδικασία ανάθεσης δραστηριοτήτων αναζήτησης με την εκτέλεση σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys), αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από όλες σχεδόν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου».


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου επενδύουν σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών – προγραμμάτων Έρευνας και Παραγωγής (Ε-Π) στις περιοχές αυτές.
Η δαπάνη επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες (multi-client surveys). Η παραπάνω διαδικασία επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα αλλά και ταυτόχρονα προσποριζόμενο όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.



«Τη διαδικασία αυτή πρόκειται να θέσουμε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια διεθνή πρόσκληση, αξιοποιώντας και τη Νορβηγική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον που έχει επίσημα εκφραστεί από σοβαρές εταιρίες του κλάδου για τη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης», συνέχισε ο κ. Μανιάτης.


Εξάλλου, ο υφυπουργός είχε συζητήσεις με τον υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας κ. Per Rune Henriksen, και εκπροσώπους εταιριών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και με εταιρίες διεξαγωγής σεισμικών διασκοπήσεων.


ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκφράζει σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Έθνος» την Τρίτη, την ανησυχία του για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία της χώρας και ζητά από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση. Παράλληλα, ζητά σύσταση υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής πρόσωπα όπως ο Αλ.Παπαδόπουλος ή ο Γ.Φλωρίδης.


Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:


«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν την κυβέρνηση αυτή, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που εμφανίζει, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιπολίτευσης.


Οι εκλογές δεν αποτελούν λύση σε καμία περίπτωση. Όταν μιλώ για στήριξη δεν εννοώ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στη βάση μιας σωστής και αποτελεσματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής είναι αναγκαία η σύσταση αμέσως, τώρα, του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής στελέχη, όπως είναι ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος ή ο κ. Γ. Φλωρίδης».


Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, μιλά ανοιχτά για τη μείωση του κράτους και θυμίζει ότι επί των ημερών της οικουμενικής κυβέρνησης ο ίδιος είχε δώσει το «πράσινο φως» στον τότε υπουργό Γ.Γεννηματά και είχαν προχωρήσει στο «κλείσιμο» πολλών προβληματικών επιχειρήσεων.


Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκρουστεί με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο και να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά επιφυλακτικός για το εάν ο κ. Παπανδρέου θα τολμήσει μια τέτοια σύγκρουση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Έδωσε στη δημοσιότητα την φοροκάρτα


Την μπροστινή όψη της φοροκάρτας, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Η φοροκάρτα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι για να σταματήσουν τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων,θα χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη κάρτα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Από σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους

Από την Τρίτη 3 Μαΐου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου χωρίς να αποκλείεται κάποια παράταση σε περίπτωση που ανακύψουν πάλι προβλήματα με το TAXIS.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Τέλος συναγερμού για φέτος


Λήξη συναγερμού για τη γρίπη! Έπειτα από τέσσερις μήνες έντονης δραστηριότητάς της επί ελληνικού εδάφους, η εποχική γρίπη, λόγω του πανδημικού στελέχους Α (Η1Ν1) τέθηκε υπό έλεγχο.


Κατά τη διάρκεια του εφετινού κύματος γρίπης, συνολικά 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου, ενώ για τον ίδιο λόγο χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 368 άτομα.


Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για έκτη συνεχή εβδομάδα.


«Με βάση όλα τα ανωτέρω, η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο πολύ περιορισμένης δραστηριότητας του ιού της εποχικής γρίπης και ουσιαστικά εκτός εποχής γρίπης» καταλήγουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανακοίνωσή τους.


ΠΗΓΗ: http://www.keelpno.gr/