Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τα 6 κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών

Εγκύκλιος για τεκμήρια-ληξιπρόθεσμα!

Τελευταία ευκαιρία για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο αποτελεί για τους φορολογουμένους η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», με ένα "πλέγμα" έξι κριτηρίων θα προσδιορίζεται εφεξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση 5,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.
Τα μέτρα ενεργοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπεγράφησαν και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις συνοδεύουν.
Η εγκύκλιος ορίζει τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση έξι κριτήρια:
-Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κ.λ.π.).
-Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.
-Τις δαπάνες διαβίωσης τους.
-Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μισθοδοσίας.
-Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.
-Την σχέση της τιμής πώλησης στο συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.

Οι νέες εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο

Τις νέες εγγυημένες τιμές για τους νεοεισερχόμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, μετά τη σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, και Κοινή Απόφαση που υπεγράφη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, με την οποία μειώνονται οι τιμές και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Οι νέες τιμές θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 και είναι σημαντικά μειωμένες από εκείνες που ίσχυαν την περίοδο αυτή με βάση την προηγούμενη απόφαση καθορισμού τους, τον Αύγουστο του 2012. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις ταρίφες που θα ίσχυαν από τον Αύγουστο του 2013 με το παλιό σύστημα (ως γνωστόν οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 Κιλοβάτ, μείωση 42% για τα πάνω από 100 Κιλοβάτ και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Οι νέες τιμές είναι χαμηλότερες και από εκείνες που πρότεινε η προ ολίγων εβδομάδων γνωμοδότηση της ΡΑΕ καθώς για τα κάτω των 100 Κιλοβάτ η τωρινή απόφαση ορίζει 12 λεπτά την Κιλοβατώρα, ενώ η ΡΑΕ πρότεινε 14 - 15 λεπτά. Για τα πάνω από 100 Κιλοβάτ η τωρινή απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά την Κιλοβατώρα ενώ η ΡΑΕ πρότεινε 10 - 11 λεπτά.
Για φωτοβολταϊκά στις στέγες η τωρινή τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά όταν η ΡΑΕ πρότεινε 17 λεπτά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, οι νέες τιμές καθορίστηκαν, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Ελήφθη επίσης υπόψη ο βαθμός επίτευξης των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ -και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών σταθμών- στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και η  επιβάρυνση των καταναλωτών στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής κατάστασης.

Γιάννενα: Συνελήφθησαν τρεις νεαροί για συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τρεις νεαροί ηλικίας 32, 21 και 26 ετών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και οπλοκατοχή.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στον 32χρονο, βρήκαν μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους (0,3) γραμμαρίων, την οποία είχε προμηθευτεί λίγο νωρίτερα από τον 26χρονο.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 26χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα ηρωίνης, βάρους (0,1) γραμμαρίων
Ένα μεταλλικό κυτίο με υπολείμματα ηρωίνης
Ποσότητα κάνναβης, βάρους( (14,1) γραμμαρίων
Μία σιδερογροθιά
Ένα στιλέτο
Επίσης, στο σπίτι του 26χρονου συνελήφθη και ένας 21χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (1,2) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Ε.Λ.Μ.Ε. Δ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Απάντηση στον κ. Π. Μπαλατσό…

Ιωάννινα 9/5/2013

   Στο φύλλο της 1ης Μαΐου 2013 της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» δημοσιεύθηκε κείμενο του τ. Διευθυντή Λυκείου κ. Παναγιώτη Μπαλατσού με τον τίτλο «Υπερβολικές οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Ε.Λ.Μ.Ε.», με το οποίο ο κ. Μπαλατσός επιτίθεται και υβρίζει και χλευάζει τους συνδικαλιστές της Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΕ., δηλαδή τον Κλάδο - γιατί οι συνδικαλιστές είναι αιρετοί, είναι εντολοδόχοι του Κλάδου -, που αγωνίστηκε και κατέκτησε εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε και ο ίδιος ο κ. Μπαλατσός να αξιωθεί να ανέβει τις βαθμίδες της κλίμακας της ιεραρχίας ενός συστήματος αντίθετου, όπως τώρα δηλώνει, προς τις αντιλήψεις του για τη λειτουργία των μονάδων της Εκπαίδευσης. Τότε, όταν έγινε Διευθυντής Λυκείου, και το ωράριο και το μισθολόγιο και το πειθαρχικό Δίκαιο και ο τρόπος λειτουργίας της Εκπαίδευσης τον «βόλευαν» τον κ. Μπαλατσό να κάνει άνετα τη δουλειά του. Τώρα όλα είναι «υπερβολικές» επιδιώξεις και διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών της Ε.Λ.Μ.Ε., και ξιφασκεί εναντίον των συνδικαλιστών ως κρατικοδίαιτων, ενώ γνωρίζει ότι κρατικοδίαιτος ήταν ο ίδιος με σειρά χαριστικών αποσπάσεων στη Σουηδία, και ως γάγγραινα, την οποία όμως ο ίδιος, όσο βολευόταν εν υπηρεσία, δεν προσπάθησε να θεραπεύσει. Τον βόλευε τότε.
   Προβάλλει ο κ. Μπαλατσός το σουηδικό μοντέλο Εκπαίδευσης ως ιδανικό και το συγκρίνει με το σημερινό ελληνικό, για να αποδείξει ότι στην Ελλάδα οι καθηγητές είναι αργόσχολοι και φυγόπονοι. Αποδεικνύεται όμως ανιστόρητος και αμαθής, διότι αγνοεί τις κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες θεσπίζονται και εφαρμόζονται οι εκπαιδευτικές πολιτικές. Άλλο Ελλάδα και άλλο Σουηδία, κ. Μπαλατσέ, πώς να το κάνουμε τώρα! Δεν είναι τί Κοζάνη τί Λωζάνη, αλλά άλλο Κοζάνη και άλλο Λωζάνη. Άλλο Κοζάνη, κ. Μπαλατσέ, μπορείτε να το καταλάβετε; Αν όχι, δεν φταίμε εμείς.
    Το μισθολόγιο, το διδακτικό ωράριο, οι εξωδιδακτικές εργασίες, οι ευθύνες, είναι η μια πλευρά της εργασίας μας, αυτή που φαίνεται. Υπάρχει και η άλλη, η αθέατη, η προετοιμασία των μαθημάτων στο σπίτι, που, κ. Μπαλατσέ, είναι επιστημονική έρευνα και μελέτη για κάθε επόμενο μάθημα, που απαιτεί χρόνο και μέσα σύγχρονης διδακτικής, κάτω και από την πίεση των οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων. Δεν είναι οι «21» ώρες της αίθουσας, κ. Μπαλατσέ, είναι οι «121» ώρες προετοιμασίας με μελέτη και έρευνα κατ οίκον. Και, δόξα τω Θεώ, εμείς οι καθηγητές αυτήν την εργασία μας φέρνουμε σε πέρας με αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
    Εσείς, κ. Μπαλατσέ, μπορείτε να μείνετε εραστής του Σουηδικού μοντέλου, εμείς όμως οι καθηγητές, η Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΕ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ένα ιδανικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς αντιγραφές και απομιμήσεις εξωτερικών στοιχείων, που δεν εναρμονίζονται με την ελληνική πραγματικότητα, και χωρίς να πτοούμαστε από κακόβουλες επικρίσεις ή άλλες σκοπιμότητες.
    Όσο για σας κρίμα, κ. Μπαλατσέ,  πολύ κρίμα. Μας αναγκάζετε να λυπούμαστε και για την επιλογή σας ως Διευθυντή Λυκείου!...

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Νομού Ιωαννίνων καλεί τα μέλη της να παρεβρεθούν στην τακτική μηνιαία συνέλευση την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στα Λιθαρίτσια και ώρα: 9:00 μ.μ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ιωάννινα  11-5-2013
Καλούμε τα μέλη μας να παρεβρεθούν  στην τακτική μηνιαία συνέλευση την Δευτέρα 13/5/13 στα Λιθαρίτσια, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις.
Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

O Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Μπόζιος Κωνσταντίνος         Ζέρβας Ευάγγελος

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι του Σαββάτου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά, σε όλη τη δυτική Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά :
Από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στο Ιόνιο Πέλαγος και την Ήπειρο.
Από αργά το μεσημέρι και κυρίως μέσα στο απόγευμα, αναμένεται οι βροχές και οι καταιγίδες να επεκταθούν και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Θεσσαλίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν, πρόσκαιρα όμως, καθώς τη Κυριακή αναμένεται νέα πιο εκτεταμένη κακοκαιρία στη δυτική, βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Βρέθηκε κρεμασμένος στη γέφυρα του Βασιλικού στην Εγνατία οδό

Ένας 90χρονος βρέθηκε κρεμασμένος σήμερα το πρωί στην γέφυρα του Βασιλικού στην Εγνατία Οδό.
Ο 90χρονος σύμφωνα με πληροφορίες της www.paramythia-online.gr είχε καταγωγή από Καλάβρυτα και πριν από μερικές μέρες, είχε εντοπιστεί καμμένο το αυτοκίνητου του μάρκας Nissan Almera, στην Γκρίκα Παραμυθιάς κοντά στην λίμνη.
Τον άτυχο 90χρονο εντόπισε περαστικός, ο όποιος ειδοποίησε την αστυνομία.
Αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυτοκτονία, φως στα ακριβή αίτια του συμβάντος, αναμένεται να δώσει η νεκροψία του κ. Βουγιουκλάκη, καθώς και η προανάκριση που διεξάγετε από την ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Πωγωνίου ανοίγει την πόρτα στην Κιβωτό του Κόσμου

Με στόχο την φροντίδα δεκάδων παιδιών που έχουν ανάγκη αλλά και να επανέλθει η «ζωή» σε μια απομακρυσμένη και ακριτική περιοχή, πρόκειται να λειτουργήσει στην Πωγωνιανή το πρώτο παράρτημα εκτός Αθηνών της Κιβωτού του Κόσμου.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα σημαντικό αλλά ταυτόχρονα δύσκολο που στοχεύει να ξαναζωντανέψει μία ακριτική περιοχή, όπου δε ζουν παρά ελάχιστοι ηλικιωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το έργο της Κιβωτού του Κόσμου που ίδρυσε ο πάτερ Αντώνιος είναι αναγνωρισμένο σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρ’ όλο που μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο στην Αθήνα, προσφέροντας βοήθεια σε 400 παιδιά και 600 μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Η Κιβωτός βοηθά οικονομικά κυρίως τις μητέρες που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά μαζί τους, προκειμένου αυτά να μη βρεθούν σε κάποιο Ίδρυμα, καθώς και παιδιά που δεν έχουν άλλη οικογένεια αλλά και παιδιά έπειτα από εντολή των εισαγγελικών αρχών που για διάφορους λόγους απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Στην πανέμορφη και φιλόξενη Πωγωνιανή βρίσκονται αυτές τις ημέρες ο πατέρας Αντώνιος και 50 παιδιά της Κιβωτού που ξετρελάθηκαν με το περιβάλλον και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του χωριού, όπως το πανηγύρι για την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο πατέρας Αντώνιος υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή ήταν επειδή είναι απομακρυσμένη και εγκαταλελειμμένη και χρειάζεται στήριξη.
Είναι σημαντικό βέβαιο ότι στην Πωγωνιανή υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των Σχολών Λάτση που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν για την εκπαίδευση ομογενών από την Αλβανία.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχουμε στην Αθήνα, να ενεργοποιήσουμε εθελοντές και ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως να δημιουργήσουμε αργότερα μία Γεωργική Σχολή στην Πωγωνιανή που θα μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους από την Ήπειρο και να δώσει μία άλλη ώθηση στην περιοχή. Βρέθηκα εδώ τυχαία σε μία εκδρομή και είδα την εγκατάλειψη και την ερήμωση πολλών χωριών και έτσι έπεσε αυτή η ιδέα. Ως Κιβωτός έχουμε προσκλήσεις από πολλούς επίσημους φορείς σε πολλές περιοχές, γιατί τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλα, παρ’ όλα αυτά, πιστεύω, ότι αν αξίζει κάπου πραγματικά να προσπαθήσει κάποιος και να ρισκάρει, αυτό είναι στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, όπου ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα καταφέρουμε να τη γεμίσουμε με κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου οργανώνει την 5η Ηπειρωτική γιορτή μανιταριού την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου στα Άνω Πεδινά

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του ότι κατά τις αρχαιρεσίες της 21ης Απριλίου 2013 εκλέχθηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε σε σώμα και έχει ως ακολούθως:
1. Ντίνος Αθανάσιος Πρόεδρος
2. Αργύρης Σωτήριος Αντιπρόεδρος
3. Φρίγκας Κων/νος Γραμματέας
4. Τόλης Βίκτωρ Ταμίας και
5. Λάμπρου Χρήστος Μέλος

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι και εφέτος θα συνδιοργανώσει με τον Δήμο Ζαγορίου την 5η Ηπειρώτικη Γιορτή μανιταριού την 31η Μαΐου και 1η Ιουνίου 2013 στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου και συγκεκριμένα στον χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής.
Λεπτομέρειες για το ακριβές πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας

Ντίνος Αθανάσιος             Φρίγκας Κων/νος

To Κέντρο Νέων Ηπείρου αναζητεί έναν συμμετέχοντα για να συμμετάσχει σε μία ανταλλαγή Νέων στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση στην Ουγγαρία 20-29 Μαΐου

To Κέντρο Νέων Ηπείρου αναζητεί έναν συμμετέχοντα για να συμμετάσχει σε μία ανταλλαγή Νέων στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση στην Ουγγαρία (20-29 Μαΐου) με θέμα τους εφευρέτες και τις εφευρέσεις όπου θα συμμετάσχουν νέοι από διάφορα μέρη της Ευρώπης.
Τα εισιτήρια είναι ακόμα οικονομικά και θα καλυφθεί το 70% των εξόδων μετακίνησης και η διαμονή και το φαγητό των συμμετεχόντων. Θα δοθεί και πιστοποιητικό παρακολουθήσης.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε στο 6975200586 ή στείλτε μας e-mail στο youthcenterofepirus@yahoo.gr

Ηπειρωτόπουλα έχουν ήδη επιστρέψει και δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη

Συνεχώς δημιουργούνται καινοτόμες κτηνοτροφικές μονάδες, φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ έδαφος κερδίζουν αμπελουργία και μελισσοκομία

Μόνο ενθαρρυντική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την εικόνα νέων ανθρώπων να παίρνουν την μεγάλη απόφαση και να δραστηριοποιούνται στην πατρώα γη.
Μπορεί και πριν από δυο – τρία χρόνια, που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα μας -  να γινόταν λόγος για επιστροφή των νέων στην παραγωγή, αυτό όμως έμενε απλώς σε θεωρητικό επίπεδο.
Σήμερα πλέον έχουμε περάσει στην πράξη και βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από αυτή την εξέλιξη. Βέβαια τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ακόμη τεράστια και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο δράσης από νέους κυρίως ανθρώπους, που ούτως ή άλλως έχουν μεγάλη ανάγκη και από δουλειά.

Αγώνες δρόμου 5 και 10 χμ την Κυριακή 19 Μαΐου, στα Γιάννενα

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος RUN GREECE που οργανώνει ο σύνδεσμος σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών τα Γιάννενα, σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την υποστήριξη της WIND αγώνες δρόμου 5 και 10 χμ την Κυριακή 19 Μαΐου.
Στο πρόγραμμα RUN ΙΩΑΝΝΙΝΑ αναφέρθηκαν, εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Αντιδήμαρχος της πόλης κ. Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κος Παντελής Κολόκας, ενώ από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ το λόγο πήραν ο κ. Κώστας Μάμαλης Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, ο κος Θανάσης Ράπτης, Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και ο κ. Απόστολος Αποστολόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής ΣΕΓΑΣ.