Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

 


Ο κ. Θεοχάρης για τις φορολογικές δηλώσεις, εξήγησε ότι «από σήμερα, 25 Απριλίου 2024, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%».

Επιπλέον, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «φέτος είχαμε αλλαγές, κυρίως επειδή νομοθετήσαμε μια πολύ σημαντική καινοτομία, την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Οπότε, πλέον, ακόμη και εάν κάποιος ξεχάσει να υποβάλει τη δήλωσή του εμπρόθεσμα, δεν κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με πρόστιμο, εφόσον η δήλωση θα έχει υποβληθεί αυτομάτως.

Συνεδρίασε παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα η Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

 


Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα η Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Θέμα συζήτησης: "Πολιτικές για την αναγέννηση των ορεινών περιοχών".

Είναι γεγονός, πως χρειάζεται ένας ειδικός σχεδιασμός με συγκεκριμένη στόχευση για τις ορεινές περιοχές!

Απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις που θα λύσουν προβλήματα, θα ανακόψουν την ερήμωση στα χωριά και θα διαμορφώσουν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης.

Χρειάζεται δουλειά στις υποδομές, την προσβασιμότητα, την αντιμετώπιση συγκοινωνιακών ανισοτήτων,  τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και κίνητρα στους νέους που ζουν στις ορεινές περιοχές.

Ήταν μια καλή αρχή και όλες οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων πολύ χρήσιμες για τη συνέχεια!

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29 Απριλίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου περί εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε, σας καλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις  29 Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Εισήγηση προς το Δ.Σ. έγκρισης απολογισμού οικον. έτους 2023 του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

2.Σύνταξη έκθεσης ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2023 του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

3.Εισήγηση  Δημοτικής  Επιτροπής  προς  το  Δημοτικό  Συμβούλιο  για  λήψη  τροποποίησης κανονιστικής απόφασης περί παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων Δήμου Πωγωνίου και προσδιορισμός αυτών» (σχετ. αρ.36/2022 Α.Δ.Σ.).

4.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2024 Δήμου Πωγωνίου, για την οικονομική ενίσχυση Πολιτιστικών Συλλόγων  Δήμου Πωγωνίου (σχετ.32/24 Α.Δ.Σ.-Β ́φάση).

5.Εισήγηση της Δ.Ε. προς το Δ.Σ. για την 4η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2024 Δήμου Πωγωνίου».

6.Συμπλήρωση  της  αρ.  83/24  Α.Δ.Ε.(Α.Δ.Α.:Ψ6ΙΖΩ1Ω-ΩΙ3) με  θέμα: Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού (ανταποδοτικά) έτους 2024 του Δήμου Πωγωνίου. Σχετ.:  υπ. αρ. πρωτ. 14420/15-02-24 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (Α.Δ.Α.: 95ΠΗ46ΜΤΛ6-ΒΞ8).

7.Έγκριση υποβαλλόμενων μελετών νομιμοποίησης/τακτοποίησης (Β ́ Φάση)  δωρεάς από την «Αιολική Μαλέα Λακωνίας Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (σχετ. 227/23 Α.Ο.Ε.-ΑΔΑ:6ΕΔΧΩ1Ω-Δ5Μ).

8.Έγκριση 1ουΑ.Π.Ε.–1ουΠ.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε.του έργου «Ανάδειξη περιοχής Ντοβρίτσι στην Κοινότητα Ριαχόβου Δ.Ε. Άνω Καλαμά» αρχικού συμβατικού αντικειμένου 258.776,22€  με Φ.Π.Α..

9.Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Στεγανοποίηση ομβροδεξαμενών Δήμου» τελικής δαπάνης  57.593,24€  με Φ.Π.Α..10Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με εξώδικη δήλωση –πρόσκληση των Χ.....Μ...  και    Ε....Μ.....

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου


 Στην Περιφέρεια Ηπείρου γνωστοποιήθηκαν σήμερα νέες απόπειρες απάτης   ιδιωτών που έχουν συναλλαγές με τις Οικονομικές της Υπηρεσίες έγιναν γνωστές σήμερα.

Οι άγνωστοι αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια» της Περιφέρειας Ηπείρου για εντάλματα πληρωμής που εκδίδονται και επικοινωνούν με τους δικαιούχους είσπραξης των χρημάτων,  συστήνονται  με ονόματα υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας και ζητούν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους, καθώς και τους κωδικούς τραπέζης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, για μια ακόμη φορά τονίζει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλός της να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλον πολίτη κωδικούς τραπεζών. 

Καλεί δε όσους γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων,  να μη παρασύρονται από τον πιεστικό τρόπο των απατεώνων και να επικοινωνούν άμεσα με τις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να ενημερώνονται οι ίδιοι, αλλά και οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Τη Σοφία Σωπίκη Γραμμόζη υποδέχτηκε το Νηπιαγωγείο Καλπακίου

 

Μία ιδιαίτερα αγαπητή καλεσμένη υποδέχτηκαν χθες οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Καλπακίου σε μία δράση που υλοποιήθηκε στα  πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τη φιλαναγνωσία.

Τα παιδιά καλοδέχτηκαν τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Σοφία Γραμμόζη Σωπίκη που με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τους αφηγήθηκε το παραμύθι "Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια".

Νωρίτερα, οι μικροί μαθητές μαζί με τις νηπιαγωγούς τους κ.κ. Ευφροσύνη Κολιογιάννη και  Μαρία Μάστορα είχαν επεξεργαστεί το βιβλίο πλάθοντας με την φαντασία τους ήρωες του παραμυθιού.

Στη δράση συμμετείχαν και τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Καλπακίου συνοδευόμενα από τη βρεφονηπιοκόμο κ. Βίκυ Ζυγούνα αλλά και γονείς των παιδιών καθώς το Νηπιαγωγείο Καλπακίου εκπονεί σχέδιο δράσης με θέμα «Συνεργασία οικογένειας – σχολείου». Έτσι, οι γονείς πήραν πολύτιμες συμβουλές κι έμαθαν τρόπους αξιοποίησης του παιδικού παραμυθιού καθώς το βιβλίο είναι πολύτιμος «φίλος» στη ζωή μικρών και μεγάλων.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Επέκταση του μαθητικού εισιτηρίου ζητούν οι μαθητές του Λυκείου Δολιανών


 Με επτά (7) θέματα στην «ημερήσια διάταξη» συνεδρίασε το «Δημοτικό Συμβούλιο» του Λυκείου Δολιανών κατά τη δράση προσομοίωσης που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για την διαδικασία από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γρηγόριο Μποντίνη αλλά και για τη λειτουργία του Δήμου γενικότερα από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Σταύρο Βιρβίλη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αναστάσιο Γιούνη, πήραν τα σκήπτρα και ξεκίνησαν την πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα που αφορούσαν την βελτίωση δρομολογίων από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ,  τη διοργάνωση αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου νέων και τη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς.

Δύο τελευταίες παραστάσεις Σάββατο 27 & Κυριακή 28 για τον Απρίλιο ο “Ο Λυγμός των σκυλιών”

 


Δύο τελευταίες παραστάσεις Σάββατο 27 & Κυριακή 28 για τον Απρίλιο ο “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και visual effects του Κωστή Εμμανουηλίδη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά. Η ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο  6974865401.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη  καταιγιστική.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Γεωργούλας, Άννα Παπανικολάου, Αθηνά Τσικνιά

Visual effects, promo video, photos, poster: Κωστής Εμμανουηλίδης

Επιμέλεια κίνησης: Ελεονώρα Ηλία

Βοηθός σκηνοθέτη: Απόστολος Τζίμας

Επιμέλεια σκηνικού: Δέσποινα Ναυρόζογλου

Επιμέλεια μουσικής, κοστουμιών: Αθηνά Τσικνιά

Χειρισμός κονσόλας φωτισμού/ήχου/visuals: Δάφνη Πουρναρά

Μακιγιάζ: Μαίρη Κασιούμη

Κατασκευές σκηνικού: Άκης Μάστακας

Φωνή εκφωνητή: Γιώργος Τσαντίκος

Μακιγιάζ: Μαίρη Κασιούμη

Παραγωγή: Θέατρο Actina

Εκτέλεση παραγωγής: Αθηνά Τσικνιά

Παραστάσεις: 27, 28 Απρίλη & 10, 11,12 Μαΐου 2024

Έναρξη: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 13€, μειωμένο 10€ (ΑΜΕΑ, Φοιτητικά, Άνω των 65)

Κρατήσεις: 6974865401 / 6972339675

Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Actina, Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, more.com

https://www.more.com/.../o-lygmos-ton-skylion-tou-gianni.../   

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 27 Απριλίου

 

Πάρτι, το Σάββατο  27 Απριλίου 2024, ώρα 22:30, στο PLEGMA cafe bar στον Παρακάλαμο.

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

 

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας  Πωγωνίου Ηπείρου, σας εύχεται Καλό Πάσχα, Καλές γιορτές!

Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νέα Αριστερά

 


Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, κ.  Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Τα ονόματα των υποψηφίων:

Ακριβούλη Ζωή, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λάρισας

Αλή Αλή, Πληροφορικός

Αμπλάς Θέμης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας

Γιαννακάκη Μαρία, Ιστορικός-Διεθνολόγος

Γιαννοπούλου Έφη, Μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων

Δούκα Μάρω, Συγγραφέας

Θεοδωρίδου Δανάη, Σκηνοθέτρια και ερευνήτρια σύγχρονων παραστατικών τεχνών

Καλομενίδης Γιάννης, Καθηγητής Πνευμονολογίας. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός»

Καμτσίδου Ιφιγένεια, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ

Καραμέρης Δημήτρης, Εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ

Καραμεσίνη Μαρία, Καθηγήτρια πανεπιστημίου, πρώην διοικήτρια ΟΑΕΔ

Καραμήτσος Φιλήμων, Δημοσιογράφος

Καρπόζηλος Κωστής, Ιστορικός

Κασσίμης Χαράλαμπος, Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατσαρού Αλίκη, Αρχειονόμος & Βιβλιοθηκονόμος – MA Πολιτισμική Κληρονομιά, ελεύθερη επαγγελματίας

Κεραμυδά Δήμητρα, Δικηγόρος αφιερωμένη στην κοινωνικά προσανατολισμένη υπερασπιστική δικηγορία

Κονταράκης Ανδρέας, Αιθουσάρχης, διανομέας ταινιών

Κούλογλου Στέλιος, Δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής

Τα 31 κόμματα που θα λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου

 


Τριάντα ένα από τα συνολικά 46 κόμματα που είχαν αιτηθεί να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, θα διεκδικήσουν τελικά την ψήφο των πολιτών στις 9 Ιουνίου.

Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΗ

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜέΡΑ25

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

Κίνημα 21

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

Νέα Αριστερά

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ελλήνων Συνέλευσις

Πράσινο κίνημα

Δημιουργία

ΚΟΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 25 Απριλίου

 


Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;

 


Παραπλανητικός αποδεικνύεται πολλές φορές ο πόνος στο αφτί. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που προβλήματα της οδοντικής και εν γένει στοματικής υγείας αντανακλούν τον πόνο στο αφτί της ίδιας πλευράς με εκείνην της πηγής του πόνου, εξαιτίας της εγγύτητας των δομών. Τραυματισμοί, διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, λοιμώξεις, προβλήματα δοντιών και ούλων είναι τα συνηθέστερα.

Τα χαρακτηριστικά του πόνου είναι μια ένδειξη του τι μπορεί να συμβαίνει. Σε αντίθεση με εκείνον που προκαλείται από το αφτί (ο οποίος είναι συνήθως πιο ήπιος και παρατεταμένος και ενίοτε συνοδεύεται από πυρετό ή προβλήματα ακοής) εκείνος που οφείλεται στα δόντια είναι συνήθως οξύς και σφύζων (παλλόμενος). Μπορεί να είναι μόνιμος ή διαλειμματικός, ακόμα και να εμφανίζεται υπό ορισμένες συνθήκες, όπως πίεσης των δοντιών, ή θερμοκρασίας (π.χ. ζεστά ή κρύα ροφήματα).

«Η διαπίστωση της προέλευσης του πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη υπόθεση», τονίζει η Οδοντίατρος Ακτινολόγος δρ Σοφία-Σίσσυ Χατζηαντωνίου. «Η εξέταση των παραγόντων κινδύνου και το πρόσφατο ιατρικό ιστορικό μπορούν να παραπέμψουν τον πάσχοντα στον κατάλληλο γιατρό. Εάν υπάρχουν γνωστά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, περιλαμβανομένων των οστών και των αρθρώσεων ή εάν έχει παραμεληθεί η φροντίδα των δοντιών επί μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το πιθανότερο είναι ο πόνος να προέρχεται από αυτά.